Sănătatea la locul de muncă, soluții pentru o schimbare la Congresul de Medicina Muncii

Medici

Vizualizari: 2235

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

img_0700-300x200Schimbarea mentalității profesionștilor care activează în specialitatea medicina muncii privind controlul periodic sau la angajare, respectiv o abordardare atentă și serioasă pentru că ”medicina muncii nu diferă cu nimic de alte specialități”, o comunicare eficientă cu colegii din celelalte specialități, dar și implicare a angajatorilor în acest proces ar putea duce la ”un grad de sănătate și productivitate a muncii sporite”. A XVII-a ediție a Congresului Național de Medicina Muncii organizat de Clinica de Medicina Muncii a Spitalului Clinic Județean Mureș ”va marca un moment important în istoria acestei manifestări științifice, prin deschiderea către specialitățile medicale cu care specialitatea noastră, medicina muncii, lucrează îndeaproape atât pentru diagnosticul și tratamentul bolilor profesionale sau a bolilor legate de profesie, cât și pentru promovarea sănătății și securității la locul de muncă”, susține șef de lucrări dr. Horațiu Moldovan, președintele Congresului.

Reporter: În 2014 Clinica de Medicina Muncii din Tîrgu-Mureș este organizlatorul celei de a XVII-a ediții a Congresului Național de Medicina Muncii. Ce înseamna acest lucru pentru profesioniștii din Mureș care activează în acest domeniu?

Dr. Horațiu Moldovan: Aducerea acestui congres la Tîrgu-Mureș, după aproape zece ani, înseamnă, în primul rând, recunoașterea pe plan național a școlii mureșene de medicina muncii. Este, de fapt, continuarea unor demersuri profesionale, științifice și educaționale moștenite de la regretatul Conf. univ. dr. Szasz Lorand, promotor al numeroaselor inițiative de reformare a medicinei muncii în România.

Reporter: Este un congres cu participare internațională, ce speakeri vor veni?

Dr. Horațiu Moldovan: Pentru că dorim ca această manifestare să fie una de cea mai înaltă ținută științifică am considerat necesară prezența unor personalități internaționale în domeniul medicinei muncii. Astfel, vom avea speakeri din Franța, Germania, Ungaria, Cehia, Slovenia și Republica Moldova. Este vorba despre profesori universitari care conduc organisme europene de medicina muncii și reprezintă universități de renume: Prof. Dr. Xaver Baur – președintele Societății Europene de Medicina Muncii, Prof. Dr. Sara Felszeghi și Prof. Dr. Karoly Cseh – Universitatea Semmelweis, Prof. Dr. Alenka Škerjanc- Universitatea Ljubljana, președintele Uniunii Europene a Medicilor Specialiști de Medicina Muncii, Prof Dr. Grigore Friptuleac – Universitatea de Medicină Chișinău, Prof. Dr. Sergey Zakharov – director Centrul Național de Toxicologie Clinică din Praga, Prof Dr. Daniela Pelclova, Universitatea Charles, Cehia.

De asemenea, vor fi în jur de 500 de participanți.
Reporter: Ce teme se vor dezbate?

Dr. Horațiu Moldovan: Congresul va avea patru teme principale: abordarea multidisciplinară a bolilor profesionale, toxicologia ocupațională, somnologia în medicina muncii și abordarea legislativă a medicinei muncii în România și Uniunea Europeană.

Reporter: Din punctul dumneavoastră de vedere, ce schimbări ar trebui să se producă în sistemul sanitar privind medicina muncii?

Dr. Horațiu Moldovan: Prima schimbare, absolut necesară, este a mentalității celor care activează în acest domeniu. Responsabilitatea actului medical în medicina muncii nu diferă cu nimic de alte specialități, iar tratatea superficială, uneori, a controlului medical periodic sau la angajare poate duce la erori grave, care pun în pericol viața celui care ar trebui să beneficieze de examinarea medicală de medicina muncii.

Se lucrează în această perioadă, foarte intens, la completarea și modificarea legislației în domeniul medicinei muncii și sper ca în termen de un an să avem finalizată reforma în acest sector, astfel încât medicul de medicina muncii să fie mai prezent la locul de muncă, nu doar cu ocazia controlului medical periodic, să poată să cunoască procesele tehnologice și riscurile la care sunte expuși lucrătorii, să poată beneficia de ajutorul unei echipe multidisciplinare care să includă ergonom, psiholog, toxicolog, igienist.

Am propus, de asemenea, Ministerului Sănătății ca medicul de medicina muncii să obțină acces la viitorul dosar medical al pacientului, unde va consemna rezultatele controlului medical la angajare și periodic și va avea la dispoziție întregul istoric medical al pacientului, eliminând astfel posibilitatea unor scăpări sau erori medicale prin necunoașterea acestor date.

Reporter: Cum este privită medicina muncii în România?

Dr. Horațiu Moldovan: Medicina muncii este una dintre cele mai reglementate specialități medicale din România, existând azi zeci de acte normative care reglementează acest domeniu.

Pentru că nu este o corelare a tuturor acestor reglementări, există și scăpări sau interpretări care exced interesul pacientului (lucrătorului) dar și cele ale angajatului.

Astfel, există situații când angajatorul ascunde anumite noxe de teama unui control, a necesității obținerii unor avize, a implicării financiare mai importante și, de multe ori, medicul de medicina muncii, neavând independența totală față de angajator, este angrenat în ocolirea anumitor obligații profesionale. Desigur, încă nu conștientizăm pe deplin importanța unui control medical periodic, dar acest lucru va fi clarificat și eliminat odată cu ducerea la bun sfârșit a reformei în domeniul medicinei muncii.

Reporter: La intersecția dintre medicina muncii și celelalte specialități medicale, care sunt punctele comune care converg?

Dr. Horațiu Moldovan: Nu întâmplător am ales abordarea multidsiciplinară a bolilor profesionale ca temă principală a congresului. Medicina muncii este practic o specialitate cu implicații vaste în multe domenii ale medicinei ca medicina internă, pneumologia, cardiologia, medicina de familie, medicina de urgență, dermatologia, ORL, oftalmologia, neurologia, psihiatria ș.a.m.d. abordând o patologie comună cu toate aceste specialități.

Dacă nu există o comunicare eficientă, bidirecțională între medicii de medicina muncii și colegii din aceste specialități există riscul unui management defectuos al bolilor profesionale și a bolilor legate de profesie. Ca exemplu, dacă un pacient se adresează cardiologului pentru o hipertensiune arterială iar acesta nu ia în considerare expunerea profesională la zgomot, suprasolicitarea fizică sau psihică de la locul de muncă, tratamentul poate fi ineficient fără măsurile medicale și tehnico-organizatorice recomandate de medicul de medicina muncii.

Prin aducerea la aceeași masă a tuturor specialiștilor implicați în gestionarea bolilor profesionale și a bolilor legate de profesie punem bazele unei colaborări normale între toți specialiștii implicați în managementul acestor afecțiuni, ceea ce duce implicit la un grad de sănătate și productivitate a muncii sporite.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Medici

Vizualizari: 350964

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Medici

Vizualizari: 804493

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]