Succesul în tratarea cancerului bronhopulmonar: abordarea în echipă

Asistenti Medicali

Vizualizari: 4893

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Doar comunicând eficient, în echipă, și abordând cancerul bronhopulmonar interdisciplinar, durata de viață a unui pacient diagnosticat cu această boală poate fi prelungită considerabil, iar calitatea vieții să fie cu mult îmbunătățită, este mesajul  transmis participanților la cea ed a treia ediție a Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia. Tot în cadrul Conferinței s-a lansat intenția creării unei comisii multidisciplinare, ce vizează dezbaterea în echipă a tumorilor toracice din regiunea Oltenia.

Conferința a readus în discuție importanța prevenției și eliminarea factorilor de risc, precum și necesitatea luptei împotriva medicinei defensive, practicată de multe ori la noi în țară,în cazul cancerului bronhhopulmonar. Instituirea unui cadru legal pentru schimbul de informații  între medici din diferite specialități reprezintă totodată o altă măsura necesarăîn vederea abordarii multidiciplinare a pacientului.

Prevenția, mijloc ieftin și simplu de luptă împotriva cancerului

Scăderea numărului de decese cauzate de cancerul bronhopulmonar presupune acțiuni de prevenție, precum adoptarea unor măsuri care privesc înlăturarea factorilor de risc -  fumatul, poluarea –sau a unor măsuri de educație sanitară a populației, unde un rol important este ocupat de medicul de familie. „Medicul de familie are un rol extrem de important în depistarea precoce a cancerului bronhopulmonar, anamneza corectă, examenul fizic corect și amănunțitfiind doar câteva dintre măsurile pe care acesta le are la îndemână. De asemena, rolul medicului de familie este să aleagă eficient și oportun momentul în care trimite pacientul mai departe către pneumolog sau către chirurgul toracic”, a subliniat Dr. Dalida Mosorescu, Medic primar Medicina de Familie și formator național, lector în cadrul celei de-a III-a ediții a Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia.

Educația medicală precară a populației face ca frecvent pacienții să solicite un consult medical  în stadii avansate ale bolii. „Sub 5% dintre pacienți sunt descoperiți întâmplător, la controale de rutină,în momentul diagnosticului doar unu din patru pacienți putând fi operat. Fără tratament, majoritatea pacienților mor în primul an de la diagnostic”, a atras atenția Dr. Cristina Călărașu.

Cea mai bună metodă de prevenție rămâne reducerea fumatului, mai mult de 90% dintre cazurile de cancer bronhopulmonar fiind asociate acestuia . „Prevenția este cheia. Niciodată nu e  prea târziu pentru a renunța la fumat.Nu există înlocuitor pentru renunțarea la fumat”, a evidențiat Șef. Lucr. Michael Schenker, medic primar Oncologie medicală, Centrul de Oncologie Sf. Nectarie Craiova.

Succesul în tratarea cancerului bronhopulmonar,abordarea multidisciplinară a pacientului

 Confirmarea diagnosticului și stabilirea tratamentului oncologic sau chirurgical trebuie stabilit în cadrul unor echipe multidisciplinarede medici implicați în managementul cancerului bronhopulmonar. Este nevoie de o abordare multidisciplinară a pacientului prin echipe dedicate dincare să facă parte medicul de familie, pneumologul, alergologul, internistul, chirurgul toracic, oncologulși radiologul. Buna comunicare și colaborare dintre aceștia este esențială, așa cum au susținut mulți dintre specialiștii prezenți la eveniment.

Este absolut esențial ca între toate specialitățile implicate să se stabilească o relație de colaborare, care săînsemne discuții și întâlniri zilnice, împărtășirea de idei și experiențe și dezbaterea unor cazuri clinice concrete. Ne dorim astfel de relații cu medicii din celelalte specialități, întrucât lipsa unei bune comunicări este întotdeauna în detrimentul pacientului,” a declarat Șef. Lucr. Michael Schenker.

Abordând tema „chirurgia de salvare în cazurile de cancer bronhopulmonar”, un domeniu în care Clinica de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar Erlangen are experiaeță mondială, Prof.Univ. Dr. Horia Sîrbu a subliniat importanța unui tratament multidisciplinar în lupta împotriva cancerului bronhopulmonar.

Din punct de vedere chirurgical, echipa multidisciplinară reprezintă cheia, întrucât doar împreună putem decide dacă se poateaplica  un tratament adjuvant. În tratamentul acesta multimodal nu exista standarde. Veți vedea în literatura de specialitate mondială că există echipe care fac doar radioterapie sau doar chimioterapie, altele care fac radioterapie și chimioterapie împreună. Se pare că tratamentul prin radioterapie și chimioterapie este singurul care îmbunătățește rata de supreviețuire, care în momentul de față se află la doarla 5%. Nu pot însă să trag niciun fel de concluzie în legătură cu acest tratament. Singurul mesaj pe care vi-l pot oferi cu certitudine este: tratamentul cancerului bronhopulmonar se poate face astăzi numai interdisciplinar”, a explicat Prof.Univ. Dr. Horia Sîrbu.

Referitor la chirurgia de salvare, Dr. Vlad Elena, medic primar pneumolog, la Sitalul. Județean Tg. Jiu a prezentat rezultatele unui studiu pe care l-a realizat în județul Gorj, în perioada 2010-2016. „Chirurgia toracică radicală asociată cu tratamente oncologice și radioterapie constituie soluția de salvare pentru toți pacienții depistați cu cancer bronhopulmonar în forme operabile, a căror supraviețuire depășește 5 ani. Pentru ceilalți, medicina de familie și pneumologia trebuie să depună în continuare eforturi pentru depistarea precoce”, a concluzionat Dr. Vlad Elena.

Propunere de înființare a unei comisii multidisciplinare 

La trei ani de la organizarea primei ediții a Conferinței Regionale de Cancer Bronhopulmonar Oltenia, inițiatorul acestui proiect, Șef Lucr. Dr. Alin Demetrian a lansat intenția creării unei comisii multidisciplinare, ce vizează dezbaterea în echipă a tumorilor toracice din regiunea Oltenia. Creată pe modelul unor comisii multidisciplinare care activează cu succes în străinătate,  Dr. Alin Demetrian a enunțat principiile care stau la baza instituirii unei astfel de comisii și în regiunea Olteniei. Inițiativa a fost primită cu multă deschidere din partea celor prezenți la eveniment – atât medici de familie, cât și pneumologi, oncologi sau chirurgi toracici. Aceștia și-au arătat disponibilitatea de a participa la prima întâlnire organizată în acest scop pe data de 4 octombrie 2017 la Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova.

Comisiile multidisciplinare regrupează medici specialişti din diferite discipline ale căror competenţe sunt indispensabile pentru luarea unei decizii care să ofere pacientului cel mai bun tratament în concordanţă cu cunoştinţele medicale actuale. Este nevoie de o astfel de comisie atât pentru medici, dar mai ales pentru pacienţi. Deși pare un lucru greu și în plus la început, va deveni în curând o obișnuință, dar mai ales o obligație legală”, a declarat Șef Lucr. Dr. Alin Demetrian.

Modalitatea de comunicare și colaborare între specialitățile implicate în managementul cancerului bronhopulmonar a fost unul dintre subiectele care a  stârnit reacții în rândul medicilor prezenți la eveniment. Lipsa unui cadru legal care să impună întâlniri și dezbateri  face ca în România traseul pacientului în sistemul medical să nu fie unul clar stabilit. Astfel, înființarea unei comisii multidisciplinare pentru tumori toracice  este un prim pas concret, necesar pentru o mai bună comunicare și colaborare atât în favoarea pacientului, cât și a medicului.

Evenimentul a avut loc pe data de 20 septembrie 2017 în sala Aula Magna din Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova și a fost coordonat științific de Șef Lucr. Dr. Alin Demetrian, Șeful Clinicii chirurgie toracică de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Conferința a reunit cadre medicale cu specialități clinice și chirurgicale, dar și paraclinice. Obiectivul principal a fost crearea unui cadru de dialog și dezbatere pe tema necesității unei abordări interdisciplinareîn diagnosticarea și tratarea cancerului bronhopulmonar.

Tema Managementul cazurilor avansate. Rolul și limitele chirurgiei de salvarea fost dezbătută pe parcursul a două sesiuni științifice, la care au participat medici de familie - Dr. Dalida Mosorescu, medic de familie Craiova,pneumologi - Prof. Univ. Floarea Mimi-Niţu, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, Șef Lucr. Dr. Mihai Olteanu, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, Dr. Elena Vlad, medic pneumolog la Spitalul de Urgenţă Târgu-Jiu, Dr. Cristina Călărașu, medic pneumolog, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Craiova, Șef Lucr. Univ. Dr. Costin Streba, oncologi -  Şef Lucr. Dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, precum șichirurgi toracici - Șef Lucr. Dr. Alin Demetrian, Șef clinică chirurgie toracică, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Dr. Memu Eustatiu, chirurg toracic Spitalul Clinic Județean de Urgență Mehedinți, Dr. Irina Drăgan, chirurg toracic  Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.

Evenimentul s-a bucurat de participarea  Prof. Univ. Dr. Horia Sîrbu, unul dintre cei mai apreciați specialiști în chirurgie toracică din Europa, şeful Clinicii de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar Erlangen și un bun colaborator al Clinicii de Chirurgie Toracică din Craiova, venit special în România pentru a fi prezent la această manifestare.

Managementul evenimentului a fost realizat de compania de comunicare medicală Houston NPA.

 Pana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.

Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite  de catre urmatoarele autoritatile profesionale. 
 • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC 
 • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC  
 • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
 • Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - Confidențialitatea serviciului farmaceutic,  între obligație etică și obligație legală”

Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.

Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.

Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.

Platforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Asistenti Medicali

Vizualizari: 319079

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/Pana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.

Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite  de catre urmatoarele autoritatile profesionale. 
 • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC 
 • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC  
 • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
 • Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - Confidențialitatea serviciului farmaceutic,  între obligație etică și obligație legală”

Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.

Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.

Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.

Platforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Asistenti Medicali

Vizualizari: 318305

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 - https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ - este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva COVID-19, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală). Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale.

Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a. Pașii de înscriere sunt ușor de parcurs. Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/. Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată. Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19. Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV). Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor. Platforma și sistemele informatice puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale au fost astfel dimensionate și configurate încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate și măsuri specifice de securitate cibernetică.Pana la data de 01.10.2020 Pretul unui abonament anual pentru Revista Health, editia electonică, este doar 120 lei. COMPLETEAZA ACUM FORMULARUL ONLINE PENTRU A TE ABONA.

Revista HEALTH apare exclusiv in format electronica, sub egida Colegiului Medicilor din Județul Mureș și a fost inclusă in Nomenclatorul Publicațiilor Creditate pentru anul 2020, fiind creditata cu 5 credite  de catre urmatoarele autoritatile profesionale. 
 • Colegiul Farmacistilor din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EFC 
 • OAMGMAMR a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC  
 • Colegiul Medicilor Dentisti din Romania a creditat Revista HEALTH, pentru anul 2020, cu 5 EMC
 • Colegiul Medicilor din Romania NU a creditat Revista HEALTH


Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECURS ONLINE (24 CREDITE EFC) - Confidențialitatea serviciului farmaceutic,  între obligație etică și obligație legală”

Odată cu aplicarea Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, a crescut posibilitatea aplicării de sancțiuni de ordin disciplinar și administrativ, mult amplificate, personalului farmaceutic pentru gestionarea defectuoasă sau divulgarea către terțe persoane a informațiilor despre sănătatea unor pacienți.

Taxa de curs: 150 LEI. Pentru abonații activi la Revista Health taxa de curs este doar 80 LEI.

Comisia Profesional - Științifică a Colegiului Farmaciștilor din România a acordat 24 ore de Educație Farmaceutică Continuă farmaciştilor participanţi la acest curs online.

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]

Legislație în lucru privind comercializarea și utilizarea testelor rapide de detecție a antigenelor SARS-Cov-2

Testele rapide de detecție a antigenelor SARS Cov-2, la fel ca toate dispozitive medicale, trebuie utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. În România, testele rapide antigen sunt folosite […]

Suplimentele alimentare trebuie administrate responsabil, pe baza informaţiilor furnizate de specialiștii din domeniul sănătății

Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) avertizează că administrarea suplimentelor alimentare în exces sau în lipsa unei informări corecte în […]