Nutrigen, un proiect inedit pentru tratamentul complicațiilor obezității

Farmacisti

Vizualizari: 8393

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Pornind de la premisa că nutriția poate influența răspunsul la tratamente medicamentoase în cazul unor complicații ale obezității, prin proiectul „Utilizarea modelelor nutrigenomice pentru personalizarea tratamentelor dietetice în obezitate”, acronim NUTRIGEN, unic pe plan mondial, se dorește stabilirea eficacității tratamentelor cu alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale (cunoscute ca ”medical foods” în SUA sau ”foods for special medical purposes în UE), la persoanele obeze, pe baza predispoziției genetice. Demarat în anul 2016, de Universitatea de
Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara și finanțat din fonduri europene, proiectul Nutrigen se află în prezent la faza în care au fost identificați pacienții eligibili pentru a participa la studiu, iar din toamnă vor începe testările propriu zise. Într-un interviu acordat Revistei Health, Dr. Mihai Niculescu, cunoscut la nivel mondial pentru rezultatele cercetărilor sale în Nutrigenomică, și director al proiectului, a oferit mai multe detalii despre proiect și impactul pe care l-ar putea avea rezultatele studiului în lupta cu obezitatea și afecțiunile aferente acesteia.

Dezvoltarea și implementarea principiilor nutriției de precizie și tratamentul dereglărilor metabolice asociate obezității reprezintă obiectivul principal al proiectului Nutrigen.

De la ce premise s-a pornit în implementarea acestui proiect?
Premisa de la care am pornit a fost modul în care nutriția poate influența răspunsul la tratamente medicamentoase în cazul unor complicații ale obezității. Obiectivul proiectului Nutrigen este de a afla cum poate fi folosit un aliment dietetic cu scop medical special în corelație cu tratamentele anticolesterolemiante, gen statine, care scad colesterolul la populația obeză. Acest studiu, care se desfășoară pe o durată de trei ani, a ajuns în faza în care am terminat de recrutat toți participanții, în număr  de 600 (400 de adulți și 200 de copii), toți afectați de sindromul metabolic, o combinație care ține de obezitate sau supraponderabilitate-trigliceride crescute, hipertensiune și alte criterii.

Cum au fost selectați pacienții? Care au fost criteriile?

Trebuie să ai prezente minimum trei din cinci criterii pentru a defini un sindrom metabolic, apropo de rezistența la insulină, supraponderabilitate/obezitate, trigliceride crescute, hipertensiune
și colesterol. Marea majoritate a pacienților cu sindrom metabolic iau tratament pentru scăderea colesterolului. Pacienții au fost recrutați din zona Timișoarei, dar și din zonele limitrofe ale Timișoarei într-o perioadă de un an și jumătate prin intermediul anunțurilor, implicarea medicilor de familie (mulți dintre ei ne-au trimis dintre pacienții lor). În ceea ce privește vârsta, la adulți nu a fost o limită de vârstă, sunt de la 19 ani în sus, iar la copii, aceștia au între 7-18 ani. La copii criteriile de recrutare au ținut de prezența rezistenței la insulină și a obezității. Studiul a primit aprobarea comitetului de etică al universității și este înregistrat la ClinicaTrials.gov. Recrutarea a fost făcută după obținerea unui consimțământ informat din partea fiecărui participant sau al aparținătorilor acestora (în cazul copiilor), iar acum suntem la faza în care având toate probele biologice ale celor 600 de participanți începem să determinăm valorile de care avem nevoie, să aflăm structura genetică, variațiile genetice cu care să încercăm să construim un scor genetic care ne va permite să prezicem cine va putea răspunde pozitiv la această terapie dietetică și cine nu va răspunde pozitiv.

Vor fi teste genetice speciale?

Urmărim 55 de variații genetice și după aceea, printr-o anumită statistică pe care o vom utiliza, vrem să vedem în ce măsură acele combinații ale celor 55 de variații se corelează cu răspunsul lor la statine sau la alte tratamente, care să scadă colesterolul. Cele care vor avea o putere predictivă mare pentru subiecții respectivi despre acei subiecți putem prezice că vor răspunde bine la tratamentul cu acest medical food pentru a îmbunătăți tratamentul medicamentos. Deocamdată aceasta este doar o ipoteză și vrem să vedem dacă într-adevăr folosirea acestui scor genetic și clasificarea subiecților în funcție de acest scor va fi utilă în modul în care ei vor răspunde cu adevărat față de ce am prezis noi. Testarea genetică se face acum, iar începând cu luna septembrie pe baza modelului predictiv construit începe validarea lui. Pacienții vor consuma timp de trei luni aceste alimente; sunt mai multe grupe, un grup placebo care nu va știi că nu consumă acest aliment, un grup de indivizi cu sau fără scor și un alt grup care vor avea scorul genetic la o anumită valoare care sugerează că ar răspunde pozitiv la tratament și dorim să vedem dacă într-adevăr așa este.
Vă rog să oferiți mai multe informații despre acest aliment dietetic. Un aliment dietetic este orice combinație de nutrienți sau de alimente special concepute care poate fi dovedită că are un efect terapeutic. Noi avem o combinație de nutrienți pe care am conceput-o deja cu niște colaboratori din industria de suplimente din România, dar o vom administra începând cu luna septembrie.

La final, cum vor fi valorificate rezultatele pe care le veți obține?

În proiect este inclusă protejarea proprietății intelectuale. În momentul în care am elaborat în cadrul universității o procedură anume care definește proprietatea intelectuală vom încerca să o brevetăm. Deja am început aceste discuții și în momentul în care universitatea va deține o proprietate intelectuală o poate licenția sau vinde unui partener comercial interesat să o dezvolte și în felul acesta începem să facem aici ceea ce universități din vest fac de mult timp, să câștige financiar din aceste licențieri sau vânzări ale proprietății intelectuale.

Practic, în viitor pacienții vor putea apela la aceste alimente dietetice?
După ce se va finaliza proiectul vor putea medicii să îl recomande?

În mod sigur, cu condiția ca, într-adevăr, să se dovedească că am avut dreptate. Dacă se dovedește că nu am avut dreptate aceasta este soarta acestui proiect, ori se confirmă ori se infirmă această ipoteză. Trebuie să vedem ce se întâmplă.

Acest tratament va substitui terapia medicamentoasă sau se vor completa amândouă?

Dacă se confirmă ipoteza, acest tratament va fi dat celor care răspund mai prost la medicamentele care ar scădea colesterolul, dar va fi în plus, va crește eficiența acestor medicamente. Acesta
este obiectivul. Studiul se va finaliza în septembrie 2019, iar publicarea acestor articole anticipăm că va dura mai mult. Va depinde foarte mult dacă este de succes, ce înseamnă preluarea
acestei proprietăți intelectuale și în ce termeni discutăm despre folosirea ei de către un producător comercial, fie în România fie în străinătate.

S-au mai făcut astfel de studii și în Statele Unite? Ați început proiectul Nutrigen cu idei din studiile desfășurate anterior acolo?

Da, noi am folosit date preliminare la care lucrasem înainte în Statele Unite pentru acest proiect ca să-l facem credibil către evaluatori. Astfel de proiecte au întotdeauna nevoie de date preliminare pentru a fi credibile de către evaluatori care sunt experți în același domeniu. Este vorba de aceleași variații genetice care au fost folosite în contextul a ceea ce noi numim ficatul gras, hepatosteatoza non alcoolică, în care s-a văzut că este foarte eficient, foarte predictibil ca cei care au un scor pozitiv a acestor combinații de variații genetice să reacționeze foarte bine la tratamentul cu niște nutrienți cum ar fi colina, anumiți folați ș.a.m.d. De acolo a venit ideea translatării către colesterol.

Potrivit proiectului, ”studiul va genera, pentru prima dată la nivel mondial, un model aplicabil de tratament cu un aliment dietetic, adaptat patrimoniului genetic al subiecților incluși în studiu. Se va identifica un model care ia în considerare dependența fenotipului biochimic de statutul genetic al pacientului. Rezultatele vor permite aplicarea unui tratament cu un aliment dietetic și
optimizarea tratamentului antidislipidemic (adulți) sau al rezistenței la insulină (copii) pe criterii nutrigenomice. Astfel, beneficiari direcți vor fi pacienții cu obezitate, adulți și copii dar și populația generală, care dorește să aplice un stil de viață și un program de nutriție adecvat și să îmbătrânească sănătos. Impactul estimat al proiectului: modificarea comportamentului alimentar al populației și reducerea segmentului de piață fast-food în favoarea alimentației sănătoase, reducea consumului de medicamente convenționale și creșterea segmentului de piață al alimentelor ca medicament dietetic, modificarea strategiei de sănătate către creșterea interesului pentru utilizarea testării genetice cu rol de predicție și creșterea accentului medicinei preventive față de medicina curativă”.

Acest articol a fost publicat în revista tipărită HEATLH nr. 56 din luna Iunie-Iulie 2018


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Vrei sa iti faci ABONAMENT la Revista Health în format electronic ? Pana la data de 01.02.2020 se acorda un discount suplimentar de 20%, pretul unui abonament anual pentru Revista Health editia electonică fiind de doar 120 lei. CLICK AICI

Revista este in creditata de catre urmatoarele organizatii profesionale:

 • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EFC  incepand cu 01.01.2019, prin adresa 2841/11.12.2018.
 • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EMC  incepand cu 01.01.2019, prin adresa 595/18.12.2018
 • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EMC, incepand cu 01.01.2019
 • Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

  Verificări la clinica stomatologică din Pitești în urma decesului unui minor

  Farmacisti

  Vizualizari: 11690

  Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

  La solicitarea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș au demarat verificări la clinica stomatologică din Pitești, acolo unde un copil de 4 ani după ce a a primit asistență medicală de specialitate a ajuns internat în stare gravă în Spitalul Clinic de Urgență Copii “Grigore Alexandrescu”.

  Inspectorii sanitari argeșeni verifică condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico–sanitare din unitate.

  Din primele verificări, părinții s-au prezentat cu copilul în data de 10.02.2020 pentru efectuarea unui tratament stomatologic la clinica din Pitești. Clinica stomatologică are autorizație sanitară de funcționare (ASF) eliberată de DSP Argeș cu nr.170 din 28.07.2016 pentru obiectul de activitate consultații și tratamente în specialitățile medicină dentară și ortodonție. În ASF nu are înscris obiectul de activitate: anestezie-analgo-sedare.

  Inspectorii DSP Argeș au aplicat clinicii stomatologice o sancțiune în valoare de 20 000 lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în Autorizația Sanitară de Funcționare. (HG 857/2011, art.3, lit. e)

  Ancheta este în derulare. Concluziile vor fi prezentate conducerii Ministerul Sănătății într-un raport cu privire la situația existentă.

   „Din păcate, copilul de 4 ani şi 8 luni a pierdut lupta cu viaţa. În urmă cu jumătate de oră s-a produs stop cardiac ce nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare. S-a declarat decesul. Părinţii au fost lângă el”, a declarat Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului „Grigore Alexandrescu”, potrivit Agerpres.

  În acest caz a fost începută şi o anchetă a poliţiştilor din Piteşti, fiind deschis un dosar penal in rem pentru vătămare corporală din culpă.

   


  Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

  Vrei sa iti faci ABONAMENT la Revista Health în format electronic ? Pana la data de 01.02.2020 se acorda un discount suplimentar de 20%, pretul unui abonament anual pentru Revista Health editia electonică fiind de doar 120 lei. CLICK AICI

  Revista este in creditata de catre urmatoarele organizatii profesionale:

 • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EFC  incepand cu 01.01.2019, prin adresa 2841/11.12.2018.
 • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EMC  incepand cu 01.01.2019, prin adresa 595/18.12.2018
 • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EMC, incepand cu 01.01.2019
 • Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

  In 2019, Zentiva SA a atins un nou nivel record al productiei – 105 milioane de cutii de medicamente

  Farmacisti

  Vizualizari: 2379

  Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

  Zentiva SA, unul dintre principalii producatori de medicamente si liderul in volume al pietei de generice cu prescriptie* din Romania, a stabilit in 2019 un nou record al productiei anuale, de 105 mil. de cutii de medicamente (cu 4 milioane mai mult decat in 2018), reprezentand peste 3 miliarde de unitati galenice.

  Cresterea productiei a fost sustinuta de investitiile in capacitatile de productie, corelate cu noile produse transferate pentru fabricatie la Bucuresti si de majorarea comenzilor din partea clientilor. Dupa Romania, Germania este cea mai importanta piata pentru grupul Zentiva, grupul recastigand, pentru a patra oara, licitatia pentru produsul cu substanta activa metamizol (fiecare licitatie fiind pentru o perioada de cate 2 ani).

  In 2019, cele mai mari cresteri ale productiei au fost inregistrate la formele solide - tablete, comprimate, capsule – urmate de solutiile injectabile si de peleti, acestea din urma beneficiind de noi investitii in capacitatile de productie.

  „Volumul record realizat in 2019 urmareste strategia de crestere continua si sustinuta a productiei la fabrica noastra din Bucuresti, un activ major al grupului Zentiva in Europa si al industriei romanesti de medicamente. Suntem mandri de calitatea produselor noastre, reconfirmata in fiecare an prin prezenta pe pietele competitive si riguroase europene”, a declarat Simona Cocos, Director General Zentiva SA.

   „Fabrica noastra se afla intr-un proces continuu de dezvoltare, accelerat intens in ultimii 15 ani. Vom continua sa mentinem un ritm anual de investitii in productie, de crestere a capacitatii, dar si de modernizare a celor existente pentru a ne pastra competitivitatea la nivel european. Tehnologiile si  procesele de productie din fabrica Zentiva de la Bucuresti ne permit sa realizam generice moderne, de ultima generatie, capabile sa concureze cu succes pe orice piata”, a declarat Margareta Tanase, Director Operatiuni Industriale Zentiva SA.“

  *Zentiva SA este liderul in volume al pietei de medicamente generice din Romania, cu o cota de piata de 16.2% % in anul 2019 (conform IQVIA Dec. 2019).

  Principalele arii terapeutice in care Zentiva este un jucator major pe piata sunt cardiologia, gastroenterologia, urologia, terapia durerii si sistemul nervos. In prezent, compania exporta in tari precum Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Elvetia, Cehia, Rusia, Belarus si altele.


  Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

  Vrei sa iti faci ABONAMENT la Revista Health în format electronic ? Pana la data de 01.02.2020 se acorda un discount suplimentar de 20%, pretul unui abonament anual pentru Revista Health editia electonică fiind de doar 120 lei. CLICK AICI

  Revista este in creditata de catre urmatoarele organizatii profesionale:

 • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EFC  incepand cu 01.01.2019, prin adresa 2841/11.12.2018.
 • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EMC  incepand cu 01.01.2019, prin adresa 595/18.12.2018
 • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2019, cu 5 EMC, incepand cu 01.01.2019
 • Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE

  Românii pot afla dacă fac parte din categoria celor cu risc de a dezvolta cancer pulmonar printr-un simplu test online

  Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF) lansează un test online prin care orice român poate afla dacă se află în categoria […]

  Testarea genetică – prima linie de apărare împotriva cancerului

  Din cei 75.000 de pacienți testați de Personal Genetics în ultimii 9 ani, 60.000 sunt pacienti oncologici 16% dintre testările genetice oncologice reprezintă testările în gena EGFR pentru […]

  ARPIM solicită o majorare sustenabilă a bugetului medicamentelor, o măsură ce nu trebuie blocată de actuala criză politică

  Majorarea cu rata inflației a bugetului pentru medicamente a fost aprobată în decembrie 2019 prin ordonanță de urgență, ca excepție, doar pentru trimestrul al 4-lea 2019. În 2020 […]

  Control mixt de urgență al MS la Spitalul Clinic Județean Arad

  Ministerul Sănătății s-a sesizat și a dispus un control mixt de urgență, după ce la unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Arad s-au prezentat cu mijloace […]

  Tratament în ambulatoriu pentru pacienții cu tuberculoză

  Pacienții infectați cu tuberculoză vor putea fi tratați și în sistem ambulatoriu, în cadrul unui proiect pilot pe care îl va derula Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății a publicat […]

  O nouă operație pro bono condusă cu succes de Dr. Radu Zamfir în Spitalul Medicover

  Dr. Radu Zamfir, medic Primar Chirurgie Generală, a efectuat în luna decembrie 2019, o operație pro bono în Spitalul Medicover. Rezecția laparoscopică a hemangioamelor hepatice este o patologie […]

  CNAS asigură tratamentul pentru toți pacienții cu amiotrofie spinală eligibili

  În urma rectificării bugetare din noiembrie 2019, CNAS a primit fondurile necesare pentru includerea în tratament a pacienților cu amiotrofie musculară spinală (AMS) înscriși de medicii specialiști pe […]

  Onco-plan.ro, platforma online dedicată persoanelor cu cancer

  MSD România anunță lansarea Onco-plan.ro, prima resursă online destinată persoanelor cu cancer, menită să ofere suport și informații despre nutriție, sănătate emoțională, comunicarea cu familia și personalul medical. […]

  Zentiva continuă să își extindă acoperirea geografică

  Grupul Zentiva anunță semnarea unui acord definitiv pentru achiziționarea operațiunilor din Europa Centrală și de Est ale companiei Alvogen, pentru o sumă care nu a fost divulgată. Alvogen […]

  Peste 350 de profesioniști s-au înscris la CNFMS 2019! Tu participi ?

  „Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar a ajuns la a 6-a ediție, devenind un punct de referință în agenda principalilor actori din sistemul sanitar, oferind un spațiu […]

  Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate a fost repusă în funcțiune

  Începând cu data de 6 august 2019, a fost reluată funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Astfel, conform reglementărilor legale, furnizorii de servicii medicale vor raporta online, în termen […]

  Principalele obiective și realizări ale primilor 3 ani de activitate RASCI

  RASCI, asociația reprezentativă pentru segmentul de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală din România, aniversează trei ani de existență, perioadă în care […]

  Synevo România deschide primul său centru de recoltare din județul Mureș

  Synevo România, liderul pieței locale de servicii de diagnostic și laborator, a inaugurat pe data de 8 iulie primul său centru modern de recoltare din județul Mureș. Acesta […]

  APAH-RO trage un semnal de alarmă

  ”Fără testare în toate zonele defavorizate și programe pentru neasigurați obiectivul de eliminare a hepatitelor va fi greu de atins” Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) marchează […]

  Infografic: Generația Net nu-și protejează suficient starea generală de sănătate

  Un studiu realizat recent de Sanofi a arătat că trei sferturi dintre consumatorii Generației Net (cei născuți între 1981 și 1996) declară că își mențin un nivel bun […]

  Precizări despre modul de lucru offline al furnizorilor de servicii medicale

  Ca urmare a afirmațiilor contradictorii apărute în spațiul public referitoare la platforma informatică PIAS și la modul de lucru offline al furnizorilor de servicii medicale aflați în contract […]

  Transportul global în sistem „frigorific“ al produselor farmaceutice care necesită refrigerare și congelare; 15 ani de experiență în studii și practică

  Autori: Michael Putzker, Maria Dumitrescu, Tatjana Gandrabur, Thomas Klose   Cea mai mare parte a produselor farmaceutice trebuie distribuite în condiții de refrigerare, în mod special, produsele din […]

  7 tone de medicamente expirate colectate de la populaţie

  Rețeaua de farmacii DONA a desfășurat în perioada 18 martie – 20 mai campania „Farmacia de acasă-check”, prin care românii au fost invitaţi să vină în unităţile farmaceutice […]

  Buhuși, capitala îmbunătățirii calității actului medical

  Asociația Evaluatorilor de Servicii Medicale România, în parteneriat cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și cu Spitalul Orășenesc Buhuși au organizat, în zilele de 31 […]

  Despre revoluția digitală în sănătate și tehnologii care pot prelungi durata de viață

  Despre revoluția digitală în sănătate și tehnologii care pot prelungi durata de viață la peste 100 de ani: experți globali din domeniul eHealth vin la București Acum 150 […]