De la consultaţii la adulţi, la consultaţii la energicii copii, cu calm, răbdare şi multă atenţie pentru că micuţii ”îşi recunosc foarte bine simptomele”, dr. Marinela Gabor, medic primar pneumolog şi specialist pediatru, cu competenţe în endoscopie bronşică şi ecografie recunoaşte că marea sa satisfacţie este de a reda copiilor ”bucuria de a se bucura de o viaţă sănătoasă”. La Centrul Medical Puls 2009 simpla consultaţie se continuă cu ample investigaţii cu aparatură de specialitate aflate în dotarea unităţii medicale.
Reporter: Cum vă defineşte pe dumneavoastră, ca profesionist, specialităţile pediatrie şi pneumologie?
Dr. Marinela Gabor: Eu sunt pediatru prin formare. Am terminat Facultatea şi am luat specialitatea de pediatrie şi, ulterior, am început şi a doua specialitate, pneumologia. Pediatria este o specialitate foarte frumoasă pentru că marea majoritate a bolilor sunt de tip respirator, unii spun că până la 40% patologia generală. Şi pneumologie avem atât la adulţi cât şi la copii.
Reporter: Care este principala satisfacţie în meseria de penumolog pediatru?
Dr. Marinela Gabor: Să redau copiilor bucuria de a se bucura de o viaţă sănătoasă şi să nu se simtă diferiţi de alţi copii, daţi la o parte.
Reporter: La Centrul Medical Puls 2009 dumneavoastră consultaţi atât adulţi cât şi copii. Cum treceţi de la un pacient liniştit la unul energic, respectiv la copil?
Dr. Marinela Gabor: Într-adevăr, copiii sunt mai energici, nu stau locului, dar pot comunica foarte bine cu ei, sunt foarte sinceri, îşi recunosc foarte bine simptomele, spun ce-i deranjează, ce-i supără şi din punctul acesta de vedere nu am probleme cu ei. Adulţii sunt mai reticenţi, le este teamă, mai mult vor să ghicesc eu ce îi supără şi ce îi doare. Copiii sunt extrovertiţi, spun imediat ce-i doare, dar adulţii sunt închişi şi este mai greu să stabilim o cale de comunicare, vin la mine şovăind, şi după luni de zile, le ia ceva timp până ce se hotărăsc să ajungă la un medic să-i ceară sfatul.
Reporter: Putem vorbi de un întreg circuit al pacientului, aici la Centrul Puls, în ideea în care este consultat şi poate beneficia de o serie de investigaţii suplimentare într-o singură clădire?
Dr. Marinela Gabor: În general, avem posibilitatea să facem investigaţii destul de complexe. De exemplu pot să pun un diagnostic de astm, atât un astm indus de infecţii cât şi unul indus de alergii. Şi se poate diagnostica şi un astm indus de efort, ceea ce ştiu că în alte părţi nu este posibil. Există aparatura necesară pentru test de efort. Aş vrea să menţionez că testul de efort în astmul bronşic nu este foarte laborios, nu este atât de complicat ca pentru afecţiunile cardiace, durează între 6-10 minute şi putem afla dacă pacientul are un astm indus de efort sau un alt tip de astm, sau alt tip de afecţiune.
Mai avem şi computer tomograf de înaltă performanţă care poate pune în evidenţă orice afecţiune pulmonară. Ca noutate, putem face ecografii pulmonare. Ecografia pulmonară nu este atât de importantă ca şi cea abdominală, dar în afecţiunile pulmonare dacă eşti orientat poţi să îţi dai seama dacă pacientul are o colecţie pleurală chiar minimă. Dacă pacientul are o formaţiune tumorală solidă sau lichidă se poate diagnostica cu acest aparat. Iar la copii, mai nou se poate face o ecografie mediastinală, de la vârsta de sugari până la vârsta de doi ani unde poţi să faci un diagnostic diferenţial între adenopatiile mediastinale şi proliferarea timusului. Îţi trebuie un transductor pentru părţi mici şi există. Eu am şi competenţa pentru a face acest fel de investigaţie.
Reporter: Cât de complicat este tratamentul la copii?
Dr. Marinela Gabor: Nu este foarte complicat, după mine este mai mult îngrijire decât tratament, trebuie să îţi faci timp să îţi observi copilul, să îl îngrijeşti, să îl înveţi anumite obiceiuri sănătoase. În primul rând să educi respiraţia la aceşti copii, să-i învăţăm pur şi simplu să respire corect şi putem preveni foarte multe boli.
Reporter: Recomandaţi şi terapii complementare, gen terapii în saline, terapii cu lămpi de sare?
Dr. Marinela Gabor: Da, recomand de multe ori şi la copiii astmatici dar şi la copiii cu afecţiuni respiratorii de sezon. Există aparatul salin, un aparat brevetat în România, a nu se confunda cu o lampă cu sare, este un aparat complex care conţine nişte plăci impregnate cu sare din salină prin care trece un curent de slabă intensitate şi emană nişte aeroioni negativi, care sunt benefici pentru căile respiratorii.
Lampa de sare nu prea o recomand copiilor mici, până pe la 6-7 ani şi nici tratamentul la salină. Provoacă tusea şi expectoraţia şi în cazul acesta părinţii intră în panică. Ei nu ştiu să îşi elimine secreţiile şi provocând multe secreţii copiii se îneacă. O recomand însă de la vârsta de 10-11 ani.
Autor: Arina Moldovan