Modificările din norme referitoare la spațiul farmaciei, în special obligativitatea existenței unui vestiar ca încăpere de sine stătătoare, colectarea în farmacie a medicamentelor expirate să fie realizată într-un spațiu special amenajat fără ca farmacistul să aibă contact cu acestea, sau activitatea de inspecție a farmaciilor să fie realizată de un inspector farmacist cu experiență în farmacia comunitară, respectiv sintagma farmacist/medic inspector să fie înlocuită cu cea de farmacist inspector au fost o parte dintre temele asupra cărora au atras atenția reprezentanții farmaciștilor în cadrul unei dezbateri organizate la sediul Ministerului Sănătății pe marginea proiectului de Ordin pentru modificarea Ordinului nr. 962/2009 pentru aprobarea normelor privind înființarea, organizarea și funcționarea farmaciilor și drogheriilor.
Un motiv de nemulțumire constă în mutarea inspecțiilor de autorizare și supraveghere a funcționării farmaciilor de la Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale, din cadrul Ministerului Sănătăți, la direcțiile de sănătate publică județene, reprezentanții farmaciștilor considerând că aici nu există personal pregătit și o soluție mai bună ar fi colaborarea cu colegiile locale ale farmaciștilor din fiecare județ pentru că acestea dețin personal de specialitate cu experiența necesară în inspectarea farmaciilor.
”Propunem sintagma farmacist/medic inspector cu sintagma farmacist inspector, considerăm că doar farmacistul este profesionistul care poate realiza aceste inspecții de autorizare, supraveghere și control în unitățile farmaceutice ...doar farmacistul face materii de genul organizării și legislației farmaceutice sau tehnică farmaceutică sau controlul medicamentului prin care el este cel care asimilează toate cunoștințele necesare pentru a cunoaște toată activitatea din farmacie și știe exact ce condiții trebuie să îndeplinească spațiul, cu toate încăperile lui astfel încât calitatea și stabilitatea medicamenbtului să fie asigurată.
Farmaciștii știu cel mai bine că condițiile de mediu impropriu pot afecta foarte grav stabilitatea unui medicament. (...) Considerăm că inspector de farmacie ar trebui să fie farmaciști practicieni cu experiență de minim 8 ani în farmacie comunitară sau farmacie cu circuit închis pentru că ei sunt cei care au timp să treacă prin toate procedurile care guverneaza activitatea curentă și care sunt aplicate prin respectarea Regulilor de bună practică farmaceutică”, a precizat șef de lucrări Daniela Felecan, secretar al Biroului de Consiliu al Colegiului Farmaciștilor din România, filiala Cluj.
Un alt aspect menționat a fost cel legat de normele de compartimentare, precum și nevoia de clarificare în norme legat de ce se întâmplă cu farmaciile autorizate până la data intrării în vigoare a Ordinului. ” Ce se întâmplă cu farmaciile care au fost autorizate până la momentul acesta, până ce DSP- ul va deveni funcțional ce se întâmplă cu dosarele depuse sau solicitările de mutare/înființare între data de 17 august când Ordonanța a intrat în vigoare și data la care vor intra în vigoare normele”, a subliniat Răzvan Prisada, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor România.
Colectarea în farmacie a medicamentelor expirate a fost un alt subiect atins în condițiile în care prin păstrarea acestor medicamente în același depozit cu medicamentele noiacestea din urmă ar putea fi contaminate. În plus, aceste medicamente nu pot fi colectate de farmacistul care eliberează rețeta unui pacient, lucrând cu medicamente noi, și în momentul următor să fie nevoit să preia punga cu medicamente expirate pentru a le face recepția. Astfel, s-a propus modificarea unui paragraf care lasă loc de interpretare și anume ”propoziția care se referă la spațiul zonă special amenajată în depozitul farmaciei să sune la modul să dispună de o zonă special dedicată păstrării în vederea distrugerii a medicamentelor expirate sau deteriorate rezulatte din activitatea farmaciei”, a precizat Nicoleta Radu, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România.
Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății observațiile făcute vor fi analizate și se va mai organiza o discuție pe marginea acestui aspect înainte de publicarea în Monitorul Oficial.