Practică medicală pe cel mai performant simulator din țară la UMF Târgu-Mureș

Academic

Vizualizari: 5834

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

În viitor, studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș se vor prezenta la patul bolnavului, pentru efectuarea de tehnici și manevre medicale, cu lecția foarte bine învățată: atât teoretic, cât și practic. Mai exact, vor învăța să facă injecții, perfuzii și alte tehnici pe simulatoare performante, astfel încât atunci când vor interacționa cu bolnavul să fie siguri pe ceea ce vor face.

 

GALERIE FOTO:

<
>

Începând cu anul III, studenții de la Medicină Generală, dar și Asistență Medicală vor efectua stagii de practică în Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, un centru dotat cu cel mai performant simulator din România, ce imită la perfecție toate funcțiile umane, putând face la perfecție aproape orice din punctul de vedere al simulării patologiei medicale.

Centrul de simulare este împărțit în trei compartimente: Basic Skills, Medical Simulation și Pacient Standardizat. În compartimentul Basic Skills studenții vor învăța pe simulatoare gen torace, membru inferior, membru superior, bebeluș principalele manopere și tehnici, precum injecții, perfuzii, etc. Compartimentul Medical Simulation este dotat cu aparatură medicală și un simulator-manechin avansat cu foarte multe funcții încoroprate: poate imita respirații, chiar și patologice, se pot efectua intubații, se poate ventila, pune drenaj toracic, se pot face injecții intravenoase, administra medicamente pe care le calculează automat și în funcție de modelele farmacocinetice el și simulează ce se va întâmpla, se poate monitoriza debitul urinar, simula EKG-ul, etc.

De asemenea, există o bază de date cu 76 de medicamente, substanțe și doze administrate pe care acest manechin le detectează și simulează efectul acestor medicamente. Iar baza de date este în continuă dezvoltare.

Al treilea compartiment este Pacient Standardizat, aici sunt alocate opt boxe asemănătoare cu un mic cabinet medical, cu pat de consultații, cu monitorizare audio-video, pacienții vor fi inițial studenți, iar ulterior se va apela la studenți de la actorie, cadre pensionate.

Viitor în învățământul medical

Partea de software este un sistem educațional special dedicat simulării, se pot crea teste, toți studenții vor avea acces securizat, la fel și cadrele didactice.

dscf9100-300x225”Acesta este viitorul învățământului medical din două motive: tehnica merge cu pași repezi înainte, pe de altă parte pentru că există o din ce în ce mai bună legislație legată de drepturile bolnavilor și nu mai este ca pe vremea noastră când un pacient puteai să-l examinezi de mai multe ori fără să aibă niciun fel de reacție din cauza asta”, a declarat prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu-Mureș.

Investiția în acest centru se cifrează la suma de aproximativ 1 milion de euro, bani proveniți din fondurile universității și dintr-un proiect cu finanțare enrambursabilă.

Dacă lucrurile vor merge bine, de anul viitor se dorește punerea în funcțiune a unui nivel superior al centrului de simulare care să se refere la învățământul medicilor rezidenți, precum și dezvoltarea a noi domenii precum endoscopia virtuală, chirurgia laparoscopică virtuală.

Cardiologia intervențională… practică pe simulator

dscf9124-300x225Într-un plan nu foarte îndepărtat se dorește și achiziționarea unui simulator pentru procedurile de cardiologie intervențională. ”Preconizăm să avem și un simulator pentru procedurile de cardiologie intervențională, dat fiind faptul că Târgu-Mureș este centru de pregătire și pentru partea hemodinamică și pentru partea de electrofiziologie cu posibilitatea de a face manevrelele inițiale de implant de sonde, proceduri de cardiologie intervențională inițial pe simulator și abia după ce ai deprins abilitățile de bază să ajungi la practica pe pacient”, a precizat prof. Dr. Dan Dobreanu, prorectorul UMF Târgu-Mureș.

Până în prezent acest simulator a fost adus de câteva ori în centru, ca model de training, însă în 2-3 ani se dorește a fi permanent.

Practica pe simulator…benefică pentru autocontrol

dscf9128-300x225Practica pe simulatoare este benefică pentru autocontrol în momentul în care studentul este pus față în față cu bolnavul. ”Legislația s-a schimbat și sunt anumite gesturi medicale care nu le poți face direct pe bolnav și fără acordul lor. Și bolnavii ți-l pot da sau nu ți-l pot da, ori aceste manopere le înveți în acest centru și după aceea te duci la bolnav cu ele învățate. E cu totul altceva. Este un lucru extraordinar pentru că este și un autocontrol și se pot învăța mult mai ușor”, a afirmat prof. dr. Constantin Copotoiu, președintele Senatului UMF Târgu-Mureș.

Pentru studenți centrul de simulare reprezintă un progres, ajutându-i să dobândească abilități practice esențiale în cariera de medic. ”Ne reducem riscurile de a face oarecare intervenții greșite sau de a nu fi siguri pe noi pentru că înainte de a avea competența de a face orice manevră chirurgicală vom ști că vom avea în spate cel puțin 30-40-50 de repetări pe un centru de simulare. Aș fi vrut să învăț să dau injecții sau să fac sondaj vezical în centrul de simulare și pe urmp să mă duc în fața pacientului, să fiu extrem de sigur pe mine pentru că știam procedura. Până acum făceai o injecție direct pe pacient și nu se simțea nici el în siguranță și, neavând dexteritatea necesară, și ție îți este puțin frică”, a recunoscut Nucu Marica, vicepreședinte al Ligii Studenților Târgu-Mureș.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPrima conferință internațională de medicină personalizată, la UMF Tîrgu Mureș

Academic

Vizualizari: 81101

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș va organiza, în perioada 12 – 13 decembrie 2018, prima conferință internațională din Sud-Estul Europei de medicină personalizată „First International Conference on Innovations in Population Health and Personalized Medicine”, cu participarea a numeroși specialiști din întreaga lume.

„First International Conference on Innovations in Population Health and Personalized Medicine” va deschide porțile spre cea mai modernă formă de medicină care se practică astăzi la nivel internațional, lectorii de prestigiu din Europa, SUA, Canada, China și Coreea prezentând cele mai noi și remarcabile descoperiri și progrese din domeniu, precum și direcții de cercetare și inovare.

Din comitetul de organizare al conferinței fac parte: prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. William Au, cercetător din China, prof. dr. Rodica Bălașa, directorul Școlii Doctorale din cadrul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Minodora Dobreanu, directorul Centrului de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice al UMF Tîrgu Mureș etc.

Programul științific se regăsește pe site-ul conferinței: https://iphpm.org/.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECeremonia de acreditare internațională a Centrului de Simulare și Abilități Practice al UMF Tîrgu Mureș

Academic

Vizualizari: 90766

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș a fost acreditat de către Societatea Europeană de Simulare în Domeniul Medicinei (SESAM) ca centru de pregătire în simularea medicală, în perioada 2018-2022, acesta fiind primul și singurul centru acreditat internațional din România.

Ceremonia de acreditare a avut loc cu prilejul reuniunii anuale SESAM din Bilbao, Spania, care s-a desfășurat în perioada 27-29 iunie 2018. La eveniment a participat conf. dr. Szederjesi János, coordonatorul Centrului de Simulare și Abilități Practice, căruia i-a fost înmânată distincția de acreditare, în prezența conducerii SESAM și a invitaților.

În luna decembrie 2017, o echipă de auditori SESAM a vizitat Centrul de Simulare și Abilități Practice, prilej cu care au fost evaluate activitățile curriculare și extracurriculare, procedurile efectuate în cadrul Centrului, precum și infrastructura didactică și de cercetare, specialiștii concluzionând că sunt respectate toate criteriile și principiile de acreditare. Astfel, Centrul a primit statutul de acreditare SESAM pentru o perioadă de patru ani.

Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul UMF Tîrgu Mureș a fost înființat în anul 2012 la inițiativa rectorului UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, și este organizat în trei departmente: „Basic Skills”, „Medical Simulation”, și „Pacient standardizat”.

De-a lungul timpului au fost instruiți peste 17.000 de studenți, Centrul fiind considerat cel mai modern centru de simulare în medicină din țară. În cadrul acestuia își desfășoară activitatea disciplina de Simulare aplicată în medicină, condusă de conf. dr. Cosmin Moldovan.

Activitatea Centrului de Simulare și Abilități Practice a fost susținută și prin proiecte menite să creeze noi oportunități de învățare pentru studenți pentru dezvoltarea abilităților practice folosind simulatoare medicale. De asemenea, în anul 2015, s-a înființat la Tîrgu Mureș, cu prilejul primei ediții a Congresului Național de Simulare Medicală MEDISIM, și Societatea Română de Simulare Aplicată în Medicină, prima organizație de acest fel din România.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREAsociația pentru Cooperare Europeană în Știință și Tehnologie vizită la UMF Tîrgu Mureș

Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice al Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș găzduieşte, în perioada 7-8 iunie 2018, întâlnirea reprezentaților țărilor membre în Asociația pentru […]

UMF Iaşi, singura instituţie de învăţământ medical din România în clasamentul Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings 2018

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi (UMF Iaşi) este singura instituţie de învăţământ medical din România cotată în topul realizat de Times Higher Education (THE) […]

Fuziune UMF Tîrgu-Mureș cu UPM Tîrgu-Mureș

Senatele Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și a Universității “Petru Maior” din Tîrgu Mureș, în ședințele din 18.04.2018 au decis fuziunea Universității de Medicină și […]

Educație universitară de top la UMF Tîrgu-Mureș

Studenți – viitori medici, farmaciști și stomatologi mai bine pregătiți, atât din punct de vedere teoretic cât și din punct de vedere practic, buni comunicatori în relația cu […]

Proiectele UMF Tîrgu Mureș dedicate Centenarului României, prezentate Președintelui Klaus Iohannis

O delegație a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, formată din conducerea UMF, cadre didactice și studenți, a participat joi, 15 martie 2018, la invitația […]

Pregătire sportivă pentru candidații la Medicină Militară, în premieră la UMF Tîrgu Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș introduce, în premieră, activități de pregătire sportivă dedicate candidaților care vor susține admiterea la programul de studiu Medicină Militară […]

Suplimentare de locuri la Medicină Militară. Pașii pentru a deveni student

Biroul Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Mureș anunță calendarul de admitere la Medicină Militară, pentru anul universitar 2018-2019, la Catedra de Pregătire Medico-Militară de la Universitatea […]

Early admission la UMF Tîrgu Mureș – al treilea an de funcționare a unui sistem de admitere pentru studenții internaționali, unic la nivel național

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș anunță candidații străini că a fost publicat calendarul de desfășurare a admiterii, sesiunea martie-aprilie 2018, la programele de studiu în limba engleză de la Medicină şi Medicină Dentară.

Vizita ambasadorului Belarus la UMF Tîrgu Mureș

Ambasadorul Republicii Belarus în România, Excelența Sa Andrei M. Grinkevich, și conducerea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, au purtat discuții vineri, 19 ianuarie 2018, […]

Consulul Germaniei la Sibiu, în vizită la UMF Tîrgu Mureș

Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Excelența Sa, dl. Hans E. Tischler, s-a aflat marți, 16 ianuarie 2018, în vizită la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din […]

Centrul de Simulare și Abilități Practice al UMF, primul centru din România acreditat internațional

Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș a fost acreditat, în luna decembrie 2017, de către Comitetul de Acreditare Instituțională […]

Schimbări în conducerea Ligii Studenților din Tîrgu Mureș

Anul 2018 a debutat cu schimbări în conducerea Ligii Studenților din Tîrgu Mureș. Începând din această lună, Raluca Niculescu ocupă funcția de președinte al Ligii Studenților, după ce […]

Delegație universitară din Turcia, în vizită la UMF Tîrgu-Mureș

O delegație de la Universitatea Çukurova din Adana, Turcia, formată din profesor dr. Mustafa Kibar, Rectorul Universității, profesor dr. Harun Arıkan, Directorul Departamentului de Relații Internaționale, și prof. […]

Ziua Mondială a Diabetului marcată de studenții UMF Tîrgu-Mureș

Studenții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș marchează Ziua Mondială a Diabetului marți, 14 noiembrie, printr-o serie de activități, cum ar fi: campanie de testare […]

Legea Dieteticianului există, Normele de aplicare pierdute pe parcursul legislativ

Deși de la 1 ianuarie 2018 ar trebui să intre în vigoare Normele de aplicare a Legii Dieteticianului acestea încă nu sunt aprobate și sunt blocate în parcursul […]

Caravana UMF Tîrgu-Mureș la liceele din țară

Caravana Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu-Mureș a pornit din nou la drum și va ajunge, în perioada octombrie – noiembrie 2017, la zeci de licee din […]

Centru de perfecționare pentru obținerea de grade didactice din învățământul preuniversitar la UMF Tîrgu-Mureș

La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș va funcționa Centru de perfecționare pentru obținerea de grade didactice din învățământul preuniversitar .Ministerul Educației Naționale a acordat Universității de […]

Curs intensiv „Medical Publishing and Methodology of Research” la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, împreună cu Universitatea de Studii „Aldo Moro” din Bari, Italia, și RECIF, organizează primul curs intensiv „Medical Publishing and […]

Start la înscrieri pentru admiterea la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș organizează, în data de 14 septembrie 2017, examenul de admitere pentru ocuparea locurilor cu taxă la programele de studii […]

Creștere a numărului de studenți străini la UMF Tîrgu-Mureș

Peste 400 de persoane, din străinătate, au aplicat la programele de studiu în limba engleză de la Medicină şi Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie […]