Revista MedFarm în colaborare cu Centrul de Specializare Profesională „Smart MedFarm” vă prezintă mai jos un set de întrebări și răspunsuri privind rețeta electronică pe care le considerăm extrem de utile atât pentru medici cât și pentru farmaciști pentru o mai bună întelegere a procedurii de lucru cu acest instrument. (http://siui.casan.ro )
Ce înțelegeţi prin reţetă emisă „online” şi „offline”?
Online – este prescripţia în format electronic care este completată folosind o aplicaţie informatică dedicată care este conectată la Sistemul Informatic pentru Prescripţia Electronică al CNAS, iar prescripţia este validată şi înregistrată în formă electronică în sistem înainte de a fi tipărită. Pentru conectarea la sistemul informatic al CNAS, furnizorul trebuie să utilizeze un certificat digital calificat, iar aplicaţia trebuie să fie înregistrată în baza unei serii de licenţe eliberate din sistem. Offline – este prescripţia în format electronic care este completată folosind o aplicaţie informatică dedicată care nu este conectată la Sistemul Informatic pentru Prescripţia Electronică al CNAS şi este tipărită fără a fi validată şi înregistrată în sistem, sau prescripţia completată manual pe hârtie, respectând formularul specific prevăzut în normele CNAS.
Medicul prescriptor nu are posibilitate de conectare la cabinet / în zona. Ce se întâmplă?
Reţeta va fi introdusă în calculator folosind aplicaţia dedicată şi se va raporta odată cu raportarea lunara la CAS. Aici se vor prelua reţetele automat în sistem, folosind mecanismele existente.
Ce trebuie să facă farmacia ca să se sincronizeze cu sistemul și să elibereze rețeta?
„Sincronizarea” la care faceti referința este data de varianta „online” a prescrierii unde rețeta odată înmânată pacientului este „urcată” în sistem și devine vizualizabilă de orice farmacie din judetul respectiv (momentan) cu care medicul prescriptor are contract. Posibilitatea farmaciei de a vizualiza reteta și de a o elibera este dată însa numai de identificarea în sistem pe baza rețetei cu cod de bare 2d pe care pacientul o are asupra sa sau în viitor, pe baza cardului de asigurat. Scanarea codului de bare reprezintă singura posibilitate de accesare a rețetei din sistem pentru varianta prescrierii on-line, pentru situația când la farmacie nu se prezinta pacientul caruia i s-a prescris reteta. Această procedură de identificare a fost sugerată de farmaciști, cu ocazia unei prezentări a rețetei electronice în turneul de informare pe care CNAS l-a efectuat in țară și a fost introdusă prompt în dezvoltarea aplicației și în specificațiile transmise dezvoltatorilor privați de soft din domeniu.
Cu ce se duce pacientul la o altă farmacie dacă nu i-au fost eliberate toate medicamentele la prima farmacie ?
Cu formularul tipărit de prima farmacie pe care apar înscrise medicamentele eliberate.
De unde știu dacă de pe o rețetă cu medicamente pe 3 luni s-au ridicat medicamente doar pe 1 luna?
Conform prevederilor actuale, medicamentele prescrise pe o rețetă pentru 3 luni care ramân pe rețetă dacă nu se ridică în totalitate, nu se mai pot elibera în acel interval. Pacientul fie primește o rețetă pe 3 luni și o ridică în totalitate, fie trebuie să solicite rețete lunar.
Cum este anunțat medicul de familie dacă la farmacie o rețeta pe trei luni a fost eliberată doar pe o lună?
Este atenționat de catre sistem.
Când este mai bine să preiau seriile rețetelor și în câte exemplare se printează rețetele pentru off-line?
La începutul lunii de activitate sau ori de câte ori mai este nevoie. Pentru situația de rețete off-line se printează în 2 exemplare. Pentru off-line la domiciliu trebuie avut în vedere si faptul că rețeta prescrisă trebuie mai târziu înregistrată în calculator, la cabinet și ca atare este necesară cas înregistrarea să fie în registrul de consultații la domiciliu, fie pe un exemplar suplimentar.
Dacă medicul prescriptor a prescris 10 tablete de concentrație 1mg, farmacia îi poate elibera 20 de tablete de concentrație 0.5mg ?
Nu sunt modificări față de prevederile actuale.
Ce se intampla daca farmacia elibereaza reteta unui neasigurat?
Nu are legatură cu rețeta. Orice persoană delegată/împuternicită de pacientul/pacienta căruia/căreia i-a fost eliberată rețeta poate ridica medicamentele, indiferent ca este sau nu asigurat.
Ce se intampla daca medical prescriptor scrie la domiciliul pacientului o reteta gresita care ajunge la farmacie? Ce face farmacistul in acest caz?
Medicul raspunde de neglijenta sa. Farmacia poate refuza eliberarea retetei, optiune pe care o si recomandam.
Se poate elibera doar o pozitie din rețeta? Rețeta rmane activa in sistem in acest caz?
Da. Este situatia retetei fractionate. Numai o reteta on-line se poate fractiona momentan.
De ce nu se poate fractiona pe cantitate?
Nu este posibil si corect medical. Se pot insa elibera mai putine medicamente decit cele prescrise insa restul cantitatii se anuleaza.
De ce medicul are voie sa scrie denumirea comerciala si nu substanta activa?
Medicul trebuie sa utilizeze substanta activa (denumire comuna internationala), dar poate, in situatii exceptionale sa prescrie o anumita denumire comerciala, conform prevederilor normative in vigoare.
Care sunt motivele justificative acceptate care pot determina sa se prescrie reteta electronica?
Cum nu exista diferente notabile intre situatia actuala de prescriere prin inscriere pe calculator si tiparire pe autocopiante si ”prescrierea electronica”, motivele ar fi, pentru medic – (1)prescrierea este mai lizibila prin tiparire, eliminindu-se erorile de citire si eliberare medicamente, (2)odata cu renuntarea la fromularele autocopiante, medicul isi poate tipari singur, la cabinet retetele fara a mai fi nevoie sa mearga la CAS ca sa cumpere formulare, (3) asistarea la prescriere pentru evitarea greselilor de prescriere, polipragmazie, supradozare etc.Pentru farmacist avantajele sunt notabil mai mari – (1)preluare autoamata date, fara erori si fara ulterioare contestatii la plata, (2)timp foarte scazut de eliberare a retetei, (3)raportari foarte facile, (4)validare on line pentru plata a retetelor eliberate.Pentru pacient – (1)timp scazut la ridicarea medicamentelor, (2)eliberare fractionata din mai multe farmacii si in viitor, (3)posibilitatea de a ridica medicatia de oriunde din tara