Deși de la 1 ianuarie 2018 ar trebui să intre în vigoare Normele de aplicare a Legii Dieteticianului acestea încă nu sunt aprobate și sunt blocate în parcursul legislativ. Normele Metodologice de aplicare a Legii Dieteticianului, Legea nr. 256/2015 privind exercitarea profesiei de dietetician, precum şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Dieteticienilor din România, au fost postate spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății în primăvara acestui an.
Normele metodologice ”reglementează modalitatea de exercitare a profesiei de dietetician cu drept de liberă practică, modalitatea de obținere a autorizaţiei de liberă practică, formarea continuă şi asigurarea profesională, precum și nedemnităţi, interdicţii în desfășurarea profesiei. Totodată, prevăd și faptul că în Clasificarea Ocupaţiilor din România se va introduce noțiunea de ”dietetician licenţiat” şi a variantelor prevăzute la art.10 din Lege, eliminând ocupaţiile existente la data intrării în vigoare la Legii şi care nu mai au temei legal - cum sunt codurile COR 226501 - 226504 şi orice altele care nu mai au corespondent în Lege, dar conţin sintagma ”dietetician” sau ”nutriţionist” şi derivate sau combinaţii ale acestora cu referire la dietetica uman”.
Legea Dieteticianului a fost aprobată în anul 2015 iar de un an și jumătate au fost elaborate și trimise normele de aplicare la Ministerul Sănătății. ”Știu că au fost trecute de la Ministere la Parlament. Din păcate, la noi în ţară problemele pleacă de la schimbarea conducerii la nivel de ministere şi în ultimul an şi jumătate s-au schimbat de trei ori (n.red-la Ministerul Sănătății). Problemele rămân sub lista zilnică de aprobări. Voi lua legătura, pentru a nu ştiu câta oară, cu colegii mei din Minister şi din Parlament, îl voi ruga şi pe domnul conferențiar Florin Buicu, preşedintele comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, să ne susţină, o să le reamintesc că este vorba despre 1 ianuarie 2018, când trebuie să facem ceva. Sper să se rezolve, dar nu pot să garantez, fiindcă nu depinde de mine”, a declarat prof. dr. Monica Tarcea, coordonatorul programului Nutriție și Dietetică din cadrul Facultății de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș.
Normele prevăd că ”profesia de dietetician se exercită pe bază de libertate profesională în probleme specifice de nutriţie şi dietetică a pacienţilor/beneficiarilor de servicii de nutriţie şi dietetică, fără îngrădiri administrative privind prescrierea de măsuri dietetice şi de nutriţie”. Iar fără norme nu se poate înființa Colegiul Dieteticienilor. ”După ce vor apărea normele vom lansa imediat examenul de atestare a dieteticianului, iar cei care iau examenul se pot considera dieteticieni, dintre cei care vor trece examenul se va constitui Colegiul Dieteticienilor, acest colegiul îi va putea susţine să fie angajaţi, sub ce formă, unde, le va da un statut juridic. (...) Nu ştiu motivul tergiversării adoptării normelor de aplicare a legii. Poate fi pur şi simplu un time management mai greu de gestionat sau s-a schimbat echipa la Ministerul Sănătăţii și o luăm de la capăt. Dar pot să fie şi anumite intervenţii pentru că, deocamdată, nu există un interes vizibil sau bine argumentat la colegii din Bucureşti. Acolo încă nu există examen de licenţă pentru nutriţie şi dietetică, La noi, anul viitor, termină deja a zecea generaţie. Încă nu s-au implicat vizibil. Există foarte multe profesii colaterale, tangenţiale, care există pe piaţă în zona capitalei şi în jur şi, probabil, de acolo nu avem nici susţinere", a adăugat prof dr Monica Tarcea. Aceasta a precizat că la nivel național există şapte centre universitare în care se studiază dietetica şi nutriţia, iar începând cu anul viitor se va deschide un astfel de program și la Brașov.
La Tîrgu-Mureș are loc în perioada 1-2 noiembrie Conferinţa Dieteticienilor "Obezitatea la copil - actualităţi, implicaţii şi perspective de prevenţie şi tratament".