Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceștia provenind din țările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală. O statistică îngrijorătoare este și aceea care arată că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii, iar probabilitatea ca aceștia să se confrunte cu violența este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.
In 1992 Organizatia Natiunilor Unite a proclamat 3 decembrie drept Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati. De atunci, an de an, in intreaga lume este promovat acelasi mesaj: "Oameni egali - Drepturi egale". Un mesaj de constientizare a faptului ca persoanele cu dizabilitati au aceleasi drepturi ca toti ceilalti.
Tema aleasă în 2017 pentru a marca Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități este "Transformarea către o societate durabilă și rezistentă pentru toți", menționează site-ul ONU, www.un.org/en/events/disabilitiesday.
Marcarea zilei are ca obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Bazându-se pe multe decenii de activitate a ONU în domeniul dizabilităților, Convenția privind drepturile persoanelor cu handicap, adoptată în 2006, și semnată de 153 de țări, promovează drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități în vederea implementării Agendei pentru dezvoltare durabilă din anul 2030 și a altor cadre internaționale de dezvoltare, cum ar fi Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscului de dezastre, Carta privind incluziunea persoanelor cu handicap în acțiunile umanitare, Noua Agendă Urbana și Agenda de acțiune de la Addis Abeba privind finanțarea pentru dezvoltare.
Potrivit site-ului ONU, Agenda 2030 se angajează să "nu lase pe nimeni în urmă". "Persoanele cu dizabilități, atât în calitate de beneficiari, cât și ca agenți ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă și durabilă și pot promova o societate rezistentă pentru toți, inclusiv în contextul reducerii riscului de dezastre și a acțiunii umanitare și al dezvoltării urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilități și organizațiile reprezentative, instituțiile academice și sectorul privat trebuie să funcționeze ca o 'echipă' pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG)", se notează pe www.un.org/en/events/disabilitiesday.
Legislatie actualizata in 2017
In Romania, Societățile care au mai mult de 50 de salariați și nu au 4% din personal angajat din rândul persoanelor cu dizabilități plătesc dublu la stat din 2017, respectiv salariul minim brut pe economie înmulțit cu numărul de persoane pe care trebuia să le angajeze. Până acum erau scutite de această taxă firmele care cumpărau produse de la unitățile protejate – entități care produc cu ajutorul persoanelor cu handicap angajate. Dacă nu mai există această posibilitate, unitățile protejate nu mai au cui să vândă producția realizată și riscă să disponibilizeze exact persoanele cu dizabilități.
Guvernul, prin Ministerul Muncii, produce dezechilibre însemnate în bugetele firmelor mijlocii sau mari printr-o simplă modificare a unui act normativ legat de angajarea de persoane cu dizabilități. Ordonanța de urgență care ar fi trebuit să protejeze drepturile persoanelor cu handicap ar putea conduce la efectul invers, și anume la pierderea unor locuri de muncă ale unor astfel de persoane cu dizabilități, din cauză că dispar peste noapte condițiile favorizante pentru firmele angajatoare. OUG nr. 60/2017 adoptată recent modifică Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap care prevede la articolul 78, alin. (2) că autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de salariați. Rămâne în vigoare obligativitatea aceasta de la avea 4% din personal angajat din rândul persoanelor cu handicap, însă măsurile sunt dure pentru societățile și autoritățile care nu angajează persoane cu dizabilități și se transpun în plata unei taxe lunare însemnate către stat, taxă care până acum era de 50% din salariul minim pe economie pentru fiecare persoană cu dizabilități care nu a fost angajată de societate, potrivit legii. Adică, entitățile care nu aveau 4% din angajați persoane cu dizabilități trebuia să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. De acum încolo, această taxă se dublează, ajungând la nivelul salariului minim pe economie pentru fiecare persoană cu handicap care nu a fost angajată.
Totodată s-a eliminat o prevedere din lege prin care societățile și autoritățile cu peste 50 de angajați erau scutite de la plata lunară către bugetul de stat a taxei respective dacă achiziționau produse sau servicii realizate de „unități protejate“, adică de la unități economice în care lucrau persoane cu dizabilități. Cu alte cuvinte, o firmă care are 50 de salariați și nu are doi dintre ei angajați din rândul persoanelor cu handicap (4% din total) plateste la stat lunar 2.900 de lei (1.450 de lei x2). Până acum, firmele acestea și autoritățile aveau posibilitatea ca de acei bani să cumpere produse de la unități protejate, adică de la acele unități care produc diverse produse cu ajutorul persoanelor cu dizabilități. Această facilitate au disparut prin abrogarea literei b) de la același aliniat (3) din lege, care spunea că firmele care nu angajau persoane cu dizabilități puteau „să achiziționeze produse sau servicii de la unități protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condițiile prevăzute la lit. a)“. Așadar, o firmă care are 100 de angajați și are o activitate care nu îi permite sub nici o formă să angajeze cele patru persoane cu dizabilități cerute de Legea nr. 448/2006 modificată recent, atunci va trebui să achite lunar la stat „un bir“ egal cu 5.800 de lei (1.450 de lei x 4 persoane), pentru că nu mai există posibilitatea de a achiziționa produse de la unitățile protejate, în sensul legii, pentru a fi scutite de acea taxă. Modificările acestea au intrat în vigoare de la 1 septembrie 2017.