Sighişoara, leagănul unui profesor de mare viitor

Medici

Vizualizari: 3758

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

”Mi-a rămas o imagine idilică despre copilăria petrecută la Sighişoara, despre oamenii care mi-au influenţat cariera. Chiar şi astăzi îmi e greu să explic de ce admir acest oraş pe care îl găsesc atât de  frumos”, a mărturisit prof.dr. Radu Deac, cu gândurile departe duse în anii copilăriei petrecute în cetatea medievală. Sighişoara a fost leagănul în care s-a născut pasiunea lui Radu Deac pentru medicină. Anul acesta, printr-o hotărâre a Consiliului Local Sighişoara, i se acordă doctorului Radu Deac titlul de cetăţean de onoare al urbei ”pentru contribuţia decisivă la dezvoltarea chirurgiei cardiace în România”.

Reporter: De numele dumneavoastră se leagă nenumărate succese realizate ca medic chirurg cardiovascular. Dar cine este omul din spatele medicului?

Prof. Dr. Radu Deac: Dificilă întrebare. La mine aceste două existenţe se suprapun, viaţa adevărată este în spital, în profesie…în partea didactică, în munca cu studenţii, cu tinerii medici. Poate că nu rămâne mai nimic în afară!

Reporter: Consiliul Local Sighişoara vă acordă în acest an titlul de Cetăţean de onoare al urbei. Cum aţi primit vestea?

Prof. Dr. Radu Deac: A fost o mare surpriză, nici nu mi-am imaginat, trebuie să fiu sincer, că se poate întâmpla aşa ceva. Am fost foarte onorat şi sunt recunoscător că alături de ei mă socotesc şi eu parte a oraşului Sighişoara.

Reporter: Sunteţi născut la Zalău, judeţul Sălaj. Cum a început povestea dumneavoastră în Sighişoara?

Prof. Dr Radu Deac: M-am născut chiar înaintea izbucnirii războiului. Părinţii mei, tineri cu doi copii, la cedarea Ardealului au trebuit să plece dincolo de munţi. Tata lucra în administraţie, mama în învăţământ. Am ajuns la Roşiorii de Vede, un oraş mic aproape de malul Dunării. Îmi aduc aminte zborul bombardierelor americane deasupra oraşului, venind din Grecia…treceau peste partea de sud a României ca să ajungă la Ploieşti.

Reporter: Le urmăreaţi, vă era frică?

fetita_cu_doua_inimi1-300x187Prof.dr. Radu Deac:Trebuie să fi fost undeva prin 1942-1943, aveam câţiva ani doar. Ştiu că părinţii, când sunau sirenele, ne înveleau în pături şi ne duceau în fundul grădinii în nişte tranşee improvizate. Tata fiind în administraţie avea responsabilităţi mari pe întreg teritoriu. Chiar îmi amintesc că trebuia să protejeze piloţii americani, doborâţi de antiaeriana armatei române, care se paraşutau prin holdele de grâu. Oamenii se îngrămădeau în jurul piloţilor şi tata trebuia să le asigure protecţia. Din fericire nu s-au întâmplat evenimente nedorite. După terminarea războiului am început grădiniţa, înainte de vreme,  în Roşiorii de Vede, împreună cu sora mea, mai mare cu 18 luni decât mine. Şcoala primară tot acolo am început-o, după care a venit mult aşteptatul transfer pentru tata. În 1946 a fost repartizat şeful serviciului administrativ la Prefectura Târnava Mare din Sighişoara.

 

Reporter: Cum aţi făcut cunoştinţă cu Sighişoara?

casa-sighisora-300x199Prof. Dr. Radu Deac: Ne-am mutat la Sighişoara, pe strada principală din centru, într- o cameră şi o  bucătărie unde stăteam toată familia. Apoi ne-am mutat pe strada Nicolae Bălcescu nr.10. Îmi aduc aminte că era casa unui neamţ sau sas, un om de o cultură deosebită, se numea domnul Pomarius. Eram mai multe familii în aceeaşi casă, cu spaţii sanitare comune, dar eram fericiţi că se putea trăi. În Moldova era o foamete teribilă, copiii au fost aduşi  în Ardeal. Şi în familia mea a crescut un copil din Moldova, până ce s-au ameliorat lucrurile. Îmi amintesc foarte bine că în plină criză economică s-a organizat Festivalul Internaţional al Tineretului, la Bucureşti, în 1953 . Pentru a hrăni mii de tineri care au venit la Festival, s-au impus nişte restricţii foarte dure. Astfel primeam la o coadă 100 g bomboane, la altă coadă o franzelă de 1,10 lei şi 1kg de carne pe săptămână. Evenimentul a rămas de neuitat, având ocazia să particip la deschiderea Festivalului pe Stadionul 23 August, organizatorul fiind o rudă de-a mea, absolvent de educaţie fizică şi sport.

Reporter: Ce vă aduceţi aminte din anii de şcoală petrecuţi la Sighişoara?

Prof.dr. Radu Deac: Începusem clasa a doua primară la Şcoala  elementară nr. 2. Erau nişte plopi în curte pe care noi i-am plantat, am amintiri foarte frumoase din acele vremuri. Am trecut apoi la Liceul nr. 1de băieţi, Colegiul Naţional ”Mircea Eliade” de azi, era unul dintre liceele de tradiţie, din Ardeal cel puţin. Acolo mi-am format cultura generală! Aveam o admiraţie deosebită pentru acei profesori excepţionali (Covrig, Racotă, Meghieșan, Bukovsky Novicicov, profesorul de limba rusă și diriginte  a venit la întâlnirea de 50 de ani, dânsul avea 80 şi ceva de ani. În timpul liceului ne-a obligat  să învăţăm câte zece cuvinte la fiecare oră de predare,  ne-a format astfel un vocabular extraordinar. După terminarea facultăţii am fost într-o deplasare la Moscova şi am avut satisfacţia să mă pot descurca (cu rusa) şi să asist la nişte operaţii care pe atunci nu ştiam că sunt unice în lume. Profesorul Vladimir Demikhov la Institutul Sklifosovski făcea deja transplanturi de inimă, de plămâni.

Reporter: În urma cărei experienţe v-a încolţit în minte ideea de a urma medicina?

deactinar-222x300Prof.dr. Radu Deac: Prin clasa a şaptea sau a opta ni s-au predat în afara orelor nişte cursuri de prim ajutor. Ne-am simţit foarte importanţi să imobilizăm o fractură, să pansăm o rană. Acesta a fost un element care a contat în decizia pe care am luat-o. Apoi sora mea, care era în primul an la Cluj, mi-a creat o atracţie către Facultatea de Medicină, nemaivorbind că aveam şi doi medici în familie unul în Cluj, altul la Bucureşti. Tata s-a mutat cu sora mea la Cluj, eu am rămas cu mama la Sighişoara şi am învăţat în disperare pentru examenul de admitere la facultate în 1956.

Reporter: V-aţi întors la Sighişoara după absolvire?

Prof.dr. Radu Deac: Da, de multe ori, şi am rămas cu nostalgia Sighişoarei pe care am preţuit-o mult mai mult după ce am plecat.

Reporter: Totuşi, au existat momente petrecute în acest oraş care v-au marcat.

Prof.dr. Radu Deac: Toată copilăria: şcoala elementară, liceul, vacanţele. Într-o pădurice în spatele casei noastre, ne jucam… hoţii şi vardiştii. Mergeam la ”gat”, la ştrand, pe Târnava Mare. Sub podul de cale ferată fluxul principal al râului era derivat în mai multe fluxuri secundare în care puteai să faci baie. Stadionul unde am petrecut destul de mult timp pentru că mi-a plăcut sportul. Sus, la Vila Franca, făceam excursii. Ştiam toată cetatea, ne-am urcat în turn de nenumărate ori şi ne plăcea să vedem acele săgeţi cu câte mii de kilometri sunt până la Londra, Washington, Beijing. Mi-a rămas o imagine idilică despre copilăria petrecută la Sighişoara, despre oamenii care mi-au influenţat cariera. Şi astăzi nu e de mirare că admir acest oraş pe care îl găsesc atât de frumos. Am fost la Sighişoara cu diverse ocazii, dar port o nostalgie a vremurilor copilăriei, la fel ca orice alt copil.Pana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.

Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite  de catre urmatoarele autoritatile profesionale. 
 • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC 
 • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC  
 • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
 • Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - Confidențialitatea serviciului farmaceutic,  între obligație etică și obligație legală”

Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.

Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.

Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.

Platforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Medici

Vizualizari: 323353

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/Pana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.

Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite  de catre urmatoarele autoritatile profesionale. 
 • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC 
 • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC  
 • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
 • Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - Confidențialitatea serviciului farmaceutic,  între obligație etică și obligație legală”

Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.

Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.

Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.

Platforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Medici

Vizualizari: 322576

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 - https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ - este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale.

Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a. Pașii de înscriere sunt ușor de parcurs. Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor. Platforma și sistemele informatice puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale au fost astfel dimensionate și configurate încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate și măsuri specifice de securitate cibernetică.Pana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.

Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite  de catre urmatoarele autoritatile profesionale. 
 • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC 
 • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC  
 • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
 • Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - Confidențialitatea serviciului farmaceutic,  între obligație etică și obligație legală”

Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.

Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.

Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]