Inovația în reabilitare medicală, accesibilă pacienților români

Asistenti Medicali

Vizualizari: 6363

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Inovația continuă în domeniul tehnologiilor medicale permite accesul pacienților la șansa de a avea o viață normală și completă. De la mâna bionică, indicată pacienților ce au suferit amputații la nivelul membrului superior și le permite acestora să efectueze gesturi care necesită forță, îndemânare sau finețe, la orteze pentru corecția diformităților craniene la copii, inovație în serviciile de recuperare medicală cu ajutorul terapiei de oxigenare hiperbară și a roboților de mișcare, sunt inovații ce au fost prezentate în cadrul celei de a VIII-a ediții a Conferinței Naționale ”Inovație în reabilitarea medicală”, eveniment ce a avut loc în perioada 24-26 noiembrie 2016 la Hotelul Piatra Mare din Poiana Brașov

Evenimentul a fost organizat sub egida Colegiului Medicilor din România și a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), organizator științific fiind Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș și Asociația SURYAM, managementul tehnic a fost asigurat de MedFarm Events, iar sponsor principal a fost  OrtoProfil România.

”În toți acești ani am evoluat și am trecut de la mulajul din ipsos, la modelarea 3D a protezelor, reușind să oferim pacienților dispozitive medicale de ultimă generație. Acum exact 20 de ani, în anul 1996, OrtoProfil era prima firmă din România care introducea pe piață dispozitive de protezare stomii, deschizând astfel un segment care permite pacienților o reală libertate de mișcare. Astăzi, aceste dispozive sunt utilizate pe scară largă în toată România.

Alături de partenerii noștri, suntem preocupați de problemele sistemului sanitar din Român, ne implicăm activ și nu uităm faptul că actorul principal în acest sistem este pacientul”, a declarat Dr. Boga Ferenc, director general OrtoProfil România.

Ultimele noutăți în materie de inovație privind designul produselor ortopedice, noutăți privind dispozitivele medicale din silicon, progresele înregistrate în controlul protezării membrelor superioare și multe altele au fost prezentate de experți din Statele Unite ale Americii, Spania, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Germania, Franța și România la peste 350 de participanți.

<
>

Această ediție a avut ca lectori – experți din străinătate, precum:

 • Dr. Jean-Marie Coudreuse (Franţa) șef Departament Medicină Sportivă la Spital Salvador Assistance Publique-Hôpitaux de Marseilleș; Membru al Societății Franceze de Medicină; Membru Activ al Jurnalului de Traumatologie Sportivă; Membru Științific de Medicină Sportivă în Marsilia (CMSM și SFMES)
 • Dr. Cyrine Ben Amor – Director Medical Thuasne
 • Dr. Jesus Marquez (Spania)-doctor în medicină și chirurgie, specialist în Medici­nă Hidrologică
 • Prof. Fred Holtkamp (Olanda)-profesor asociat și Cercetător la Universitatea Fontys de Științe Aplicate din Eindhoven, Olanda (Departamentul de Inovații și Tehnologie în Sănătate)
 • Dr. Jan Schrama (Silicorto, Olanda)
 • Dr. Bertrand Frossard – Manager de Dezvoltare, Touch Bionics – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 • Dr. Ion Bogdan Cristian (Clinica de Me­dicină Hiperbară Tîrgu Mureş, România)
 • Ing. Chiș Liviu (Clinica de Medicină Hiperbară Tîrgu Mureş, România)
 • Dr. Scipione Casari (Germania)- Centrul Medical de Urgență Bard, Germania – Marketing Manager Europa de Est, Asia de West, Africa
 • Wendy Naish, Asistentă medicală/consultant incontinență, Comunitatea Croydon NHS Trust, Londra
 • Dr. Hendrik Van Der Velde -Manager Dezvoltare Welland Medical Limited – Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord
 • Dr. Arash Moavenian, Manager de Inovații – Produse Noi – Welland Medical Ltd. – Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
 • Dr. Dietmar Fiedler (PFM Medical Ag, Germania)
 • Dr. David Kerr – Orthomerica, Statele Unite ale Americii

 Temele principale ale Conferinței au fost:

 • Inovație în procesul de reabilitare după trauma suferită la genunchi sau gleznă, cu sau fără operație
 • Tratamentul deformităților congenitale ale piciorului prin corecția progresivă cu orteză Bebax
 • Inovații în procedura de proiectare a dispozitivelor medicale
 • Noutăți privind dispozitivele medicale din silicon
 • Progres în controlul membrului supe­rior protezat: de la controlul gesturilor la recunoașterea formelor
 • Reabilitarea modernă cu ajutorul exos­cheletului și a terapiei hiperbare
 • Cateterizarea intermitentă versus cate­terizarea permanentă
 • Elemente inovative de primă linie de apărare și menținere a sănătății pielii în zona peristomală
 • Beneficiile dispozitivelor cu titan
 • Orteza pentru corecția diformităților craniene

Mâna bionică, reproducere aproape fidelă a funcțiilor brațului uman

Pacienții care au suferit amputații ale membrului superior, în urma unui accident auto sau accident de muncă, au la dispoziție un dispozitiv revoluționar, creat de scoțieni, ce le permite reluarea a o parte din activitățile întreprinse dinainte de amputație. Dotată cu un sistem de selecție a gesturilor prestabilite, proteza mioelectrică multiarticulară este acționată prin captarea de semnale electrice de la mușchii brațului și este ușor de folosit de către pacient în activități care necesită forță, îndemânare sau finețe Dispozitivul funcționează prin intermediul energiei electrice generată de musculatura bontului. Prin intermediul electrozilor sunt preluate impulsurile electrice ale mușchilor care sunt transmise, mai departe, protezei bionice.

Oxigenarea hiperbară, o terapie care foloseşte medicamentul „oxigen“

Tratament recunoscut pe plan mondial, în care pacientul aflat într-o barocameră inspiră oxigen pur la o presiune ridicată, oxigenoterapia hiperbară  oferă o serie de efecte benefice în recuperarea rapidă a traumatisemlor osoase, a leziunilor cerebrale, respectiv urmările hipoxiei cerebrale.

Oxigenarea hiperbară reprezintă o terapie care foloseşte medicamentul „oxigen“ permiţând distribuţia acestuia către ţesuturi, în cazul anumitor patologii, în cantităţi mult mărite, prin creşterea presiunii mediului înconjurător. Terapia duce atât la creșterea cantității de oxigen dizolvat în plasmă (creștere cantitativă), cât și a radiusului de penetrare al oxigenului în țesuturi (creștere calitativă). Efectele oxigenului hiperbar se regăsesc la nivelul leziunilor neuronale acute, leziuni vasculare. Oxigenul hiperbar are efect anti epileptic, conduce la stimularea creşterii numărului de celule STEM proprii, spastica, îmbunătățirea procesului de învățare.

O altă tehnică de recuperare neuromotorie o reprezintă recuperarea robotică prin utilizarea exoscheleților ce au un potențial major în îmbunătățirea procesului de recuperare al pacienților cu afecțiuni neurologice.

Orteză pentru corecția diformităților craniene la copii

Orteza pentru corecția diformităților craniene oferă micuților șansa de a le fi corectate diformitățile congenitale. Purtarea ortezei pentru corecția diformităților craniene este indicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 luni, nu este dureroasă, orteza fiind confecționată din materiale speciale, astfel încât să nu irite pielea capului și să nu afecteze circulația sanguină. Orteza pentru corecția diformităților craniene poate fi purtată și postoperator, de către copiii cu diagnosticul de craniosinostoză.

Proteza de silicon, reproducere fidelă a brațului uman

Pacienții care au suferit accidente sau afecțiuni în urma cărora și-au pierdut total sau parțial degetele, mâna sau piciorul ori s-au născut cu malformații ale acestora, pot beneficia de proteze  din silicon, care imită perfect membrul existent. Proteza este creată manual și îndeplinește o serie de cerințe specifice: culoarea, grosimea, duritatea, semne precum pete de pigment, vene, iar rezultatul este un efect 3D, cu o imagine foarte realistă.

Protezele din silicon sunt confecționate în atelierul Silicon House, ce se află în incinta sediului central al OrtoProfil din Tîrgu Mureș, și este un centru unic în sud estul Europei.

ScoliCamp – reinventarea serviciilor de reabilitare medicală

În lupta cu scolioza este important ca fiecare copil sau adolescent să beneficieze de suport emoțional din partea familiei, a prietenilor, de suport informațional din partea medicilor și kinetoterapeuților care să fie gata să le răspundă la întrebări și să aibă un rol educativ în procesul de recuperare, dar și de suportul psihologului, care are rolul de a-i ajuta să își găsească motivația interioară de a merge mai departe, de a găsi acele resurse interioare care îi vor ajuta să iasă învingători în lupta cu scolioza. Inovația a fost adusă și în serviciile de recuperare medicală. Pentru prima dată în România, copiii cu scolioză au putut participa la o tabără de scolioză, ScoliCamp, organizată de OrtoProfil România, în vara acestui an, fiind un bun prilej ca să primească mai multe informații despre problemele lor de sănătate, să învețe cum să trăiască într-o relație de prietenie cu corsetul, să participe la un grup de suport moderat de către psiholog.

”Fără eforturi depuse în domeniul cercetării şi fără împărtășirea noilor cunoştinţe şi invenţii, riscăm să refuzăm şansa pacienților la viață normală și completă, chiar şi în condiţii de invaliditate. Când vine vorba despre inovaţie, companiile trebuie să privească în viitor. Kodak a inventat camera digitală, dar nu a comercializat-o niciodata. În loc să privească în viitor, a preferat să privească în trecut. Ca să fii inovator, nu trebuie să-ţi fie frică că îţi vei depăşi propriile produse şi că le vei transforma în unele vechi. Dacă îţi va fi frică, alţii vor avea grijă să le depăşească în locul tău”, a precizat Marius Dumitrescu, organizator al evenimentului.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Asistenti Medicali

Vizualizari: 564184

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Asistenti Medicali

Vizualizari: 1080702

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]

Legislație în lucru privind comercializarea și utilizarea testelor rapide de detecție a antigenelor SARS-Cov-2

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. În România, testele rapide antigen sunt folosite […]