Lupuleasa: Farmaciștii premiați pentru ca nu și-au părăsit postul de grăniceri ai sănătății publice

Farmacisti

Vizualizari: 4894

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Începând cu anul viitor un prim pas va fi acela prin care și farmaciștii rezidenți vor primi o bursă și, nu în ultimul rând,  farmaciștii din spitale vor avea o salarizare mai bună decât au astăzi, pentru că și farmacistul din spital trebuie privit ca medicul care lucrează în spital. Este o preocupare, o rezultantă a discuțiilor pe care le-am avut cu Colegiul Farmaciștilor din România, cu care am pus bazele unui parteneriat apt să ducă la îmbunătățirea acestei activități”, este promisiunea adresată de Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătății, farmaciștilor din țară în cadrul Galei Farmaciștilor

din România 2013.

GALERIE FOTO:

<
>

Activitatea farmaciștilor, a profesorilor universitari din domeniul farmaceutic, campaniile sociale inițiate în acest domeniu, jurnaliști și publicații de specialitate au fost nominalizați și premiați în cadrul celei de a doua ediții a Galei Farmaciștilor România 2013, organizată de Colegiului Farmaciștilor România, în data de 4 decembrie. Au fost premiate cercetarea științifică, profesionalismul din domeniul farmaceutic, dedicarea și empatia aflate în slujba bolnavului în farmacie. ”La cea de a doua ediție, dorința noastră este de a-i sărbători cu drag pe aceia dintre noi care cu muncă cinstită, sârguincioși și folositori societății nu și-au părăsit ani mulți postul de grăniceri ai sănătății publice”, a spus cu mândrie în glas prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor România.

 

Rugăminte pentru farmaciști

img_0190-300x200Implementarea cardului național de asigurat, în anul 2014, are nevoie de sprijinul farmaciștilor, motiv pentru care dr. Cristian Bușoi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prezent la Gala Farmaciștilor, a lansat o invitație membrilor breslei de a sprijini proiectul strategic al CNAS. ”Fiecare dintre noi știe că pacientul trebuie să fie în centrul atenției sistemului de sănătate și rezolvarea  problemelor, așteptărilor, nevoilor pacienților trebuie să fie esența menirii noastre.  Va rog să sprijiniți, cât de mult puteți în anul 2014, proiectul strategic cel mai important al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care este implementarea cardului național de asigurat. Sper ca anul viitor cei 15 milioane de asigurați din România, peste 18 ani, să beneficieze de un card, să îl folosească și să avem mai multă eficiență și transparență în sistemul de sănătate public din România”, s-a adresat dr. Cristian Bușoi farmaciștilor prezenți în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă din București.

Premii pentru excelență în domeniul farmaceutic

Premiul pentru cel mai activ colegiu din țară, premiul pentru excelență în cercetare farmaceutică, premiu pentru cea mai activă asociație/ligă studențească a studenților farmaciști, premiul pentru jurnalism în presa farmaceutică, presa scrisă online, audio /video cu subsecțiunea reviste/ site-uri, premiu pentru campanii sociale de informare, premiu de excelență pentru decani ai facultăților de farmacie, premiu de onoare pentru întreaga activitate în farmacie, premiul special al juriului, premiul de onoare pentru farmacie -subcategorii farmacie rurală, individuală, de lanț, de spital, premiul pentru carte farmaceutică au fost o parte dintre surprizele serii din data de 4 decembrie.

img_0178-300x200Premiul pentru “Carte Farmaceutică” a fost acordat “Ghidului Farmacistului în comunicarea cu pacientul”, autori: farm. Aura Rusu, farm. Gabriel Hâncu, psiholog Marina Dorina Pașca din Târgu-Mureș. ”Deoarece a comunica nu întotdeauna înseamnă a vorbi , vă comunic că sunt extrem de onorată să primesc astăzi, aici, acest premiu în numele meu și a colegilor mei”, a precizat emoționată farmacista  Aura Rusu, premiul său fiind înmânat de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

Același premiu a fost acordat și volumului “Vitaminele în procesele metabolice”, autor: prof.univ. dr. farm. Niculina Mitrea, București. ”Farmacistul când onorează  o rețetă, se onorează pe el însuși. Și modul cum o onorează este foarte important”, a spus câștigătoarea.
În continuare, premiul pentru “Excelență în Cercetare Farmaceutică”  a fost acordat  prof. univ. dr. farmacist Sorin Leucuța, Cluj. ”Aș vrea să îmi exprim bucuria față de Colegiul Farmaciștilor că a inițiat acest sistem de promovare a unor personalități din rândul lumii farmaceutice. Pentru că înmulțirea acestora va duce la întărirea uneia din calitățile profesiei și anume puterea ei”, a  spus prof. univ.dr. farm. Sorin Leucuța.
Premiul pentru „Cel mai activ Colegiu” a fost acordat Colegiului Farmaciștilor Giurgiu, premiul pentru “Cea mai activă asociație studențească”: Societatea Studenților în Farmacie București, iar premiul publicului pentru „Cea mai activă asociație studențească”:Asociația Studenților Farmaciști din Târgu-Mureș.

”Cu un mojar și pistil se pot face minuni”

img_0204-300x200Prin formarea sa farmacistul trebuie să fie un adevărat profesionist al sănătății. Își asumă responsabilitatea pentru fiecare prescripție medicală pe care trebuie să o controleze, transmite informațiile precise și produsele pacienților, cărora trebuie să le explice tratamentul, este un garant al bunei eliberări a medicamentelor. Și ani la rând experiența cimentează cunoștințele deținute și împărtășite pentru sănătatea pacientului. ”Avem o meserie foarte frumoasă și dacă punem accent pe profesie o să fim fericiți. Și aș mai vrea să spun că, cu un mojar și pistil se pot face minuni”, a recunoscut farm. pr. Rozalia Orban din Târgu-Mureș, câștigătoarea premiului de onoare pentru ”Întreaga activitate în Farmacie”.

Acest premiu i-a mai fost acordat și farm. pr. Floarea Ațintișan, Ploiești și farm. pr. Eugen Grovu, Brașov, care a ținut să precizeze că ”respectul pentru profesie va triumfa și în viitor”.

Nu a lipsit nici premiul pentru “Excelență pentru Decani ai Facultăților de Farmacie” care a fost acordat  prof. univ. dr. farm. Maria Dogaru de la Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș.

Mulțumiri din partea Agenției Naționale a Medicamentului
Premiul de Onoare pentru farmacie – Farmacii Independente Urban i-a revenit Farmaciei Lavandule Dej, Farmaciei Academia, București și Farmaciei Miosotis, Galați; Premiul de Onoare pentru farmacie – Farmacii Independente Rural: Farmacia Hypericum, Călugăreni, Farmacia Mociu, Cluj și Darifarm Moldovița, Suceava; Premiul de Onoare pentru farmacie – Farmacii de Spital: Farmacia Spitalului Oncocard, Brașov, Farmacia Spitalului Judetean de Urgente Baia Mare și Farmacia Spitalului Clinic de Urgență Oradea și Premiul de Onoare pentru farmacie – Farmacii de lanț a fost acordat Farmaciei HelpNet 1, Timișoara, Farmaciei Sensiblu nr. 5, Târgu-Mureș și Farmaciei “Sf. Paraschieva”, Iași, iar premiul special al juriului a revenit farm. Pr. Iordache Huștiu.

img_0221-300x200Și pentru că farmaciștii sunt liantul de legătură între pacient și preparatul ”miraculos”-medicamentul, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului au reiterat nevoia de consolidare a parteneriatului deja existent, farmacist-ANM, privind monitorizarea medicamentului în circuitul terapeutic. ”Mulțumiri colegilor din farmacie, din industria farmaceutică, pentru începutul  timid, dar promițător, al realizării unui parteneriat cu Agenția Națională a Medicamentului  în ceea ce privește transmiterea reacțiilor adverse, monitorizarea reacțiilor adverse, monitorizarea siguranței medicamentului în circuitul terapeutic și nu în ultimul rând respectarea reglementărilor în domeniul publicității medicamentului de uz uman”, a declarat Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al ANM.

 

Comunicarea și campaniile sociale, la loc de cinste

Comunicarea și campaniile sociale au fost alte două segmente pe care Colegiul Farmaciștilor România le-au premiat  în cadrul Galei Farmaciștilor. ”Dacă vorbim de comunicare, o etapă importantă înaintea gândirii și a acțiunii, aș avea o mică rugăminte: haideți să folosim cu mai mare zgârcenie termenul populație. Sistemul nostru de sănătate, în parte are problemele pe care le are și din cauză că este gândit și perceput pentru a satisfacenevoile populației.  Populație este un termen valid din punct de vedere lingvistic , însă conține o ambiguitate de care ar fi bine să ne îndepărtăm pentru că nevoile sunt fie la nivel de element și atunci putem vorbi de individ, persoană sau cetățean, fie la nivel de ansamblu și atunci vorbim de popor, națiune și în cazurile fericite de cultură”, a precizat Petru Crăciun, directorul general al Cegedim România.

img_0339_profil1-300x168Premiul pentru “Jurnalism în presa farmaceutică” a fost acordat  redactorului șef al Revistei MedFarm, Arina Moldovan, premiul pentru “Jurnalism în presa farmaceutică – reviste/site-uri”: PaginaFarmaciștilor.ro, iar premiul publicului pentru “Jurnalism în presa farmaceutică – reviste/site-uri”: Revista MedFarm, Târgu-Mureș.

n ceea ce privește campaniile sociale „cuvintele care pot caracteriza această secțiune sunt co organizată de Colegiului Farmaciștilor România, în data de 4 decembrie mpetiție, dârzenie, frumusețe, bucurie și promisiune de viitor”, a spus Mirela Rădulescu, director de comunicare și imagine al Colegiului Farmaciștilor România.  Premiul pentru “Campanii Sociale și de informare” a fost acordat Asociației “Ana și copiii” și Law Gravity – Farmexpert, iar premiul Publicului s-a acordat Campaniei Poveștile Vertijului – o campanie Abbott.”Pentru Abbot e doar o confirmare că facem ceea ce trebuie și o să continuăm să facem și alte campanii în acest sens și, aici, o să avem nevoie de sprijinul farmaciștilor pentru că și această campanie s-a făcut cu sprijinul farmaciștilor și al medicilor. Fiecare efort contează și va duce țara mai departe”, s-a adresat publicului Adrian Grecu, managerul general al Abbot România.

 

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREMameMinore.ro – Interviu Dr. Cremene Mihaela

Farmacisti

Vizualizari: 418605

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vă invităm să urmăriți interviul realizat cu Dna Dr. Mihaela Cremene în cadrul campaniei "TU CE ȘTII DESPRE MAMELE MINORE?"

Asociația SURYAM a lansat acest proiect pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore.

Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Directia de Asistenta Sociala Targu Mures. Farmacia Sociala este partener în acest proiect care își propune reducerea mortalității infantile și a deceselor materne, a nașterilor premature, a avorturilor, a sarcinilor nedorite și a abandonului copiilor.

„Am întâlnit în practică destul de multe adolescente care nu știau ce să facă, erau speriate, dar am întâlnit și tinere care își doreau cu ardoare un copil”, așa începe conversația cu medicul de familie Mihaela Cremene. O dualitate care are multe explicații deoarece fenomenul este complex, comportă elemente societale, de educație sexuală, tradiție.

Lipsa informațiilor sau procurarea lor din medii total greșite (vezi abundența lor pe canalele social media) se finalizează, deseori, cu dezastre. Iar educația sexuală este încă un tabu. Cum se vede el din cabinetul medicului?

Prin  numărul de sarcini la adolescente, fete speriate care își dau seama că sunt însărcinate la câteva luni distanță, mai mult, chiar un caz excepțional -  cu 3 săptămâni înainte de termen!

Pe partea cealaltă sunt tinerele din anumite comunități de rromi, unde tradiția impune nașterea și creșterea copiilor ca fiind cel mai important rol al unei femei. Iar multe domnișoare își asumă această menire de timpuriu.  „Am avut cazuri când mi se cereau pilule pentru forme, ca să fie apte de măritiș, pentru a procrea” spune Mihaela Cremene.

Dar aceste cazuri, deseori, sunt speciale. În aceste comunități, venirea copilului este o mare bucurie și mama este sprijinită de întreaga comunitate. Iar asta, dincolo de problemă, este foarte important.

Cert este că trupul unei tinere nu este pregătit pentru o asemenea povară. Coloana vertebrală poate prezenta deformări, pot exista tulburări de coagulare, debutul unui diabet, fetuși cu malformații.  Toate analizele necesare unei gravide au ca scop detectarea în termen util a acestor probleme, dar tinerele despre care vorbește Mihaela Cremene, întârzie să apară la ușa cabinetului pentru a-și evalua sănătatea.

O fac totuși după naștere, poate de frică, din conștientizarea responsabilității pe care au dobândit-o, din iubire pentru cel mic. Ce urmează mai departe este greu de descris, o viață de nevoi, poate chiar la limita sărăciei.

Și tot din cabinetul medicului de familie se vede, clar, lipsa campaniilor de prevenție, a grijii față de copiii care au părinți în străinătate și astfel sunt mai vulnerabili, jena profesorilor de a vorbi despre educația sexuală.

„Bucurați-vă de adolescența voastră, de această etapă minunată a vieții, nu săriți etape pentru că aceasta este cea mai minunată perioadă în care puteți trăi povești frumoase, lăsați grijile pentru mai târziu, vor veni” îndeamnă mesajul medicului Mihaela Cremene adresat tinerelor.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREMameMinore – Interviu Marius Dumitrescu, manager proiect

Farmacisti

Vizualizari: 418767

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

De mai bine de zece ani, România se află în topul ţărilor UE la numărul de mame sub 19 ani – peste 18.000. Ultimele statistici arată că, din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naştere, iar cele mai multe vin din judeţul Mureş. România dă aproape un sfert – 23% – din totalul mamelor minore din UE, potrivit Eurostat. O explozie a acestor cazuri de mame minore s-a produs în anii imediat următori aderării la Uniunea Europeană, iar cifrele mari s-au menţinut.

Liberalizarea pieţei muncii şi posibilitatea de a munci în străinătate au făcut ca mulţi părinţi să plece la lucru afară, lăsând copiii în grija familiei extinse. În urma încheierii sesiunii de selecție a proiectelor de asistență socială care beneficiază de finanțare nerambursabilă din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș în baza Legii nr. 350/2005, Asociația SURYAM în parteneriat cu Farmacia SOCIALĂ va lansa în trimestrul partru al acestui an ziarul bilingv „Sănătatea-Egészség” – ediție dedicată exclusiv “Educaţiei în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii” cu realizarea unui conţinut adaptat pentru a scădea nivelul sarcinilor în rândul mamelor minore.

Proiectul, finanțat cu suma de 15,000 lei din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș și cu o contribuție proprie din partea Asociației SURYAM în valoare de 5,000 lei, își propune tiparirea a minim 15.000 de exemplare din această publicație precum și diseminarea online a articolelor in format electronic și încheiera a mai multor parteneriate strategice instituționale.

Prin sensibilizarea comunităţii asupra natalităţii în rândul mamelor minore, ținând cont de faptul că naşterile mamelor minore au implicaţii medicale, sociale, culturale, economice, demografice, cresterea nivelului de educatie în domeniul sănătăţii reproducerii şi sexualităţii va conduce la combatere a sarcinii la vârste tinere si va avea, în consecinţă, ca efect reducerea mortalităţii infantile şi a deceselor materne, reducerea riscului transmiterii bolilor sexuale, a naşterilor premature, evitarea avorturilor, ocrotirea sănătăţii minorilor, prevenirea sarcinilor nedorite şi a abandonului copilului, asigurarea sănătăţii fizice şi psihice a viitorilor adulţi, dezvoltarea normală a tinerilor, dar şi a viitorilor lor copii şi pregătirea acestora să devină părinţi atunci când sunt capabili să aibă grijă de ei şi de copiii lor”, declara Marius Dumitrescu, managerul de proiect, președintele Asociației SURYAM.

Marius Dumitrescu este un antreprenor social și un om implicat în rezolvarea problemelor sociale ale comunității. „Tu ce știi despre mamele minore?” este cel mai recent proiect al său, menit să aducă în discuție problematica tinerelor mame în contextul general al vremurilor în care trăim.

„Când vorbim despre mamele minore mereu tindem să căutăm vinovați și nu realizăm că suntem cu toții vinovați, pentru că totul vine din propria educație”, așa pornește discuția cu Marius Dumitrescu, înflăcărat și energic. Implicarea sa într-o temă care nu este în aria sa de expertiză a venit ca un răspuns la o îngrijorare, o reacție firească când descoperi o problemă a societății, trecută cu vederea de cei mai mulți.

Totul a pornit, spune Marius, de la raportul organizației „Salvați Copiii”, a auzit cifre incredibil de mari pe fondul unui cumul de probleme sociale, iar îngrijorarea l-a făcut să preia inițiativa unei campanii de sensibilizare a comunității asupra nivelului ridicat al sarcinilor în rândul mamelor minore. Este convins că avem în societatea noastră false probleme de pudoare, refuzăm să vorbim despre educația sexuală în școli, dar copiii noștri se nasc cu telefonul și tableta în mână într-o societate unde informația, deseori eronată, abundă.

Cu zeci de ani în urmă, România făcea pași importanți în acest tip de educație, își amintește Marius, fost voluntar în cadrul unui proiect internațional care încuraja informarea elevilor despre HIV – SIDA. Alături de alți zeci de voluntari participa la sesiuni de informare a elevilor din școlile gimnaziale, iar acest dialog deschis, cu întrebări punctuale și răspunsuri clare la problemele de sexualitate erau bine primite de elevi. Atunci și nu acum.

Dar aceasta este doar o fațetă a problemei.  Antreprenorul vorbește despre sărăcie, abandon școlar, nașteri premature, probleme medicale, lipsa coeziunii în unele comunități, tradiții seculare în altele - „vorbim despre mamele minore, dar nu vedem contextul în care se întâmplă toate acestea”.

Marius Dumitrescu propune să ne uităm mai ales la viitor, la acele tinere care încă nu sunt mame minore, ne îndeamnă să acționăm preventiv prin multă informație corectă și empatie.

Ce mesaj are pentru o tânără mămică? Asociația Suryam și Farmacia Socială au ușile deschise pentru ajutor, oricând, tot ce trebuie să facă este să ceară ajutor. Îl va primi cu siguranță.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREMameMinore.ro – Interviu Deak Elida, Director General Adjunct DGASPC Mureș

Asociația SURYAM a lansat acest proiect, în luna Octombrie 2021, pentru sensibilizarea comunității asupra nivelului ridical al sarcinilor în rândul mamelor minore. Proiectul a primit o finanțare nerambursabilă […]

MameMinore.ro – Interviu Maria Koreck, Președinte Asociația „Divers” Tîrgu Mureș

Maria Koreck, președinta Asociației „Divers” din Târgu Mureș lucrează de zeci de ani în comunitățile defavorizate, cunoaște problemele și întrevede soluțiile, dar recunoaște că ajutorul pe care îl […]

MameMinore.ro – Interviu Alina Costache, psiholog

„ E nevoie de un sat ca să crești un copil” spune un vechi proverb românesc. Și ni-l aduce aminte Alina Costache, psiholog de meserie, și un om […]

MameMinore.ro – Interviu Dr. Meda Neagoe, Președinte „Salvați Copiii” Filiala Mureș

Meda Neagoe face o mică pauză, mă privește adânc chiar dacă prin intermediul unui ecran și încearcă să își adune cuvintele, îmi vorbește de o fetiță de 13 […]

MameMinore.ro – Interviu Magda Bercea, director Crucea Roșie Mureș

„Dacă cineva mi-ar fi spus acum 30 de ani, acum 20 de ani că suntem în situația în care suntem, după toată munca pe care am depus-o, după […]

MameMinore.ro Interviu Corina Todoran, Director executiv adjunct DAS Tîrgu Mureș

De mai bine de zece ani, România se află în topul ţărilor UE la numărul de mame sub 19 ani – peste 18.000. Ultimele statistici arată că, din […]

Arcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o […]

Platforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse […]

Platforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]