Solicitarea medicilor de familie către decidenți pe fondul pandemiei COVID-19

Asistenti Medicali

Vizualizari: 5067

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Medicii de familie sunt angrenați activ și responsabil în lupta împotriva pandemiei COVID-19, atât în mod direct prin triajul epidemiologic și monitorizarea persoanelor izolate, cât și în mod indirect, prin îngrijirea pacienților ce prezintă patologii curente în actualul context epidemiologic.

Societatea de Medicină de Familie Iași consideră că este necesară o atenție sporită pentru profesioniştii din medicina primară, dar şi pentru colegii de altă specialitate din ambulatorii şi spitale, colegi care sunt angrenați indirect în lupta împotriva COVID-19.

Medicii de familie se confruntă cu o reală incertitudine în desfășurarea curentă a activității, pe fondul modificării repetate, imprevizibile și substanțiale a cadrului normativ special, în contextul eforturilor de prevenire a efectelor pandemiei COVID-19. Vă asigurăm că înțelegem deplin nevoia privind crearea unor instrumente legale optime pentru a răspunde necesităților generate de această criză epidemiologică, însă în același timp solicităm ca autoritățile publice de resort să se aplece cu o deosebită atenție asupra coerenței și suficienței noilor acte normative, pentru a evita situațiile în care activitatea medicilor să fie afectată fie de inexistența cadrului legal, fie de inadvertențele existente la acest nivel.

În susținerea solicitărilor noastre anterioare, dar și a altor solicitări urgente, dar rezonabile, care vor urma, vă prezentăm o sinteză actuală a problemelor existente la nivelul rețelei de medicină primară, generate de răspândirea virusului SARS Cov 2 în România, unele dintre acestea având un caracter inedit, dar toate aceste probleme recuzând soluții concrete de actualitate.

  • Lipsa materialelor de protecţie şi dezinfectantelor

 

Această penurie ne expune riscului de îmbolnăvire atât pe noi, medicii din rețeaua de medicină primară, dar şi pe pacienţii noştri. Admitem că există o criză a acestor materiale şi nu am aşteptat neapărat (deşi aceasta ar fi fost starea de normalitate) ca autorităţile să ni le ofere, ci măcar să ne faciliteze accesul prioritar la furnizori și să ne ofere garanții instituționale privind caracterul rezonabil al prețurilor și calitatea acestor produse indispensabile.

 

  • Aspecte legislative și de procedură

Am observat recent o serie de norme de specialitate care nu sunt întotdeauna coerente, uneori sunt contradictorii și, pe fondul experienței privind relația medicinei primare cu alte autorități publice, acestea au vocația de a conduce la o improprie desfășurare a profesiei de medic și o deteriorare a relației dintre medic și pacient. De asemenea, aceste norme conduc la o aplicare neunitară la nivel național, ceea ce poate creea inechităţi ale îngrijirilor medicale între diverse grupuri sociale sau între regiuni.

  • Tipologia consultației

Recomandările epidemiologice impun desfășurarea în condiții diferite a consultațiilor medicale, iar ”teleconsultația” – consultația oferită prin mijlocirea oricărei forme eficiente de comunicare – a devenit imperativ necesară și realmente utilă pentru evitarea pe cât posibil a riscurilor de infectare și transmitere a bolii COVID-19. În acest sens considerăm utilă ranforsarea metodei alternative a ”teleconsultației” și recomandăm adaptarea la specificul practicii locale și recunoașterea modelelor de bună practică aplicate de medicii din alte state cu experiență în acest sens.

  • Prescripțiile medicale

 

Modul de recomandare a medicamentelor s-a modificat semnificativ, atât procedural cât şi în privinţa categoriilor de medicamente pe carele poate prescrie un medic de familie. Astfel, în această perioadă, în medicina primară se eliberează medicamente care până acum aveau un alt circuit de prescriere (de exemplu, insulina se prescria exclusiv de diabetolog iar acum se poate elibera de medicul de familie), fapt ce incumbă riscuri mari în asumare deciziei. Vă solicităm asigurări normative și procedurale ferme pentru desfășurarea activității în condiții de urgență, pentru ca medicii de medicină primară să nu pericliteze viața pacienților pentru motive precum cele generate de caracterul deficitar al cadrului normativ special.

  • Îndatoriri noi, fără acoperire legală

Au existat tentative de a fi implicaţi în activităţi nespecifice nouă, în care nu avem nici pricepere, nici expertiză, nici timp dar mai ales nici un drept legal. De exemplu au existat recomandari de preluarea de către medicii de familie a obligaţiilor de transmitere de acte pentru oficiile stării civile în vederea eliberării certificatelor de deces şi ulterior primirea certificatelor de înhumare pe care să le dăm aparţinătorilor. Vă solicităm să nu puneți în sarcina medicilor de familie obligații care excedează sfera profesiei, sfera competențelor noastre sau chiar eforturile rezonabile, rugându-vă să înțelegeți faptul că această categorie profesională reprezintă și va reprezenta tot mai mult în perioada imediat următoare o resursă esențială pentru supravegherea și tratarea corespunzătoare a valului de pacienți ce se preconizează.

 

  • Diminuarea veniturilor

 

Veniturile cabinetelor medicale din rețeaua primară sunt în pericol de a scădea drastic şi de a nu mai putea susţine activitatea curentă. În spitalele publice s-a stabilit decontarea valorii de contract indiferent de numărul serviciilor prestate, măsură care nu se extinde și în medicina de familie. Cheltuielile au crescut simţitor pentru dotarea specifică perioadei epidemice, veniturile au scăzut atât prin micşorarea numărului de consultaţii directe cât şi prin disfuncţionalităţi inacceptabile ale sistemului informatic. Există astfel riscul de a recurge la disponibilizări de personal, ceea ce face practic imposibilă activitatea medicală. Vă solicităm adoptarea și implementarea unui pachet financiar sustenabil pentru susținerea medicinei de familie.

 

  • Organizarea muncii în medicina de familie

Libertatea de a organiza programul de lucru al cabinetelor în vederea asigurării unei distanţări sociale eficiente (organizarea programului de lucru în ture acolo unde este posibil şi se doreşte) este imposibil de realizat din cauza prevederilor din Contractul Cadru. Precizăm că o astfel de opţiune este aplicată în unităţile medicale publice - ambulatorii integrate şi spitale prin reglementări/recomandari specifice existente. Soluţia ar fi o convenţie de înlocuire continuă între colegii care doresc un astfel de model de practică, pentru perioada pandemiei.

  • Roluri suplimentare

Responsabilitatea funcţiei noastre de barieră (triaj) pentru accesul în spital şi la investigaţii paraclinice sau de specialitate este importantă şi asumată. Ştim că pentru pacient este mai bine să stea izolat, dar suntem lipsiți de orice instrument care să ghideze o practică nou introdusă. În acest sens propunem implementarea unor recomandări pe care le putem elabora cu organismele profesionale, folosind și modelele europene și ale O.M.S.

Dorim:

- Dotarea medicilor de familie cu echipamente de protecţie şi dezinfectante care sa le asigure desfăşurarea activităţii în condiţii de siguranţă atât pentru ei cât şi pentru pacienţi

- Creşterea cu 50% a procentului alocat per capita

- Aplicarea unitară la nivelul întregii ţări a tuturor directivelor cuprinse în ordonanţele de urgenţă

- Libertatea de a ne organiza programul prin convenţii de înlocuire continua între colegi

- Implicarea urgentă a societăţilor profesionale pentru elaborarea unor metodologii unitare pentru consultaţiile la distanţă pentru evitarea cazurilor de malpraxis.

Vă asigurăm de întreaga noastră susținere în eforturile pe care le faceți pentru buna gestionare a acestei crize și vă împărtășim încrederea că problemele noastre profesionale nu vor rămâne fără reacție din partea decidenţilor

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Asistenti Medicali

Vizualizari: 52227

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Asistenti Medicali

Vizualizari: 414082

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]

Legislație în lucru privind comercializarea și utilizarea testelor rapide de detecție a antigenelor SARS-Cov-2

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. În România, testele rapide antigen sunt folosite […]