Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

NEWS FEEDS

Selectează judet:

Angajatii Antibiotice au fost spiridusii lui Mos Craciun pentru 100 de copii nevoiasi

ANITBIOTICE

Pentru al saselea an consecutiv Fundatia Antibiotice „Stiinta si suflet” a organizat campania „Daruieste din suflet! Fii si tu Mos Craciun!” in parteneriat cu Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iasilor.

In an centenar, campania a fost adresata unui numar de 100 de copii din familii si cu posibilitati materiale reduse, din localitatile rurale din judetul Iasi si Botosani.

Micutii cu varste intre 1 si 13 ani si-au colorat ale lor vise curate si le-au asternut in scrisorele entuziaste. Apoi ni le-au lasat pe prispa. Randurile lor emotionante, stangace sau elaborate, precise sau idealiste, i-au animat si in acest an pe colegii nostri care au devenit spiridusii Mosului.

Pe 14 decembrie l-am asteptat impreuna pe Mos Craciun ce nu a intarziat sa apara, ca odinioara, in sanioara in cadrul unei festivitati la compania Antibiotice. Copiii s-au bucurat nespus sa il intalneasca, multi dintre ei pentru prima oara. In semn de multumire, micutii au luminat sala cu zambete luminoase si au interpretat scurte momente artistice cu colinde de Craciun.

A devenit o traditie ca in preajma sarbatorilor de Craciun, colegii nostri sa devina pentru cateva zile angajati ai Mosului, in rol de spiridusi. Prin intermediul Fundatiei Antibiotice – Stiinta si Suflet” primesc scrisorele frumos ticluite din cele mai indepartate catune ale judetului sau chiar din alte judete, cum a fost anul acesta din Botosani.  Marea familie Antibiotice a reusit astfel sa aduca un dram de bucurie pentru copii de toate varstele, mai putin norocosi si din familii foarte numeroase pentru a le transforma dorintele acestora intr-o frumoasa surpriza de Craciun. Multumim pe aceasta cale si colaboratorilor din cadrul Departamentului Pro Vita”, a declarat Ioana Tode, presedinte Fundatia „Antibiotice-Stiinta si Suflet”.

Nimic din aceasta dovada de bunatate nu ar fi fost posibila fara inimosii nostri colegi-spiridusi, care, cu sufletul deschis, le-au indeplinit fiecare dorinta din ale lor vise. Pana la ultima papusica, pana la cel mai mic soldatel.

Societatea de Neuropatie Diabetică: Screeningul obligatoriu în lupta împotriva diabetului

AGERPRES SANATATE

Screeningul pentru neuropatie diabetică este obligatoriu în lupta cu această afecţiune, subliniază specialiştii în domeniu. "Lupta împotriva diabetului zaharat presupune o abordare complexă, pe mai multe paliere, care începe cu prevenţia primară şi continuă cu diagnosticarea precoce, screeningul pentru complicaţii şi îngrijirea interdisciplinară completă. Neuropatia diabetică, una dintre complicaţiile cronice ale diabetului, afectează până la 66% dintre persoanele cu diabet. Deşi în multe cazuri pacienţii nu ştiu că au această complicaţie, neuropatia diabetică ar putea fi depistată în stadiile incipiente, prin intermediul unor programe de screening. Un tratament adecvat, încă de la început, ajută la îmbunătăţirea evoluţiei bolii (care, în lipsa unui control eficient, poate conduce la apariţia ulceraţiilor, un factor de risc pentru amputaţiile la nivelul picioarelor) şi reduce astfel impactul asupra calităţii vieţii", se arată într-un comunicat de presă transmis vineri, AGERPRES, de Societatea de Neuropatie Diabetică. Conform recomandărilor Asociaţiei Americane de Diabet 2018, screeningul neuropatiei diabetice trebuie efectuat la debutul diabetului zaharat de tip 2 şi la cinci ani de la diagnosticul diabetului de tip 1, iar apoi, cel puţin anual, relevă sursa citată. Screeningul presupune anamneza pacientului şi o serie de teste clinice, se explică în comunicat. "În jur de 1 din 10 pacienţi prezintă simptomatologie evidentă de neuropatie diabetică, atunci când se pune diagnosticul de diabet zaharat, în timp ce după 25 de ani de la depistarea diabetului, aproximativ 1 din 2 pacienţi are semne clinice de neuropatie", a explicat preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică, prof. dr. Gabriela Radulian, citată în comunicat. Specialiştii subliniază că pentru reducerea riscului de dezvoltare a neuropatiei diabetice prioritatea este asigurarea unui control glicemic eficient. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

În acest an au plecat mai puţini medici din ţară, iar mulţi se întorc din străinătate

MEDICALNET

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că anul acesta faţă de anii anteriori au plecat mai puţini medici în alte ţări, iar în...

Consiliul de Administraţie al Spitalului orăşenesc Cernavoda, judeţul Constanţa organizează concurs pentru ocupare funcţiei vacante de manager – persoană fizică

MINISTERUL SANATATII

Concursul va avea loc la sediul Spitalului orăşenesc Cernavoda, Str.Gheorghe Doja nr.lA, Cernavoda, Jud.Constanta, in perioada 14 – 21.ianuarie.2019, desfasurandu-se in doua etape:

 1. dosarele de inscriere vor fi depuse la sediul administrativ al Spitalului orăşenesc Cernavoda (secretariat) pana la data de 14 ianuarie 2019, ora 00.
 2. etapa de verificare a îndeplinirii de către candidaţi a condiţiilor stabilite în anunţul de concurs,care va avea loc in data de ianuarie.2019 – etapă eliminatorie;
 3. etapa de susţinere publică şi de evaluare a proiectului de management care se va desfasura la sediul Spitalului orăşenesc Cernavoda, pe baza temelor – cadru, in data de ianuarie.2019.
Anunt concurs manager

Posturi medici 14 Decembrie 2018

MINISTERUL SANATATII

posturi 14.12.2018

Fonduri majorate pentru unitățile de asistență medico-sociale

Health

Fondurile necesare funcționării unităților de asistențã medico-sociale au fost majorate de la 40872 lei/pat/an la 59677 lei/pat/an ca urmare a creșterii drepturilor salariale ale personalului încadrat, cât și a majorării cheltuielilor cu medicamente și materiale sanitare din ultima perioadă, potrivit unui act normativ adoptat de Guvern. La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a adoptat Hotărârea de Guvern pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr. 459/2010 pentru aprobarea standardului de cost/an pentru servicii acordate în unitățile de asistență medico-sociale și a unităților normative privind personalul din unitățile de asistență medico-socială și personalul care desfășoară activități de asistență medicală comunitară.

Standardul de cost a mai fost actualizat în luna decembrie 2016 în funcţie de nivelul cheltuielilor determinate de funcţionarea la parametrii corespunzători a unităţilor de asistenţă medico-socială
Marea majoritate a unităţilor de asistenţă medico-sociale funcţionează în subordinea consiliilor locale comunale, care nu dispun de veniturile proprii necesare pentru a asigura finanţarea suplimentară a unităţilor de asistenţă medico-sociale
Unităţile de asistenţă medico-sociale sunt organizate şi funcţionează ca o structură intermediară între unităţile sanitare şi unităţile de asistenţă socială.
Beneficiarii serviciilor acordate în unităţile de asistenţă medico-socială sunt persoane cu afecţiuni cronice care necesită, permanent sau temporar, supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi care, datorită unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială, nu au posibilitatea să îşi asigure nevoile sociale, să îşi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrare socială.
La nivel naţional sunt avizate un număr de 68 unităţi de asistenţă medico-socială, cu un număr total de 3.268 de paturi avizate.

Situaţia de la Maternitatea Giuleşti este un exemplu de delăsare: ideea relocării mi se pare foarte bună

MEDICALNET

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi seara că ceea ce s-a întâmplat la Maternitatea Giuleşti este un exemplu de delăsare şi de nerespectare...

Zentiva Romania va atinge producția de 100 milioane de unități comerciale până la finalul lunii decembrie

GLOBAL MANAGER - FARMA

Zentiva România a atins la începutul acestei săptămâni o valoare a producției de 99 de milioane de unități comerciale, producție realizată de la începutul anului și până acum.

2018 este un an important pentru noi. Am trecut prin procesul de separare de Sanofi și am devenit o companie independentă susținută de fondul de investiții Advent International, noul proprietar al companiei. În luna noiembrie am atins producția de 90 milioane de unități comerciale de la începutul anului (echivalentul producției din întreg anul 2017) iar acum, suntem bucuroși să anunțăm că am atins în această  săptămână producția record, de 99 de milioane. Săptămâna viitoare estimăm că vom atinge cifra de 100 milioane unități comerciale produse. Această performanță se datorează echipei Zentiva, a tuturor angajaților nostri, cărora doresc să le mulțumesc pentru implicare și responsabilitate”, a declarat Simona Cocoș, Directorul General al companiei.

Zentiva are o tradiție de peste 55 de ani în industria farmaceutică locală si s-a ”reinventat” în perioada 2000-2002, când practic fabrica s-a reconstruit cu echipamente și tehnologii noi. Fabrica Zentiva este una modernă, numai în perioada 2010-2017 investindu-se circa 20 milioane de euro în tehnologie, cercetare și resurse umane,  cele mai mari proiecte fiind secția de peleți, laboratorul de control al medicamentelor fabricate în afara UE și transferul pentru fabricație locală a 70 de produse.

”Genericele joacă un rol foarte important în Europa și, prin urmare, și în România. Fără generice, progresul în domeniul științei farmaceutice nu ar fi posibil. Companiile generice nu produc medicamente inovatoare, dar, datorită economiilor financiare care le implică, le permit guvernelor să aibă grijă de sănătatea cetățenilor lor. Credem că, fără generice, sistemele de sănătate nu ar putea fi durabile și sustenabile”, mai spune Simona Cocoș.

Pintea, întrebată pe cine ar da afară în cazul lipsei imunoglobulinei din spitale: Vreo 20 de manageri, pe 40 i-aş reinstrui

AGERPRES SANATATE

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi-a exprimat, joi seara, la Realitatea TV, nemulţumirea că unii manageri de spitale nu au făcut demersurile necesare pentru aprovizionarea cu imunoglobulină şi a spus că ar demite mai mulţi manageri, iar pe alţii i-ar reinstrui. Întrebată pe cine ar da afară, în cazul absenţei imunoglobulinei din spitale, Sorina Pintea a răspuns: "Vreo 20 de manageri de spital, în prima fază, pe vreo 40 i-aş reinstrui, aş lucra cu puţini". Ea a adăugat că nu poate face acest lucru întrucât există spitale care sunt în subordinea autorităţilor publice locale şi judeţene, unde ministrul Sănătăţii nu poate interveni. "Sunt spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, unde ministrul Sănătăţii are competenţă, sunt spitale din subordinea autorităţilor publice locale şi judeţene unde ministrul Sănătăţii nu poate interveni. Acolo, autoritatea are dreptul să demită sau să organizeze concurs pentru manager, dar ministrul Sănătăţii, nu. Dar, atunci când lupţi, Guvernul alocă bani pentru a achiziţiona imunoglobulina şi pe mecanismul de protecţie. Avem, în acest moment, 49 de kilograme, mi s-a spun că ajunge pentru trei luni şi mai mult. Aducem până în 31 decembrie încă 7.200 de fiole şi apar, inclusiv mesaje primesc, că la spitalul X nu există imunoglobulină, vă spun sincer, nici nu mai ştiu ce să spun, cum s-o numesc?", a declarat Sorina Pintea. Aceasta a spus că nu înţelege de ce trebuie să apară la televizor pentru a le explica managerilor de spitale procedurile şi a punctat că "nu e treaba ministerului să trimită imunoglobulină, e treaba managementului spitaliesc, spitalului, să o ceară". AGERPRES/(A-autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Alexandru Cojocaru)   Citiţi şi:   Sorina Pintea: Lucrăm de la 3-4 luni la flexibilizarea structurii spitalelor   Pintea: În acest an au plecat mai puţini medici din ţară, iar mulţi se întorc din străinătate

Sorina Pintea: Lucrăm de la 3-4 luni la flexibilizarea structurii spitalelor

AGERPRES SANATATE

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat joi seara, într-o emisiune televizată, că instituţia pe care o conduce lucrează de mai multe luni la flexibilizarea structurii spitalelor şi la aplicarea master planurilor europene de servicii, susţinând că cele 300 de spitale publice din ţară trebuie restructurate. "Noi avem peste 300 de spitale publice în România, cu un anumit număr de paturi. Eu spun că ar trebui restructurate, pentru că, în general, în spitale, gândirea este cum să aduc medici mai mulţi, cum să fac bani mai mulţi, negândindu-mă ce nevoi are, de fapt populaţia. Adică, să pornim de la o analiză a nevoilor de servicii medicale a populaţiei din acea zonă şi abia apoi să mă gândesc ce patologii, ce structuri, ce specialităţi noi, ce medici pot să aduc. A fost aşa un haos general şi încă este", a declarat Sorina Pintea, la Realitatea TV. Aceasta a precizat că din master planurile de servicii realizate de experţii europeni reise că, în unele zone, numărul de paturi este prea mare, că există specializări care nu se justifică într-un oraş mic şi că este nevoie de eficientizarea modului în care spitalele se adresează pacienţilor. "România a solicitat ajutorul UE pentru întocmirea unor master planuri de servicii, acestea fiind o condiţionalitate exactă pentru accesarea de fonduri europene. Anul acesta am primit rapoartele şi am rămas surprinsă: gândirea experţilor europeni coincidea foarte clar cu gândirea specialiştilor din minister, ca să nu spun cu a mea. Adică, există zone unde numărul de paturi este foarte mare, există zone unde nu e nevoie de 50 paturi de chirurgie pe o secţie, e nevoie de 30, în rest se pot acorda servicii în ambulatoriu şi spitalizare de o zi, flexibilizând şi eficientizând spitalele, în folosul pacientului. Nu putem să facem chirurgie vasculară într-un oraş mic, unde am 2-3 pacienţi şi nu am niciodată posibilitatea să aduc un medic sau să menţin un medic pensionar, pentru că altceva nu am. Deci, sunt lucruri ilogice şi practic, noi la asta lucrăm, la aplicarea acestor master planuri, la flexibilizarea structurii spitalelor", a arătat ministrul Sănătăţii. AGERPRES/(A-autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Alexandru Cojocaru)   Citiţi şi:   Pintea: În acest an au plecat mai puţini medici din ţară, iar mulţi se întorc din străinătate

Pintea: În acest an au plecat mai puţini medici din ţară, iar mulţi se întorc din străinătate

AGERPRES SANATATE

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că anul acesta faţă de anii anteriori au plecat mai puţini medici în alte ţări, iar în ce priveşte revenirea medicilor în ţară, cei mai mulţi se întorc din Anglia şi din Franţa. Întrebată dacă după majorările salariale din acest an s-au întors medici în România, ministrul a răspuns că sunt mulţi medici care solicită informaţii, însă aceştia vor să revină majoritatea în centrele universitare şi mai puţin în oraşele mici. "Eu pot să vă spun că au plecat mai puţini (medici n.r.), adică în 2016 Centrul de resurse umane a eliberat în jur de 3.000 de certificate de conformitate, necesare pentru munca în străinătate, iar anul acesta, până în luna noiembrie, s-au eliberat 2.100 de certificate de conformitate. Nu ştim dacă toţi cei care au ridicat aceste certificate de conformitate pleacă să muncească şi în afară. Dar pot să vă spun că de venit sunt mulţi care solicită informaţii, din păcate marea majoritate îşi doresc să revină în centrele universitate, nu-şi doresc să vină inclusiv în oraşele mici sau în oraşele din judeţele României. Foarte puţini care vor în oraşele mici, dar sunt judeţe unde au venit până la 11 medici din străinătate. (...) Sunt judeţe unde au venit 18, pot să vă spun că au venit foarte mulţi medici din Anglia, apoi urmează Franţa, din Germania mai puţin", a spus Sorina Pintea, la Realitatea Tv . Ministrul Sănătăţii a menţionat că judeţele în care este cea mai mare nevoie de medici sunt: Tulcea, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Călăraşi, Teleorman, Dâmboviţa şi Prahova. AGERPRES/(A, autor: Cristina Matei, editor: Karina Olteanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Sorina Pintea: Situaţia de la Maternitatea Giuleşti este un exemplu de delăsare; ideea relocării mi se pare foarte bună

AGERPRES SANATATE

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi seara că ceea ce s-a întâmplat la Maternitatea Giuleşti este un exemplu de delăsare şi de nerespectare a protocoalelor, apreciind că ideea relocării unităţii este una foarte bună. "Ce s-a întâmplat la maternitatea Giuleşti este un exemplu de neaplicare, sau de delăsare. Pentru că, acolo este foarte clar (...) este factorul uman care nu a respectat protocolul. Protocoalele sunt făcute după reguli europene, sunt preluate, nu putem spune că nu avem protocoale conforme. (...) În momentul în care am luat decizia sistării internărilor în maternitatea Giuleşti am cumpănit foarte mult. Pentru că era o decizie cu un impact oarecum major, inclusiv pentru populaţie, pentru tinerele mame care erau programate să nască acolo", a spus ministrul Sănătăţii, la Realitatea TV. Aceasta a arătat că Direcţia de Sănătate Publică recoltează probe din maternitatea încă de la începutul săptămânii, iar rezultatele preliminare arată că nu ar mai fi probleme, dar decizia finală va fi luată în cursul zilei de luni. "Direcţia de Sănătate Publică încă de luni recoltează probe, asistă practic la recoltarea probelor. S-au luat 106 până în acest moment, astăzi s-a mai recoltat şi din blocul operator, din sălile de operaţii. Primele rezultate preliminare indică că nu sunt probleme în acest moment, dar aşteptăm finalitatea lor . De aceea am spus că luni, când o să le avem pe toate, vom lua o decizie finală. Eu m-aş bucura foarte mult ca rezultatele aplicării protocoalelor în ultimele săptămâni să fie bune şi să putem deschide maternitatea", a afirmat Sorina Pintea. În legătură cu ideea relocării maternităţii Giuleşti, ministrul Sănătăţii consideră că "este una foarte bună", întrucât spaţiul este una dintre problemele cu care se confruntă spitalele din România. Referitor la măsurile care se vor lua după finalizarea controlului, Sorina Pintea a spus că se vor aplica amenzi, dar nu cunoaşte cuantumul acestora. Ea a dezvăluit că a primit rezultatele preliminare şi ale controlului efectuat la maternităţile publice şi private din Bucureşti, unde, de asemenea, s-au aplicat amenzi. "DSP aşteaptă finalizarea controlului, sunt măsuri administrative, amenzi care se vor da şi pot să vă spun un lucru în premieră. Luna trecută am declanşat un control la toate maternităţile publice şi private din Bucureşti, aseară am primit nişte rezultate preliminare, s-au dat amenzi între 500 şi 5000 lei, în prima fază. La Giuleşti nu ştiu. (...) Am sugerat să se dea pe persoană fizică (amenzile, n.r.), pentru că de ce să utilizăm banii instituţiei pentru o greşeală a cuiva", a spus ministrul Sănătăţii. Potrivit acesteia, evaluările la maternităţile din Bucureşti se vor încheia la săptămânii viitoare, iar în ţară acestea vor începe după 1 ianuarie 2019. AGERPRES/(A-autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

Dr. Theodora Benedek: Trendul european – medicină digitală, inteligenţă artificială, lucruri...

MEDICAL MANAGER(RSS generated with FetchRss)

Familia SM ajunge la editia cu numarul IV

MEDICAL MANAGER(RSS generated with FetchRss)

Reţeaua Regina Maria a deschis la Cluj-Napoca un spital multidisciplinar

MEDICAL MANAGER(RSS generated with FetchRss)

Tiberius Brădăţan: Programul de testare pentru cancer mamar începe din trimestrul doi al anului 2019

MEDICAL MANAGER(RSS generated with FetchRss)

Jumătate dintre români se declară pro vaccinare antigripală, dar cei mai mulți aleg să nu se vaccineze din lipsă de informații, potrivit unei cercetări asupra fenomenului gripei

MEDICALNET COMUNICATE

52% dintre români se declară pro vaccinare, însă aproape 60% nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei Aproape jumătate (45%) dintre români consideră că nu există suficiente campanii de informare referitor la gripă Studiul "Părerea românilor despre vaccinarea împotriva gripei" , realizat de firma de cercetare iVOX pentru Mylan România la finalul anului trecut, arată că populația nu ia în serios această afecțiune, cu toate că, …

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat astăzi Hotărârea de Guvern pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr.459/2010 pentru aprobarea standardului de cost/an pentru servicii acordate în unităţile de asistenţă medico-sociale şi a unor normative privind personalul din unităţile de asistenţă medico-socială şi personalul care desfăşoară activităţi de asistenţă medicală comunitară

MINISTERUL SANATATII

Actul normativ prevede majorarea fondurilor necesare funcționării unităților de asistențã  medico-sociale de la 40872 lei/pat/an la 59677 lei/pat/an, ca urmare a creșterii  drepturilor salariale ale personalului încadrat, cât și a majorării cheltuielilor cu medicamente și materiale sanitare din ultima perioadă.

Standardul de cost a mai fost actualizat în luna decembrie 2016 în funcţie de nivelul cheltuielilor determinate de funcţionarea la parametrii corespunzători a unităţilor de asistenţă medico-socială

Marea majoritate a unităţilor de asistenţă medico-sociale funcţionează în subordinea consiliilor locale comunale, care nu dispun de veniturile proprii necesare pentru a asigura finanţarea suplimentară a unităţilor de asistenţă medico-sociale

Unităţile de asistenţă medico-sociale sunt organizate şi funcţionează ca o structură intermediară între unităţile sanitare şi unităţile de asistenţă socială.

Beneficiarii serviciilor acordate în unităţile de asistenţă medico-socială sunt persoane cu afecţiuni cronice care necesită, permanent sau temporar, supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi care, datorită unor motive de natură economică, fizică, psihică sau socială, nu au posibilitatea să îşi asigure nevoile sociale, să îşi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrare socială.

La nivel naţional sunt avizate un număr de 68 unităţi de asistenţă medico-socială, cu un număr total de 3.268 de paturi avizate.

 

INSP: 28 de cazuri de gripă confirmate de la începutul sezonului

AGERPRES SANATATE

Un număr de 28 de cazuri de gripă au fost confirmate de la începutul sezonului, iar 1.093.977 de persoane din grupele de risc au fost imunizate antigripal până pe data de 9 decembrie cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, publicate joi pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Potrivit sursei citate, s-au înregistrat 17 cazuri confirmate de gripă în săptămâna 3 - 9 decembrie. Nu s-a înregistrat niciun deces confirmat cu virus gripal. Conform INSP, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) a fost de 88.387. De asemenea, în săptămâna 3 - 9 decembrie s-au înregistrat la nivel naţional 149 de cazuri de gripă clinică şi opt cazuri de infecţii respiratorii acute severe. Cele 28 de cazuri de gripă de la începutul sezonului se împart astfel: cinci cazuri gripă cu virus AH1, două cu virus AH3, 20 cu virus A nesubtipat şi un caz cu virus B. AGERPRES/ (AS - autor: Florentina Ştefănescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

DSP continuă acţiunea de verificare la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu"

AGERPRES SANATATE

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti continuă acţiunea de verificare la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", inspectorii sanitari urmând să preleveze joi 75 de probe suplimentare ale căror rezultate vor fi disponibile la începutul săptămânii viitoare. DSP a solicitat Spitalului "Prof. Dr. Panait Sîrbu" să sisteze internările începând din 30 noiembrie, având în vedere cazurile de infecţii nozocomiale cu stafilococ auriu constatate în unitatea sanitară. Ulterior, în spital s-au făcut lucrări de reparaţii urmate de igienizare. "După probele de autocontrol recoltate de maternitate, în vederea finalizării acţiunii de verificare la unitatea sanitară, inspectorii sanitari vor preleva astăzi 75 probe suplimentare din blocul operator, filtrul spălător medici, ATI cezariene ale căror rezultate vor fi disponibile la începutul săptămânii viitoare", se arată într-o informare de presă transmisă joi de Ministerul Sănătăţii. Conform DSP Bucureşti, până în prezent un număr de 45 copii care s-au născut la Maternitatea Giuleşti au fost confirmaţi cu MRSA - stafilococ auriu cu rezistenţă la meticilină şi doi colonizaţi. Cinci cazuri au fost infirmate. "În acest moment, 15 copii confirmaţi cu MRSA mai sunt internaţi în alte unităţi sanitare, din care cinci la Spitalul Clinic de urgenţă pentru copii 'Grigore Alexandrescu', doi la Spitalul Clinic de Copii 'M.S. Curie', patru la Spitalul Clinic de Copii 'Dr. Victor Gomoiu' şi patru la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului Prof. 'Dr. Alfred Rusescu'", precizează sursa citată. În această săptămână, inspectorii sanitari au monitorizat acţiunile de igienizare, curăţenie şi dezinfecţie care au fost efectuate în cadrul maternităţii şi care au fost finalizate în parte. Potrivit sursei citate, la începutul acestei săptămâni, luni şi marţi, inspectorii sanitari au monitorizat procesul de recoltare a 106 probe în cadrul autocontrolului realizat de maternitate. Probele au fost recoltate din mai multe zone cu risc ale unităţii sanitare, respectiv săli de naştere, saloane lehuze, precum şi din departamentul de fertilizare in vitro. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)

Direcția de Sănătate Publică București continuă acțiunea de verificare la Spitalul Clinic de Obstetrică -Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”

MINISTERUL SANATATII

În această săptămână inspectorii sanitari au monitorizat acțiunile de igienizare, curățenie si dezinfecție care au fost efectuate în cadrul maternității și care o parte dintre ele au fost finalizate.

La începutul acestei săptămâni, luni și marți, inspectorii sanitari au monitorizat procesul de recoltare a 106 probe în cadrul autocontrolului realizat de către maternitate. Probele au fost recoltate din mai multe zone cu risc ale unității sanitare, respectiv săli de naștere, saloane lehuze, precum și din departamentul de fertilizare in vitro (FIV).

După probele de autocontrol recoltate de maternitate, în vederea finalizării acțiunii de verificare la unitatea sanitară, inspectorii sanitari vor preleva astăzi 75 probe suplimentare din blocul operator, filtrul spălător medici, ATI cezariene ale căror rezultate vor fi disponibile la începutul săptămânii viitoare.

Conform reprezentanților DSP București, până în prezent un număr de 45 copii care s-au născut la Maternitatea Giulești au fost confirmați  cu MRSA, 2 copii colonizați și 5 infirmați.

În acest moment 15 copii confirmați cu MRSA, mai sunt internati în alte unitati sanitare din care: 5 la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, 2 la Spitalul Clinic de Copii „MS Curie”, 4 la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” si 4 la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului Prof. „Dr. Alfred Rusescu”.

 

 

Spitalul ''Grigore Alexandrescu'': Numărul copiilor cu stafilococ auriu născuţi la Maternitatea ''Panait Sârbu'' - 33

AGERPRES SANATATE

Numărul bebeluşilor care s-au născut la Maternitatea "Panait Sârbu" şi apoi au fost internaţi la Spitalul Clinic de Copii "Grigore Alexandrescu" prezentând stafilococ auriu a ajuns la 33. Potrivit unei informări a Spitalului "Grigore Alexandrescu", în perioada 10-13 decembrie au mai fost internaţi în această unitate medicală încă cinci nou-născuţi. "Astăzi sunt internaţi 7 bebeluşi cu 3 culturi în lucru. Total confirmaţi până acum - 33", se precizează în informare. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Simona Aruştei)

Anunţ public privind Emiterea acordului de mediu pentru Ministerul Sănătății

MINISTERUL SANATATII

MINISTERUL SANATATII  anunţă publicul interesat asupra deciziei de emitere a acordului de  mediu pentru proiectul CONSTRUIRE SPITAL REGIONAL DE URGENTA IASI,  amplasat în Municipiul Iași, ZONA MOARA DE VINT – PODGORIA COPOU, lot 2.

Proiectul acordului de mediu și informațiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul AGENȚIEI PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI IAȘI, CALEA CHIȘINĂULUI NR.43, în zilele de luni – vineri, între orele 8-14, cât și la următoarea adresă de internet www.apmis.anpm.ro

Observaţiile/contestațiile publicului se primesc la sediul  AGENȚIEI PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI IAȘI, CALEA CHIȘINĂULUI NR.43, până la data de 21.12.2018.

ORDIN pentru aprobarea Normelor privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unităților farmaceutice

MINISTERUL SANATATII

Contact: Monica Lazar

Tel: 021.3072.550
Afisat de la 13-12-2018 pana la 29-01-2019

Referat Ordin Norme 12.12.2018

Ordin 12.12.2018

Anexă Ordin Norme farmacii 12.12.2018

Termenul limita pana la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ

28 de cazuri de gripă confirmate de la începutul sezonului

MEDICALNET

Un număr de 28 de cazuri de gripă au fost confirmate de la începutul sezonului, iar 1.093.977 de persoane din grupele de risc au...

Unităţile sanitare din ambulatoriu aflate în proces de acreditare pot furniza şi în 2019 servicii medicale

MEDICALNET

Unităţile sanitare din ambulatoriu aflate în proces de acreditare vor putea furniza şi în 2019 servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de...

Expertiza specialiștilor Antibiotice Iași ar putea aduce soluții pentru limitarea creșterii rezistenței antimicrobiene

Health

Expertiza specialiștilor de la compania Antibiotice Iași poate aduce soluții pentru limitarea creșterii rezistenței antimicrobiene și utilizarea eficientă a antibioticelor, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a participat la Iași la aniversarea a 63 de ani de la existența Companiei Antibiotice SA. “Vă mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați adresat-o. Sunt onorată să fiu alături de dumneavoastră și să cinstesc cei 63 de ani de activitate neîntreruptă și performanță a primei fabrici din România și sud-estul Europei care a produs pentru prima dată Penicilina în anul 1955, iar ulterior sute de produse farmaceutice care au contribuit la starea de sănătate a acestui popor”, a declarat Pintea în deschiderea evenimentului.
Ministrul Sănătății a mai subliniat importanța acestui an pentru România și domeniul Sănătății.
„Anul acesta este unul special pentru țara noastră. Este anul Centenarului, dar și anul în care ne uităm spre viitor, un viitor care ne onorează și responsabilizează, în fața Europei unite prin preluarea Președinției Consiliului UE.
Începând cu 1 ianuarie 2019 vom avea responsabilitatea coordonarii uneia dintre cele mai importante instituții, Consiliul Uniunii Europene. Avem în vedere un mandat ambițios, dar și realist. Pe domeniul Sănătății urmărim îmbunătățirea garanției accesului la servicii de sănătate a cetățenilor europeni.
Programul Președinției române în domeniul sănătății cuprinde 5 teme prioritare care se referă la rezistența anti – microbiană, vaccinarea, accesul egal la medicamente al pacienților din UE, mobilitatea pacienților și sănătatea digitală.
Prima temă menționată prezintă un interes deosebit pentru statele membre în condițiile în care în UE se înregistrează o creștere a rezistentei antimicrobiene datorată utilizării în exces sau incorect a antibioticelor. Cred că în acest domeniu expertiza specialiștilor de la compania Antibiotice poate aduce soluții pentru limitarea acestui fenomen și utilizarea eficientă a antibioticelor pe care le avem la îndemână” a spus ministrul Sorina Pintea.
Ministrul Sănătății a mai subliniat că, anul acesta, în domeniul politicii medicamentului au fost luate mai multe măsuri în beneficiul pacienților noștri, dar și a profesioniștilor din domeniu. Astfel, a fost finalizat și publicat în Monitorul Oficial, Ordinul care reglementează prețurile maximale ale medicamentelor, rezultate în urma procesului de corecție, care vor fi valabile de la 1 ianuarie 2019. Au fost evaluate peste 5300 produse, medicamente din cadrul CANAMED. Corecția prețurilor nu a mai fost realizată din anul 2015, chiar dacă legea spune că ea trebuie efectuată anual. În urma acestui demers se așteaptă o micșorare a presiunii financiare pe bugetul CNAS destinat medicamentelor, dar și o echilibrare a taxei de ClawBack. De altfel, modul de calcul al acestei taxe va fi regândit cu scopul creșterii accesului populației la medicamente și încurajarea companiilor farmaceutice să producă în România.
De asemenea, au fost actualizate prețurile la medicamente și în funcție de cursul valutar, iar bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a crescut cu inflația.
Ministerul Sănătății și cel al Finanțelor Publice caută în permanență soluții care să vină în sprijinul producătorilor de medicamente care contribuie la asigurarea sănătății populației.

<
>

 

Stoc necesar de imunogobulină pentru mai mult de trei luni, managerii de spitale îndemnați să facă demersurile necesare

Health

Pentru asigurarea cantităților de imunoglobulină necesare în România, la propunerea Ministerului Sănătății, la începutul lunii martie 2018, Guvernul a activat Mecanismul de Protecție Civilă și a acordat un ajutor de stat către C.N. UNIFARM S.A., care a fost mandatat să achiziționeze și să asigure aprovizionarea unităților sanitare cu imunoglobulină.
Astfel, în perioada 01.01.2018 și până în prezent, Compania Națională Unifarm S.A. a aprovizionat spitalele din România cu cantitatea de 45.424 unități imunoglobulină umană, din urmatoarele tipuri:
a)Flebogamma
b) IG Vena
c)Intratect
d) Octagam
e) Privigen
f)Pentaglobin
Astăzi, în depozitul UNIFARM există următoarele stocuri:
a) IG Vena 750 flacoane
b) Intratect 53 flacoane
c) Privigen 500 flacoane
d) Pentaglobin 13163 flacoane
e) Flebogamma 2100 flacoane
Așadar, stocurile însumează peste 49 de kg și reprezintă necesarul pentru mai mult de 3 luni.
„Fac apel la profesioniștii din domeniu să utilizeze imunoglobulinele cu administrare intravasculară precum și imunoglobulinele umane doar conform indicațiilor terapeutice aprobate în rezumatul caracteristicilor produsului. Exceptând produsul cu denumirea comercială Pentaglobin, care nu se administrează pacienților cu imunodeficiențe primare, celelalte cinci imunoglobuline cu administrare intravasculară au exact aceleași indicații terapeutice, diferă doar denumirea comerciala”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
În următoarea perioadă, până la 31.12.2018, UNIFARM va mai achiziționa echivalentul a minim 7200 flacoane de 2,5g imunoglobulină umană (Flebogamma, Privigen si Intratect).
“ Am facut tot ce ține de Ministerul Sănătății și am avut sprijinul Guvernului pentru a asigura stocurile de imunoglobulină necesare pe piața din România. Produsele există la UNIFARM, însă pentru ca pacienții să beneficieze de tratamente, trebuie ca fiecare unitate sanitară să le achiziționeze. În majoritatea spitalelor care au în îngrijire bolnavi care necesită tratament cu imunoglobulină, lucrurile merg așa cum trebuie. Din păcate, sunt și unități în care responsabilii nu știu sau nu acordă suficient interes nevoilor pacienților și aceștia suferă încă din lipsa acestui medicament. Fac apel către managerii de spitale să facă toate demersurile necesare pentru a asigura pacienților accesul permanent la tratamente. Sunt proceduri legale prin care, în cazul în care un contract de furnizare de medicamente nu poate fi onorat, acesta poate fi denunțat și spitalul poate demara o procedură de achiziție directă a unui produs disponibil cu aceeași substanță activă, dar cu o altă denumire comercială”, a mai declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății lucrează la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut

Health

Proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 450/08.04.2015 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut se află în prezent în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătății www.ms.ro, secțiunea Transparență Decizională.
Începand cu anul 2015, 10 spitale din Romania au derulat programul pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut. Documentul pus în dezbatere creează premizele pentru a extinde acest program la nivel național.
“Programul și-a dovedit eficiența, mulți pacienți care au beneficiat tratament intervențional în caz de AVC fiind recuperați. Din această cauză, împreună cu specialiștii am decis extinderea acestuia la nivel național. Tratamentul acut farmacologic și intervențional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilitatii importante asociate accidentului vascular celebral (AVC)”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
În acest an, un grup de lucru extins, format din reprezentanții comisiilor de specialitate neurologică și medicină de urgență din Ministerul Sănătății, a analizat rezultatele și a evaluat oportunitatea extinderii acțiunii prioritare în tratamentul accidentului intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut la nivelul întregii țări.
În prima lună a anului 2019 se va încheia evaluarea unui numar de 38 de spitale județene din întreaga țară în vederea extinderii listei spitalelor care vor putea derula programul acțiunii prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut.
Mai mult, Ministerul Sănătății lucrează la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut. Protocolul se bazeaza pe ghidurile în vigoare și conține informații utile pentru organizarea traseului pacientului suspect de AVC, precum și procedura de selecție a pacienților eligibili pentru tratament intervențional acut.
“Prin aceste măsuri dorim să standardizam și să uniformizăm practica clinică la nivel național, pentru ca toți pacientii care sufera un accident vasculat cerebral să beneficieze de șanse egale indiferent de județul în care se află”, a declarat ministrul Pintea.
Prin aceste măsuri, dar și prin educarea publicului pentru a recunoaște rapid semnele unui AVC, cât și antrenarea echipajelor de intervenție pentru gestionarea eficientă a pacientului cu AVC în fereastra de tromboliză, Ministerul Sanatatii preconizeaza că rata pacienților care vor beneficia de tratament intervențional să crescă.

Planul de acțiune al Ministerului Sănătății privind controlul hepatitelor virale, finalizat

Health

Ministerul Sănătății a finalizat Planul-cadru național privind controlul hepatitelor virale în România pentru perioada 2018-2030. Proiectul Ordinului pentru aprobarea Planului –cadru privind controlul hepatitelor virale în România pentru perioada 2018-2030 se află postat în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătății, secțiunea Transparență Decizională.
Planul-cadru național pentru controlul hepatitele virale urmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile și prioritățile naționale.
Principiile de bază ale Planului-cadru național sunt cele pe care se fundamentează și planul european, respectiv:
a)Acoperirea universală cu servicii de sănătate;
b)Asigurarea continuității serviciilor medicale;
c) Utilizarea de abordări de sănătate publică.
“România a făcut pași importanți pentru supravegherea, controlul și tratarea infecțiilor cu virus hepatitic. Planul de acțiune al MS a fost realizat în colaborare cu OMS, iar principalul obiectiv asumat este identic cu cel global, respectiv eliminarea hepatitei virale ca amenințare majoră la adresa sănătății publice până în anul 2030. Planul are ca scop minimizarea transmiterii virusurilor hepatitei prin reducerea morbidității și mortalității date de virusurile hepatice și prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzătoare de prevenire, testare, îngrijire și tratament pentru toți pacienții. Pe de altă parte ne dorim ca, în anul 2030 să asigurăm testarea și diagnosticarea pentru întreaga populație, acces la un tratament eficient din punct de vedere al costurilor pentru toți pacienții cu VHB și VHC, iar transmiterea noilor infecții cu hepatită să fie întreruptă.”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Pentru anul 2020, țintele asumate de România prin Planul-cadru naţional sunt corelate cu cele propuse de OMS Europa, prin ”Planul de acțiune pentru răspunsul sectorului de sănătate la hepatitele virale în Regiunea Europeana a OMS”.

Concret, acestea vizează următoarele aspecte:
-acoperire de 95% la vaccinarea hepatitică B cu cele 4 doze prevăzute în Calendarul național de vaccinare (la naștere, la 2, 4 și 11 luni);

-acoperire de 95% la prima doza de vaccin hepatitic B administrată nou-născuților în primele 24 de ore de la naștere;

-75% acoperire pentru testarea la gravide pentru hepatită B și C și 95% acoperire cu profilaxie post-expunere la copiii născuți din mame infectate, prin administrarea HIBG (imunoglobulina specifica anti-VHB) noului-născut în primele 12 ore după naștere, în asociere cu prima doză de vaccin hepatitic B;

-toate donările de sânge să fie testate prin PCR pentru infecția cu VHB și VHC;
50% din injecții să fie administrate cu seringi de unică folosință cu dispozitiv care împiedică reutilizarea („safety-engineered injection devices”);

-asigurarea continuității programelor de reducere a riscului la persoanele utilizatoare de droguri injectabile („harm reduction”), cu distribuirea a cel puțin 200 seringi/ utilizator/ an;

-cel puțin 40% dintre persoanele utilizatoare de droguri injectabile (PWID) dependente de opioizi să primească tratament substitutiv de tip opioid;

-acoperire de 95% la vaccinarea hepatitică B și a PWID neinfectate;

-cel puțin 25% dintre persoanele care trăiesc cu infecție cronică cu VHB, VHD și VHC să fie diagnosticate și informate privind boala lor;

-cel puțin 75% din persoanele depistate cu infecția VHB și VHC și eligibile pentru tratament să fie înrolate în programe de tratament antiviral;

-obținerea supresiei virale la cel puțin 70% dintre pacienții aflați în tratament de lungă durata pentru VHB;

-diagnosticarea a cel puțin 75% din pacienții aflați în stadii avansate ale bolilor hepatice provocate de infecțiile cu VHB și VHC (ciroza sau carcinom hepatocelular);

-vindecarea a cel puțin 95% dintre pacienții cu VHC cronică înrolați în tratament.
Atingerea țintelor și obiectivelor propuse va fi realizată printr-un complex de intervenții prevăzute în document.

Punte de colaborare pentru cercetare medicală de vârf la Tîrgu-Mureș

Health

La Tîrgu-Mureș se intenționează dezvoltarea unei infrastructuri puternice de cercetare în domeniul medicinei, odată cu înființarea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Tîrgu-Mureș. Prin îmbinarea experienței echipei de cercetători în medicină de la fosta Universitate de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș și a experienței echipei de informaticieni sau specialiști în diferite tehnologii de la fosta Universitate ”Petru Maior” vor putea fi create proiecte prin care să fie accesate fonduri europene destinate transferului tehnologic sau fonduri destinate pentru eHealth sau mHealth.
Cu ocazia Zilelor UMFST, Comisia de Cercetare Științifică a Senatului UMFST Tîrgu-Mureș a organizat o manifestare comună a colectivelor de cercetători ale celor două universități care au fuzionat recent, Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș și Universitatea ”Petru Maior” din Tîrgu-Mureș, în vederea identificării unor oportunități de colaborare pentru realizarea de proiecte ambițioase în domenii de viitor. Oportunitățile de finanțare și dezvoltare de proiecte de cercetare au fost prezentate în cadrul conferinței ”Medicina viitorului-la interfața dintre medicină și cost eficiență”, eveniment organizat în cadrul Zilelor UMFST Tîrgu-Mureș, ediția 2018.
Temele abordate au inclus noi aplicații ale informaticii medicale, inteligență artificală în medicină, medicină digitală, noi tehnologii medicale. ”Scopul întâlnirii a fost să ne prezentăm reciproc, să prezentăm ceea ce noi avem la dispoziție și resursele noastre și ce putem să facem în domeniul medical, totodată cu prezentarea colegilor de la Petru Maior, cu ce pot ei să facă cu aplicabilitate din punct de vedere al tehnologiilor, a informaticii aplicate în medicină, a modelelor de cost eficiență, iar toate acestea să ducă la dezvoltarea de punți de colaborare între cele două colective pentru a nu pierde oportunitățile lansate recent de finanțare care exact spre asta se duc, spre noi tehnologii și spre informatică aplicată în medicină”, a precizat în deschiderea conferinței prof. dr. Theodora Benedek, președintele Comisiei de Cercetare Științifică a Senatului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Tîrgu-Mureș și expert al Comisiei Europene.

Noi direcții de finanțare pentru cercetare medicală

Sănătatea este una dintre prioritățile programului Horizon 2020 al Comisiei Europene, prioritățile de dezvoltare pentru următoarea perioadă fiind Digital transformation in Health and Care și Trusted Big Data solutions and Cybersecurity for Health and Care, reprezentând domenii pentru care se deschid competiții pentru finanțare de anul viitor. ”În aprilie 2019 vom avea competiții în cadrul programului sănătate Horizon 2020 pentru Big Data, pentru inteligența artificială, pentru monitorizarea statusului cardiac și calității vieții, avem competiții pentru inovarea digitală în sănătate, pentru implementarea pe scară largă, pentru identificarea pentru scaling up și identificarea produselor medicinale, studii pe medicina personalizată pe scară largă și pentru platforme de servicii în domeniul de healthy ageing. Toate acestea sunt finanțări de milioane de euro pe proiect, competiții care au un buget foarte semnificativ și la care am putea participa dacă nu ca și coordonator, pentru că rata de succes ca și coordonator din România este extrem de mică, dar atunci măcar ca și parteneri în consorții de cercetare”, a precizat prof. dr. Theodora Benedek.
Posibilitatea realizării unor proiecte de cercetare în comun este posibilă, din perspectiva specialiștilor în informatică, deoarece ”UMFST dispune de un ecosistem de competențe diverse (medici, ingineri, informaticieni, juriști, economiști) rar întâlnit în instituțiile din toată lumea”, a precizat Béla Genge, Director al Departamentului de Informatică al UMFST Tîrgu-Mureș.
În cadrul conferinței au fost prezentate informații privind aplicații ale tehnologiilor de 3D printing în imagistica medicală sau modelarea computerizată cu elemente finite în tratamentul piciorului strâmb congenital, fiind exemple de bună practică privind colaborarea dintre medici și informaticieni pentru dezvoltarea de noi tehnologii medicale.

Continuă acţiunea de verificare la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”

MEDICALNET

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti continuă acţiunea de verificare la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu”, inspectorii sanitari urmând să preleveze joi...

Jumătate dintre români se declară pro vaccinare antigripală, dar cei mai mulți aleg să nu se vaccineze

MEDICALNET

52% dintre români se declară pro vaccinare, însă aproape 60% nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei Aproape jumătate (45%) dintre români consideră că nu...

Reţeaua Regina Maria a deschis la Cluj-Napoca un spital multidisciplinar

GLOBAL MANAGER - SPITALE

Reţeaua de sănătate privată Regina Maria a inaugurat, la Cluj-Napoca, un spital multidisciplinar, printr-o investiţie de 18 milioane de euro, la care se vor adăuga alte două milioane de euro în cursul anului viitor.

Noul spital, primul privat cu servicii integrate din Cluj Napoca, are o suprafaţă de 7.000 mp, cu 148 de paturi, iar printre altele dispune şi de 60 locuri de parcare subterane. “Mă bucur foarte mult să fiu astăzi în Cluj, este un vis îndeplinit la 10 ani de când suntem în Cluj şi, pentru noi, anul acesta este unul foarte important, pentru că am sărbătorit 100 de ani de România, dar şi pentru că am sărbătorit 10 ani de când suntem prezenţi în Cluj (…) E un mix, oferim tehnologie de ultimă generaţie, oferim condiţii extraordinare de cazare, salon VIP, de exemplu şi avem o echipă extraordinară, profesionistă. N-aş face diferenţa faţă de spitalele de stat, ci credem că suntem o alternativă pentru specialităţile medicale pe care ne concentrăm şi că putem să convingem pacienţii români care acum se duc în străinătate să vină să se opereze în acest spital”, a declarat managerul general al Reţelei Private Regina Maria, Fady Chreih.

De asemenea, fondatorul reţelei private, Dr.Wargha Enayati, a declarat că noul spital are o semnificaţie aparte pentru el, pentru că la Cluj a studiat medicina. “Mă bucur că azi se deschide Spitalul de la Cluj, pentru mine este o continuare firească a dezvoltării reţelei, dar, în plus pentru mine, acum, chiar dacă nu mai sunt decât fondatorul acestei reţele medicale care a pornit acum 20 de ani, această zi are şi o semnificaţie sentimentală. La Cluj am făcut Facultatea de Medicină, la Cluj a fost prima clinică din afara Bucureştiului pe care am achiziţionat-o în 2007, la Cluj medicina se poate face cu performanţă şi în condiţii excelente, la Cluj sunt profesorii şi prietenii mei!”, a spus Wargha Enayati.

În Cluj, reţeaua Regina Maria are 423 de angajaţi, 650.000 de servicii medicale accesate în 2018, şi o creştere cu 42% a cifrei de afaceri, faţă de anul 2017. Operatorul reuneşte peste 4.600 de angajaţi şi colaboratori în cele 40 de locuri proprii din Bucureşti şi din ţară. Această reţea privată deserveşte peste 2,2 milioane de pacienţi, dispune de patru spitale, trei centre cu spitalizare de zi, două maternităţi, opt campusuri medicale, 11 centre de imagistică, 20 laboratoare de analize, bancă proprie de celule stem şi peste 180 de policlinici partenere în ţară. AGERPRES

Compania Antibiotice Iași aniversează 63 de ani de activitate

MEDICAL MANAGER(RSS generated with FetchRss)

Manager nou la Spitalul Orășenesc Buhuși

MEDICAL MANAGER(RSS generated with FetchRss)

Dolj: Primăria Craiova ar fi găsit ''nereguli'' la cabinetele de medicină de familie; medicii acuză municipalitatea că îşi bate joc de ei

AGERPRES SANATATE

Primăria Craiova susţine că în urma unor verificări efectuate de către corpul de control al instituţiei la spaţiile concesionate medicilor de familie au fost constatate &#39;&#39;nereguli grave&#39;&#39; la modul de administrare a acestora. "Conform contractului de concesiune dintre Primăria Craiova şi medicii de familie, aceştia sunt obligaţi să asigure exploatarea eficace în regim de continuitate şi de permanenţă a spaţiului care face obiectul concesiunii, spaţiu care include atât suprafaţa cabinetului în care îşi desfăşoară activitatea, cât şi cotă indiviză din spaţiile comune - hol, săli de aşteptare, grupuri sanitare etc. În urma verificărilor pe teren şi a constatărilor de către inspectorii primăriei privind starea unor spaţii transmise în concesiune medicilor de familie, Direcţia de Patrimoniu a Primăriei Craiova a trimis somaţii către toate cabinetele medicilor de familie din municipiu pentru a respecta obligaţiile ce le revin conform contractului de concesiune şi pentru a remedia în regim de urgenţă toate problemele constatate", afirmă conducerea Primăriei Craiova într-un comunicat de presă remis miercuri. La rândul lor, medicii de familie din Craiova susţin că municipalitatea nu a efectuat niciun control şi că de ani de zile Primăria Craiova le îngreunează desfăşurarea activităţii prin lipsă de investiţii în spaţiile pe care le deţine în proprietate, prin neplata cotei părţi la lucrările de reparaţii, prin tergiversarea vânzării spaţiilor, majorarea chiriei şi transformarea contractelor de concesiune în contracte de chirie. "Nu m-a sunat niciun coleg să-mi spună că ar fi venit vreo primărie în vreun control. Potrivit legii referitoare la concesiunea şi vânzarea cabinetelor medicale, în cazul în care municipalitatea nu vinde cabinetele, primăria este obligată să facă investiţii, pentru a aduce cabinetele la nivelul Uniunii Europene. Primăria Craiova nu a vândut niciun cabinet şi nu a făcut nicio investiţie. Şi cine face investiţii într-o clădire unde nu este proprietar? Medicii de familie susţin toate cheltuielile pe care le cer asociaţiile. De exemplu, asociaţia la care sunt arondată cu spaţiul a cerut acum bani pentru fondul de rulment, pentru acoperiş, iar primăria nu a dat niciun ban, în condiţiile în care întreţinerea exteriorului este de datoria proprietarului. Am fost nevoită să plătesc eu. Mai mult, blocul în care avem cabinete cinci medici nu a putut fi introdus în programul primăriei pentru lucrări de izolaţie, pentru că primăria a refuzat să îşi plătească cota parte pentru aceste spaţii. Sunt locatarii din bloc supăraţi pe noi...", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Dolj, dr. Adriana Dogaru. Potrivit dr.Dogaru, cabinetele de medicină de familie din Craiova deţin autorizaţii sanitare pe care nu le-ar fi primit "dacă erau jalnici". "Din moment ce suntem autorizaţi sanitar, cum se spune că nu îndeplinim condiţiile sanitare? Nu a venit nimeni în control. De ce nu au amenajat cabinetele la standardele Uniunii Europene, aşa cum scrie în lege? Aţi văzut vreun cabinet medical amenajat de Primăria Craiova? Numai Consiliul Judeţean Dolj a amenajat cabinetele medicale şi a respectat legislaţia (ori au vândut, ori au modernizat la standarde europene). Iar cel mai bun exemplu este clădirea de pe strada Olteţ, din centrul Craiovei, unde funcţionează cabinete medicale: jumătate din clădire este a CJ Dolj şi este modernizat, iar jumătate este a Primăriei Craiova, iar acolo le plouă medicilor în cabinete, că nu repară primăria acoperişul. Primăria Craiova nici nu amenajează cabinetele, nici nu le vinde", a mai spus preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Dolj. Şi alţi medici de familie din oraş susţin că municipalitatea Craiova este singura din ţară care a nu a făcut nicio investiţie în aceste cabinete şi că de ani de zile îşi bate joc de ei. "Primăria Craiova îşi bate joc de noi. Dacă în alte oraşe autorităţile nu ştiu ce să mai facă pentru a-i ţine pe medici să nu plece, la Craiova ni se măreşte chiria, stăm în nişte spaţii pe care nici nu vor să ni le vândă ca să investim, nici ei nu le amenajează. Consiliul Local Craiova ne-a majorat anul trecut redevenţa de 50 de ori, de la 1 euro/mp/an, la 3,5 euro/mp/lună (plus că am plătit majorarea retroactiv), iar directorul de la patrimoniu ne-a spus să fim mulţumiţi şi aşa, că ar putea să ne ia chirie 3.600 euro/lună, pentru că suntem liber profesionişti. Au făcut reparaţii la micropoliclinica din Craioviţa Nouă şi pentru că au fost lucrările făcute prost, acum sunt probleme. Ce credeţi? Nu mai vor să recunoască că au făcut ei acele reparaţii. Nu e de mirare că pleacă medicii din Craiova", a declarat un alt medic de familie din Craiova, care nu a dorit să îi fie publicat numele. AGERPRES / (A, AS - autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

Ministerul Sănătății a finalizat Planul –cadru național privind controlul hepatitelor virale în România pentru perioada 2018-2030

MINISTERUL SANATATII

Proiectul Ordinului pentru aprobarea Planului –cadru privind controlul hepatitelor virale în România pentru perioada 2018-2030 se află postat în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătății, www.ms.ro, secțiunea Transparență Decizională.

Planul-cadru național pentru controlul hepatitele virale urmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile și prioritățile naționale.

Principiile de bază ale Planului-cadru național sunt cele pe care se fundamentează și planul european, respectiv:

a)Acoperirea universală cu servicii de sănătate;

b)Asigurarea continuității serviciilor medicale;

 1. c) Utilizarea de abordări de sănătate publică.

“România a făcut pași importanți pentru supravegherea, controlul și tratarea infecțiilor cu virus hepatitic. Planul de acțiune al MS a fost realizat în colaborare cu OMS, iar principalul obiectiv asumat este identic cu cel global, respectiv eliminarea hepatitei virale ca amenințare majoră la adresa sănătății publice până în anul 2030. Planul are ca scop minimizarea transmiterii virusurilor hepatitei prin reducerea morbidității și mortalității date de virusurile hepatice și prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzătoare de prevenire, testare, îngrijire și tratament pentru toți pacienții. Pe de altă parte ne dorim ca, în anul 2030 să asigurăm testarea și diagnosticarea pentru întreaga populație, acces la un tratament eficient din punct de vedere al costurilor pentru toți pacienții cu VHB și VHC, iar transmiterea noilor infecții cu hepatită să fie întreruptă.”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Pentru anul 2020, țintele asumate de România prin Planul-cadru naţional sunt corelate cu cele propuse de OMS Europa, prin ”Planul de acțiune pentru răspunsul sectorului de sănătate la hepatitele virale în Regiunea Europeana a OMS”. Concret, acestea vizează următoarele aspecte:

 • acoperire de 95% la vaccinarea hepatitică B cu cele 4 doze prevăzute în Calendarul național de vaccinare (la naștere, la 2, 4 și 11 luni);
 • acoperire de 95% la prima doza de vaccin hepatitic B administrată nou-născuților în primele 24 de ore de la naștere;
 • 75% acoperire pentru testarea la gravide pentru hepatită B și C și 95% acoperire cu profilaxie post-expunere la copiii născuți din mame infectate, prin administrarea HIBG (imunoglobulina specifica anti-VHB) noului-născut în primele 12 ore după naștere, în asociere cu prima doză de vaccin hepatitic B;
 • toate donările de sânge să fie testate prin PCR pentru infecția cu VHB și VHC;
 • 50% din injecții să fie administrate cu seringi de unică folosință cu dispozitiv care împiedică reutilizarea („safety-engineered injection devices”);
 • asigurarea continuității programelor de reducere a riscului la persoanele utilizatoare de droguri injectabile („harm reduction”), cu distribuirea a cel puțin 200 seringi/ utilizator/ an;
 • cel puțin 40% dintre persoanele utilizatoare de droguri injectabile (PWID) dependente de opioizi să primească tratament substitutiv de tip opioid;
 • acoperire de 95% la vaccinarea hepatitică B și a PWID neinfectate;
 • cel puțin 25% dintre persoanele care trăiesc cu infecție cronică cu VHB, VHD și VHC să fie diagnosticate și informate privind boala lor;
 • cel puțin 75% din persoanele depistate cu infecția VHB și VHC și eligibile pentru tratament să fie înrolate în programe de tratament antiviral;
 • obținerea supresiei virale la cel puțin 70% dintre pacienții aflați în tratament de lungă durata pentru VHB;
 • diagnosticarea a cel puțin 75% din pacienții aflați în stadii avansate ale bolilor hepatice provocate de infecțiile cu VHB și VHC (ciroza sau carcinom hepatocelular);
 • vindecarea a cel puțin 95% dintre pacienții cu VHC cronică înrolați în tratament.

Atingerea țintelor și obiectivelor propuse va fi realizată printr-un complex de intervenții prevăzute în document.

Plan-cadru privind controlul hepatitelor virale în România (proiect)

AGERPRES SANATATE

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de ordin pentru aprobarea Planului-cadru naţional privind controlul hepatitelor virale B, C şi D pentru perioada 2018 - 2030, care are scopul de a minimiza amploarea hepatitelor virale prin reducerea transmiterii virusurilor hepatitice, reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin hepatite virale şi complicaţii ale acestora şi prin asigurarea accesului la servicii de prevenire, testare, îngrijire şi tratament. "Principiile de bază ale Planului-cadru naţional sunt cele pe care se fundamentează şi planul european, respectiv: acoperirea universală cu servicii de sănătate, asigurarea continuităţii serviciilor medicale, utilizarea de abordări de sănătate publică", se arată în referatul de aprobare. Potrivit proiectului, pentru anul 2020, ţintele asumate de România prin Planul-cadru naţional sunt corelate cu cele propuse de OMS Europa, prin "Planul de acţiune pentru răspunsul sectorului de sănătate la hepatitele virale în Regiunea Europeană a OMS". Concret, acestea vizează următoarele aspecte: o acoperire de 95% la vaccinarea hepatitică B cu cele 4 doze prevăzute în Calendarul naţional de vaccinare (la naştere, la 2, 4 şi 11 luni); o acoperire de 95% la prima doză de vaccin hepatitic B administrată nou-născuţilor în primele 24 de ore de la naştere; 75% acoperire pentru testarea la gravide pentru hepatită B şi C şi 95% acoperire cu profilaxie post-expunere la copiii născuţi din mame infectate, prin administrarea HIBG (imunoglobulina specifică anti-VHB) noului-născut, în primele 12 ore după naştere, în asociere cu prima doză de vaccin hepatitic B; toate donările de sânge să fie testate prin PCR pentru infecţia cu VHB şi VHC. Totodată, 50% din injecţii să fie administrate cu seringi de unică folosinţă cu dispozitiv care împiedică reutilizarea (&#39;&#39;safety-engineered injection devices&#39;&#39;), asigurarea continuităţii programelor de reducere a riscului la persoanele utilizatoare de droguri injectabile (&#39;&#39;harm reduction&#39;&#39;), cu distribuirea a cel puţin 200 seringi/ utilizator/ an; cel puţin 40% dintre persoanele utilizatoare de droguri injectabile (PWID) dependente de opioizi să primească tratament substitutiv de tip opioid, acoperire de 95% la vaccinarea hepatitică B şi a PWID neinfectate; cel puţin 25% dintre persoanele care trăiesc cu infecţie cronică cu VHB, VHD şi VHC să fie diagnosticate şi informate privind boala lor; cel puţin 75% din persoanele depistate cu infecţia VHB şi VHC şi eligibile pentru tratament să fie înrolate în programe de tratament antiviral; obţinerea supresiei virale la cel puţin 70% dintre pacienţii aflaţi în tratament de lungă durată pentru VHB. Conform aceleiaşi surse, Planul-cadru va mai prevedea diagnosticarea a cel puţin 75% din pacienţii aflaţi în stadii avansate ale bolilor hepatice provocate de infecţiile cu VHB şi VHC (ciroză sau carcinom hepatocelular); vindecarea a cel puţin 95% dintre pacienţii cu VHC cronică înrolaţi în tratament. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Al patrulea transplant de plămâni din acest an, la Spitalul Clinic “Sf. Maria”

MEDICALNET

Echipa medicală de la Spitalul Clinic ”Sf. Maria” a efectuat miercuri al patrulea transplant de plămâni din acest an, starea pacientului fiind una bună,...

REZULTATE EXAMEN AUTOPSIER

Mures

Proiectul “O şansă pentru cuplurile infertile”, prelungit cu doi ani

MEDICALNET

Proiectul “O şansă pentru cuplurile infertile” va fi implementat şi în perioada ianuarie 2019-decembrie 2020, conform unei hotărâri adoptate miercuri în unanimitate de Consiliul...