GDPR: „Îmi pare rău nu este de ajuns”

GDPR

Vizualizari: 9763

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Grupul de Lucru Art. 29 (WP 29) privind protecţia datelor este un organism european independent, cu caracter consultativ, format din reprezentanţii autorităţilor naţionale pentru protecţia datelor din statele membre ale Uniunii Europene, reprezentanţii autorităţilor create pentru instituţiile şi organismele comunitare, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Acest organism a fost infiintat în temeiul art. 29 al Directivei 95/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 octombrie 2005 pentru protecţia persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

La lucrările Grupului participă şi reprezentanţii autorităţilor naţionale de supraveghere din statele candidate invitate de Grupul de Lucru, care au statut de observatori, fără drept de vot. România participă cu 1-2 reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, la reuniunile periodice ale Grupului.

Grupul de Lucru Art. 29 (WP 29 ) a anuntat printr-un comunicat de presa emis in 11 Aprilie 2018 ca oferta sprijinul deplin pentru investigațiile în curs de desfăşurare ale autoritatilor nationale privind colectarea şi utilizarea datelor cu caracter personal de către şi prin intermediul retelelor de socializare. În plus, WP 29 a anutat ca va crea un nou grup de lucru denumit “Grupul de lucru privind retelele de socializare (Social Media Working Grup)” pentru a dezvolta o strategie pe termen lung cu privire la problema.

Andrea Jelinek, preşedinte al Grupului de Lucru 29, spune: "reiterăm angajamentul nostru pentru a ajuta şi asigura intregul sprijin oferit Marii Britanii, respectiv Autoritatii Nationale de Supraveghere (ICO) in cadrul investigatiei Cambridge Analitica si Facebook. Suntem la începutul unei noi ere privind protecţia datelor cu caracter personal. Protecţia persoanelor împotriva utilizării ilegale a datelor lor personale pe platforme de social media va fi una dintre priorităţile noastre cheie. Pentru o platforma de social media care valoreaza miliarde de dolari care afirma ca “ii pare rau”, pur şi simplu nu este suficient.”

“În timp ce Cambridge Analytica si Facebook sunt subiectul cel mai discutat in acest moment, este important să ne concentram tot efortul si sa incepem sa gandim strategia pe termen lung.
Acestea reprezinta motivele pentru care se infiinteaza Social Media Working Grup. Ceea ce vedem astăzi este cel mai probabil doar o parte mica dintr-o practica răspândita mult mai larg, privind colectarea datelelor personale prin intermediul social media pentru motive economice sau politice. WP29 este complet conştient că problema actuala referă si la alţi actori, cum ar fi dezvoltatorii software şi brokerii de date.

Activitatea de acestui nou grup de lucru va continua si după infiintarea Consiliului European pentru Protectia Datelor (EDPB – European Data Protection Board) si va avea o gamă largă de competenţe pentru a asigura consecvenţa aplicării GDPR. Grupul de lucru Art. 29 (WP 29) va fi înlocuit de Consiliului European pentru Protectia Datelor (EDPB) odată cu intrarea în aplicare a Regulamentului General privind Protectia Datelor (GDPR), la data de 25 Mai 2018.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE



Adresele de email ”yahoo” sau ”gmail” utilizate de medici în scop profesional, breșă de securitate

GDPR

Vizualizari: 55099

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Articol publicat in Revista Health Anul 6 - Nr. 62 - editia tiparita - Februarie 2019 - Martie 2019

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE



[EN] 20 ASCPD members represented Romania at CPDP Brussels

A delegation of 20 ASCPD members participated in the 12th edition of the Computers Privacy & Data Protection Conference, which took place in Brussels between 29.01-01.02.2019. This conference […]

20 de membri ASCPD au reprezentat România la CPDP Bruxelles

O delegație formată din 20 de membri ASCPD au participat la cea de-a 12-a ediție a Computers Privacy & Data Protection Conference ce s-a desfășurat în Bruxelles în […]

Lansarea studiului comparativ privind gradul de conștientizare a importanței datelor cu caracter personal în România și Republica Moldova

Asociaţia Specialiştilor în Confidentialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD) şi Asociaţia pentru Protecţia Vieţii Private din Republica Moldova, lansează în premieră un studiu comparativ ce are drept scop evaluarea […]

37% dintre români declară că au fost ținta unui atac de tip phishing

Aproape jumătate dintre români (49%) sunt interesați să protejeze datele financiare, accesul la internet banking sau datele din carduri, în timp ce peste o treime (37%) au fost […]

[EN] Statistical results of the „GDPR in HEALTH” study in Romania

Marius Dumitrescu, President of the Association of Specialists in Privacy and Data Protection (ASCPD), presented the conclusions of the study „GDPR in HEALTH” Romania during the second edition […]

Studiu statistic privind gradul de conformitate GDPR în sistemul sanitar românesc, lansat la Tîrgu Mureș

Pentru a marca Ziua Europeană a protecției datelor, Asociația SURYAM și Universitatea de Medicină, Farmacie, Stiinte si Tehnologie Tîrgu Mureș – Centrul de Cercetare pentru Politici de Sănătate […]

GDPR: Google a fost amendat cu 50 de milioane de euro

Google a fost amendat cu 50 de milioane de euro de către autoritatea franceză de reglementare a datelor CNIL pentru încălcarea normelor UE privind protecția datelor. CNIL a […]

[Formulare utile] Noi reglementari legale privind accesul la datele pacientului

Prin publicarea in Monitorul Oficial, Partea I nr. 3 din 03.01.2019 a Legii nr. 347/2018 se completeaza art. 24 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 in sensul ca […]

Dezvoltarea continuă a cunoștințelor DPO-ului, o prioritate pentru implementarea GDPR în România

Pentru a marca Luna Europeană pentru Securitatea Cibernetică (ECSM), în perioada 26-27 Octombrie 2018, Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) a organizat în București 2 sesiuni […]

Eliminați “Consimțământul GDPR” al pacientului pentru serviciile medicale

La nivelul unităților din sistemul sanitar nu este nevoie de obținerea unui consimțământ GDPR, semnat de pacient, prin care acesta este de acord cu prelucrarea datelor cu caracter […]

Expertiză de vârf pentru educarea specialiștilor în protecția datelor cu caracter personal

Articol publicat in Revista Health Anul 6 – Nr. 58 – editia tiparita – Septembrie 2018

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) își începe activitatea în România

S-a înființat Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD), creată cu scopul de a informa și de a reuni profesioniștii care doresc să gestioneze cu succes punerea […]

CMR: Facem un apel ferm la respectarea confidenţialităţii datelor privind sănătatea pacienţilor.

Confidenţialitatea datelor de sănătate ale tuturor pacienţilor este un drept fundamental, consfinţit de legile naţionale şi europene. Din păcate, în ultimul timp,  asistăm la expunerea în spaţiul public […]

Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie protesteaza

Referitor la publicarea de către domnul Darius Vâlcov – consilier de stat al premierului României – pe pagina sa Facebook, a unui document medical confidențial, precum și a […]

Protecția datelor în domeniu sanitar, abordare pragmatică sau complianță formală?

Articol publicat in Revista Health Anul 6 – Nr. 56 – editia tiparita – Iunie-Iulie 2018

GDPR – o provocare pentru sistemul sanitar romanesc

Confidențialitatea constituie una dintre cele mai importante valori ale actului medical care stau la baza relației profesionist-pacient, reprezentând, totodată, și o obligație, stipulată încă din cele mai vechi […]

Garantarea vieții private a murit ! Poate GDPR-ul să o reanimeze ?

Începând cu data de 25 mai 2018 a intrat în vigoare Regulamentul 679/2016 cunoscut sub numele de GDPR. Această nouă lege nu aduce o revoluție în domenul protecției […]

Responsabilul cu protecţia datelor cu caracter personal

Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei […]

A fost publicata o RECTIFICARE la Regulamentul (UE) 2016/679

In data de 19 Aprilie 2018 a fost publicata o RECTIFICARE la Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în […]

Profesiune libera sau persoana vizata?

Noul Regulament European privind Protectia Datelor defineste „datele cu caracter personal” ca fiind orice informații privind o persoană fizică identificabilă, care poate fi identificată, direct sau indirect, în special […]