Sighişoara, leagănul unui profesor de mare viitor

Medici

Vizualizari: 4092

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

”Mi-a rămas o imagine idilică despre copilăria petrecută la Sighişoara, despre oamenii care mi-au influenţat cariera. Chiar şi astăzi îmi e greu să explic de ce admir acest oraş pe care îl găsesc atât de  frumos”, a mărturisit prof.dr. Radu Deac, cu gândurile departe duse în anii copilăriei petrecute în cetatea medievală. Sighişoara a fost leagănul în care s-a născut pasiunea lui Radu Deac pentru medicină. Anul acesta, printr-o hotărâre a Consiliului Local Sighişoara, i se acordă doctorului Radu Deac titlul de cetăţean de onoare al urbei ”pentru contribuţia decisivă la dezvoltarea chirurgiei cardiace în România”.

Reporter: De numele dumneavoastră se leagă nenumărate succese realizate ca medic chirurg cardiovascular. Dar cine este omul din spatele medicului?

Prof. Dr. Radu Deac: Dificilă întrebare. La mine aceste două existenţe se suprapun, viaţa adevărată este în spital, în profesie…în partea didactică, în munca cu studenţii, cu tinerii medici. Poate că nu rămâne mai nimic în afară!

Reporter: Consiliul Local Sighişoara vă acordă în acest an titlul de Cetăţean de onoare al urbei. Cum aţi primit vestea?

Prof. Dr. Radu Deac: A fost o mare surpriză, nici nu mi-am imaginat, trebuie să fiu sincer, că se poate întâmpla aşa ceva. Am fost foarte onorat şi sunt recunoscător că alături de ei mă socotesc şi eu parte a oraşului Sighişoara.

Reporter: Sunteţi născut la Zalău, judeţul Sălaj. Cum a început povestea dumneavoastră în Sighişoara?

Prof. Dr Radu Deac: M-am născut chiar înaintea izbucnirii războiului. Părinţii mei, tineri cu doi copii, la cedarea Ardealului au trebuit să plece dincolo de munţi. Tata lucra în administraţie, mama în învăţământ. Am ajuns la Roşiorii de Vede, un oraş mic aproape de malul Dunării. Îmi aduc aminte zborul bombardierelor americane deasupra oraşului, venind din Grecia…treceau peste partea de sud a României ca să ajungă la Ploieşti.

Reporter: Le urmăreaţi, vă era frică?

fetita_cu_doua_inimi1-300x187Prof.dr. Radu Deac:Trebuie să fi fost undeva prin 1942-1943, aveam câţiva ani doar. Ştiu că părinţii, când sunau sirenele, ne înveleau în pături şi ne duceau în fundul grădinii în nişte tranşee improvizate. Tata fiind în administraţie avea responsabilităţi mari pe întreg teritoriu. Chiar îmi amintesc că trebuia să protejeze piloţii americani, doborâţi de antiaeriana armatei române, care se paraşutau prin holdele de grâu. Oamenii se îngrămădeau în jurul piloţilor şi tata trebuia să le asigure protecţia. Din fericire nu s-au întâmplat evenimente nedorite. După terminarea războiului am început grădiniţa, înainte de vreme,  în Roşiorii de Vede, împreună cu sora mea, mai mare cu 18 luni decât mine. Şcoala primară tot acolo am început-o, după care a venit mult aşteptatul transfer pentru tata. În 1946 a fost repartizat şeful serviciului administrativ la Prefectura Târnava Mare din Sighişoara.

 

Reporter: Cum aţi făcut cunoştinţă cu Sighişoara?

casa-sighisora-300x199Prof. Dr. Radu Deac: Ne-am mutat la Sighişoara, pe strada principală din centru, într- o cameră şi o  bucătărie unde stăteam toată familia. Apoi ne-am mutat pe strada Nicolae Bălcescu nr.10. Îmi aduc aminte că era casa unui neamţ sau sas, un om de o cultură deosebită, se numea domnul Pomarius. Eram mai multe familii în aceeaşi casă, cu spaţii sanitare comune, dar eram fericiţi că se putea trăi. În Moldova era o foamete teribilă, copiii au fost aduşi  în Ardeal. Şi în familia mea a crescut un copil din Moldova, până ce s-au ameliorat lucrurile. Îmi amintesc foarte bine că în plină criză economică s-a organizat Festivalul Internaţional al Tineretului, la Bucureşti, în 1953 . Pentru a hrăni mii de tineri care au venit la Festival, s-au impus nişte restricţii foarte dure. Astfel primeam la o coadă 100 g bomboane, la altă coadă o franzelă de 1,10 lei şi 1kg de carne pe săptămână. Evenimentul a rămas de neuitat, având ocazia să particip la deschiderea Festivalului pe Stadionul 23 August, organizatorul fiind o rudă de-a mea, absolvent de educaţie fizică şi sport.

Reporter: Ce vă aduceţi aminte din anii de şcoală petrecuţi la Sighişoara?

Prof.dr. Radu Deac: Începusem clasa a doua primară la Şcoala  elementară nr. 2. Erau nişte plopi în curte pe care noi i-am plantat, am amintiri foarte frumoase din acele vremuri. Am trecut apoi la Liceul nr. 1de băieţi, Colegiul Naţional ”Mircea Eliade” de azi, era unul dintre liceele de tradiţie, din Ardeal cel puţin. Acolo mi-am format cultura generală! Aveam o admiraţie deosebită pentru acei profesori excepţionali (Covrig, Racotă, Meghieșan, Bukovsky Novicicov, profesorul de limba rusă și diriginte  a venit la întâlnirea de 50 de ani, dânsul avea 80 şi ceva de ani. În timpul liceului ne-a obligat  să învăţăm câte zece cuvinte la fiecare oră de predare,  ne-a format astfel un vocabular extraordinar. După terminarea facultăţii am fost într-o deplasare la Moscova şi am avut satisfacţia să mă pot descurca (cu rusa) şi să asist la nişte operaţii care pe atunci nu ştiam că sunt unice în lume. Profesorul Vladimir Demikhov la Institutul Sklifosovski făcea deja transplanturi de inimă, de plămâni.

Reporter: În urma cărei experienţe v-a încolţit în minte ideea de a urma medicina?

deactinar-222x300Prof.dr. Radu Deac: Prin clasa a şaptea sau a opta ni s-au predat în afara orelor nişte cursuri de prim ajutor. Ne-am simţit foarte importanţi să imobilizăm o fractură, să pansăm o rană. Acesta a fost un element care a contat în decizia pe care am luat-o. Apoi sora mea, care era în primul an la Cluj, mi-a creat o atracţie către Facultatea de Medicină, nemaivorbind că aveam şi doi medici în familie unul în Cluj, altul la Bucureşti. Tata s-a mutat cu sora mea la Cluj, eu am rămas cu mama la Sighişoara şi am învăţat în disperare pentru examenul de admitere la facultate în 1956.

Reporter: V-aţi întors la Sighişoara după absolvire?

Prof.dr. Radu Deac: Da, de multe ori, şi am rămas cu nostalgia Sighişoarei pe care am preţuit-o mult mai mult după ce am plecat.

Reporter: Totuşi, au existat momente petrecute în acest oraş care v-au marcat.

Prof.dr. Radu Deac: Toată copilăria: şcoala elementară, liceul, vacanţele. Într-o pădurice în spatele casei noastre, ne jucam… hoţii şi vardiştii. Mergeam la ”gat”, la ştrand, pe Târnava Mare. Sub podul de cale ferată fluxul principal al râului era derivat în mai multe fluxuri secundare în care puteai să faci baie. Stadionul unde am petrecut destul de mult timp pentru că mi-a plăcut sportul. Sus, la Vila Franca, făceam excursii. Ştiam toată cetatea, ne-am urcat în turn de nenumărate ori şi ne plăcea să vedem acele săgeţi cu câte mii de kilometri sunt până la Londra, Washington, Beijing. Mi-a rămas o imagine idilică despre copilăria petrecută la Sighişoara, despre oamenii care mi-au influenţat cariera. Şi astăzi nu e de mirare că admir acest oraş pe care îl găsesc atât de frumos. Am fost la Sighişoara cu diverse ocazii, dar port o nostalgie a vremurilor copilăriei, la fel ca orice alt copil.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Medici

Vizualizari: 239184

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Medici

Vizualizari: 656613

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]