Așa poate fi descrisă colaborarea dintre Universitatea de Medicină și Framacie Târgu-Mureș și Asociația Medicilor de Familie Mureș. Studenții din anul VI au prilejul, începând din acest an, să efectueze stagii în cabinetele medicilor de familie, aflând ce înseamnă practic această specialitate, familiarizându-se cu tehnologia din cabinet, într-un cuvânt cu business-ul medicina de familie. De câștigat au și medicii de familie implicați în proiect, deoarece beneficiază de cursuri postuniversitare gratuite la UMF Târgu-Mureș. Dar pentru asta este nevoie de mai multă implicare.
Concret, proiectul a pornit din dorința de a familiariza studenții cu specialitatea medicina de familie, considerată de mulți ultima opțiune în caz că nu reușesc la altă specialitate. Pentru Andreea Catana, studentă în ultimul an la Medicină Generală medicina primară a urcat pe podiumul opțiunilor după stagiul efectuat în cabinetul medicului de familie. A învățat să completeze o rețetă electronică, să completeze un registru al pacienților cronici, să vadă un registru de imunizări. ”Ni s-a explicat că un medic de familie trebuie să aibă și abilități manageriale, trebuie să știe cum să își gestioneze timpul pentru pacient, costurile. Mai mult, am lucrat cu rețete elecronice. La cabinetul unde am fost eu erau mai mulți pacienți cronici, vârstnici, copiii cu imunizări sau gravide mai puțin am avut ocazia să văd. Alți colegi au avut ocazia să vadă mai amănunțit cum arată un registru pentru consultații pentru gravide, să completeze așa ceva. Înainte medicina de familie nu era o opțiune. Categoric, am zis, nu vreau medicină de familie, acum a mai crescut, e undeva pe listă și o consider o opțiune”, a recunoscut studenta.
Promovarea brandului medicina de familie
Ideea proiectului, concretizat într-o colaborare fructuoasă și de durată, speră inițiatorii, cu UMF Târgu-Mureș, s-a născut din dorința de promovare a specialității medicina de familie ca un brand. ”Promovarea medicinii de familie nu ceea ce se vede de către student ca pacient, ci tot ceea ce înseamnă medicina de familie care implică partea de medicină curativă, preventivă și socială. Pe de altă parte este partea de business, care este adevărata provocare și aș recomanda studenților să privească altfel lucrurile, practic. Ca medic de familie nu te poți specializa pe ceva, trebuie să ști din toate câte ceva. În cabinetul medicului de familie vine și pacientul cu afecțiune gastroenterologică acută sau cronică și cu afecțiune neurologică acută sau cronică, este o provocare permanentă”, a precizat dr. Remus Șipoș, președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș și inițiatorul proiectului.
Oportunitate pentru studenți
Marele câștig al studentului se concretizează în cunoștințele acumulate despre latura tehnologică din cabinetul medicului de familie. La sfârșitul celor șase ani de facultste știe să completeze o rețetă electronică. ”Este de admirat că, după ce au terminat stagiul, studenții pot prescrie o rețetă electronică. Noi avem mari probleme când la externare sau un consult în spital pacientul nu primește rețeta electronică, nu se încheie actul medical așa cum prevede Contractul cadru. Sunt medici în vârstă care au probleme în a prescrie rețete electronice”, a explicat dr. Șipoș.
Câștig pentru medicii de familie
Începând cu anul universitar 2013-2014 se va încerca o armonizare a stagiilor efectuate la medicii de familie, astfel încât studenții să obțină, în mod egal, informații. Dar pentru acest lucru este nevoie de o implicare mai mare a medicilor de familie în proiect. La început s-au înscris doar 23 de cadre medicale de medicina primară, iar numărul studenților prea mare nu a permis ca aceștia să primească optim toate informațiile necesare. De asemenea, din anul universitar 2013-2014 se vor organiza la UMF Târgu-Mureș două cursuri postuniversitare adresate medicilor de familie, unul în semestrul I, iar altul în semestrul II centrate direct pe nevoile medicului de familie, un update privind principalele probleme medicale întâlnite în cabinetul medicului de familie. ”Este această problemă tehnică privind numărul maxim de studenți în cabinet, mai mult de doi nu au spațiu să lucreze. Trebuie să le dăm ocazia să lucreze și din acest punct de vedere trebuie să creștem numărul medicilor. Este necesar să avem deschidere totală față de colegii noștri mai tineri și să le arătăm importanța medicinei de familie”, este îndemnul președintelui Asociației Medicilor de Familie Mureș atât către medicii de familie din mediul urban, cât și din rural, deoarece rezidenții din anul III ar putea efectua jumătate din stagiatură în cabinetele din mediul rural. ”Această pregătire a medicului de familie vizează și medicul rezident, care în anul III de rezidențiat are un an de stagiu în cabinetul medicului de familie. Din discuțiile purtate am convenit ca șase luni din acel an să se facă în cabinet, în rural, pentru că acolo se face cu adevărat medicină socială”, a mai adăugat dr. Șipoș.