17.04.2020
Abonament ONLINE
Vizualizari: 53637
de Marius DUMITRESCU
Pentru o parte din pacienții care nu apreciază eforturile specialiștilor care lucrează în farmaciile comunitare, farmaciștii și asistenții de farmacie au ajuns sa fie catalogați ca fiind hoți și speculanți. Aceste vorbe, greu de suportat, le întâlnesc din ce în ce mai mult pe rețelele de socializare. O fi un mod de a-și manifesta frustrările strânse de-a lungul perioadei de izolare dar, oricât de altruist să fii, tot te doare. Nu știu câți dintre pacienți realizează cum acești oameni, care și-au dedicat lor toată viața profesională, se expun zilnic riscului de infectare, și nu doar acum în perioada de pandemiei.
Farmacistul este cel la care apelezi la orice oră din zi și din noapte atunci când copilul are temperatură, când bunicul a rămas fără medicamente sau când o durere de cap sau măsea nu îți dă pace. El nu vinde medicamente, farmacistul aplică toate cunoștințele dobândite în cei cinci ani de facultate și înainte de a elibera orice medicament oferă consiliere pacientului. Acest serviciu farmaceutic nu este remunerat, face parte din meserie, singura sursă de venit pentru a acoperi cheltuielile este adaosul care la majoritatea medicamentelor este stabilit de stat.
Pentru unii, dragostea de semeni și, pentru alții, Jurământul lui Hipocrate i-au motivat să lupte astăzi alături de toți ceilalți specialiști împotriva infecției populației cu acest Coronavirus. V-ați întrebat cum farmaciștii sau asistenții de farmacie își strâng în brațe copii când ajung acasă ? Ei bine nu o fac! V-ați întrebat când își fac cumpărăturile farmaciștii ? Ei bine, când ies din tură și plătesc același prețuri scumpe la alimente ca și Dumneavoastră și cumpără doar ce mai găsesc pe rafturi. Fiind o meserie preponderent feminină, am putea spune că farmaciștii sunt persoane empatice și sensibile. Și așa este! M-am întrebat de ce nu citesc și comentarii din partea lor ca răspuns la injuriile de pe rețelele de socializare. Am realizat, după ce am vorbit cu un farmacist, că nu există timp pentru așa ceva, ei sunt atât de ocupați în aceste momente încât acceptă tacit acest comportament din partea pacienților. De multe ori aceste acuze sunt aruncate în loc de "Mulțumesc!".
"Nu pot să fiu supărată pe pacienții mei. Ei sunt deranjați și supărați pe alte lucruri dar se descarcă pe noi. Face parte din meseria noastră" mi-a răspuns doamna farmacist, oferindu-mi o lecție de omenie chiar acum în Săptămâna Mare dinaintea Paștelui Ortodox.
Nu sunt eroi și nici nu cer o recunoaștere specială a eforturilor depuse în aceste săptămâni. Dar eu, ca asistent de farmacie, vă cer șă încetați să mai judecați farmaciștii și asistenții după prețul măștilor sau a mănușilor. Ei nu au făcut decât un efort să aducă pe raft, cu orice preț, aceste produse de protecție. Se îmbogățește o farmacie din vânzarea acestor produse ? Am să vă arăt cât câștigă farmacia mea din vânzarea măștilor chirurgicale.
Am cumpărat cu plata în avans, în data de 6 aprilie 2020, de la singurul furnizor pe care l-am găsit, în acel moment, cu aceste materiale pe stoc și care îmi putea livra în maxim 48 de ore. Am plătit 5 lei plus TVA pentru o mască chirurgicală, cu certificat de calitate și am stabilit un preț de vânzare către pacienți de 6 lei. Uitați cum arată acest calcul al profitului: 5 lei + 0.95 lei TVA = 5.95 lei prețul de intrare și rezultă un câștig de 0,05 lei pentru fiecare mască. Am fost deja acuzat de management deficitar și am recunoscut imediat că în acest caz da, este un management deficitar dar pe care l-am putea numi la fel de bine "voluntariat". E o dovadă că farmaciștii nu sunt hoți și speculanți, e o dovadă a omeniei și a responsabilității pentru semeni și pentru comunitate.
Între timp au apărut prețuri mult mai bune pe piață, marii retaileri ajungând să vândă la jumătate de preț decât am cumpărat noi acum 10 zile. Acestea sunt riscurile unei piețe economice libere. Noi nu avem posibilitatea să cumpărăm cantitățile cu care se aprovizionează aceștia și la prețurile respective. Nu știu sigur, dar am o urmă de îndoială că și acest preț mic conține un adaos mai mare de 0,05 lei per bucată. Ce se poate întâmpla ? Pacienții să nu mai cumpere de la farmacii și ne vom uita cum ușa unei farmacii va rămâne închisă pe termen nedeterminat.
Astăzi nu vă îndemn să cumpărați din farmacii, vă rog doar să încetați să judecați această breaslă ca fiind vânzători și să vedeți dincolo de halatul alb. Sunt oameni ca noi toți care se expun riscurilor din dragostea de semeni și merită admirația noastră în locul judecatei și cuvintelor grele. Vă îndemnam acum câteva zile să șoptiți un "Mulțumesc!" de fiecare dată când mergeți la farmacie. Acum nu o mai fac! Vă îndemn să strigați în gura mare să audă și toți ceilalți care stau la câțiva metrii în spatele vostru. Și să nu faceți acest gest doar acum, de Paște, să o faceți tot timpul când sunteți mulțumit de ajutorul primit.

Pana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.
Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite de catre urmatoarele autoritatile profesionale.
- Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC
- OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
- Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
- Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH
Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.
Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE
CURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - “Confidențialitatea serviciului farmaceutic, între obligație etică și obligație legală”
Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.
Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.
Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.
Abonament ONLINE
31.07.2020
de Arina Toth
Pandemia COVID-19 a modelat o întreagă societate impunând transformări în diferite domenii de activitate. Stomatologia a fost printre cele mai afectate la începutul pandemiei, însă comunicarea cu pacienții a fost importantă în relația pacient-stomatolog. Totodată, reluarea activității în cabinetele stomatologice, după finalizarea stării de urgență, a presupus implementarea mai multor măsuri de protecție astfel încât personalul medical și în special pacienții să fie în siguranță, fără riscul de contaminare cu SARS-CoV-2. Despre ce a însemnat această perioadă pentru activitatea din domeniu, pentru stomatologi, și cum cred ei că va arăta viitorul în stomatologie au povestit Dr. Vlad Golu și Dr.…
Articolul este disponibil doar utilizatorilor cu abonament:
ONLINE - ABONAMENT ELECTRONIC
Abonament ONLINE
31.07.2020
de Arina Toth
Pandemia COVID-19 a schimbat piața muncii, afectând serios sănătatea și securitatea în muncă. A dus la schimbarea comportamentelor în muncă, s-a apelat în general la telemuncă, și s-au intensificat riscurile în special privind munca personalului din sistemul sanitar, aflat în luptă cu un inamic nevăzut. Virusul SARS-CoV-2 a fost inclus în categoria agenților biologici, ceea ce înseamnă un risc ridicat pentru personalul din prima linie. Cu toate acestea, infecția COVID-19 în România încă nu este inclusă în categoria bolilor profesionale, deși în unele țări din Europa a fost deja posibil acest lucru. Datele și informațiile privind sănătatea și securitatea în…
Articolul este disponibil doar utilizatorilor cu abonament:
ONLINE - ABONAMENT ELECTRONIC
Cititorii revistei au accesat și următoarele articole de care ați putea fi interesat:
Investițiile totale în studii clinice realizate de companii și sponsori au reprezentat contribuții la bugetul de stat de aproximativ 19,8 milioane de EUR în 2019. Acestea s-au tradus […]
Cunoscut încă din antichitate pentru beneficiile sale în scopuri medicale, canabisul medicinal este acum subiectul unor studii realizate de cercetători pentru a se vedea dacă pot exista indicații […]
În România, livrarea medicamentelor la domiciliul pacientului nu este permis din punct de vedere al legislației, deși ar fi de ajutor pentru pacienții care nu se pot deplasa […]
În perioada 2017-2019 la nivelul județului Mureș consumul de medicamente a cunoscut o creștere semnificativă, peste 22%, potrivit datelor prezentate de Ec. Rodica Biro, Director Executiv Direcția Relații […]
Pandemia a accentuat și mai mult problemele existente în sistemul sanitar românesc, respectiv cele din zona farma. Ele au fost puse pe tapet în cadrul unui studiu realizat […]
Întârzierea procesului de îmbătrânire, longevitatea, reprezintă preocupări constante ale cercetătorilor, iar în urma studiilor făcute s-a observat că modificarea stilului de viață, adoptarea unei diete sănătoase, exerciții fizice, […]
Noul coronavirus este elementul care a tras un semnal de alarmă privind gradul ridicat de poluare ce afectează organismul uman și care va trebui controlat pe viitor dacă […]
Accesul personalului medical și al populației la soluție dezinfectantă, cu efect biocid asupra noului coronavirus, a reprezentat o adevărată aventură la începutul pandemiei de COVID-19, pentru întreaga omenire. […]
Nu există dovezi științifice care să facă legătura între agravarea simptomelor pacienților infectați COVID-19 și ibuprofen. Într-o prezentare făcută în cadrul Congresului virtual NutriTerra-Nutriție, Dietoterapie și Siguranță alimentară […]
Pandemia de COVID-19 a adus după sine pierderi de vieți omenești, pierderi economice, dar a impus și o revizuire a modului în care respectam măsurile de igienă. Pentru […]
Autor: Șef de lucrări Dr. Edith Simona Ianosi, Clinica Pneumologie, Spitalul Clinic Județean Mureș Apariția de noi agenți patogeni respiratori, cum ar fi sindromul respirator acut sever (SARS) […]
Autori: Prof. Dr. Silviu Morariu, Dr. Mircea Ambros-Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic Județean Mureș Printre cele mai eficiente măsuri de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2 (COVID-19) sunt […]
Autor: Oana Raluca Cueșdeanu Psiholog clinician specialist Psihoterapeut & Trainer în Psihoterapie Pozitivă și Transculturală Suntem cu toții în aceeași furtună. Dar fiecare navighează cu propria-i […]
Dragi pacienți, Sunt convins că nu realizați astăzi ce înseamnă de fapt că o farmacie are pe stoc mănuși, măști și alcool sanitar. Vă invit să citiți cele […]
Înțelegerea și respectarea tratamentului indicat de către pacienți are o importanță deosebită în terapia bolilor cronice. De aceea, este nevoie ca relația medic-farmacist-pacient să se bazeze pe un […]
Oboseală și lipsă de energie, încredere de sine și stimă scăzute, probleme majore de concentrare sunt o parte dintre semnele unor tulburări de dispoziție. Depresia, anxietatea, sindromul de […]
Există o serie de complicații care apar în urma tratamentelor la pacienții oncologici ce pot influența comportamentul alimentar. În acest caz este nevoie de adoptarea unor strategii nutriționale […]
Obiceiurile dietetice sunt un factor important care influențează sănătatea și afecțiunile ce pot să apară. Dovezile științifice sugerează că consumul regulat de fructe și legume are rol benefic […]
În peste un deceniu vânzările de medicamente în farmacii aproape s-au triplat, numărul de internări a crescut simțitor, durata medie de viață a crescut, dar a crescut și […]
Acum câteva zile am citit întâmplător pe Fecebook un îndemn, ” Spălați-vă mâinile, nu creierele!”. Acesta a fost și momentul în care am realizat că fenomenul Fakenews în […]