Inovația în reabilitare medicală, accesibilă pacienților români

Asistenti Medicali

Vizualizari: 6934

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Inovația continuă în domeniul tehnologiilor medicale permite accesul pacienților la șansa de a avea o viață normală și completă. De la mâna bionică, indicată pacienților ce au suferit amputații la nivelul membrului superior și le permite acestora să efectueze gesturi care necesită forță, îndemânare sau finețe, la orteze pentru corecția diformităților craniene la copii, inovație în serviciile de recuperare medicală cu ajutorul terapiei de oxigenare hiperbară și a roboților de mișcare, sunt inovații ce au fost prezentate în cadrul celei de a VIII-a ediții a Conferinței Naționale ”Inovație în reabilitarea medicală”, eveniment ce a avut loc în perioada 24-26 noiembrie 2016 la Hotelul Piatra Mare din Poiana Brașov

Evenimentul a fost organizat sub egida Colegiului Medicilor din România și a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), organizator științific fiind Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș și Asociația SURYAM, managementul tehnic a fost asigurat de MedFarm Events, iar sponsor principal a fost  OrtoProfil România.

”În toți acești ani am evoluat și am trecut de la mulajul din ipsos, la modelarea 3D a protezelor, reușind să oferim pacienților dispozitive medicale de ultimă generație. Acum exact 20 de ani, în anul 1996, OrtoProfil era prima firmă din România care introducea pe piață dispozitive de protezare stomii, deschizând astfel un segment care permite pacienților o reală libertate de mișcare. Astăzi, aceste dispozive sunt utilizate pe scară largă în toată România.

Alături de partenerii noștri, suntem preocupați de problemele sistemului sanitar din Român, ne implicăm activ și nu uităm faptul că actorul principal în acest sistem este pacientul”, a declarat Dr. Boga Ferenc, director general OrtoProfil România.

Ultimele noutăți în materie de inovație privind designul produselor ortopedice, noutăți privind dispozitivele medicale din silicon, progresele înregistrate în controlul protezării membrelor superioare și multe altele au fost prezentate de experți din Statele Unite ale Americii, Spania, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Germania, Franța și România la peste 350 de participanți.

<
>

Această ediție a avut ca lectori – experți din străinătate, precum:

 • Dr. Jean-Marie Coudreuse (Franţa) șef Departament Medicină Sportivă la Spital Salvador Assistance Publique-Hôpitaux de Marseilleș; Membru al Societății Franceze de Medicină; Membru Activ al Jurnalului de Traumatologie Sportivă; Membru Științific de Medicină Sportivă în Marsilia (CMSM și SFMES)
 • Dr. Cyrine Ben Amor – Director Medical Thuasne
 • Dr. Jesus Marquez (Spania)-doctor în medicină și chirurgie, specialist în Medici­nă Hidrologică
 • Prof. Fred Holtkamp (Olanda)-profesor asociat și Cercetător la Universitatea Fontys de Științe Aplicate din Eindhoven, Olanda (Departamentul de Inovații și Tehnologie în Sănătate)
 • Dr. Jan Schrama (Silicorto, Olanda)
 • Dr. Bertrand Frossard – Manager de Dezvoltare, Touch Bionics – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 • Dr. Ion Bogdan Cristian (Clinica de Me­dicină Hiperbară Tîrgu Mureş, România)
 • Ing. Chiș Liviu (Clinica de Medicină Hiperbară Tîrgu Mureş, România)
 • Dr. Scipione Casari (Germania)- Centrul Medical de Urgență Bard, Germania – Marketing Manager Europa de Est, Asia de West, Africa
 • Wendy Naish, Asistentă medicală/consultant incontinență, Comunitatea Croydon NHS Trust, Londra
 • Dr. Hendrik Van Der Velde -Manager Dezvoltare Welland Medical Limited – Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord
 • Dr. Arash Moavenian, Manager de Inovații – Produse Noi – Welland Medical Ltd. – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 • Dr. Dietmar Fiedler (PFM Medical Ag, Germania)
 • Dr. David Kerr – Orthomerica, Statele Unite ale Americii

 Temele principale ale Conferinței au fost:

 • Inovație în procesul de reabilitare după trauma suferită la genunchi sau gleznă, cu sau fără operație
 • Tratamentul deformităților congenitale ale piciorului prin corecția progresivă cu orteză Bebax
 • Inovații în procedura de proiectare a dispozitivelor medicale
 • Noutăți privind dispozitivele medicale din silicon
 • Progres în controlul membrului supe­rior protezat: de la controlul gesturilor la recunoașterea formelor
 • Reabilitarea modernă cu ajutorul exos­cheletului și a terapiei hiperbare
 • Cateterizarea intermitentă versus cate­terizarea permanentă
 • Elemente inovative de primă linie de apărare și menținere a sănătății pielii în zona peristomală
 • Beneficiile dispozitivelor cu titan
 • Orteza pentru corecția diformităților craniene

Mâna bionică, reproducere aproape fidelă a funcțiilor brațului uman

Pacienții care au suferit amputații ale membrului superior, în urma unui accident auto sau accident de muncă, au la dispoziție un dispozitiv revoluționar, creat de scoțieni, ce le permite reluarea a o parte din activitățile întreprinse dinainte de amputație. Dotată cu un sistem de selecție a gesturilor prestabilite, proteza mioelectrică multiarticulară este acționată prin captarea de semnale electrice de la mușchii brațului și este ușor de folosit de către pacient în activități care necesită forță, îndemânare sau finețe Dispozitivul funcționează prin intermediul energiei electrice generată de musculatura bontului. Prin intermediul electrozilor sunt preluate impulsurile electrice ale mușchilor care sunt transmise, mai departe, protezei bionice.

Oxigenarea hiperbară, o terapie care foloseşte medicamentul „oxigen“

Tratament recunoscut pe plan mondial, în care pacientul aflat într-o barocameră inspiră oxigen pur la o presiune ridicată, oxigenoterapia hiperbară  oferă o serie de efecte benefice în recuperarea rapidă a traumatisemlor osoase, a leziunilor cerebrale, respectiv urmările hipoxiei cerebrale.

Oxigenarea hiperbară reprezintă o terapie care foloseşte medicamentul „oxigen“ permiţând distribuţia acestuia către ţesuturi, în cazul anumitor patologii, în cantităţi mult mărite, prin creşterea presiunii mediului înconjurător. Terapia duce atât la creșterea cantității de oxigen dizolvat în plasmă (creștere cantitativă), cât și a radiusului de penetrare al oxigenului în țesuturi (creștere calitativă). Efectele oxigenului hiperbar se regăsesc la nivelul leziunilor neuronale acute, leziuni vasculare. Oxigenul hiperbar are efect anti epileptic, conduce la stimularea creşterii numărului de celule STEM proprii, spastica, îmbunătățirea procesului de învățare.

O altă tehnică de recuperare neuromotorie o reprezintă recuperarea robotică prin utilizarea exoscheleților ce au un potențial major în îmbunătățirea procesului de recuperare al pacienților cu afecțiuni neurologice.

Orteză pentru corecția diformităților craniene la copii

Orteza pentru corecția diformităților craniene oferă micuților șansa de a le fi corectate diformitățile congenitale. Purtarea ortezei pentru corecția diformităților craniene este indicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 luni, nu este dureroasă, orteza fiind confecționată din materiale speciale, astfel încât să nu irite pielea capului și să nu afecteze circulația sanguină. Orteza pentru corecția diformităților craniene poate fi purtată și postoperator, de către copiii cu diagnosticul de craniosinostoză.

Proteza de silicon, reproducere fidelă a brațului uman

Pacienții care au suferit accidente sau afecțiuni în urma cărora și-au pierdut total sau parțial degetele, mâna sau piciorul ori s-au născut cu malformații ale acestora, pot beneficia de proteze  din silicon, care imită perfect membrul existent. Proteza este creată manual și îndeplinește o serie de cerințe specifice: culoarea, grosimea, duritatea, semne precum pete de pigment, vene, iar rezultatul este un efect 3D, cu o imagine foarte realistă.

Protezele din silicon sunt confecționate în atelierul Silicon House, ce se află în incinta sediului central al OrtoProfil din Tîrgu Mureș, și este un centru unic în sud estul Europei.

ScoliCamp – reinventarea serviciilor de reabilitare medicală

În lupta cu scolioza este important ca fiecare copil sau adolescent să beneficieze de suport emoțional din partea familiei, a prietenilor, de suport informațional din partea medicilor și kinetoterapeuților care să fie gata să le răspundă la întrebări și să aibă un rol educativ în procesul de recuperare, dar și de suportul psihologului, care are rolul de a-i ajuta să își găsească motivația interioară de a merge mai departe, de a găsi acele resurse interioare care îi vor ajuta să iasă învingători în lupta cu scolioza. Inovația a fost adusă și în serviciile de recuperare medicală. Pentru prima dată în România, copiii cu scolioză au putut participa la o tabără de scolioză, ScoliCamp, organizată de OrtoProfil România, în vara acestui an, fiind un bun prilej ca să primească mai multe informații despre problemele lor de sănătate, să învețe cum să trăiască într-o relație de prietenie cu corsetul, să participe la un grup de suport moderat de către psiholog.

”Fără eforturi depuse în domeniul cercetării şi fără împărtășirea noilor cunoştinţe şi invenţii, riscăm să refuzăm şansa pacienților la viață normală și completă, chiar şi în condiţii de invaliditate. Când vine vorba despre inovaţie, companiile trebuie să privească în viitor. Kodak a inventat camera digitală, dar nu a comercializat-o niciodata. În loc să privească în viitor, a preferat să privească în trecut. Ca să fii inovator, nu trebuie să-ţi fie frică că îţi vei depăşi propriile produse şi că le vei transforma în unele vechi. Dacă îţi va fi frică, alţii vor avea grijă să le depăşească în locul tău”, a precizat Marius Dumitrescu, organizator al evenimentului.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREMameMinore.ro – Interviu Dr. Cremene Mihaela

Asistenti Medicali

Vizualizari: 418624

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vă invităm să urmăriți interviul realizat cu Dna Dr. Mihaela Cremene în cadrul campaniei "TU CE ȘTII DESPRE MAMELE MINORE?"

Asociația SURYAM a lansat acest proiect pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore.

Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Directia de Asistenta Sociala Targu Mures. Farmacia Sociala este partener în acest proiect care își propune reducerea mortalității infantile și a deceselor materne, a nașterilor premature, a avorturilor, a sarcinilor nedorite și a abandonului copiilor.

„Am întâlnit în practică destul de multe adolescente care nu știau ce să facă, erau speriate, dar am întâlnit și tinere care își doreau cu ardoare un copil”, așa începe conversația cu medicul de familie Mihaela Cremene. O dualitate care are multe explicații deoarece fenomenul este complex, comportă elemente societale, de educație sexuală, tradiție.

Lipsa informațiilor sau procurarea lor din medii total greșite (vezi abundența lor pe canalele social media) se finalizează, deseori, cu dezastre. Iar educația sexuală este încă un tabu. Cum se vede el din cabinetul medicului?

Prin  numărul de sarcini la adolescente, fete speriate care își dau seama că sunt însărcinate la câteva luni distanță, mai mult, chiar un caz excepțional -  cu 3 săptămâni înainte de termen!

Pe partea cealaltă sunt tinerele din anumite comunități de rromi, unde tradiția impune nașterea și creșterea copiilor ca fiind cel mai important rol al unei femei. Iar multe domnișoare își asumă această menire de timpuriu.  „Am avut cazuri când mi se cereau pilule pentru forme, ca să fie apte de măritiș, pentru a procrea” spune Mihaela Cremene.

Dar aceste cazuri, deseori, sunt speciale. În aceste comunități, venirea copilului este o mare bucurie și mama este sprijinită de întreaga comunitate. Iar asta, dincolo de problemă, este foarte important.

Cert este că trupul unei tinere nu este pregătit pentru o asemenea povară. Coloana vertebrală poate prezenta deformări, pot exista tulburări de coagulare, debutul unui diabet, fetuși cu malformații.  Toate analizele necesare unei gravide au ca scop detectarea în termen util a acestor probleme, dar tinerele despre care vorbește Mihaela Cremene, întârzie să apară la ușa cabinetului pentru a-și evalua sănătatea.

O fac totuși după naștere, poate de frică, din conștientizarea responsabilității pe care au dobândit-o, din iubire pentru cel mic. Ce urmează mai departe este greu de descris, o viață de nevoi, poate chiar la limita sărăciei.

Și tot din cabinetul medicului de familie se vede, clar, lipsa campaniilor de prevenție, a grijii față de copiii care au părinți în străinătate și astfel sunt mai vulnerabili, jena profesorilor de a vorbi despre educația sexuală.

„Bucurați-vă de adolescența voastră, de această etapă minunată a vieții, nu săriți etape pentru că aceasta este cea mai minunată perioadă în care puteți trăi povești frumoase, lăsați grijile pentru mai târziu, vor veni” îndeamnă mesajul medicului Mihaela Cremene adresat tinerelor.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREMameMinore – Interviu Marius Dumitrescu, manager proiect

Asistenti Medicali

Vizualizari: 418786

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

De mai bine de zece ani, România se află în topul ţărilor UE la numărul de mame sub 19 ani – peste 18.000. Ultimele statistici arată că, din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naştere, iar cele mai multe vin din judeţul Mureş. România dă aproape un sfert – 23% – din totalul mamelor minore din UE, potrivit Eurostat. O explozie a acestor cazuri de mame minore s-a produs în anii imediat următori aderării la Uniunea Europeană, iar cifrele mari s-au menţinut.

Liberalizarea pieţei muncii şi posibilitatea de a munci în străinătate au făcut ca mulţi părinţi să plece la lucru afară, lăsând copiii în grija familiei extinse. În urma încheierii sesiunii de selecție a proiectelor de asistență socială care beneficiază de finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș în baza Legii nr. 350/2005, Asociația SURYAM în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ va lansa în trimestrul partru al acestui an ziarul bilingv „Sănătatea-Egészség” – ediție dedicată exclusiv “Educaţiei în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii” cu realizarea unui conţinut adaptat pentru a scădea nivelul sarcinilor în rândul mamelor minore.

Proiectul, finanțat cu suma de 15,000 lei din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș și cu o contribuție proprie din partea Asociației SURYAM în valoare de 5,000 lei, își propune tiparirea a minim 15.000 de exemplare din această publicație precum și diseminarea online a articolelor in format electronic și încheiera a mai multor parteneriate strategice instituționale.

Prin sensibilizarea comunităţii asupra natalităţii în rândul mamelor minore, ținând cont de faptul că naşterile mamelor minore au implicaţii medicale, sociale, culturale, economice, demografice, cresterea nivelului de educatie în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii va conduce la combatere a sarcinii la vârste tinere si va avea, în consecinţă, ca efect reducerea mortalităţii infantile şi a deceselor materne, reducerea riscului transmiterii bolilor sexuale, a naşterilor premature, evitarea avorturilor, ocrotirea sănătăţii minorilor, prevenirea sarcinilor nedorite şi a abandonului copilului, asigurarea sănătăţii fizice şi psihice a viitorilor adulţi, dezvoltarea normală a tinerilor, dar şi a viitorilor lor copii şi pregătirea acestora să devină părinţi atunci când sunt capabili să aibă grijă de ei şi de copiii lor”, declara Marius Dumitrescu, managerul de proiect, președintele Asociației SURYAM.

Marius Dumitrescu este un antreprenor social și un om implicat în rezolvarea problemelor sociale ale comunității. „Tu ce știi despre mamele minore?” este cel mai recent proiect al său, menit să aducă în discuție problematica tinerelor mame în contextul general al vremurilor în care trăim.

„Când vorbim despre mamele minore mereu tindem să căutăm vinovați și nu realizăm că suntem cu toții vinovați, pentru că totul vine din propria educație”, așa pornește discuția cu Marius Dumitrescu, înflăcărat și energic. Implicarea sa într-o temă care nu este în aria sa de expertiză a venit ca un răspuns la o îngrijorare, o reacție firească când descoperi o problemă a societății, trecută cu vederea de cei mai mulți.

Totul a pornit, spune Marius, de la raportul organizației „Salvați Copiii”, a auzit cifre incredibil de mari pe fondul unui cumul de probleme sociale, iar îngrijorarea l-a făcut să preia inițiativa unei campanii de sensibilizare a comunității asupra nivelului ridicat al sarcinilor în rândul mamelor minore. Este convins că avem în societatea noastră false probleme de pudoare, refuzăm să vorbim despre educația sexuală în școli, dar copiii noștri se nasc cu telefonul și tableta în mână într-o societate unde informația, deseori eronată, abundă.

Cu zeci de ani în urmă, România făcea pași importanți în acest tip de educație, își amintește Marius, fost voluntar în cadrul unui proiect internațional care încuraja informarea elevilor despre HIV – SIDA. Alături de alți zeci de voluntari participa la sesiuni de informare a elevilor din școlile gimnaziale, iar acest dialog deschis, cu întrebări punctuale și răspunsuri clare la problemele de sexualitate erau bine primite de elevi. Atunci și nu acum.

Dar aceasta este doar o fațetă a problemei.  Antreprenorul vorbește despre sărăcie, abandon școlar, nașteri premature, probleme medicale, lipsa coeziunii în unele comunități, tradiții seculare în altele - „vorbim despre mamele minore, dar nu vedem contextul în care se întâmplă toate acestea”.

Marius Dumitrescu propune să ne uităm mai ales la viitor, la acele tinere care încă nu sunt mame minore, ne îndeamnă să acționăm preventiv prin multă informație corectă și empatie.

Ce mesaj are pentru o tânără mămică? Asociația Suryam și Farmacia Socială au ușile deschise pentru ajutor, oricând, tot ce trebuie să facă este să ceară ajutor. Îl va primi cu siguranță.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREMameMinore.ro – Interviu Deak Elida, Director General Adjunct DGASPC Mureș

Asociația SURYAM a lansat acest proiect, în luna Octombrie 2021, pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă […]

MameMinore.ro – Interviu Maria Koreck, Președinte Asociația „Divers” Tîrgu Mureș

Maria Koreck, președinta Asociației „Divers” din Târgu Mureș lucrează de zeci de ani în comunitățile defavorizate, cunoaște problemele și întrevede soluțiile, dar recunoaște că ajutorul pe care îl […]

MameMinore.ro – Interviu Alina Costache, psiholog

„ E nevoie de un sat ca să crești un copil” spune un vechi proverb românesc. Și ni-l aduce aminte Alina Costache, psiholog de meserie, și un om […]

MameMinore.ro – Interviu Dr. Meda Neagoe, Președinte „Salvați Copiii” Filiala Mureș

Meda Neagoe face o mică pauză, mă privește adânc chiar dacă prin intermediul unui ecran și încearcă să își adune cuvintele, îmi vorbește de o fetiță de 13 […]

MameMinore.ro – Interviu Magda Bercea, director Crucea Roșie Mureș

„Dacă cineva mi-ar fi spus acum 30 de ani, acum 20 de ani că suntem în situația în care suntem, după toată munca pe care am depus-o, după […]

MameMinore.ro Interviu Corina Todoran, Director executiv adjunct DAS Tîrgu Mureș

De mai bine de zece ani, România se află în topul ţărilor UE la numărul de mame sub 19 ani – peste 18.000. Ultimele statistici arată că, din […]

Arcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o […]

Platforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse […]

Platforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]