Articolul 13, în forma scrisă de Parlamentul European, va avea imense consecințe nedorite pentru toți. Articolul 13 afectează sute de mii de locuri de muncă, inclusiv cele ale creatorilor, ale companiilor, ale artiștilor și ale angajaților lor din Europa. Platforme precum YouTube, Facebook, Instagram, Soundcloud, Dailymotion, Reddit și Snapchat devin responsabile, la momentul încărcării, pentru orice încălcare a drepturilor de autor în conținutul încărcat de utilizatori, creatori și artiști. Ca urmare, platformele, inclusiv YouTube, vor fi forțate să blocheze majoritatea conținutului încărcat din Europa și vizionările în Europa ale conținutului încărcat altundeva, din cauza nesiguranței și a dificultăților legate de calitatea de proprietar al drepturilor de autor.
Directiva privind drepturile de autor în piața unică digitală 2016/0280, cunoscuta si sub numele de Directiva privind drepturile de autor al UE, este o propunere menită să asigure „o piață care funcționează bine pentru exploatarea operelor și altor obiecte - luând în considerare, în special, utilizările digitale și transfrontaliere ale conținutului protejat ".
Acesta extinde legislația existentă privind drepturile de autor la nivelul Uniunii Europene și este o componentă a proiectului privind piața unică digitală a UE . Prima dată introdusa de Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului Europeanla la 20 iunie 2018, directiva a fost aprobată de Parlamentul European la 12 septembrie 2018 și în prezent trece prin negocieri oficiale trilogice care se așteaptă să se încheie în ianuarie 2019. Dacă vor fi formalizate, fiecare dintre statele membre ale UE ar fi apoi obligată să adopte legi pentru a sprijini directiva.
Consiliul European descrie obiectivele - cheie ca protejarea publicațiilor de presă, reducând „diferența de valoare“ între profiturile realizate de platforme de internet și creatorii de conținut, încurajând „colaborarea“ între aceste două grupuri, și crearea de excepții privind drepturile de autor pentru text și extragerea datelor. Propunerile specifice ale directivei includ acordarea de către autorii de presă a drepturilor de autor directe în ceea ce privește utilizarea publicațiilor lor de către platformele de internet cum ar fi agregatele de știri online ( articolul 11 ) și solicitarea site-urilor care găzduiesc în principal conținutul postat de utilizatori să ia măsuri "eficiente și proporționale" pentru a împiedica postările neautorizate de conținut protejat prin drepturi de autor sau să fie responsabile pentru acțiunile utilizatorilor lor ( articolul 13 ).
Articolele 11 și 13 au atras critici și controverse pe scară largă din partea partidelor europene și americane, temându-se că directivele ar împiedica exprimarea online, cerând site-urilor web să obțină licențe pentru a lega articolele de știri, iar articolul 13 ar necesita utilizarea tehnologiilor de potrivire a conținutului care nu pot identifica tranzacții corecte, cum ar fi parodia. Susținătorii directivei, în mare parte grupurile media și editorii, resping aceste argumente și susțin că o campanie de dezinformare este desfășurata de mari platforme de internet, cum ar fi Google.
Versiunea propusă a Articolului 13 ar elimina sistemul de notificare și eliminare existent momentan pentru a proteja deținătorii drepturilor și platformele. Astfel, platforme precum YouTube, Facebook, Instagram, Soundcloud, Dailymotion, Reddit și Snapchat devin responsabile, la momentul încărcării, pentru orice încălcare a drepturilor de autor în conținutul încărcat de utilizatori, creatori și artiști.
Ca urmare, platformele, inclusiv YouTube, vor fi forțate să blocheze majoritatea conținutului încărcat din Europa și vizionările în Europa ale conținutului încărcat altundeva, din cauza nesiguranței și a dificultăților legate de calitatea de proprietar al drepturilor de autor.
Riscurile asociate acceptării conținutului încărcat cu informații parțiale sau contestate privind drepturile de autor ar putea fi mult prea mari pentru platformele precum YouTube.
Prin urmare, YouTube ar putea fi forțat să blocheze milioane de videoclipuri (existente și noi) în Uniunea Europeană. Ar putea să limiteze semnificativ conținutul care poate fi încărcat pe platformă în Europa. Creatorii vor fi afectați enorm. Videoclipurile care ar putea fi blocate includ: videoclipuri educative (de la canale precum Kurzgesagt în Germania și C.G.P. Grey în Regatul Unit), un număr mare de videoclipuri muzicale oficiale (precum Despacito de Luis Fonsi sau Mafioso de Lartiste), melodii preluate de utilizatori, mashupuri, parodii și multe altele.
Mulți reprezentanti oficiali au ridicat semnale de alarmă. Persoane fizice, organizații (precum European Digital Rights și Internet Archive), companii (precum Reddit, Patreon, Wordpress, și Medium), arhitecții și pionierii internetului (precum Sir Tim Berners Lee) și Raportorul special al ONU pentru libertatea de exprimare și-au exprimat părerea. Creatorii de pe internet își susțin dreptul să creeze și să se exprime, inclusiv Phil DeFranco, LeFloid și TO JUZ Jutro.
În consecință, Articolul 13 afectează sute de mii de locuri de muncă, inclusiv cele ale creatorilor, ale companiilor, ale artiștilor și ale angajaților lor din Europa.
Textul integral ai Directivei poate fi citit aici: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2018-0337+0+DOC+XML+V0//EN
#saveyourinternet
Programul educational 2017-2018 s-a incheiat la data de 31.12.2018, urmand ca de la aceasta data revista sa fie creditata doar cu 5 credite de catre toate autoritatile profesionale (Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti din Romania, Colegiul Farmacistilor din Romania si Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România)
Peste 33.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!
Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE