Nu este nevoie de o suprareglementare a publicității la medicamente și suplimente alimentare, ci de o mai bună implementare a legislației în vigoare prin colaborare între autoritățile statului și companii, potrivit autorităților și reprezentanților companiilor de medicamente și suplimente alimentare. Pentru a vedea care este și opinia pacienților cărora li se adresează publicitatea la medicamente, conducerea Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va lansa un chestionar pe site-ul instituției pentru a afla părerea celor cărora li se adresează publicitatea.
Promovarea medicamentelor prin publicitatea atât audiovizuală cât și cea din mediul online ar trebui să fie reglementată adecvat, echilibrată, cu informații complete, validate științific fără influențe asupra deciziei de tratament, respectiv de a încuraja utilizarea rațională a medicamentelor.
”Avem nevoie de un cadrul legislativ bine pus la punct și de o comunicare adecvată, de controale eficiente ale instituțiilor responsabile în domeniul publicității la medicamente și la suplimente alimentare pentru ca pacienții să aibă încredere. Medicul și farmacistul sunt actori foarte importanti, iar cetățenii trebuie informați că au nevoie de sfatul specialistului înainte de a-și administra un produs”, a declarat Conf.dr. Diana Loreta Paun, consilier de Stat în Aministrația Prezidențială, în cadrul evenimentului PRIA Drug &Medicine Publicity, ce a avut loc la data de 15 februarie 2017, la București.
O suprareglementare a actualei legislații privind publicitatea la medicamente nu este necesară, eventual este nevoie de o îmbunătățire a cadrului legislativ din domeniu cu acțiuni moderate, în acest sens, este de părere Laszlo Atilla, președintele Comisiei de Sănătate din Senat.
“Eu nu sunt un fan al ultrareglementării în domeniul publicității la medicamente și suplimente alimentare. Un cadru legislativ care nu a fost negociat, realizat fără implicarea tuturor factorilor în domeniu de obicei duce la un eșec. De obicei, reglementarea ar trebui să apară atunci când piața nu funcționează. În decursul istoriei reglementările cele mai eficiente s-au impus de jos în sus și dacă se respectă acest parcurs vom avea reglementări valabile pentru o perioadă mare de timp”, a declarat Laszlo Attila.
În ceea ce privește publicitatea la suplimente alimentare, conducerea Patronatului Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) susține că există anumite derapaje în ceea ce privește comunicarea publicitară în domeniul suplimentelor alimentare, dar ”există o legislație suficientă în domeniu astfel încât să se pună capăt acestor derapaje”.
”Există un Regulament european (1924/2006) care stabilește cadrul legislativ privind ceea ce poate fi comunicat către pacient. Suprareglementarea în acest domeniu nu își are locul. Aplicarea legislației actuale în piață și controlul mult mai accentuat ar duce la evitarea acestor derapaje”, a adăugat Gerald Flintoacă, secretar general PRISA.
Diana Mereu, directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) a subliniat importanța implicării autorităților cu rol de implementare și cristalizarea unor ghiduri de bune practici care să fie respectate de către toți jucătorii de pe piață.
”Pentru a avea consumatori informați, ceea ce ne dorim noi în acest sens este să facem în așa fel încât aceștia să aibă acces la informații corecte, relevante și ușor accesibile. Totodată, ne dorim ca pacienții și consumatorii să fie parteneri la dialog, alături de instituții, autorități și companii reprezentative din industrie, astfel încât nevoile lor să fie adresate corespunzător”, a precizat Diana Mereu.
Pe viitor, pentru a afla și opinia pacienților și în funcție de acest aspect să fie revizuită legislația în domeniul, conducerea ANMDM va aplica un chestionar pe site-ul instituției.
”Am avut o întâlnire cu colegii de la RASCI și am stabilit să dezvoltam un chestionar care să fie aplicat pe site-ul nostru astfel încât să vedem care este opinia celor pentru care muncim cu această publicitate. (...) Cred că este momentul să vedem ce zic oamenii care privesc aceste lucruri. (...) Dacă reușim să avem un punct de vedere al pacienților, al consumatorilor de OTC- uri, putem discuta de o revizuire a legislației în funcție de cum văd ei ceea ce li se oferă”, a declarat Dr. Nicolae Fotin, președintele ANMDM.