La conferinţa de presă, susţinută vineri 25 Octombrie 2013 de dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia pacienţilor din România, s-au discutat si probleme ce pot apărea odată cu introducerea cardului de sănătate.
”Cardul de sănătate nu va cuprinde date medicale, nici nu e nevoie. Pentru că începând cu anul 2014 se preconizează introducerea Dosarului Electronic. În momentul în care cardul este introdus în cititor se deschide Dosarul Electronic şi toate datele medicale ale pacientilor sunt vizibile pentru medic. In cea ce priveşte calitatea de asigurat, aşa cum s-a întâmplat la aplicatia SIPE (Prescripţie Electronică a Sistemului Informatic) care a preluat toate erorile din SIUI, pentru că provine din acelaşi soft, la fel cardul de sănătate şi la fel Dosarul Electronic în ceea ce priveşte calitatea de asigurat al pacientului îşi vor prelua exact aceleasi erori pentru că tot din acelaşi SIUI iau informaţiile. Până când nu va exista o ameliorare pentru comunicare de date între Casa Naţională de Sănătate şi instituţiile partenere, adică Evidenţa Populaţiei, Camera de Muncă, Casa de Pensii, Oficiul de handicap, Ministerul Învăţământului, pentru elevi şi studenţi, mai nou şi cu ANAF, până nu se va rezolva această comunicare eficientă şi permanentă, nu se vor rezolva aceste erori”, a spus dr. Rodica Tănăsescu.
În continuare preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu a vorbit despre problemele cu care se confruntă medicul de familie, pus în situaţia de a plăti medicamentele prescrise pentru pacient, dintr-o vină care nu le aparţine medicilor, dar care sunt cauzate de aceste erori de comunicare. Aşa este cazul pacientului internat ambulator care a primit reţetă, sau pacientul care a primit de la medicul de familie reţetă pe un program, dar acesta fiind internat nu poate primi medicamente din programe. Cazul pacientului care, peste pensia de 700 de lei, mai are câţiva lei din chirie sau ceva ajutor, ceea medicul nu are de unde să ştie şi e şi penibil să întrebe, pentru că niciun medic din România nu este şi nu trebuie să fie un organ fiscal! Situaţia financiară a pacientului nu este problema medicului. “Treaba medicului este să consulte şi să dea tratamentul adecvat pacientului, pe baza unei calităţi de asigurat pe care Casa trebuie s-o confirme, altfel vom fi puşi în situaţia de a refuza aceste reţete cu o compensare mai bună, pacienţilor la care aceştia au dreptul”a subliniat dr. Rodica Tănăsescu.
“Şi nouă ni s-a părut absurd să barăm accesul la sănătate pentru această chestiune care poate fi reglată în timp. Există mijloace legale, există posibilitatea urmăririi unui pacient chiar şi peste cinci ani” a considerat şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia pacienţilor din România.
„Un pacient cu hepatită cronică post virală internat la spital că şi-a rupt piciorul, sau pentru cură de citostatice, pacienţii au nevoie de medicamente, costul acestora este imputată medicilor. Ceea ce nu este corect. “Ori ne asumăm să plătim ori nu le mai dăm reţete, ceea ce este inuman”, a concluzionat dr. Rodica Tănăsescu.