Planta medicinala a anului, este anuntata in fiecare an incepand din 1999 de catre cercul de studiu al plantelor medicinale de la Institutul de Istoria Medicinei de la Univeristatea din Würzburg. Selectia plantelor medicinale se face cu scopul de a sublinia importanta plantelor, poate mai putin folosite in medicina moderna si utilizarile lor terapeutice.
Pentru anul 2013 – Planta Anului – Tropaeolum majus L. (Condurul doamnei, Caneluța sau Conduraș) este o planta cu flori din familia Tropaeolaceae, originara din America de Sud din zona Munților Anzi fiind intalnita din Bolivia pana in Columbia. Iși are probabil originile, in specii precum T. minus, T. moritzianum, T. peltophorum si T. peregrinum.
Se foloseste toata planta: Herba Tropaeoli. Nu se foloseste decat proaspata, prin uscare pierzandu-și proprietatile fitoterapeutice.
Este o planta anuala, agațatoare care ajunge in inalțime pana la 2 m. Frunzele sunt mari, aproape circulare, având un diametru de 3–15 cm , de culoare verde inchis deasupra, verde deschis dedesubt, frunzele au limbul aproape rotund, susținute de petioluri lungi. Cele mai mari de peste 3-5 cm diametru se folosesc pentru tratarea ranilor, ca inlocuitor de comprese reci mai ales in traumatisme. P
erioada de inflorire este din iunie pana in octombrie. Florile au un diametrul de 2.5–6 cm , cu cate 5 petale, 8 stamine. Fructul are 2 cm lungime, este tri-segmentat, fiecare segment cuprinzand o samanța de 1–1.5 cm lungime. . Florile pot fi de culoare portocalie, galbena sau rosie, asimetrice. Se foloseste ca planta ornamental iar in locuri insorite, florile se pot ridica deasupra frunzelor, spre deosebire de cele umbrite, unde florile raman sub frunze si la maturitate. Solul potrivit ar trebui sa fie sarac, nisipos, solurile bogate favorizeaza dezvoltare frunzelor si nu a florilor.
Condurașii sunt cultivați în scop decorative in gradini; deasemenea pot fi folosite frunzele cat și fructele în scop culinar. Frunzele pot fi folosite în salate, având un gust piperat, semințele sunt deasemenea comestibile și pot fi folosite pe post de substitut pentru capere. Traducerea denumirilor populare primite in alte popoare, se refera la utilizarea in bucataria traditional ca si “flori de salata”.
Descoperire proprietatilor antibacteriene dateaza din 1952, astazi folosindu-se si ca preparate farmaceutice standardizate. Se folosesc in boli infectioase ale aparatului respirator sau infectiile aparatului urinar.
Datorita proprietatilor antibacteriene si a faptului ca aceasta planta poate inlocui antibioticele, fara sa existe riscul aparitiei rezistentei bacteriene; a fost denumita pentru a sublinia importanta ei fitoterapeutica planta anului 2013.
Winter și Willeke a descoperit deja în anii ’50 printre componentele fitoterapeutice o substanță cu rol antibiotic cu un spectru antimicrobian larg precum arată studiile facute de acestia asupra bacteriilor Gram-p
ozitive (enterococi și stafilococi) si Gram-negative (Escherichia coli, Haemophilus influenzae , Proteus mirabilis, Acinetobacter, Enterobacter. De asemenea, a fost observat un efect antiviral al ulei de muștar din Conduras. În 1958 a fost dovedit în studii științifice de Winter și Willeke sub influența sarurilor acidului isoianic din condurul doamnei o inhibare puternică a multiplicarea virusurilor gripale, activitate antifungică asupra unor varietati de ciuperci, iar specii precum Candida s-au dovedit extreme de sensibile.
Studiile pe scară largă în ultimii ani, au ajuns la concluzia că aceasta planta medicinala este extram de eficienta și bine tolerata, impreuna cu radacina de hrean in infectiile sinusurilor (sinuzită), bronșită și cistita acuta. Preparat folosit a fost găsit ca si echivalenta cu un tratament standard cu antibiotice.
Alte substante active: Vitamina C, flavonoide si carotenoide.
Din 2010, studiile efectuate sugerează chiar un efect de inhibare a virusului pandemic H1N1 gripal. În plus, pe termen lung,se spera că uleiurile de muștar poate reduce în Europa rezistenta la antibiotice, care a atins cote alarmante. Deci, Condurul doamnei sau Condurasul pare să aibă un potențial mare, care a fost decisiv pentru alegerea ca plante medicinale pentru anul 2013.
Reteta de smothie cu frunze de conduras
- 1 bucata pepene rosu
- 1 banana sau un kiwi
- 1 /2 castravete de gradina
- 3 frunze de salata sau spanac
- 5-6 frunze de Conduras
- 1 Lg suc de lamaie
- ½ Lg ulei de in(dupa gust)
- Apa dupa gust
Se taie marunt frunzele si se amesteca cu un blender toate componentele, se
adauga dupa gust apa sau indulcitori.
Pofta de sanatate!
GALERIE FOTO: