Modelul tradiţional de comunicare se schimbă, a spus Sven Awege, cunoscut consultant de marketing farmaceutic, atrăgând atenţia participanţilor la Pharma Marketing Conference 2014, primul eveniment dedicat marketingului farmaceutic din România.
Informaţia devine din ce în ce mai accesibilă tuturor.
De altfel, şi rolurile în relaţia medic-pacient se schimbă. Medicii nu mai sunt gate-keeperi, iar pacientul devine din ce în ce mai puternic şi în control asupra propriei sănătăţi. Pentru el, există informaţie şi suport peste tot, inclusiv de la medici. Se dezvoltă şi în această relaţie noi canale de comunicare : Facebook, Twitter, Youtube.
Lărgirea viziunii în ceea ce priveşte comunicarea despre şi pentru sănătate, mai ales prin intermediul mijloacelor digitale, a fost promovată şi de alţi speaker-i.
Astfel, Raluca Teodoru (TOTEM) susţine că, deşi cel mai important mijloc de comunicare, mai ales pentru farma, rămâne vizita face-to-face, « trebuie să fim conştienţi că trăim într-un mediu în continuă schimbare, iar lumea medicală are acces din ce în ce mai mult la mediu digital ».
Nu există un mijloc de comunicare de preferat, însă uneori e bine să se ia în considerare multi channel marketingul (MCM), ce poate fi utilizat în toate etapele de existenţă ale brandului.
Pentru aceasta sunt necesare segmentări succesive :
– iniţială, după potenţial/buget;
– pe fiecare segment se face o subsegmentare pe canale;
– pe fiecare canal se va face o subsegmentare a mesajelor.
Raluca Teodoru a prezentat şi câteva date interesante privind relaţia medicilor cu mijloacele de comunicare mai neconvenţionale:
-85% dintre medici acceptă promovarea prin telefon
-70% dintre medici utilizează canalele digitale
-95 % dintr medici doresc o comunicare prin canale integrate.
Argumentând oportunităţile mediului digital, Doina Costache, business development Google, a prezentant câteva date dintr-un studiu PwC :
-48% dintre pacienţi apelează la online ca prima sursă de informare (43% apelează la medici)
-33% caută pe internet informaţii despre medicamente
-67% dintre medici folosesc mijloace digitale
Prin urmare, în opinia reprezentantului Google, ca strategii, sunt recomandate următoarele modalităţi de adresare către public :
-Educate & Inspire
-Foster Conversation &Community
-Build Trust
În mod cert, relaţia medic –pacient s-a schimbat prin Facebook şi dr Oz, iar acest lucru trebuie luat în calcul de comunicatorii din farma, consideră Ioana Mănoiu (GMP PR). Există un nou tip de pacient, conectat, la propriu, la boom-ul informaţional: e-pacient-ul. Aici a fost prezentat modelul e-patient Dave, un pacient de cancer ce s-a vindecat după ce şi-a căutat singur un leac pe internet, descoperind o metodă inovativă a unor cercetători de care încă medicii care îl tratau nu auziseră.
Reducerea costurilor spitalizării şi creşterea complianţei la tratament sunt beneficiile ce le- ar avea sistemul sanitar prin sprijinirea participării pacientilor la propriul tratament, consideră Ioana Mănoiu.
Care ar putea fi cerinţele e-pacienţilor de la industria farma?
- Transparency, Commitement, Compassion, Partnership
- There is crap on internet. Help them to find gold.
- Educate doctors to welcome e-patient.
Această schimbare de atitudine în ceea ce priveşte comunicarea nu trebuie să cuprindă numai departamentele însărcinate cu acest rol din companii, ci şi, în întregul său, sistemul medical, medicii, farmaciştii şi pacienţii. Avem de a face cu o medicină participativă, era medicinei paternaliste a apus, după cum spunea Ioana Mănoiu.