Reprezentanții pacienților ar putea face parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății

Medici

Vizualizari: 6017

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Secretarul de stat Cristian Grasu a anunțat că se ia în calcul posibilitatea ca reprezentanții pacienților să facă parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, potrivit Agerpres.

"Dânșii au cerut, eu voi fi interfața cu ministerul și voi da mai departe toate aceste solicitări către grupul de lucru care s-a ocupat de scrierea acestui ordin. Solicitările vor fi tratate cu toată seriozitatea și, ținând cont de antecedente, de comisia de bioetică, bănuiesc că cel mai sigur așa se va întâmpla. Plus propunerea domnului președinte Cezar Irimia (președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România — n.r.) care mi s-a părut de bun simț — aceea de a publica pe site-ul Ministerului Sănătății rezumatele tuturor ședințelor, temele discutate", a declarat Grasu, la dezbaterea publică organizată de MS privind proiectul de ordin referitor la componența, atribuțiile, regulamentul de organizare și funcționare al comisiilor de specialitate.

În ceea ce privește situația în care unii membri ai comisiilor s-ar putea afla în situație de incompatibilitate, Cristian Grasu a spus că nu este nevoie să se stipuleze într-un ordin ceva ce este prevăzut într-o lege.

"Fiecare om este răspunzător pentru faptele sale. Dacă eu știu că sunt incompatibil, voi lua decizia corectă și mă voi retrage sau nu mă voi înscrie sau nu voi accepta o nominalizare. Dacă în timp ce îmi desfășor activitatea ca membru într-o comisie constat că am ajuns într-o situație de incompatibilitate sau conflict de interese, la fel cred că orice om de bună-credință va lua atitudinea corespunzătoare — fie se va suspenda, fie se va retrage", a explicat secretarul de stat.

El a adăugat că, dacă există o persoană care nu este de bună-credință, sunt instituții abilitate care să cerceteze și să pună în aplicare legea.

"În același timp, este prevăzut în noul ordin că Direcția de Integritate din Ministerul Sănătății va verifica periodic aspectele declarate de fiecare membru și va sesiza atunci când este cazul apariția unor situații de incompatibilitate, de conflict de interese", a precizat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, comisiile de specialitate funcționează, în prezent, la cota de avarie.

"Foarte mulți, 43 de medici au renunțat, și-au dat demisia, între decembrie 2016 și martie 2017. În contrapartidă, până la 1 martie s-au înscris 17 persoane pentru 59 de comisii. (...) Într-o comisie sunt cel puțin șase membri", a arătat Grasu.

El a explicat că mulți dintre cei care au demisionat nu corespundeau acelor aspecte legate de finanțarea anumitor participări la specializări, la congrese.

Cristian Grasu a spus că se găsesc greu persoane pentru a face parte din aceste comisii. "A fost dificil și în continuare este dificil să le menținem. Experții nu sunt foarte încântați", a completat secretarul de stat.

În opinia președintelui Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, creșterea numărului de comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății de la 28 la 59 reprezintă un real beneficiu pentru pacienți. Mai multe comisii înseamnă disecarea patologiilor în sistemul de sănătate publică, deciziile vor veni mai repede iar pacienții nu sunt puși în situația să aștepte, a explicat Irimia.

"Legat de incompatibilități, este o lege care le reglementează, este Codul penal, care stipulează această incompatibilitate a medicilor care vin la aceste comisii. Este foarte simplu ca oricare medic care este în incompatibilitate cu evaluarea unui medicament al unei companii cu care a fost într-o relație contractuală să se abțină la vot, să dezbată, să facă parte din comisie, dar să se abțină la vot — asta a fost și propunerea asociațiilor de pacienți. Nu s-a luat în considerare, drept pentru care totul s-a blocat. Noi am suferit foarte mult, a trebuit să acționăm statul în judecată ca să avem acces la medicamentele la care am fi avut acces dacă aceste comisii funcționau în regim normal", a spus Cezar Irimia.

Întrebat dacă este deranjat de faptul că Ministerul Sănătății dorește ca din comisii să facă parte personalități de notorietate din medicina românească, Irimia a răspuns că nu.

"Ne dorim ca acești medici de notorietate internațională să fie în aceste comisii, nu să facă parte din comisiile europene unde se decid ghidurile pe patologii iar în comisiile din țara noastră să nu facă parte din cauza acestui criteriu discriminator de incompatibilitate. Avem specialiști de marcă care participă la elaborarea ghidurilor internaționale iar în România nu pot participa la comisiile de specialitate din această cauză. Am mai făcut parte din aceste comisii în 2008, pe vremea domnului ministru Nicolăescu, s-au elaborat atunci multe acte normative. A fost o perioadă bună în care s-au introdus noi medicamente pe lista de compensate și gratuite. (...) Excluderea noastră, așa cum prevede noul ordin, nu este un lucru benefic pentru că alimentează tensiunea între pacienți și minister. Prezența noastră aduce transparență, dorim să fim în comisii pentru acest lucru", a transmis Irimia.

Carmen Uscatu, reprezentanta Asociației Dăruiește Viață, a cerut ca membrii comisiilor de specialitate să nu fie aleși în funcție de notorietate.

"Comisiile sunt inima acestui sistem medical. Aceste comisii ar trebui să funcționeze cu oameni care își doresc să schimbe ceva. Să asigurăm transparența acestor comisii, vrem criterii de selecție clare", a spus ea.

Secretarul de stat Cristian Grasu a arătat, la finalul dezbaterii, că reprezentanții ministerului sunt deschiși la o reluare a discuției, pentru a stabili mai în detaliu criteriile.

Sursa Agerpres

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Medici

Vizualizari: 367107

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Medici

Vizualizari: 826079

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]