OBEZITATEA POATE FI TRATATĂ

Medici

Vizualizari: 3579

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Obezitatea este definită ca fiind acumularea în exces a grăsimii corporale astfel încât aceasta poate afecta starea de sănătate a individului.

Obezitatea nu mai este doar o simplă problemă de imagine, ci mai ales o problemă de sănătate, ea devenind o cauză majoră de morbiditate şi mortalitate, prin bolile pe care le determină (hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, ateroscleroză, infarct miocardic, accident vascular cerebral, colecistopatii, osteoartrite, sleep apneea, cancer, etc).

Obezitatea morbidă reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică pe plan mondial, fiind considerată prima cauză evitabilă de deces. România se situează pe locul III în Europa ca număr de pacienţi obezi, rata obezităţii este de 25%, iar 50% dintre români sunt supraponderali.

Obezitatea se pune în evidenţă prin calculul IMC (indice de masă corporală) care se obţine prin raportul greutate / înălţime x înălţime.  IMC între 18,5 şi 25% este considerat normal, peste 25% este supraponderal, iar peste 30% este obezitate.

Gastrectomia longitudinală laparoscopică sau gastric-sleeve reprezintă intervenţia chirurgicală de îndepărtare a unei porţiuni din stomac ce aduce 3 mari beneficii: reduce capacitatea stomacului, obligând pacientul să consume mai puţin prin apariţia precoce a senzaţiei de saţietate, reduce senzaţia de foame prin îndepărtarea porţiunii din stomac care secretă grelina sau „hormonul foamei” şi asigură o recuperare postoperatorie şi reintegrare rapidă în  activitate, fiind o intervenţie laparoscopică. Deşi este cea mai recent introdusă tehnică din arsenalul terapeutic al chirurgiei bariatrice, ea s-a impus rapid prin relativa simplitate tehnică şi prin rezultatele obţinute atât privind reducerea excesului de masă corporală cât şi a comorbidităţilor asociate.

poza-2-sa-fie-mai-mare-si-pune-caseta-pe-ochii-omului

 PREZENTARE DE CAZ

Pacientul I.G, de 53 ani, cu o greutate de 160  kg şi o înălţime de 176 cm, cu un IMC = 51%, cu antecedente de hipertensiune arterială sub tratament cu Metoprolol, dispnee de efort, dureri articulare, hiperglicemie, hipercolesterolemie, se internează în data de 26.11.2012, prin programare în vederea tratamentului chirurgical.

Pregătirea preoperatorie presupune efectuarea unui bilanţ complet din punct de vedere nutriţional şi al comorbiditaţilor şi cuprinde obligatoriu:

– analize de laborator

– probe funcţionale respiratorii

– consult cardiologic

– consult gastroenterologic şi gastroscopie

– consult endocrinologic

– consult diabetologic

– nu în ultimul rând şi foarte important, consult psihiatric.

O echipã multidisciplinară formatã din chirurg, nutriţionist şi anestezist-reanimator stabileşte indicaţia operatorie, examinãrile paraclinice de efectuat, precum şi absenţa tarelor incompatibile cu intervenţia.

Profilaxia complicaţiilor:

– tromboembolice prin anticoagulare cu 12 ore înainte de intervenţie şi purtarea manşetelor pneumatice antitrombotice cu 1 oră înaintea intervenţiei chirurgicale

– infecţioase prin administrarea unei doze de cefalosporină la inducţia anesteziei.

Intervenţia chirurgicală: este o intervenţie laparoscopică, care durează în medie cam 90-120 minute, efectuată cu instrumente speciale prin 5 incizii de aprox. 0,5-1cm şi constă în îndepărtarea unei porţiuni longitudinale din stomac (aprox 80%), noul stomac constând într-un tub cu un diametru de aprox. 2-3 cm şi o capacitate de 100-200ml;  atât secţionarea cât şi sutura (agrafarea) tranşei gastrice se efectuează cu ajutorul unor dispozitive mecanice prevăzute cu capse de titan dispuse în 3 rânduri paralele (stapplere), numărul lor este variabil în funcţie de lungimea stomacului (între 5-7 / pacient).

La sfârşitul intervenţiei chirurgicale se introduce o sondă nazo-gastrică care ajută la drenajul secreţiilor gastrice şi totodată la verificarea etanşeităţii suturii şi un dren intraabdominal în loja splenică.

Îngrijirile postoperatorii constau în :

– continuarea tratamentului anticoagulant

– tratament antialgic

– tratament antisecretor pentru diminuarea secreţiilor gastrice

– menţinerea sondei nazo-gastrice până la reluarea tranzitului gazos şi începerea realimentării cu lichide per os după suprimarea ei, ulterior stabilindu-se un plan dietetic de alimentaţie.

– îndepărtarea drenului la 24-48 de ore în funcţie de cantitatea de secreţii exteriorizate

– mobilizarea precoce a pacientului chiar din seara intervenţiei chirurgicale dacă este posibil: iniţial pasivă, ulterior activă.

Evoluţia postoperatorie favorabilă, fără complicaţii, cu plăgi în curs de vindecare.

Externarea se face în ziua a 2-a postoperator, cu recomandările:

– scoaterea firelor la 7 zile postoperator

– evitarea eforturilor fizice mari

– regim igieno-dietetic conform indicaţiilor nutriţionistului

– dispensarizare diabetologică şi cardiologică

– control la 1, 2, 6, 12 şi 24 de luni cu monitorizarea greutăţii.

Dieta şi regimul de viaţă după operaţie presupune:

– consumul doar al alimentelor cu putere calorică scăzută (aproximativ 3-4 săptămâni)

– evitarea zaharurilor concentrate, a grăsimilor şi prăjelilor, deoarece sunt o sursă importantă de calorii

– consumul a 6-8 pahare de lichid pe zi (nu cu 15 min. înainte de masă, doar la 30-40 min. după masă)

– consumul zilnic a 3 mese reduse cantitativ, dar bogate în substanţe nutritive, plus o gustare bogată în proteine (mesele trebuie să conţină, în ordine: proteine, fructe, legume, cereale integrale).

Reguli de respectat:

– Mestecă bine (de aproximativ 25 de ori un dumicat) şi înghite încet (nu fi lacom!)

–  Nu mânca peste măsură!

– Opreşte-te din mâncat din momentul în care te simţi confortabil de sătul, pentru că altfel vei vomita

–  Fă mişcare!

Rezultate la distanţă:

  • 1 lună: G= 145 kg, IMC = 46%

–  subiectiv – a dispărut senzaţia de foame

– normalizarea glicemiei, colesterolului şi valorilor tensionale cu

oprirea tratamentului antihipertensiv;

  • 2 luni : G= 136 kg, IMC = 43%
  • 6 luni : G= 120 kg, IMC = 38%
  • 12 luni: G= 99 kg, IMC= 31%, se reinternează pentru îndepărtarea chirurgicală a şorţului abdominal prin abdominoplastie.

Concluzii:

  1. La un an de la intervenţie a pierdut 38% din greutatea corporală iniţială.
  2. Valorile glicemiei, colesterolului şi TA s-au normalizat.
  3. Calitatea vieţii pacientului s-a îmbunătăţit semnificativ.

Declaraţia pacientului:

”După ce m-am lăsat de sport, m-am căsătorit şi au început problemele, mâncare bună şi am ajuns la greutatea de 150 kg. Atunci am început să mă autotorturez, să ţin cure de slăbire; slăbeam 5 kg puneam 7 kg înapoi. Cu tot cu diete m-am chinuit vreo 25 de ani. La vârsta de 53 de ani, în noiembrie 2012, am luat hotărârea de a face o operaţie de gastric sleeve. După operaţie au fost luni când nu dădeam jos niciun kilogram, dar ulterior acestea s-au topit frumos, proporţional, de peste tot. În momentul de faţă nu fac nicio restricţie, dacă îmi este poftă de o bucată de ciocolată sau o bucată de tort mănânc. Nu fac oprelişti de la nimic, ceea ce din punct de vedere psihic mă ajută enorm de mult. Îmi permit orice fel de extravaganţă, dar limitat. Calitativ viaţa s-a îmbunătăţit cu 99,99%,”, a povestit pacientul.

Dr. Ancuța Roșca, medic primar chirurg Clinica Chirurgie I a Spitalului Clinic Județean Mureș, Șef lucrări UMF Tîrgu-Mureș

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Medici

Vizualizari: 554202

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Medici

Vizualizari: 1068268

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]