Schimbări aduse spitalelor la contractarea pe 2014

Spitale

Vizualizari: 2150

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Contractarea din acest an pentru spitale aduce noutăți atât în ceea ce privește modalitatea de finanțare, cât și pentru pacienții internați, potrivit proiectului de norme al Contractului Cadru 2014-2015.

În primul rând, tariful pe caz ponderat rămâne același și nu se modifică, doar ICM-ul realizat  va fi diferit la acele unități sanitare cu paturi la care ICM-ul realizat față de cel contractat în 2013 este mai mare, dar nu mai mare de 5%, iar spitalele noi intră la nivelul ICM-ului național 2013 +5%.

”Spitalul finanțat prin DRG pe secții de acuți și cronici în anul 2013 a avut o sumă minimă contractată, calculată în baza unei formule de calcul, în acest an modificarea cea mai importantă se referă la faptul că în suma minimă contractată, sau așa se propune, să fie cuprinsă și spitalizarea de zi. Este binecunoscut faptul că în politica MS în ultima perioadă s-a pus un accent mult mai mare pe tot ceea ce înseamnă activitatea ambulatorie, încercând să se reducă cât mai mult accesul pacientului în spitale unde știm foarte bine că există niște costuri foarte mari ale serviciilor medicale”, a precizat ec. Rodica Biro, director executiv Direcția Relații Contractuale CAS Mureș.

În acest context contractarea pe spitale va avea în vedere diagnostice care se pot trata la nivel de ambulator și eventual în spitalizare de zi, ceea ce presupune ca fiecare spital să-și elaboreze o listă cu diagnostice de interne și diagnostice chirurgicale care vor fi tratate în regimul spitalizării de zi pe baza unor tarife bine fundamentate și negociate cu Casa de Asigurări de Sănătate.

”Lista pentru afecțiunile medicale și chirurgicale pentru care se contractează spitalizarea de zi probabil că se va numi ”Listă pentru internări evitabile”, însă acest lucru nu înseamnă că nu se vor regăsi diagnostice dintre acestea și în spitalizare continuă. De asemenea, se vor grupa diagnosticele în funcție de aceste aspecte. În contractarea pe 2013 spitalizarea de zi avea o marjă maximă de contractare de 30% din spitalizarea continuă și acest lucru dispare”, a adăugat ec. Biro.

Transparența serviciilor acordate pacienților internați

De asemenea, medicii din spital vor avea modificări pe foile de observație atât pentru spitalizare de zi, cât și pentru spitalizarea continuă și, în urma acestor modificări, pe spitalizarea continuă, de exemplu, vor exista rubrici care vor trebui bifate și în acest fel pe documentul de ieșire din spital se va vedea foarte clar de ce fel de  servicii a beneficiat pacienții pe perioada internării și care sunt documentele cu care părăsește spitalul. ”Spitalul este obligat să emită toate documentele de care are nevoie pacientul și anume tratament medicamentos pentru 30 de zile, concediu medical,  dacă i se recomandă dispozitive medicale sau servicii de îngrijire la domiciliu”, a menționat directorul executiv Direcția Relații Contractuale CAS Mureș.

Contractarea numărului de paturi revine comisiei județene CAS și DSP

O altă noutate adusă de proiectul de norme privind Contractul Cadru 2014-2015 se referă la faptul că nu mai există nicio mențiune referitoare la numărul paturilor contractate din sistemul public și din sistemul privat,  această decizie a numărului de paturi contractabile revenindu-i comisiei mixte de la nivelul județului, adică CAS și DSP, care poate decide câte paturi va contracta din oferta spitalelor private și câte din cea a spitalelor publice, încadrându-se în numărul de paturi contractabile stabilit prin ordin al MS.

”Nu sunt stabilite încă niște criterii, în condițiile în care această decizie va aparține unei comisii este posibil ca aceasta să funcționeze în baza unui regulament stabilit de MS și CNAS. Se așteaptă actul normativ care reglementează numărul de paturi contractabil pe anul 2014, care nu a apărut încă”, a subliniat ec. Biro.

Monitorizare și transparență a medicamentelor din spitale,

O altă modificare aduce un plus pentru pacienții cronici internați în spitale, nevoiți să își cumpere medicamentele datorită lipsurilor din unitățile sanitare, precum și din cauza faptului că medicii de familie nu puteau elibera prescripții medicale pe perioada internării. Acest lucru a fost remediat și managerii de spital sunt obligați să prezinte la contractare lista  DCI-urilor corespunzătoare specialităților din structură, pe care spitalul se angajează să le asigure pacienților internați. Aceste liste vor fi preluate într-un sistem informatic și vor putea fi accesate de orice medic de familie, indiferent de teritoriul în care se află spitalul tocmai pentru a emite acele prescripții pe perioada internării. ”Și până acum exista această obligativitate de a depune o listă la Casă referitoare la DCI -urile pe care le asigura spitalul, însă nu a existat o transparență așa de mare încât să nu ne trezim în situația în care ori spitalul ori medicul din ambulator să facă tot felul de artificii pentru ca bolnavul să beneficieze de tratamentul de care are nevoie”, a mai spus ec. Biro.

Conform unui model cuprins în normă spitalul eliberează o adeverință pacientului internat prin care acesta are dreptul să beneficieze de prescripție în ambulator. Persoana internată poate beneficia de prescripție pe perioada internării pentru bolile cuprinse în programele naționale de sănătate, pentru diagnosticele pentru care beneficiază de tratament cu decizie eliberată de CNAS sau de CAS-uri judeșen și eventual pentru tratamentul bolilor cronice atunci când lista publicată de către spital nu poate să acopere aceste tratamente.

Plan de rambursare a cheltuielilor pacienților, obligație pentru manageri

De asemenea, managerii de spital vor trebui să-și elaboreze o metodologie proprie de rambursare a cheltuielilor pacienților, efectuate pe timpul spitalizării. ”Asta este o decizie care s-a introdus în urma repetatelor procese pe care pacienții le-au intentat atât Casei cât și spitalului atunci când au fost puși în situația de a-și achiziționa anumite materiale sanitare și cred că lucrul cel mai elocvent este materialul sanitar din Programul național cardiovascular, stent. Managerul trebuie să-și expună criteriile de internare și trebuie să funcționeze la nivelul fiecărui spital un management al listei de așteptare a pacienților. Bineînțeles că de aici rezultă că cei din casele de asigurări de sănătate vor trebui să verifice aceste criterii de internare, respectarea lor și existența unei liste de așteptare. Managerul trebuie să-și asume acest management al accesului pacientului pe declarație pe proprie răspundere. Ar trebui să fie o condiție necesară la contractare”, a subliniat ec. Biro, cu precizarea că această mențiune s-a născut în urma ultimelor constatări efectuate prin controlul Curții de Conturi în care tot timpul s-au făcut suprapuneri de servicii și s-a constat că mulți pacienți au beneficiat de rețete. ”Interpretarea Curții de Conturi a avut în vedere prevederile actelor normative în vigoare, de aceea probabil că aceste norme conțin mențiuni exprese referitoare la posibilitatea prescrierilor și condițiilor în care se pot prescrie.”

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Spitale

Vizualizari: 151941

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Spitale

Vizualizari: 545490

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]

Legislație în lucru privind comercializarea și utilizarea testelor rapide de detecție a antigenelor SARS-Cov-2

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. În România, testele rapide antigen sunt folosite […]