Dacă la începutul lui 2015 numărul medicamentelor înregistrate în România depăşea 6.000, până în prezent, un sfert dintre medicamente au fost retrase oficial de producători. Numai din 2016 și până acum, peste 600 de medicamente au fost retrase de pe piață iar alte câteva sute au fost înregistrate cu notificare pentru retragere.
Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) România lucrează la o propunere legislativă adresată autorităților competente naționale de a include medicamentele importate paralel în lista de rambursări pentru a permite accesul pacienților din România la medicamentele retrase de producători din motive comerciale și inaccesibile pentru pacienții români la prețurile curente, potrivit unui comunicat de presă al ADEM.
ADEM atrage atenția tuturor factorilor implicați asupra consecințelor lipsei unor medicamente din farmaciile din România, precum și a dezinformării populației cu privire la această situație, care se datorează deciziilor politice eronate ale reprezentanților autorităților, a celor care au stabilit politicile de prețuri la medicamente. Scăderea prețului la medicamente pentru un acces mai facil al populației la acestea este un model de calcul nesustenabil, ce a dus la decizia producătorilor de retragere de pe piața românească a sute de medicamente.
”În ultimele luni, numărul notificărilor de retragere de pe piața românească a crescut considerabil, iar acest lucru va duce în perioada următoare la o criză fără precendent a medicamentelor, în special a celor pentru boli grave sau rare, acolo unde pacienții au nevoie imediatăși neîngrădită de acces la tratament”, se arată în comunicat.
Totodată, ADEM susține că deși s-a lansat în spațiul public ideea că responsabilitatea pentru criza actuală aparține societăților care desfășoară activități de comerț intracomunitar cu medicamente, ”comerțul intracomunitar cu medicamente, denumit în spațiul public export și import paralel de medicamente, funcționează după legi stricte, sub autoritatea legislației Uniunii Europene, prin prevalarea principiului de asigurare a serviciului public conform OMS 269/2017.
Comerțul intracomunitar cu medicamente contribuie la atenuarea deficitului creat de schemele de management al stocurilor aplicate de producători, prin satisfacerea cererii prin importuri. Astfel, niciun medicament nu este exportat atunci când stocurile din țară sunt insuficiente. Medicamentele exportate prin activitatea denumită export paralel sunt cele care există în cantități suficiente pe termen scurt și mediu în stocul distribuitorilor din țară, o parte dintre acestea fiind în situația de suprastoc. De altfel, conform OMS 1345/2017, societățile care realizează comerț intracomunitar au obligația legală de raportare zilnică a stocurilor de medicamente”, se arată în comunicatul ADEM.
Potrivit susrei citate, în prezent, pe platforma http://medicamentelipsa.ms.ro/elaborată de Ministerul Sănătății pentru pacienți, medici, farmaciști și asociații, în vederea raportării medicamentelor care lipsesc din farmacii, nu există niciun medicament care să facă obiectul unor exporturi ale societăților membre ADEM.
În ultimii 6 ani, nivelul pieței intracomunitare în acest segment, a fost de peste 4,5 miliarde EUR în Uniunea Europeană, din care piața din România a reprezentat aproximativ 250-300 milioane EUR. În acest domeniu sunt angajate peste 10.000 de persoane la nivel comunitar.
Membrii ADEM au înregistrat o cifră de afaceri de peste 70 milioane EUR, care reprezintă exporturi și importuri de medicamente. Diferența până la suma totală de aproximativ 250-300 milioane EUR în România, o reprezintă activitatea unor distribuitori de medicamente din Româniași a altor societăți prezente pe piață.