Perspective științifice asupra recuperării copiilor cu autism dezbătute la Conferința Internațională ABA

Comunicate

Vizualizari: 5848

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Terapia ABA este cunoscută în România ca ”bază a terapiilor de recuperare în autism”, în timp ce în alte țări este o metodă științifică de învățare, a afirmat Anca Dumitrescu, președinte Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA) și coordonator științific al Conferinței Internaționale ABA.

Conferinţa Internaţională ABA, cel mai mare eveniment din România dedicat analizei comportamentale aplicate ABA, ajuns la ediţia a VI-a, s-a desfășurat în perioada 21-23 aprilie 2017, în Bucureşti, fiind organizată de către Asociaţia Help Autism, ATCA (Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată) şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. Șase reputaţi lectori internaţionali şi nu mai puţin de 41 lectori români au prezentat, pe parcursul celor 3 zile, cele mai noi teorii şi descoperiri în domeniul analizei aplicate a comportamentului - terapia care stă la baza recuperării în autism.

Evenimentul a debutat cu o conferință de presă la care au fost prezenți dl. Ministru Gabriel Petrea al Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social,  reprezentanți ai factorilor decidenți în sfera tulburărilor de spectru autist și mediului ONG, dar și 5 dintre cei 6 specialiști din SUA, Marea Britanie și Grecia, ce au oferit prin intervențiile lor o perspectivă internațională asupra problematicii autismului.

Anca Dumitrescu, președinte ATCA și coordonator științific al conferinței a punctat faptul ca ”deși ABA este cunoscută în România ca bază a terapiilor de recuperare în autism, în alte țări este în mod conștient o metodă științifică de învatare. Cadrele didactice ar avea enorm de câștigat daca ar cunoaște si aplica ABA in grădinițe și școli. A mai punctat deasemenea care este rolul pe care evenimentul îl are în formarea specialiștilor din România precum şi care este evoluţia statutului analiştilor comportamentali, datorită eforturilor depuse în ultimii ani de către organizaţiile non-guvernamentale. Conferința Internațională ABA 2017 este o sursă extraordinara de învățare pentru publicul român și un reper la nivelul Europei Centrale și de Est.”

Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism a reamintit credința de la care a plecat, în urmă cu 6 ani, ideea de a organiza o conferință dedicată autismului.

„Această conferinţă a început ca un eveniment de suflet. În anul 2012, m-am gândit ce pot face pentru ca informaţia să ajungă la un număr cât mai mare de părinţi aflaţi în aceeaşi situaţie cu mine şi totodată la cât mai mulţi de psihologi care ar putea deveni interesaţi să se formeze în analiza comportementală aplicată şi să lucreze cu numărul din ce în ce mai mare de copii ce primeau diagnosticul de autism.”

Prin intervenţia sa, Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a reiterat sprijinul Ministerului pentru organizaţiile non-guvernamentale ce reuşesc prin activitatea lor să aducă plus valoare societăţii.

“Nimic nu este mai puternic decât inima unui voluntar, iar experienţa acumulată din practicarea serviciilor sociale trebuie transferată la nivel legislativ. Totodată vă invit să dezvoltăm împreună un parteneriat durabil inclusiv prin programe de conştientizare civică în şcoli.” 

Strategia guvernului în ceea ce privește diagnosticarea precoce și specializarea personalului implicat în recuperarea copiilor cu autism a fost adusă în discuție de reprezentanții Ministerului Sănătății și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman, Preşedinte, ANPDCA și dr. Ileana Botezat-Antonescu, Director Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog din cadrul Ministerului Sănătăţii, iar dr. Cristina Șiclovan, a expus perspectiva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate asupra situației decontării serviciilor de terapie pentru copiii cu autism.

Primele 2 zile ale conferinţei, 21 şi 22 aprilie, adresate în principal specialiştilor, au reunit zilnic, în Aula Magna a Facultății de Drept a Universității București, peste 500 de participanţi din ţară şi din străinătate, psihologi, psihiatri, logopezi şi terapeuţi ABA. Prezentările celor 6 lectori din Statele Unite, Grecia şi Marea Britanie au adus în faţa participanţilor o serie de teme esenţiale în lucrul cu copiii cu autism. Astfel, participanții au avut șansa să descopere studii precum:  “Îmbunătăţirea învăţării şi predării” Janet S. Twyman, Ph.D., BCBA, LBA; “Managementul soluţiilor de afaceri sustenabile” – Nicholas Weatherly, Ph.D., BCBA-D; “Pregătirea copiilor cu autism pentru a reuşi în sistemul educaţional” – William Heward, Ed.D., BCBA, Profesor emerit în educaţie, Universitatea de stat Ohio; “Behavior Analyst Certification Board (BACB): actualizări, progrese şi oportunităţi la nivel internaţional” – Neil Martin, Ph.D., BCBA-D; “Înţelegerea stereotipiei: O analiză a operantului” – Robert C. Mellon, Ph.D, BCBA, Universitatea de Ştiinţe Sociale şi Politice Panteion, Atena; “Învăţarea abilităţilor sociale la copiii cu autism” – Joyce C. Tu, Ed.D., BCBA-D, Center for Behavioral Sciences, Inc.; “Controlul asociat şi răspunsul generativ” – Joyce C. Tu, Ed.D., BCBA-D Center for Behavioral Sciences, Inc.

Cea de-a treia zi, dedicată autismului, a avut loc la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a cuprins 24 de workshop-uri susţinute de specialişti români ce au prezentat atât lucrări teoretice cât şi bune practici din experienţa în lucrul cu copii.

La nivel naţional, evenimentul a fost acreditat, și la această ediție, de către Colegiul Psihologilor şi Colegiul Medicilor din România, iar la nivel internaţional de Behavior Analyst Certification Board, participanţii primind credite în funcţie de formare şi nivel de implicare.

Partenerii ediţiei au fost: Colegiul Psihologilor şi Colegiul Medicilor din România, Asociaţia Română de Psihoterapia Copilului şi Adolescentului şi Profesii Asociate, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Asociaţia ABA România.

Sponsori: Hotel Parliament, Alka, Alfers, Omfal, Kreativity, East European Music Conference, Editura Trei, Editura Philobia, Editura Frontiera.

Parteneri media: Viaţa Medicală, Politici de Sănătate, Romedic, Sfatul Medicului, Doctorul Zilei, Pagina Medicală, ComunicateMedicale.ro, Săptămâna Medicală, Medical Market, Explore Medicine TV, Sănătatea TV, Centrul de Parenting, Copii şi Părinţi, Health.ro, UniversulTerapiilor.ro

 

 

 

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Comunicate

Vizualizari: 544565

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Comunicate

Vizualizari: 399336

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 - https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ - este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale.

Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a. Pașii de înscriere sunt ușor de parcurs. Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor. Platforma și sistemele informatice puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale au fost astfel dimensionate și configurate încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate și măsuri specifice de securitate cibernetică.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREUnu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]