În România a crescut numărul tinerilor între 25 și 35 de ani cu forme severe de boală parodontală

Stomatologi

Vizualizari: 1963

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

  • Sunt 3.58 miliarde de oameni cu probleme de sănătate orală în lume
  • 80% dintre adulții de minim 35 de ani au o formă de afectare parodontală la nivel mondial
  • În România, incidența este mai mare decât la nivel global
  • În plus, în România a crescut numărul tinerilor între 25 și 35 de ani cu forme severe de boală parodontală

A fost asociată cu bolile cardiovasculare, cu hipertensiunea, infarctul și atacul cerebral. 70% dintre femeile gravide care dezvoltă o astfel de boală riscă să nască prematur. Bacteria care
o cauzează a fost găsită și în creierul celor cu boala Alzheimer. Și lista poate continua. Dacă împotriva factorilor de mediu oamenii pot riposta cu un stil de viață sănătos și o igienă orală adecvată, împotriva factorilor genetici se pot apăra doar făcând un consult de specialitate chiar și atunci când nu au simptome de boală parodontală.

Studiul Global Burden of Disease 2016 arată că există în lume 3.58 miliarde de oameni cu probleme de sănătate orală. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, boala parodontală severă este a 11-a cea mai întâlnită afecțiune la nivel global. De altfel, 64.7 milioane de americani cu vîrsta de peste 30 de ani suferă de o formă severă de boală parodontală. Lor li se adaugă alte câteva milioane în Europa și numărul crește în Asia. În schimb, vârsta celor afectați scade. La nivel global aproximativ 80% dintre adulții de minim 35 de ani au o formă de afectare parodontală, de la formele incipiente la formele severe cu risc de pierdere a dinților.

„În Romania nu avem date oficiale de raportare a incidenței la nivel național dar, bazându-mă pe experiența mea, pot spune că incidența este mai mare decât media internațională. Practic parodontologia de 7 ani, am avut câteva mii de pacienți. Majoritatea au între 20 și 60 de ani. Sub 15% dintre ei au sub 30 de ani iar 35% au vârste între 30 și 35 de ani”, spune Dr. Mariana Cărămidă, medic specialist parodontolog Clinica Trident.

Boala parodontală (cunoscută și ca paradontoză, paradentoză sau paradontopatie) este o afecțiune cronică de tip inflamator a gingiei și a țesuturilor de susținere a dintelui pe arcadă. Netratată, ea poate duce la pierderea dinților. Principala sa cauză este igiena orală precară, urmată îndeaproape de fumat. Un alt element extrem de important este predispoziția genetică, motiv pentru care și cei care au eliminat toți factorii de mediu responsabili de boala parodontală pot ajunge să-și piardă dinții dacă nu merg la medic la timp.

„Ce văd eu la pacienții mei din România față de ce se raportează ca medie la nivel internațional este că un număr mult mai mare decât în statistici de tineri între 25 și 35 de ani au forme severe de boală parodontală, ceea ce înseamnă că osul din jurul dinților a apucat să fie mult afectat și că, la tratament, se adaugă și o fază chirurgicală”, spune Dr Mariana Cărămidă.

Prin împărtășirea unei căi inflamatorii comune, boala parodontală este asociată cu alte boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare și demența. La adulții vârstnici, boala parodontală a fost asociată inclusiv cu pneumonia, ceea ce se traduce adesea în mortalitate. Cauzelor deja enumerate li se adaugă stresul și alimentația inadecvată, fie restrictivă (cure drastice de slăbire sau vegetarianism prost controlat) fie bazată pe alimente care mențin un grad de inflamație în tot organismul, nu doar la nivel parodontal (cum ar fi consumul predominant de carbohidrați rafinați sau
grăsimi).

„Având în vedere că boala parodontală este declanșată de niște microbi oportuniști care găsesc condiții favorizante în resturile alimentare, prima categorie este cea a pacienților neglijenți, dintr-un motiv sau altul. Unii poate se periază predominant dimineața și nu și seara, când e cel mai important, alții poate nu au manualitate, sau nu mișcă periuța de dinți corect încât să fie eficienți etc.”, explică Dr. Mariana Cărămidă.

A doua categorie este cea a pacienților care, deși se preocupă decent de curățarea zilnică a dinților, au niște factori de risc în viața lor care le vulnerabilizează parodonțiul (gingia și osul din jurul dinților). În acest caz sistemul imunitar nu funcționează la parametrii normali în fața acestor microbi care oricum există în ecosistemul din gură.

Uneori pacienții nici nu sunt conștienți de prezența unor factori de risc. Unii dintre ei află că au o glicemie crescută sau unele femei află că au dereglări de estrogen/progesteron în urma unor investigații recomandate de parodontologi în căutarea unor justificări a afectării parodontale.

„Când neglijența și un număr mare de factori de risc se cumulează, efectul este dramatic, vedem forme de boală parodontală care ne provoacă. Din păcate în România încă nu există programe naționale consecvente de conștientizare și informare a oamenilor pentru prevenirea problemelor dentare sau parodontale. Ce nu știu oamenii este că aceste boli sunt prevenibile și totul ține de noi, de ceea ce facem zilnic”, spune Dr. Mariana Cărămidă.

Pentru că, odată ajunși la un diagnostic de boală parodontală severă, efectele sunt dezastruoase. Dureri puternice, căderea dinților, aspectul inestetic sunt doar câteva dintre acestea. Pe măsură ce boala evoluează, dinții își pierd atât de mult os din jur încât încep să se miște. Dacă, o dată cu osul, din jurul dinților s-a retras și gingia, se expune rădăcina dintelui care nu are un strat protector la fel de puternic cum este smalțul de pe coroana dinților și atunci apare durerea. Apoi, cu gingia retrasă, dinții alungiți sau cu modificări de poziție, aspectul are mult de suferit.

Cum se tratează boala parodontală? 

În stadiul de gingivită, prin igienă impecabilă și controale la medicul dentist. Pentru menținerea igienei orale corecte, sunt necesare: periajul dinților de două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare, utilizarea unei periuțe de dinți moale și înlocuirea ei după trei luni.

În funcție de gradul de gravitate a bolii, medicul dentist îndepărtează placa bacteriană, aplică local substanțe antiinflamatoare sau antimicrobiene și prescrie antibiotice pe cale orală. Când defectele osoase din jurul dintelui sunt importante, este necesară adiția de os.

Uneori, sunt necesare și tratamente protetice – analize și echilibrari ocluzale. În stadiile avansate ale bolii, se recurge la tratament chirurgical: chiuretaj subgingival, gingivectomii, operații cu lambou, adiții osoase, aplicare de substanțe pentru regenerare a țesutului de susținere a dintelui.

Clinica TRIDENT este, din 2003, unul dintre cele mai mari centre stomatologice de la noi și primul care a introdus ideea de medici supraspecializați pe etape specifice de tratament. Centrul are două săli de chirurgie și un cabinet dedicat copiilor. Printre serviciile oferite se numără implantologie, chirurgie oromaxilo-facială, cosmetică dentară, endodonţie, pedodonţie.Pana la data de 01.04.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.

Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite  de catre urmatoarele autoritatile profesionale. 
  • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC 
  • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC  
  • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
  • Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - Confidențialitatea serviciului farmaceutic,  între obligație etică și obligație legală”

Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.

Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.

Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.

Ramona Marincaș: ”S-a făcut un pas spre normalitate în respectarea procedurilor și regulilor de igienă”

Stomatologi
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Pandemia de COVID-19 a adus după sine pierderi de vieți omenești, pierderi economice, dar a impus și o revizuire a modului în care respectam măsurile de igienă. Pentru sistemul sanitar din România respectarea procedurilor privind igiena a devenit acum o obișnuință, în condițiile în care înainte de pandemie, în multe cazuri, erau respectate doar la nivel scriptic și verbal, nu și faptic.  Iar nerespectarea regulilor de igienă poate pune în pericol viața pacienților. ”Pacientii nu cunosc pașii care trebuie urmați într-o procedură, dar au încredere că personalul medical respectă toate regulile necesare pentru siguranța lor”, a precizat Ramona Marincaș, vicepreședinte…

Articolul este disponibil doar utilizatorilor cu abonament: ONLINE - ABONAMENT ELECTRONIC

Pentru a-l putea vizualiza in intregime poti sa-ti faci abonament, sau, daca ai deja unul, te poti . Fa-ti Abonament

Eficiența purtării măștii de protecție în combaterea transmiterii infecțiilor respiratorii

Stomatologi
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Autor: Șef de lucrări Dr. Edith Simona Ianosi, Clinica Pneumologie, Spitalul Clinic Județean Mureș  Apariția de noi agenți patogeni respiratori, cum ar fi sindromul respirator acut sever (SARS) - Coronavirus (SARSCoV) și gripa pandemică H1N1 (pH1N1) au evidențiat vulnerabilitatea populației la infecțiile respiratorii. Intervențiile nonfarmaceutice, cum ar fi echipamentele de protecție personală respiratorie, sunt deosebit de importante pentru a reduce riscul  de infecție respiratorie atunci când vaccinarea sau tratamentele anti-infecțioase specifice nu sunt disponibile. Căile de transmisie ale SARS-Cov-2 sunt prin: transmitere directă (picăturile Flügge,prin tuse, strănut) transmiterea prin contactul cu: mucoasele orale, nazale, ale ochilor. Purtarea măștilor de față…

Articolul este disponibil doar utilizatorilor cu abonament: ONLINE - ABONAMENT ELECTRONIC

Pentru a-l putea vizualiza in intregime poti sa-ti faci abonament, sau, daca ai deja unul, te poti . Fa-ti Abonament

Igiena mâinilor și leziunile cutanate asociate. Îngrijirea mâinilor în timpul pandemiei

Autori: Prof. Dr. Silviu Morariu, Dr. Mircea Ambros-Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic Județean Mureș   Printre cele mai eficiente măsuri de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2 (COVID-19) sunt […]

Soluții de ieșire din paradigma anxioasă a stresului prelungit

Autor: Oana Raluca Cueșdeanu  Psiholog clinician specialist Psihoterapeut & Trainer în Psihoterapie Pozitivă și Transculturală     Suntem cu toții în aceeași furtună. Dar fiecare navighează cu propria-i […]

Farmacistul, rol important în aderența terapeutică a pacientului

Înțelegerea și respectarea tratamentului indicat de către pacienți are o importanță deosebită în terapia bolilor cronice. De aceea, este nevoie ca relația medic-farmacist-pacient să se bazeze pe un […]

Tulburările dispoziției, bolile societății moderne

Oboseală și lipsă de energie, încredere de sine și stimă scăzute, probleme majore de concentrare sunt o parte dintre semnele unor tulburări de dispoziție. Depresia, anxietatea, sindromul de […]

Adoptarea unor strategii nutriționale, personalizate, esențiale pentru pacientul oncologic

Există o serie de complicații care apar în urma tratamentelor la pacienții oncologici ce pot influența comportamentul alimentar. În acest caz este nevoie de adoptarea unor strategii nutriționale […]

Potențiale interacțiuni între medicamente și anumite fructe

Obiceiurile dietetice sunt un factor important care influențează sănătatea și afecțiunile ce pot să apară. Dovezile științifice sugerează că consumul regulat de fructe și legume are rol benefic […]

”Românii, mai bolnavi sau mai creduli?”

În peste un deceniu vânzările de medicamente în farmacii aproape s-au triplat, numărul de internări a crescut simțitor, durata medie de viață a crescut, dar a crescut și […]

PALMED solicită creşterea tarifelor decontate

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED solicită creşterea tarifelor decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru acoperirea costurilor reale ale serviciilor medicale prestate de […]

Tot ce trebuie să știm despre Coronavirus

Reprezentanții Comitetului intersectorial pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19), împreună cu reprezentanții autorităților cu responsabilitate în acest domeniu, au susținut în seara zilei de 22 […]

Victor Costache, ministrul Sănătății s-a întâlnit cu Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților

Reprezentanții pacienților salută introducerea noului program curativ de chirurgie oncologică și susțin ultimele măsuri de reformă luate în sistemul sanitar. Victor Costache, ministrul Sănătății și Vasile Barbu, președintele […]

Sanofi Romania și Crucea Roșie Română demarează la nivel național proiectul umanitar „Toți pentru Sănătate, Sănătate pentru Toți”

Sanofi Romania, prin Divizia de Consumer Healthcare împreună cu Crucea Roșie Română și cu peste 50 de farmacii de la nivelul întregii țări și-au unit forțele într-un proiect […]

Curs Monitori Studii Clinice pentru Începători, 27-28 Februarie, București

Cursul de monitori începători organizat de Avantyo Institute of Clinical Research, reprezintă o oportunitate pentru cei care vor să se instruiască în activități de studiile clinice. Evenimentul se […]

Verificări la clinica stomatologică din Pitești în urma decesului unui minor

La solicitarea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au demarat verificări la clinica stomatologică din Pitești, acolo unde un copil de 4 ani […]

Românii pot afla dacă fac parte din categoria celor cu risc de a dezvolta cancer pulmonar printr-un simplu test online

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF) lansează un test online prin care orice român poate afla dacă se află în categoria […]

Testarea genetică – prima linie de apărare împotriva cancerului

Din cei 75.000 de pacienți testați de Personal Genetics în ultimii 9 ani, 60.000 sunt pacienti oncologici 16% dintre testările genetice oncologice reprezintă testările în gena EGFR pentru […]

Control mixt de urgență al MS la Spitalul Clinic Județean Arad

Ministerul Sănătății s-a sesizat și a dispus un control mixt de urgență, după ce la unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Arad s-au prezentat cu mijloace […]

Tratament în ambulatoriu pentru pacienții cu tuberculoză

Pacienții infectați cu tuberculoză vor putea fi tratați și în sistem ambulatoriu, în cadrul unui proiect pilot pe care îl va derula Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății a publicat […]

O nouă operație pro bono condusă cu succes de Dr. Radu Zamfir în Spitalul Medicover

Dr. Radu Zamfir, medic Primar Chirurgie Generală, a efectuat în luna decembrie 2019, o operație pro bono în Spitalul Medicover. Rezecția laparoscopică a hemangioamelor hepatice este o patologie […]

CNAS asigură tratamentul pentru toți pacienții cu amiotrofie spinală eligibili

În urma rectificării bugetare din noiembrie 2019, CNAS a primit fondurile necesare pentru includerea în tratament a pacienților cu amiotrofie musculară spinală (AMS) înscriși de medicii specialiști pe […]

Onco-plan.ro, platforma online dedicată persoanelor cu cancer

MSD România anunță lansarea Onco-plan.ro, prima resursă online destinată persoanelor cu cancer, menită să ofere suport și informații despre nutriție, sănătate emoțională, comunicarea cu familia și personalul medical. […]