Medicamente mai scumpe pentru pacienți și o nouă perioadă grea pentru farmacii

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 3482

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Mii de medicamente mai scumpe pentru pacienți, unele ar putea dispărea de pe piață, diminuarea numărului farmacii, în special cele mici și din mediul rural. Este scenariul ce se figurează pentru perioada următoare, din afirmațiile făcute de producătorii de medicamente și conducerea Colegiului Farmaciștilor din România,dacă noile măsuri lansate de Ministerul Sănătății, de a ”asigura un acces mai bun al pacienților la medicamente” vor intra în vigoare. Producătorii de medicamente cer abrogarea Hotărârii de Guvern privind metodologia de calcul a prețurilor la medicamente. În lipsa unor măsuri coerente, medicamente precum enalapril, amoxicilină, captopril, merformin, alprazolam, ranitidin, furosemid ar avea un preț crescut cu cel puțin 100%.

simulare-impact-hotarara-de-guvern-metodologia-de-preturi

cele-mai-afectate-medicamente-dupa-aplicarea-metodologiei-de-preturi

valoare-suprataxa-industrie_oug-75-vs-hg800

”Ceea ce a fost prezentat ca o nouă metodologie nu este decât o variantă modificată a vechii metodologii, care păstrează o dublă referențiere pentru generice (și 65% din prețul inovatorului și cel mai mic preț din 12 țări de referință) și reduce prețul medicamentelor ieșite de sub patent sub minimul european. Prin urmare, mii de medicamante ajung să aibă în România prețuri sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce va face ca aceste medicamente să dispară de pe piață”, se precizează într-un comunicat comun al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). Reprezentanții industriei farmaceutice susțin că în cadrul dezbaterii publice Ministerului Sănătății i-au fost prezenatte aceste aspecte însă nu le-a luat în considerare.

 Mai scump pentru pacient

”Mai mult, textul publicat introduce modificări fundamentale în sistemul de calcul al prețului, care nu au făcut obiectul dezbaterii publice. Astfel, ceea ce s-a prezentat ca o acțiune de ieftinire a medicamentelor va duce, de fapt, la scumpirea în farmacie a celor mai ieftine medicamente, cele sub 30 de lei, prin păstrarea prețului de producător și creșterea cotelor de adaos de distribuție și farmacie. Conform calculelor producătorilor, aplicarea acestor cote de adaos va face ca prețurile să crească la 3.536 medicamente din totalul de 5430 medicamente din catalogul național, însemnând creșteri de preț la peste 60% din toate medicamentele aflate în comerț. Astfel că pacienții vor plăti mai mulți bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar CNAS va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descărca către producători sub forma taxei clawback”, se precizează în comunicat.

Mai mult, având în vedere că această politică impune prețuri nesustenabile la medicamente, concomitent cu aplicarea unei taxe clawback împovărătoare, se va agrava și mai mult criza dispariției medicamentelor.

Ministerul vrea medicamentele esențiale la prețuri accesibile

Ministerul Sănătății a lansat, pe data de 3 noiembrie,  în dezbatere publică, pe site-ul instituției, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea Metodologiei privind modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 800/2016, o măsură prin care vizează să asigure ”o scădere treptată a prețurilor medicamentelor și, de asemenea, disponibilitatea acestora în farmacii și spitale”, aspectele pe care Ministerul le are în vedere referindu-se la cotele actuale maximale de adaos care urmează să fie aplicate de la 1 aprilie 2017.

Prima noastră grijă este pacientul, care trebuie să aibă acces la medicamente. Ne asigurăm în primul rând că medicamentele esențiale sunt disponibile și la prețuri accesibile“, a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.  Însă producătorii de medicamente susțin că și această modificare a cotelor de adaos a fost făcută fără o discuție cu industria farmaceutică. ”Modificarea unui act normativ la doar o săptămână după ce a fost adoptat nu este decât dovada unei lipse de profesionalism care poate avea efecte catastrofale, în principal asupra pacienților”.

Noi pierderi pentru farmacii

Și conducerea Colegiului Farmaciștilor din România și-a exprimat îngrijorarea față de proiectul de act normativ prin care se dorește operarea de noi modificări la Metodologia de calcul a prețurilor la medicamente. ”Apreciem că acest demers de a schimba cotele maxime de adaos la preţurile medicamentelor nu reprezintă o schimbare benefică pentru farmacii și va readuce nesiguranța în rândul profesioniștilor din sistem chemați să aplice noile prevederi, raportat la elaborarea și implementarea unei politici de prețuri sustenabile și predictibile.

Farmaciștii sunt conștienți de obligația legală și morală de a asigura accesul pacienților la medicamente cât mai ieftine, dar acest deziderat nu poate fi atins, în condițiile existenței unei legislații aflate într-o permanentă dinamică, fapt ce induce în piață un climat de impredictibilitate.
Organizația noastră a fost de-a lungul timpului un partener de dialog al Ministerului Sănătății, am prezentat de fiecare dată propuneri argumentate, observații și amendamente bazate pe date tehnice și am încercat să identificăm cele mai bune soluții pentru a asigura accesul pacienților la medicamente, în condiții de sustenabilitate economică”, a precizat  Prof. Dr. Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, în adresa formulată către ministrul Sănătății.

Acesta a adăugat că în ultimii șapte ani, farmaciile s-au confruntat cu situații dificile  și pierderi financiare ale sistemului, susținute în mod repetat, amintind perioada 2010-2011 când decontările se făceau la 330 de zile, sau scăderile de prețuri pe stoc care, în iulie 2015 au culminat cu un impact de peste 15% în cifra de afaceri doar într-o singură zi. ”Spre deosebire de alți profesioniști din sistem, farmaciștii au fost de fiecare dată nevoiți să acopere singuri cheltuielile de funcţionare fixe și cheltuielile suplimentare de implementare a cerințelor de informatizare a CNAS.
Grilele propuse de către organizația noastră și parţial preluate în prevederile HG nr. 800/2016 de către factorii decidenți au avut ca argumentație calcule de piață efectuate pe baza unor simulări utilizând date reale de piață la nivelul farmaciilor. Scopul acestora a fost să nu impacteze deloc adaosul total atât la nivelul distribuției de medicamente, cât și la nivelul farmaciilor, excluzând astfel eventualitatea unor câștiguri suplimentare și demontând pe această cale existența unor astfel de supoziții.

Propunerile noastre au avut în vedere doar o redistribuire a adaosului total către medicamentele mai ieftine pentru a putea susține financiar accesul la acestea. Grilele adoptate nu aduc majorări de adaosuri la nivelul farmaciilor, ci doar se împart în două componente, dintre care una fixă și una variabilă. Actuala grilă propusă în noul proiect de act normativ elimină componenta fixă de adaos, întorcându-ne la situația din 2009”,  a adăugat prof. dr. Dumitru Lupuleasa.

De asemenea, președintele CFR a opinat că ”este eronată prezentarea creșterii prețurilor la medicamente în procente, dacă se face referire doar la medicamente care, în prezent costă 1 leu, iar după aplicarea metodologiei de prețuri adoptate vor costa 3 lei, atât timp cât cheltuielile sunt în sumă fixă și, per total portofoliu, adaosul în sumă nu crește. De asemenea, în mod voit, se evită a se face referire la medicamentele care prin aplicarea grilei propuse de HG 800/2016 vor avea un adaos mai mic”.

”Grila propusă de Colegiul Farmaciștilor din România vine în întâmpinarea obiectivului de a asigura sustenabilitatea farmaciilor, în special a celor mici și a farmaciilor din mediul rural care se adresează celor mai vulnerabile financiar categorii de pacienți, tocmai cei cărora trebuie să le fie asigurat accesul la medicamente ieftine (fiind cunoscut interesul acestora pentru medicamente din categoria de preț 0-50 lei), precum și la servicii farmaceutice de calitate. Pentru a putea continua să oferim servicii farmaceutice de calitate, acestea trebuie plătite corect.
În contextul noii propuneri avansate de Ministerul Sănătății, organizația noastră își manifestă temerea că noua intenție de reglementare va conduce la diminuarea numărului de farmacii, în special a farmaciilor mici și a celor din mediul rural, acest lucru devenind, apreciem noi, o barieră în accesul pacienților la medicamente, fapt contrar scopului declarat al ministerului de a înlesni accesul medicamentelor pe piață”, a conchis prof. dr. Dumitru Lupuleasa.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 143916

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Asistenti Farmacisti

Vizualizari: 535021

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]

Legislație în lucru privind comercializarea și utilizarea testelor rapide de detecție a antigenelor SARS-Cov-2

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. În România, testele rapide antigen sunt folosite […]