10.04.2020
Abonament ONLINE
Vizualizari: 52105
de Marius DUMITRESCU
Dragi pacienți,
Sunt convins că nu realizați astăzi ce înseamnă de fapt că o farmacie are pe stoc mănuși, măști și alcool sanitar. Vă invit să citiți cele câteva rânduri de mai jos, în care un asistent de farmacie vă descrie ce se întâmplă într-o farmacie, în speranța că data viitoare veți aprecia aceste eforturi, veți alege să cumpărați produse din farmacii în locul speculanților de pe internet, și poate veți spune și un simplu mulțumesc.
În primul rând sa faci rost astăzi de produse de protecție este cea mai mare provocare. Nu exista furnizor tradițional ca sa aibă pe stoc astfel de produse și farmaciile consuma ore întregi cautând și verificând noi furnizori. Am ajuns din lipsa de stocuri să cumpărăm la orice preț, gândindu-ne că este mai bine să putem oferi pacienților un mijloc de protecție scump, decât sa ii refuzăm și sa ii privăm de aceasta posibilitate. Mai mult ne confruntăm cu dispariția de pe piață a unor medicamente importante precum Siofor, Euthyrox sau Plaquenil, creând panică în rândul pacienților, care-și varsă supărarea de cele mai multe ori tot pe noi. Imaginați-va doar cum este sa fi scuipat și înjurat de un pacient supărat ca “nu vrem sa ii dam medicamentul”.
Nici condițiile de achiziție nu este sunt unele normale, adică toate produsele se achita în avans, câteodată și cu 2-3 săptămâni și dacă farmacia nu dispune de un aport financiar suplimentar din partea managementului, nu are practic cum sa se aprovizioneze. Limitele de credit impuse de furnizorii de medicamente au fost rapid atinse, pentru ca rulajul în condiții normale nu seamănă cu necesarul de medicamente în perioada unei pandemii. Furnizorii cer plata pe loc a medicamentelor sau scăderea termenelor de plata, și toate aceste măsuri pun o presiune financiara suplimentara pe fiecare farmacie.
Adaosurile practicate de farmacii nu s-au schimbat, prețurile la furnizori în schimb au crescut de câteva ori. Vă înțelegem frustrarea și vi-o împărtășim. Și noi credem ca nu e normal să fie comercializată o masca cu 8 lei, un spirt medicinal cu 15 lei sau o mănușă cu 1 leu. Dar astea sunt prețurile în momentul de față, pentru că sunt mulți intermediari între producătorul chinez și farmacia din cartier.
Mai mult, nimeni nu se gândește că farmacia este în linia "O", am putea spune, aici nimeni nu suna înainte, să se programeze, nu exista triaj, și lucrăm frecvent cu pacienți care sunt purtători de viruși și bacterii, nu doar sunt potențiali purtători de coronavirus. Ne expunem în orice moment când consiliem un pacient și există riscul real ca toată farmacia să fie închisă dacă o persoana contactează o astfel de boală.
Nici o autoritate nu s-a gândit la farmaciști și asistenți să îi susțină, pentru ca farmaciile "au de unde". Și noi plătim salarii, chirii și întreținere, în condițiile în care marja de adaos este limitată. Impozitul pe care îl plătim nu tine cont de profit, plătim un procent din toate vânzările, și exista și riscul ca o farmacie să intre în faliment datorită cheltuielilor care depășesc profitul încasat.
Astăzi la toate aceste costuri se adaugă și toate măsurile de protecție pe care suntem nevoiți sa le luam. Vă spun că aceleași măști și mănuși le folosim și noi, la fel ne costa și pe noi, pentru că trebuie să schimbăm într-o zi mai multe rânduri de mănuși și măști și să folosim o cantitate semnificativă de dezinfectant ca sa ne protejăm și să vă protejam pe Dumneavoastră. Nivelul de stres este foarte mare astăzi într-o farmacie și nici o scoală nu ne-a învățat cum sa conducem o farmacie în timpul unei epidemii sau cum să gestionam relația cu pacienții în aceste condiții.
Asa că, dragi pacienți, data viitoare când mergeți la farmacie șoptiți un mulțumesc doamnei farmacist sau doamnei asistente pentru tot ce fac în aceste momente și nu uitați și ca un zâmbet poate schimba ziua cuiva.
Marius Dumitrescu - Asistent de farmacie
Pana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.
Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite de catre urmatoarele autoritatile profesionale.
- Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC
- OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
- Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
- Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH
Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.
Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE
CURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - “Confidențialitatea serviciului farmaceutic, între obligație etică și obligație legală”
Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.
Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.
Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.
Abonament ONLINE
31.07.2020
de Arina Toth
Pandemia COVID-19 a modelat o întreagă societate impunând transformări în diferite domenii de activitate. Stomatologia a fost printre cele mai afectate la începutul pandemiei, însă comunicarea cu pacienții a fost importantă în relația pacient-stomatolog. Totodată, reluarea activității în cabinetele stomatologice, după finalizarea stării de urgență, a presupus implementarea mai multor măsuri de protecție astfel încât personalul medical și în special pacienții să fie în siguranță, fără riscul de contaminare cu SARS-CoV-2. Despre ce a însemnat această perioadă pentru activitatea din domeniu, pentru stomatologi, și cum cred ei că va arăta viitorul în stomatologie au povestit Dr. Vlad Golu și Dr.…
Articolul este disponibil doar utilizatorilor cu abonament:
ONLINE - ABONAMENT ELECTRONIC
Abonament ONLINE
31.07.2020
de Arina Toth
Pandemia COVID-19 a schimbat piața muncii, afectând serios sănătatea și securitatea în muncă. A dus la schimbarea comportamentelor în muncă, s-a apelat în general la telemuncă, și s-au intensificat riscurile în special privind munca personalului din sistemul sanitar, aflat în luptă cu un inamic nevăzut. Virusul SARS-CoV-2 a fost inclus în categoria agenților biologici, ceea ce înseamnă un risc ridicat pentru personalul din prima linie. Cu toate acestea, infecția COVID-19 în România încă nu este inclusă în categoria bolilor profesionale, deși în unele țări din Europa a fost deja posibil acest lucru. Datele și informațiile privind sănătatea și securitatea în…
Articolul este disponibil doar utilizatorilor cu abonament:
ONLINE - ABONAMENT ELECTRONIC
Cititorii revistei au accesat și următoarele articole de care ați putea fi interesat:
Investițiile totale în studii clinice realizate de companii și sponsori au reprezentat contribuții la bugetul de stat de aproximativ 19,8 milioane de EUR în 2019. Acestea s-au tradus […]
Cunoscut încă din antichitate pentru beneficiile sale în scopuri medicale, canabisul medicinal este acum subiectul unor studii realizate de cercetători pentru a se vedea dacă pot exista indicații […]
În România, livrarea medicamentelor la domiciliul pacientului nu este permis din punct de vedere al legislației, deși ar fi de ajutor pentru pacienții care nu se pot deplasa […]
În perioada 2017-2019 la nivelul județului Mureș consumul de medicamente a cunoscut o creștere semnificativă, peste 22%, potrivit datelor prezentate de Ec. Rodica Biro, Director Executiv Direcția Relații […]
Pandemia a accentuat și mai mult problemele existente în sistemul sanitar românesc, respectiv cele din zona farma. Ele au fost puse pe tapet în cadrul unui studiu realizat […]
Întârzierea procesului de îmbătrânire, longevitatea, reprezintă preocupări constante ale cercetătorilor, iar în urma studiilor făcute s-a observat că modificarea stilului de viață, adoptarea unei diete sănătoase, exerciții fizice, […]
Noul coronavirus este elementul care a tras un semnal de alarmă privind gradul ridicat de poluare ce afectează organismul uman și care va trebui controlat pe viitor dacă […]
Accesul personalului medical și al populației la soluție dezinfectantă, cu efect biocid asupra noului coronavirus, a reprezentat o adevărată aventură la începutul pandemiei de COVID-19, pentru întreaga omenire. […]
Nu există dovezi științifice care să facă legătura între agravarea simptomelor pacienților infectați COVID-19 și ibuprofen. Într-o prezentare făcută în cadrul Congresului virtual NutriTerra-Nutriție, Dietoterapie și Siguranță alimentară […]
Pandemia de COVID-19 a adus după sine pierderi de vieți omenești, pierderi economice, dar a impus și o revizuire a modului în care respectam măsurile de igienă. Pentru […]
Autor: Șef de lucrări Dr. Edith Simona Ianosi, Clinica Pneumologie, Spitalul Clinic Județean Mureș Apariția de noi agenți patogeni respiratori, cum ar fi sindromul respirator acut sever (SARS) […]
Autori: Prof. Dr. Silviu Morariu, Dr. Mircea Ambros-Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic Județean Mureș Printre cele mai eficiente măsuri de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2 (COVID-19) sunt […]
Autor: Oana Raluca Cueșdeanu Psiholog clinician specialist Psihoterapeut & Trainer în Psihoterapie Pozitivă și Transculturală Suntem cu toții în aceeași furtună. Dar fiecare navighează cu propria-i […]
Pentru o parte din pacienții care nu apreciază eforturile specialiștilor care lucrează în farmaciile comunitare, farmaciștii și asistenții de farmacie au ajuns sa fie catalogați ca fiind hoți […]
Înțelegerea și respectarea tratamentului indicat de către pacienți are o importanță deosebită în terapia bolilor cronice. De aceea, este nevoie ca relația medic-farmacist-pacient să se bazeze pe un […]
Oboseală și lipsă de energie, încredere de sine și stimă scăzute, probleme majore de concentrare sunt o parte dintre semnele unor tulburări de dispoziție. Depresia, anxietatea, sindromul de […]
Există o serie de complicații care apar în urma tratamentelor la pacienții oncologici ce pot influența comportamentul alimentar. În acest caz este nevoie de adoptarea unor strategii nutriționale […]
Obiceiurile dietetice sunt un factor important care influențează sănătatea și afecțiunile ce pot să apară. Dovezile științifice sugerează că consumul regulat de fructe și legume are rol benefic […]
În peste un deceniu vânzările de medicamente în farmacii aproape s-au triplat, numărul de internări a crescut simțitor, durata medie de viață a crescut, dar a crescut și […]
Acum câteva zile am citit întâmplător pe Fecebook un îndemn, ” Spălați-vă mâinile, nu creierele!”. Acesta a fost și momentul în care am realizat că fenomenul Fakenews în […]