Factorul de protecţie solară (SPF) reprezintă intervalul de timp în care ne putem expune la soare fără ca pielea să se înroşească. De unde rezultă faptul că, timpul de expunere la soare este direct proporţional cu SPF.
Exprimat matematic, timpul de expunere la soare se calculează astfel:
unde: t – timpul în care piele se înroşeşte fără fotoprotecţie, X – numărul factorului de protecţie
Revenind la întrebarea din titlul articolului şi anume: merită să cumpărăm produse cu SPF 50+?, voi încerca să dau un răspuns care să lămurească pe toată lumea.
Să presupunem că pielea noastră se înroşeşte în 30 minute fără niciun fel de protecţie solară. Dacă vom utiliza o cremă cu SPF 10, pielea se va înroşi după aproximativ 300 de minute. Cum am ajuns la cele 300 minute? Păi am aplicat formula de mai sus: 30 minute x 10 SPF = 300 minute. 300 de minute înseamnă 6 ore.
Pentru un produs cu SPF 30, pentru aceeaşi piele care se înroşeşte fără protecţie solară în 30 minute, vom beneficia de 15 ore de protecţie solară. Iar pentru un produs cu SPF 50, vom beneficia de 25 ore de protecţie, adică mai bine de 1 zi.
Spuneam că pentru fototipul I şi II e necesar aplicarea unui produs cu SPF minim 30. Să zicem că aceste 2 fototipuri se înroşesc fără fotoprotecţie după 10-15 minute de stat la soare, asta înseamnă că aplicând un produs cu SPF 30 vor beneficia de 5 ore de protecţie împotriva radiaţiilor UV. Iar dacă aplică un produs cu SPF 50, vor beneficia de aproximativ 8 ore de protecţie. După acest interval, produsul trebuie reaplicat.
Având în vedere că perioadele de plajă recomandate de medicii dermatologi sunt cuprinse între orele 08:00-11:00 şi 16:00-20:00 aplicarea unei creme cu SPF mare, peste 50, nu se explică. Timpul de plajă efectiv este mult mai scurt decât protecţia oferită, iar la o nouă expunere oricum trebuie reaplicat, deoarece în intervalul 11:00-16:00 când se face pauză de la plajă majoritatea se spală ceea ce are ca rezultata îndepărtarea produsului destinat fotoprotecţiei. Susţin dermatologii că aplicarea unui produs cu SPF 50 este doar pierdere de bani, iar beneficiile aduse sunt foarte mici.
O cremă cu SPF 15 absoarbe 93% din radiaţiile UVB, una cu SPF 30 absoarbe 97% din radiaţiile UVB, iar o cremă cu SPF 50 absoarbe 98% din radiaţiile UVB. După cum vedeţi şi voi diferenţa în ceea ce priveşte protecţia împotriva radiaţiilor UVB între cremele cu diferiţi factori de protecţie solară este foarte mică.
Adevărul, pe care-l observ şi eu în farmacie, este faptul că produsele de plajă cu SPF 50 oferă un sentiment de securitate sporit împotriva arsurilor şi a cancerului de piele. Din păcate acest sentiment este unul fals, în realitate folosirea unui produs cu SPF mare, de 50+, nu aduce niciun beneficiu major, ci doar pierdere de bani. Da, produsele astea cu SPF 50+ sunt destul de scumpe. Până la urmă totul e marketing!
Spor la bronzat!
Articolul este pus la dispozitie de catre Farm. Alexandru-Remus Pinţa, Consilier farmaceutic MedFarm.
Mai multe articole puteti citi vizitand http://www.farmacistul.eu