Modificarea comportamentului alimentar al populației și reducerea segmentului de piață fast-food în favoarea alimentației sănătoase, reducerea consumul de medicamente convenționale și creșterea segmentul de piață al alimentelor ca medicament dietetic, modificarea strategiei de sănătate către creșterea interesului pentru utilizarea testării genetice cu rol de predicție și creșterea accentului medicinei preventive față de medicina curativă sunt obiective ce se doresc a fi atinse în urma implementării proiectului ”Utilizarea modelelor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate” acronim – NUTRIGEN.
Proiectul NutriGen, implementat în cadrul Universității de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara și co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, este o premieră naţională în domeniul nutrigenomicii, fiind primul proiect care îşi propune să dezvolte şi apoi să implementeze principiile nutriţiei de precizie în tratamentul dereglărilor metabolice asociate obezităţii, atât la adulţi cât şi la copii.
Potrivit proiectului se va ”utiliza identificarea variaţiilor genetice pentru a prescrie adulţilor şi copiilor supraponderali un tratament cu alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale. Ipoteza ştiinţifică este că administrarea acestor alimente dietetice va optimiza răspunsul la tratamentul medicamentos al indivizilor supraponderali şi obezi, cu scopul normalizării parametrilor clinici asociaţi dereglărilor metabolice asociate”.
Proiectul este condus de Dr. Mihai Niculescu, MD, PhD (director de proiect), care lucrează de peste 2 ani în două companii private americane de tip start-up: Advanced Nutrigenomics (fondator) şi Nutrigene Sciences (chief scientific officer), ultima având ca obiect de activitate CDI şi fiind înfiinţată ca un start-up de tip « spin-off » al Universităţii Carolina de Nord (Chapel Hill), universitate în care specialistul a lucrat în perioada (2000-2015).
Dr. Mihai Niculescu are experienţă atât în cercetare cât şi în implementare (experienţă practică, economică, de valorificare a rezultatelor cercetării), vizând transferul rezultatelor proiectului în economia românească. Aceste rezultate vor fi implementate în producţie printr–un proiect de inovare eligibil în cadrul acţiunilor vizând creşterea capacităţii CDI a înteprinderilor (start-up al UMFVBT). Prin experienţa lui va susţine UMFVBT în crearea de parteneriate cu mediul de afaceri.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- Stabilirea unui model de semnături genetice, implicat în metabolismul donării de grupe metil și în cel al acizilor grași nesaturați omega-6/3, cu valoare predictivă mare pentru clasificarea dislipidemiilor și al rezistenței la insulină la subiecții obezi:
- Stabilirea modelului de semnături genetice la adulții obezi și dislipidemici și la copiii obezi având rezistență la insulină;
- Stabilirea corelațiilor dintre concentrațiile sangvine/plasmatice ale metaboliților relevanți, semnăturile genetice și profilul dislipidemic la adulți și respectiv profilul rezistenței la insulină la copii obezi.
- Stabilirea eficacității unui tratament cu un aliment dietetic specific și corelat cu semnătura genetică (nutrigenomică), în funcție de corelațiile realizate în prima parte a proiectului: implementarea unui tratament cu alimentul dietetic (la adulți și copii), în prezența/absența oricăror altor tratamente deja prescrise.
Activităţile de cercetare vor fi orientate către posibila translaţie a rezultatelor în practica clinică, transferul de noi biotehnologii către grupuri industriale în vederea producţiei pe scară largă de noi produse terapeutice (alimente dietetice cu calităţi farmacologice).
Proiectul NutriGen va genera un nou model aplicabil dislipidemiilor și diabetului zaharat asociate obezității. Noutatea acestui model constă în posibilitatea stabilirii unui scor individual de risc (modelare a răspunsului) și justificarea științifică a compoziției tratamentului dietetic în funcție de scorul genetic obținut. Această abordare reprezintă un model unic pe plan internațional și este recunoscută și susținută de University of North Carolina at Chapel Hill care sprijină logistic o companie start-up înființată cu acest scop și din care directorul de proiect (Dr. Mihai Niculescu) face parte.
Studiul va genera, pentru prima dată la nivel mondial, un model aplicabil de tratament cu un aliment dietetic, adaptat patrimoniului genetic al subiecților incluși în studiu. Se va identifica un model care ia în considerare dependența fenotipului biochimic de statutul genetic al pacientului. Rezultatele vor permite aplicarea unui tratament cu un aliment dietetic și optimizarea tratamentului antidislipidemic (adulți) sau al rezistenței la insulină (copii) pe criterii nutrigenomice. Astfel, beneficiari direcți vor fi pacienții cu obezitate, adulți și copii dar și populația generală, care dorește să aplice un stil de viață și un program de nutriție adecvat și să îmbătrânească sănătos.
Impactul estimat al proiectului: modificarea comportamentului alimentar al populației și reducerea segmentului de piață fast-food în favoarea alimentației sănătoase, reducerea consumul de medicamente convenționale și creșterea segmentul de piață al alimentelor ca medicament dietetic, modificarea strategiei de sănătate către creșterea interesului pentru utilizarea testării genetice cu rol de predicție și creșterea accentului medicinei preventive față de medicina curativă.
Investigațiile complexe (genetice, biochimice, hematologice, metabolice) pe care acest proiect și le propune, se vor efectua în Centrul de Medicină Genomică al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara. Acest Centru este înființat prin proiectul Centrul de Medicină Genomică v2, dispune de o infrastructură incluzând echipamente pentru genomică, transcriptomică, metabolomică, proteomică, studii in vivo și in vitro (HiSeq 2500. MiSeq, Iscan, MALDI-TOF-TOF, BD FACSaria). Valoarea proiectului este 24.033.320 ron, director Maria Puiu și dispune de o infrastructură incluzând echipamente pentru genomică, transcriptomică, metabolomică, proteomică, studii in vivo și in vitro (HiSeq 2500. MiSeq, Iscan, MALDI-TOF-TOF, BD FACSaria).