InoMed-IMAS, studiu sociologic despre fenomenul diabetului zaharat în rândul pacienților

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 8785

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Există un nivel scăzut de informare și educare al pacienților cu diabet zaharat, din România, conform rezultatelor studiului InoMed-IMAS ”Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea diabetului”. Studiul a fost realizat de către IMAS, la solicitarea Centrului pentru Inovație în Medicină, cu susținerea companiei Novo Nordisk, și oferă o imagine a fenomenului diabet zaharat din punct de vedere sociologic, respectiv despre ce cred pacienții și posibilii pacienți cu diabet zaharat despre această boală, despre prevenție, factorii de risc, tratament, managementul complicațiilor. Mai multe detalii despre acest studiu a oferit, în cadrul unui interviu acordat Revistei MedFarm,  Dr. Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, organizație non-guvernamentală al cărei obiectiv este promovarea inovației în toate sectoarele sistemului de sănătate. Centrul pentru Inovație în Medicină este partenerul din România al Alianței Europene pentru Medicina Personalizată.

De la ce premise s-a pornit pentru a fi realizat studiul InoMed ”Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea diabetului”?

În premieră în România, studiul InoMed-IMAS, realizat în parteneriat cu compania Novo Nordisk, și-a propus să evalueze percepțiile și atitudinile românilor (populație generală, dar și în subgrupul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat) referitoare la diabetul zaharat. Pentru prima oară, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, au fost evaluate aceste elemente și am reușit să avem prima harta a cunoștințelor românilor despre prevenția, factorii de risc, diagnosticul, tratamentul și managementul complicațiilor. Este al doilea studiu de acest tip pe care-l realizăm în acest an, după cercetarea sociologică lansată în luna mai, pe tema relației dintre români și cancer.

De ce este important un studiu de acest tip în domeniul diabetologiei? Pentru că, spre deosebire de alte boli cronice – și mă gândesc în primul rând la cancere -, nivelul de informare și educare asupra bolii poate contribui direct și în mare măsură la obținerea rezultatului terapeutic dorit. Medicamentele sunt importante, dar schimbarea stilului de viață și, mai ales, menținerea unui stil de viață sănătos, mai cu seamă după primirea diagnosticului de diabet zaharat, impactează atât calitatea vieții, cât și numărul și gravitatea complicațiilor. De aceea, este important să știm ce cred pacienții și posibilii pacienți cu diabet zaharat despre această boală, în condițiile în care Programul Național de Diabet Zaharat este mai degrabă un program de tratament medicamentos, fără a lua în calcul celelalte componente esențiale: prevenția, evaluarea riscului, monitorizarea, evaluarea riscului complicațiilor, educația pacientului și a aparținătorilor.

În România, a mai fost realizat un studiu privind diabetul, în urmă cu trei ani, studiul Predatorr. Ce aspecte, în plus, care ar putea sta la baza unor schimbări ale politicilor de sănătate privind diabetul și complicațiile sale, a evidențiat studiul InoMed?

Studiul InoMed-IMAS este complementar cu studiul Predatorr, oferindu-le medicilor și decidenților informații utile dintr-o zonă neexplorată până acum, din punct de vedere sociologic: mulțimea pacienților cu diabet și populația generală. Ambele studii indică prevalența mare a diabetului în România (aproximativ 1,8 milioane de persoane), de unde și nevoia de a gândi o strategie de luptă împotriva diabetului pe mai multe planuri: individual, la nivel de familie, la nivelul comunității locale și, în general, la nivelul societății românești. Nu putem însă promova discuția despre o strategie pentru abordarea comprehensivă a diabetului în lipsa datelor. Iar studiul InoMed-IMAS tocmai asta face: generează date provenind din populația generală și din studiul personelor cu diabet, în contextul în care, la nivel național, nu avem un registru de diabet care ar putea să dea cele mai fidele informații despre pacienții aflați sub tratament. În plus, studiul InoMed-IMAS aduce date esențiale despre nivelul educațional al pacienților și al populației, date care altfel nu ar putea fi obținute și fără de care niciun program național pentru diabetul zaharat nu ar putea fi configurat corespunzător.

Vă rog să faceți o prezentare a rezultatelor eviențiate în cadrul studiului InoMed. Care sunt provocările și limitele în diabet?

11,6% dintre pacienții diagnosticați cu diabet au fost internați cel puțin o dată în ultimul an pentru complicații cauzate de această boală. Raportat la un număr de 875.370 de persoane cu diabet diagnosticat (conform datelor publicate de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România), vorbim despre un număr estimativ de peste 100.000 de pacienți internați în spital ca urmare a complicațiilor.Aproape 40% dintre bolnavii de diabet cuprinși în studiu spun că au fost diagnosticați de către un medic ca având probleme cu vederea, iar 37,5% au fost diagnosticați cu probleme cardiace. În topul c rlalte complicații apărute la pacienții români cu diabet se numără neuropatiile și problemele renale. 36,6% dintre pacienți spun că au fost diagnosticați cu neuropatii, iar 18% cu nefropatii.

Studii internaționale indică faptul că o mare parte dintre pacienții cu diabet se confruntă deja cu cel puțin o complicație în momentul diagnosticării, complicațiile generând mai departe dizabilități, o calitate redusă a vieții și chiar moartea prematură. Complicațiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces și dizabilități în rândul persoanelor cu diabet: 50% dintre persoanele cu diabet mor din cauza unor afecțiuni cardiovasculare. Pacienții cu diabet se confruntă cu un risc de 25 de ori mai mare de amputare decât persoanele care nu suferă de diabet, iar diabetul este o cauză majoră a bolilor cronice de rinichi.

Cum arată nivelul de educare și informare al pacienților cu diabet? Există pacienți cu diabet care, deși cunosc riscurile și complicațiile diabetului, continuă să ignore sfaturile medicale.

Conform studiului, 71,6% dintre pacienții cu diabet nu au mers deloc la neurolog în ultimele 12 luni, 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la oftalmolog. Aproximativ 20% dintre pacienții cu diabet nu au fost la diabetolog în decursul ultimului an.

În ceea ce privește respectarea unui regim strict de viață, adecvat condiției lor, doar 63% din totalul celor care au fost diagnosticaţi cu diabet declară că țin dietă și un procent mult mai mic, 56,7%, declară că fac exerciții fizice.

Evidențele din practica medicală si din literatură susțin că la nivel global din totalul estimat al persoanelor cu diabet sunt diagnosticate aproximativ 50%. Dintre acestea, primesc tratament tot în jur de 50%. Dintre cei care primesc tratament, doar aproximativ 50% își ating țintele de tratament dorite astfel că, urmând această “regulă a lui 50%”, în final doar 6% din persoanele cu diabet ating obiectivele de sănătate dorite și reușesc să amâne sau să evite declanșarea complicațiilor asociate diabetului.

Complicațiile diabetului au și un impact semnificativ asupra bugetelor de sănătate. Tratamentul spitalicesc al complicațiilor diabetului reprezintă cel mai mare procent din cheltuielile sistemelor de sănătate pentru persoanele cu diabet. La rândul lui, costul total al diabetului reprezintă aproximativ 11,6% din totalul costurilor pentru sănătate la nivel global.

În România, probabil în cursul anului 2017 vor fi disponibile primele date din studii care să indice costul economic al complicațiilor diabetului.

Acces  târziu la medicamente de ultimă generație, lipsa unor medicamente incluse în Program, tot mai acut resimțită de pacienți, alocări financiare insuficiente pentru monitorizarea diabetului, sunt o parte dintre problemele evidențiate frecvent. Ce soluții au fost propuse de către factorii de decizie care au fost prezenți la lansarea studiului?

foto-2-ziua-mondiala-a-diabetului-2016La lansarea studiului, care a avut loc de Ziua Mondială a Diabetului (14 noiembrie) la Reprezentanța Comisiei Europene în România / Spațiul Public European, au participat: Conf. Dr. Diana Loreta Păun- Consilier de Stat la Administrația Prezidențială; Excelența Sa Domnul Karsten Vagn Nielsen- ambasadorul Danemarcei; Dr. Cecilia Radu-general manager Novo Nordisk România, Cristina Ghiță- director cercetare cantitativă IMAS; Prof. Dr. Aurel Babeș-președintele comisiei de specialitate din Ministerul Sănătății; Conf. Dr. Andrei Ioan Vereșiu-Președinte Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice; Dr. Oana Costan-Director de programe curative Casa Națională de Asigurări de Sănătate; Cristina Petrut- reprezentant International Diabetes Federation; Dr. Anca Stoian-reprezentant Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice; Cristian Andriciuc-Director Executiv Federația Asociațiilor Diabeticilor din România; Rodica Molnar- Președinte Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet Mureș; Vasile Barbu- Președinte Asociația Națională pentu Protecția Pacienților.

Toate opiniile au avut convergența în dorința și nevoia de a duce lupta cu diabetul, în România, la nivelul următor. Pentru aceasta, este nevoie de aportul tututor, de la medici la pacienți, de la politicieni la instituțiile dedicate sănătății, de la sistemul public la mediul privat. Lansarea studiului și dezbaterea au fost doar primii pașii, iar în anul 2017 vom extinde spectrul acțiunilor și al abordărilor în domeniul diabetului, pentru a contribui la configurarea unui nou plan național de control al diabetului zaharat.

A fost trimis acest studiu si la Ministerul Sănătății? Există un feedback?

Din păcate, niciun reprezentant din conducerea Ministerului Sănătății nu a luat parte la dezbaterea care a urmat lansării studiului, cu toate că au fost invitați personal ministrul și doi dintre secretarii de stat. Nu vreau să comentez în niciun fel aceste absențe.

După configurarea noului Guvern, ca urmare a alegerilor din 11 decembrie, datele studiului și propunerile care derivă din analiza datelor vor fi aduse în atenția noii echipe de la Ministerul Sănătății. Diabetul, ca și celelalte patologii, trebuie să beneficieze de o strategie națională comprehensivă, la baza căreia trebuie să fie medicina bazată de dovezi, știința momentului și, în primul rând, nevoia reală a pacientului. Noi, prin Centrul pentru Inovație în Medicină, putem contribui la acest demers deloc simplu, iar primul pas l-am făcut prin acest studiu, care pune la dispoziția decidenților date unice, generate în premieră, și fără de care orice politică publică în acest domeniu nu poate fi gândită. În situația în care managementul diabetului în România se va realiza în continuare fără a ține cont de datele studiului InoMed-IMAS, va fi doar o chestiune de timp până când vom constata cu toții falimentul sistemului, atât la nivel medical, dar și economic și social.

Interviu publicat în ediția print nr. 39 a Revistei MedFarm

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 366544

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 825299

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]

Legislație în lucru privind comercializarea și utilizarea testelor rapide de detecție a antigenelor SARS-Cov-2

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. În România, testele rapide antigen sunt folosite […]