”Relaţiile dintre farmacist şi beneficiarii serviciilor acordate trebuie să aibă la bază încrederea în competenţa şi experienţa profesională a farmacistului. Această încredere obligă farmacistul ca de-a lungul întregii sale cariere să asigure şi să menţină la cel mai înalt nivel performanţele şi conduita sa profesională şi personală, să-şi actualizeze cunoştinţele profesionale permanent în sfera activităţii sale”, prevede Codul deontologic al Farmacistului.
Dăruirea, diplomația, respectul, corectitudinea fac parte din cartea de vizită a unui farmacist. De ce trebuie să avem încredere în farmacist? „Pentru că este singurul specialist în medicament, de la inovație și până la produsul final. Și cunoaște absolut totul, și ce înseamnă cercetarea, producerea și mai ales ce înseamnă acțiunea și toxicitatea. De aceea noi nu trebuie să fim interesați să vindem medicamente. Pentru că menirea noastră nu este să supraîncărcăm pacientul cu medicamente”, a opinat farmacistul Mariana Moldovan, președintele Patronatului Farmaciștilor Mureș.
Leacul luat cu încredere din ”mâna” farmacistului
Un farmacist nu este egal cu un simplu vânzător din supermarket. Deși, la prima vedere, atunci când îl vedem după tejghea și îi întindem rețeta ori îi cerem un anume produs aceasta ar fi prima senzație care ne încearcă: relația client-vânzător. Un lucru total greșit, pentru că în spatele funcției de farmacist stau cinci ani de studiu asiduu într-o Facultate de Farmacie și optica ar trebui schimbată: când pășești în farmacie, cu o problemă de sănătate, te gândești, evident, că persoana de după tejghea este pusă acolo anume pentru a-ți oferi ție, pacient, lămuririle necesare legate de afecțiunea pe care o ai și îți va da leacul care te va vindeca. Înseamnă să ai încredere în farmacist. ”Trebuie să avem grijă de oameni. În funcție de diagnostic, vârstă, cât de gravă e boala, farmacistul trebuie să știe, ca să poată da soluția cea mai bună. Este evident că unui pacient care a avut infarct miocardic de curând nu riști să-i dai o copie de medicament. Îi dai un medicament original, care are cercetarea în spate deși bioechivalența spune că sunt la fel medicamentele, dar având cercetarea în spate pe acela siguranța e mai mare. Farmacistul știe că există bioechivalența care definește că un medicament copie trebuie să aibă 80-90% din acțiunea originalului și substanța activă rămâne aceeași. Problema este de formulare, ce substanțe se pun și se transformă în organism să dea acțiunea maximă sau metabolizarea cu mai puțină toxicitate”, a explicat Mariana Moldovan
Ce spun pacienții?
Pentru pacienții vârstnici, în special, cuvântul farmacistului alături de cel al medicului este literă de lege. Dacă nu ei sunt puși în slujba sănătății, atunci cine? Pentru că atunci când pleacă din farmacie trebuie să plece cu medicamentul adecvat, cu un sfat foarte bun şi să ştie că la farmacie o să găsească întotdeauna lucrurile la care se aşteaptă şi va primi un sfat profesionist.
”Avem încredere în farmacist. Nu merg mereu la medicul de familie. Prima dată merg la farmacie, dacă e nevoie atunci merg la medic. Dar dacă am o durere de cap, de dinți, de spate încerc să iau medicamentele așa cum îmi spune farmacistul. Am încredere și vin des.”
Jánosi Gizella, Sângeorgiu de Mureș
”Majoritatea oamenilor din România sunt săraci și trebuie să știm exact cât costă fiecare medicament și cât dă statul. De multe ori trebuie să renunț la unele medicamente pentru că nu am bani destui. Zilnic iau șapte medicamente, de două ori. și pensia este foarte mică. Mai iau și alte medicamente, dar la recomandarea farmacistului. Îmi dă medicamentele potrivite, ieftine și bune
Samu Ludovic, sat Săcăreni, comuna Ernei