Medici, asistenți, paramedici, pompierii și toate categoriile de personal care intervin în situații de urgență din întreaga țară vor știi, pe viitor, să acorde și să managerieze primul ajutor în caz de urgență cu mai multă acuratețe indiferent de tipul de accident, natura situației, în urma pregătirii calificate în primul Centru Național de Formare în Asistența Medicală de Urgență în Coordonarea Accidentelor cu Multiple Victime. Centrul este administrat de UPU-SMURD Târgu-Mureș în cooperare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Horea”al județului Mureș și este unul dintre cele mai moderne din Europa Centrală și de Est, după renovarea și dotarea sa cu echipamente performante, cu sprijinul Fundației Vodafone România.
Centrul a fost inaugurat în prezența autorităților locale precum și a lui Martin Harris, Ambasadorul Marii Britanii la București și Inaki Berroeta, CEO Vodafone România.
Clădirea în care este amenajat centrul este fosta baracă SMURD din incinta curții Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș. ”Centrul permite instruirea și simularea în situațiile medicale de urgență, precum și în coordonarea intervențiilor de urgență la nivel înalt”, a precizat dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD.
Instruire pe echipament de ultimă generație
Centrul conține mai multe săli de instruire dedicate. Există o sală de ultrasonografie, de ecografie dotată cu un ecograf și două manechine. Ecograful are o interfață computerizată, un soft care permite instruirea pe diferite niveluri de competență a medicilor care vin să facă aceste cursuri, pornind de la ecografie cea mai simplă până la ecografie generală și inclusiv elemente de ecografie specială.
O componentă importantă este simulatorul de accidente rutiere, care este de fapt o porțiune de șosea cu un autoturism Logan, pregătit special să poată fi descarcerat, tăiat, dar de fapt sunt module, bucăți care sunt asamblate cu o anumită tehnologie. Aceste părți componente pot fi îndepărtate în timpul intervenției la un accident rutier, secțiunile în caroserie fiind astfel făcute încât să corespundă cu locurile în care pompierii taie mașinile într-o situație reală, atunci când într-adevăr se intervine la o descarcerare. Alături de mașina de descarcerat există cabina unei ambulanțe de tip C1 cu dotare completă, la fel cu cea reală.
”Unul din lucrurile care se pot face: după simularea pe simulatorul virtual alegi un caz de acolo și îl transferi aici (n.r.-simulatorul de accidente rutiere) și se face pe simulatorul real. Și vezi o echipă cum lucrează. În schimb, pe simulatorul virtual vezi triajul și celelalte aspecte. Toate acestea ne permit să facem simulări cum nu făceam până acum, care erau foarte generale. Acum se fac foarte specifice, începem să creștem calitatea prin a pune oamenii în astfel de situații”, a pecizat dr. Arafat.
Asistența medicală de urgență pornește de la locul accidentului, transport și se finalizează într-o cameră de reanimare cu două locuri, cu dotare identică cu cea existentă în Unitatea de Primiri Urgențe. Pacienții sunt tot manechine, cu o tehnologie foarte avansată, funcționează cu sistem 3G. Practic nu există niciun fel de cabluri care să le lege de computerul care le controlează manifestările și pe acest computer, printr-o interfață specială, se rulează o serie de scenarii despre care cei care aflați sub instruire nu au habar, nu știu exact ce se întâmplă cu pacientul respectiv. Sunt puși în fața unui pacient, victima unui accident rutier, și trebuie să facă exact ce ar face într-o situație reală.
În centru mai există o cameră mobilată, apartamentul, și este dedicată instruirii personalului medical și pompieri pentru a interveni corect în situații în care este necesară extragerea unor persoane aflate în dificultate, în spații restrânse și cu foarte mult mobilier. ”Aceste persoane de foarte multe ori cad în tot felul de poziții ciudate, modul de extragere a lor fiind special și îi instruim în acest sens. Dar, totodată, instruim personalul atât paramedical cât și medical în modul corect de intervenție în cazul unui accident chimic. De exemplu, avem o emisie de gaz metan pentru că avem și un aragaz, cum anume trebuie intervenit dacă avem așa ceva, cum să folosească un echipament antichimic, un echipament de tipul unui aparat de respirație. Pompierii sunt instruiți în acest sens, partea medicală mai puțin și este momentul să învățăm și noi ca să putem interveni direct atunci când este nevoie”, a adăugat dr. Boeriu.
În afară de asta, mai există o sală de abilități practice cu multe manechine unde studenții, paramedicii, medicii, asistenții medicali vor învăța să facă diferite manevre pur medicale.
Lucrările practice sunt filmate și ulterior sunt redate într-un amfiteatru de 62 de locuri dotat cu un echipament multimedia foarte avansat, cu videoproiector 3D, care permite proiecția unor filme, inclusiv de pe un Blu-ray 3D, se pot transmite live filmulețe și în camera de 30 de locuri unde se află simulatorul de medicină de dezastre și atunci în jur de 100 de persoane pot audia un curs care este ținut în amfiteatru.
Instruire calificată de lectori străini
Instructorii care lucrează cu cursanții sunt instruiti de specialiști olandezi, care au livrat și softul pentru simulator. Ei au capacitatea, pe de o parte, să creeze scenariile pe mediile care au fost livrate dar și să instruiască. ”Există un mod anume de a instrui echipele care vin aici pentru procesul de învățământ pe acest tip de simulator. Desigur că vom avea lectori invitați atât din țară, cât și din străinătate. Primul curs care se va ține în mod oficial în acest centru va avea loc în zilele de 17 și 18 octombrie cu lectori străini și va fi un curs de management al căilor aeriene dificile. De asemenea, până la sfârșitul anului mai avem în plan să organizăm două cursuri internaționale, un curs de suport pediatric avansat, suport de instructor cu lectori din Marea Britanie și Statele Unite, și cel târziu la începutul anului viitor vom face un curs de trauma, un curs european de traumă, cu 24 de participanți, cu 12 instructori din care jumăatte vor fi instructori străini și restul locali, 5 din Târgu-Mureș și probabil o colegă din Iași urmând să se obțină diploma, competența de instructor european de traumă în urma acestui modul de curs pe care îl vom organiza”, a anunțat coordonatorul UPU SMURD Târgu-Mureș.
Există module de cursuri clar delimitate, care se adresează medicilor și asistenților, paramedicilor și ofițerilor și subofițerilor pompieri, dar și cursuri comune.
În cadrul centrului vor fi instruite anual, în jur de 1000-1500 de persoane, inclusiv specialişti din cadrul Centrului NATO de Medicină Militară de la Budapesta.
Consiliul Județean Mureș, partener într-un proiect al SMURD
Lucrurile nu rămân la acest nivel și există din nou, dorința de extindere. ”Acest centru de simulare de la Spitalul Județean de Urgență este doar începutul. Discuțiile au început încă de anul trecut despre terenul pe care Consiliul Județean îl are în posesie și vom depune proiect în sesiunea 2014-2020 pentru a crea ceea ce dr Raed Arafat numește Academia europeană pentru medicină de urgență și cu acest proiect în care Consiliul Județean este și va fi partener în viitorii ani vom defini ceea ce înseamnă medicina de urgență și la nivel european”, a declarat Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș în cadrul festivității de inaugurare a centrului.
Costurile totale pentru realizarea acestui centru se ridică la suma de 1.293.000 euro, din care contribuția Fundației Vodafone se ridică la suma de 270.000 euro, iar restul sumei este aportul Fundației pentru SMURD.