Medicament inovator pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, lansat de Eli Lilly

Asistenti Medicali

Vizualizari: 8153

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Cel mai nou tratament în diabetul zaharat de tip 2, cu agoniști de receptor GLP-1 pentru îmbunătățirea controlului glicemic la adulții cu diabet zaharat de tip 2 a fost lansat în România de către compania Eli Lilly. La evenimentul de lansare, ce a avut loc la Palatul Parlamentului, pe data de 22 septembrie 2018, au participat 250 de medici diabetologi, cărora le-a fost prezentat medicamentul, dar și rezultatele existente până în prezent privind eficacitatea acestuia.

Medicamentul a fost prezentat de către conducerea companiei Eli Lilly și medici specialiști din țară și din străinătate.
Dulaglutid este un analog al receptorului peptidului -1 asemănător glucagonului, ce poate fi administrat de către pacienți o dată pe săptămână, cu ajutorul unui dispozitiv modern, unic. Medicamentul este disponibil deja în farmaciile din România și este inclus în Programul național de diabet zaharat, cu protocol de administrare.

Utilizare multiplă, efecte benefice

Tratamentul este indicat sub formă de monoterapie atunci când dieta și exercițiile fizice nu asigură un control glicemic adecvat la pacienții cu diabet zaharat tip 2 pentru care utilizarea tratamentului cu metformin este considerată inadecvată din cauza absenței tolerabilității sau a prezenței contraindicațiilor, dar poate fi utilizată și în terapie combinată cu alte medicamente hipoglicemiante, inclusiv insulină, atunci când toate acestea, împreună cu dieta și exercițiile fizice nu asigură un control glicemic adecvat. Conform protocolului terapeutic, administrarea este indicată sub formă de dublă terapie- dulaglutid în asociere cu metformin la pacienții necontrolați sub terapia anterioară (valoarea HbA1c > 7%) sau triplă terapie - dulaglutid în asociere cu metformin și o sulfoniluree la pacienții necontrolați sub terapia anterioară (valoarea HbA1c > 7%) sau dulaglutid în asociere cu metformin și insulină la pacienții necontrolați sub terapia anterioară (valoarea HbA1c > 7%).
”Este un medicament modern, care face parte din clasa medicamentelor ce acționează pe linii incretinice. Aceste medicamente au două subclase, una dintre ele este reprezentată de inhibitorii dipeptidil peptidazei 4 care realizează menținerea unor niveluri fiziologice crescute ale incretinelor și în principal ale GLP-1, iar cealaltă clasă este reprezentată de agoniștii de receptor GLP-1 din care face parte și dulaglutid. Ce fac acești agoniști de receptor GLP-1? În principal, la nivelul pancreasului stimulează secreția de insulină la nivelul celulelor beta și suprimă secreția de glucagon la nivelul celulelor alfa. Lucru foarte important, acest mecanism de modulare a secreției de insulină și a glucagonului este reglat de nivelul glicemiei, astfel încât dacă glicemia este crescută ei acționează puternic stimulând mult secreția de insulină, dacă glicemia se apropie de valori normale intensitatea acțiunilor scade, nu mai stimulează atât de mult secreția de insulină și nu mai influențează nici supresia secreției de glucagon”, a explicat Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Agoniștilor de receptor GLP-1 li s-au descoperit și alte efecte pleiotrope: la nivelul inimii crește inotropismul miocardic, protejează fibra miocardică față de ischemie, la nivel vascular îmbunătățește funcția endotelială, la nivel renal realizează natriureză, la nivelul sistemului nervos central stimulează centrul sațietății și inhibă centrul foamei făcând ca și consumul de alimente să fie scăzut, la nivel gastric încetinesc golirea gastrică influențând astfel nu numai hiperglicemiile postprandiale ci și hipertrigliceridemiile postprandiale.
”Dulaglutid este un produs aproape similar cu GLP-1 uman. Omologia este de 90% între ce avem noi în organism și cum arată acest produs și diferența de 10% nu se datorează faptului că nu s-a putut obține același lucru, ci pentru că am încercat să-l îmbunătățim pentru a fi mai eficient. I s-a adăugat un domeniu de imunoglobulină gama 4 ca să nu poată să fie descompus de enzimele din organism. În felul acesta, s-a obținut o moleculă care are un efect antihiperglicemic mult crescut față de ce exista până acum în piață, are o administrare foarte ușoară, în sensul că vechile produse erau suspensii, trebuiau reconstituite. În cazul Dulaglutid vorbim de un medicament care este o soluție clară și nu necesită nicio reconstituire. Are menirea să schimbe efectiv viața acestor pacienți, nu mai are imunogenicitatea pe care o avea produsul vechi, lipsesc acele efecte adverse care veneau din imunogenicitatea crescută. Este un produs complex”, a precizat Dr. Attila Fejer, Country Manager, Lilly România.

Dispozitiv inovator pentru o administrare ușoară

Tratamentul este disponibil în dispozitiv de administrare unică, autoinjector, gata de utilizare, astfel încât pacienții nu vor trebui să ajusteze doza sau să manipuleze acul. Se administrează subcutanat o dată pe săptămână, deoarece ”medicamentul are o perioadă de acțiune lungă, cu un timp de înjumătățire prelungit, fapt ce permite un efect terapeutic la o singură doză, o dată pe săptămână”.
” De ce este important acest regim de administrare? Una dintre marile probleme ale farmacoterapiei bolilor cronice este scăderea aderenței la tratament, cu trecerea timpului, și această scădere are mai multe cauze: persoana se obișnuiește cu boala și își uită motivația inițială, una dintre cele mai importante cauze este faptul că se administrează multe medicamente într-o zi și atunci s-au căutat mai multe variante, în loc de două tablete diferite să fie una cu cele două împreună, combinațiile fixe, sau medicamentele acestea injectabile”, a explicat Prof. Dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
În SUA, medicamentul a fost lansat în anul 2014, iar de atunci a demonstrat o reducere semnificativă a HbA1c în 10 studii clinice randomizate, cu superioritate în reducerea HbA1c față de comparatorii activi sau placebo în 8 studii clinice randomizate de fază III.
Medicamentul a fost lansat deja în mai mult de 50 de țări și 1,2 milioane de pacienți au acces la el.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

„Creșterea competenței medicilor de familie în activitatea de vaccinare” – un beneficiu al tuturor

Asistenti Medicali
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) lansează proiectul Creșterea competenței medicilor de familie în activitatea de vaccinare. Proiectul se adresează medicilor de familie, fiind structurat ca un program educațional desfășurat sub forma unor ateliere de lucru și are ca obiectiv actualizarea cunoştinţelor despre activitatea de vaccinare şi dobîndirea de abilităţi suplimentare în comunicarea cu pacienţii. Societatea Națională de Medicina Familiei este preocupată de scăderea acoperirii vaccinale care are ca și consecință apariția de îmbolnăviri și pierderea de vieți. În acest sens, SNMF prin grupurile de lucru, analizează situația, participă la identificarea barierelor și propune intervenții care să determine scăderea îmbolnăvirilor și a deceselor care pot fi evitate. Provocările…

Articolul este disponibil doar utilizatorilor cu abonament:

Pentru a-l putea vizualiza in intregime poti sa-ti faci abonament, sau, daca ai deja unul, te poti . Fa-ti Abonament

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arși din Europa

Asistenti Medicali

Vizualizari: 20139

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii din Romania

În urma problemelor întâmpinate săptămâna trecută la transferul pacientului cu arsuri grave într-un spital privat din  Belgia, ministrul Sănătății, Sorina Pintea  a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arși din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice  în cazul transferurilor pacienților  cu arsuri grave în străinătate.

În acest sens, a fost contactată conducerea  Spitalului Militar din Belgia,  urmând  ca săptămâna viitoare să se desfășoare  primele discuții premergătoare semnării unui protocol care să permită transferul pacienților cu arsuri grave din România în regim de urgență, urmând ca problemele birocratice să fie rezolvate după transfer. Ministrul Sănătății intenționează să încheie astfel de  acorduri  cu mai multe  unități sanitare din Europa care au capacitate de îngrijire și tratament a marilor arși.

De asemenea, în urma unor întâlniri  ale experților europeni în România,  există în execuție o procedură europeană care va fi aplicată tuturor țărilor membre în cazul în care se confruntă cu lipsa  posibilităților de tratare a marilor arși.

În cazul tranferului pacientului cu arsuri grave de săptămâna trecută,  a existat o colaborare foarte bună cu MAPN și IGSU în acest caz, în baza protocoalelor care există între aceste instituții.

România dispune de fondurile  necesare tratamentelor în străinătate pentru mari arși. Atât Ministerul Sănătății  cât și CNAS dispun de fonduri pentru acest tip de intervenții. De asemena, toate plățile către furnizorii străini de servicii medicale sunt onorate în  termenul legal.

“  Ministrul trebuie să se implice  ori de câte ori situația o cere, iar  săptămâna trecută  a fost un caz special care a impus  intervenția mea pentru a nu pierde timp prețios pentru pacient cu formalitățile necesare transferului”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În ceea ce privește controlul infecțiilor intraspitalicești,  sistemul sanitar din România  prevede proceduri în conformitate cu cele mai înalte standarde europene în domeniu. Ministerul Sănătății  va dispune  în continuare controale pentru verificarea punerii în aplicare a acestor proceduri și va înăspri  sancțiunile  în cazul în care ele nu sunt aplicate corespunzator.

Pentru o monitorizare mai atentă a consumului de antibiotice și a rezistenței microbiene,  Ministerul Sănătății a elaborat un  Proiect  de Hotărâre de Guvern  pentru stabilirea unui comitet intersectorial de limitare a rezistenței la antibiotice.   Acest proiect de act normativ  prevede ca  specialiști din instituțiile implicate, precum Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, ANSVSA, Colegiul medicilor si  Colegiul farmaciștilor,  vor  stabili o strategie de acțiune pe termen lung  care respectă conceptul internațional “one health” cu acțiuni concrete în domeniul sănătății umane și veterinare și  acțiuni de mediu  care  au rolul de  monitorizare a consumului de antibiotice și rezistență microbiană.

“ Pe lângă toate aceste măsuri,  este important să ne creăm  propriul sistem de tratament al marilor arși și voi continua demersurile  necesare pentru acest lucru”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății  se va întâlni  în cursul  acestei săptămâni cu reprezentanții semnatarilor  scrisorii  deschise transmisă de grupul de supraviețuitori ai tragediei de la Colectiv  pentru a discuta propunerile lor referitoare la capacitatea de îngrijire și tratament a marilor arși.

Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

Noutăți despre subprogramul de reconstrucție mamară

Subprogramul de reconstrucție mamară funcționează din anul 2014 în cadrul Programului Național de Oncologie, derulat de CNAS, și se adresează pacientelor care au suferit o operație de rezecție […]

Medicament inovator, pentru pacienții cu diabet tip 2, lansat de Sanofi

În acest an, Sanofi a anunțat disponibilitatea în România a unui medicament inovator, prima combinație injectabilă a două clase de medicamente antidiabetice insulina glargin și lixisenatida, compensat integral […]

Dezvoltarea continuă a cunoștințelor DPO-ului, o prioritate pentru implementarea GDPR în România

Pentru a marca Luna Europeană pentru Securitatea Cibernetică (ECSM), în perioada 26-27 Octombrie 2018, Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) a organizat în București 2 sesiuni […]

Noi recomandări ale EMA privind restricționarea utilizării unor antibiotice

Comitetul Agenţiei Europene a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee = PRAC) recomandă restricționarea utilizării antibioticelor din […]

Ministerul Sănătății suplimentează numărul dozelor de vaccin gripal

Ministerul Sănătății a încheiat demersurile pentru achiziția unui număr suplimentar de 300 000 doze vaccin gripal, care se adaugă celor 1 000 000 care au fost deja achiziționate […]

România a început tratarea pacienților cu amiotrofie spinală cu medicamentul nusinersen

Prin eforturile conjugate ale CNAS și Ministerului Sănătății, la Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Doctor Nicolae Robănescu” a început tratamentul primilor trei pacienți cu amiotrofie spinală […]

Eliminați “Consimțământul GDPR” al pacientului pentru serviciile medicale

La nivelul unităților din sistemul sanitar nu este nevoie de obținerea unui consimțământ GDPR, semnat de pacient, prin care acesta este de acord cu prelucrarea datelor cu caracter […]

Expertiză de vârf pentru educarea specialiștilor în protecția datelor cu caracter personal

Articol publicat in Revista Health Anul 6 – Nr. 58 – editia tiparita – Septembrie 2018

Proiect derulat de CNAS pentru dezvoltarea de instrumente moderne de analiză a datelor colectate în platforma informatică a asigurărilor de sănătate

Planificarea strategică, creșterea calității serviciilor publice, dar și reducerea birocrației și simplificarea procedurilor în relația cu asigurații și furnizorii de servicii medicale reprezintă obiectivele unui proiect derulat de […]

Adoptarea pactului pentru îngrijirea persoanelor vârstnice

In cadrul Senatului României, s-a desfășurat Conferința ”Dreptul la Reveria Vârstei”, patronată de Comisia Drepturilor Omului, egalitate de șanse, culte și minorități și organizată de MedicHub Media cu […]

Abrogarea art. 75 din Codul Fiscal nu poate duce la neplata concediilor medicale

Mai multe materiale publicate în presă în cursul ultimelor zile susțin că abrogarea articolului 75 din Codul Fiscal ar putea avea drept consecință faptul că angajații nu vor […]

Rezumat al prezentării activității CNAS la ZF Pharma Summit

Președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, a prezentat, în cursul evenimentului ZF Pharma Summit 2018, principalele preocupări și realizări actuale ale instituției, precum și câteva intenții de viitor. Astfel, el […]

Guvernul a aprobat propunerea actului normativ de modificare a legislației pentru funcționarea a Dosarului Electronic de Sănătate

În ședința de guvern Executivul a aprobat proiectul actului normativ de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în scopul punerii în acord a prevederilor acesteia cu Decizia […]

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) își începe activitatea în România

S-a înființat Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD), creată cu scopul de a informa și de a reuni profesioniștii care doresc să gestioneze cu succes punerea […]

Un nou medicament, autorizat de EMA, care vizează rezistența bacteriană

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) a autorizat punerea pe piață a unui medicament nou pentru tratarea infecțiilor la adulți, care constă dintr-o combinație de […]

Compania Eli Lilly își lansează în România cel mai nou tratament în diabetul zaharat tip 2-Trulicity™

Trulicity™ (dulaglutid, o injecție pe săptămână), cea mai recentă opțiune de tratament cu agoniști de receptor GLP-1 pentru îmbunătățirea controlului glicemic la adulții cu diabet zaharat tip 2, […]

Prioritățile României în domeniul sanitar în perioada asigurării președinției Consiliului UE

Accesul pacienților la medicamente, rezistența microbiană, imunizarea reprezintă priorități din domeniul sanitar, aflate pe agenda României, priorități pe care țara noastră le va avea la momentul preluării președinției […]

Atentionare de la Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF)

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenția asupra faptului că în ultimele zile au fost distribuite în România materiale care conțin mesaje anti-vaccinare asociate fraudulos cu siglele […]

Prima conferință internațională de medicină personalizată, la UMF Tîrgu Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș va organiza, în perioada 12 – 13 decembrie 2018, prima conferință internațională din Sud-Estul Europei de medicină personalizată „First International Conference […]

Publicul, invitat să-și voteze favoritul din Sănătate la premiile COPAC

Premiile COPAC și-au anunțaț nominalizații și invită publicul să-și voteze favoriții la categoriile ”Proiectul unei asociații de pacienți cu cel mai mare impact”, ”Liderul ONG”, ”Medicul implicat”, ”Asistentul […]