Sunt însărcinată. Am toate aceste simptome ?

Curiozităţi

Vizualizari: 96047

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

freeimage-9318273-webFiecare femeie este diferită, deci şi simptomele de sarcină pot să difere de la femeie la femeie şi chiar între două sarcini ale aceleaşi femei. Cunoaşterea şi înţelegerea semnelor şi simptomelor de sarcină este importantă, deoarece pe de-o parte ajută femeia să coreleze aceste semne şi simptome cu o eventuală sarcină, iar pe de altă parte îi oferă posibilitatea de a diferenţia posibila sarcină de o eventuală afecţiune. Nu de multe ori, primele simptome ale unei sarcini sunt confundate cu simptomele unei menstruaţii

Trebuie acceptat faptul că unele femei pot avea simptome de sarcină foarte devreme, în timp ce altele dezvoltă simptome mai târziu.

Ceea ce urmează este o descriere a unora dintre cele mai frecvente simptome de sarcină. Repet, observarea acestor simptome nu confirmă o sarcină! Singura metodă care confirmă 100% existenţa unei sarcini este consultul medical de specialitate.

Sângerarea (spotting) de nidaţie/implantare şi simptome dureroase în sarcină

La 1-2 săptămâni de la concepţie, ovulul fertilizat se ataşează de peretele uterului. Acest lucru poate provoca uşoare sângerări, rozalii, uneori fiind însoţite de simptome dureroase (crampe), asemănătoare cu cele ale menstruaţiei.

De asemenea, în afara sângerării de nidaţie, mai pot apărea secreţii vaginale, albe, lăptoase.

Aceste simptome mai pot apărea în următoarele situaţii:

 • menstruaţie anormală (neregulată);
 • modificări în tratamentul cu anticoncepţionale;
 • infecţie;
 • leziune sângerândă cauzată de un contact sexual.

Întârzierea sau absenţa menstruaţiei în sarcină

Este unul dintre cele evidente simptome ale unei sarcini. Dacă femeia are un ciclu regulat de 28 de zile, iar menstruaţia întârzie sau este absentă se poate vorbi de sarcină, desigur până la consultul medical care poate confirma sau infirma existenţa acesteia.

Sarcina începe de la data ultimei menstruaţii, indiferent de data fecundării. Ca urmare, dacă ai un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, întârzierea menstruaţiei este un simptom caracteristic săptâmânii 4 de sarcină.

Aceste simptome mai pot apărea în următoarele situaţii:

 • modificări ale greutăţii corporale;
 • oboseală;
 • dezechilibre hormonale;
 • stres;
 • oprirea tratamentului cu anticoncepţionale;
 • alăptare.

Tensiune mamară – sâni sensibili şi dureroşi în sarcină

Modificările de la nivelul sânilor este un alt simptom ce poate indica o sarcină. Nivelul hormonilor se schimbă rapid după concepţie. Datorită schimbărilor, sânii pot deveni măriţi, tensionaţi, sensibili la atingere sau dureroşi.

Aceste simptome mai pot apărea în următoarele situaţii:

 • dezechilibre hormonale;
 • tratament cu anticoncepţionale;
 • sindrom premenstrual.

Oboseala în sarcină

Senzaţia de oboseală este normală în timpul unei sarcini. Poate apărea chiar din prima săptămână de concepţie.

Aceste simptome mai pot apărea în următoarele situaţii:

 • stres;
 • oboseală;
 • depresie;
 • răceală sau gripă;
 • alte afecţiuni ce pot determina apariţia oboselii.

Dacă oboseala este determinată de sarcină, este important să adopţi un stil de viaţă sănătos cu multă odihnă şi cu un consum bogat în proteine, vitamine şi minerale, în special fier.

Greaţa/Răul de dimineaţă şi pofta/aversiuni pentru anumite alimente în sarcină

Greaţa matinală (de dimineaţă) şi pofta pentru anumite alimente sunt două simptome celebre de sarcină, dar nu fiecare femeie gravidă le are.

Greaţa apare datorită nivelului crescut de hormoni care încetinesc golirea stomacului, fapt ce contribuie la apariţia greţurilor şi a vărsăturilor, în special dimineaţa. Greţurile şi vărsăturile pot apărea în orice moment al zilei, nu doar dimineaţa. Perioada de maximă intensitate este reprezentată de intervalul 2-8 săptămâni după fecundaţie.

De asemenea, unele femei pot avea poftă sau aversiuni pentru anumite alimente. Aceste simptome sunt datorate tot nivelului crescut de hormoni.

Din fericire aceste simptome se diminuează după aproximativ 13-14 săptămâni de sarcină.

Aceste simptome mai pot apărea în următoarele situaţii:

 • crize de fiere;
 • indigestie;
 • hepatita;
 • infecţii gastro-intestinale;
 • modificări în tratamentul anticoncepţional;
 • alte afecţiuni gastro-intestinale.

Alte simptome de sarcină

1. Durerile de cap şi spate în sarcină

Durerile de cap apar datorită modificărilor hormonale bruşte ce au loc odată cu instalarea sarcinii. Durerile de cap mai pot apărea în următoarele situaţii: deshidratare, abstinenţă la cafea, apropierea menstruaţiei, tulburări de vedere.

Durerile de spate în sarcină sunt simptome de sarcină ce apar în primele săptămâni şi, uneori, se pot continua pe tot parcursul sarcinii. Durerile de spate mai pot apărea în următoarele situaţii: apropierea menstruaţiei, stresul, afecţiuni ale spatelui.

2. Urinare frecventă în sarcină

Pentru multe femei, creşterea frecvenţei urinărilor apare între a 6-a şi a 8-a săptămână de sarcină. Urinarea frecventă mai poate apărea în următoarele situaţii: infecţii ale tractului urinar, diabet, creşterea consumului de lichide, administrarea de substanţe/produse diuretice.

3. Constipaţia în sarcină

Datorită nivelului ridicat de progesteron secretat în sarcină, unele femei pot suferi de constipaţie. Progesteronul încetineşte tranzitul intestinal, ca urmare poate apărea constipaţia. Constipaţia mai poate apărea în următoarele situaţii: consum insuficient de lichide, consum insuficient de fibre, consum de alimente solide uscate, tratament cu unele medicamente, stres, alte afecţiuni gastro-intestinale.

Pentru a evita constipaţia, se recomandă consumul de lichide, efectuarea de exerciţii fizice uşoare şi consumul unor alimente bogate în fibre.

4. Hiperpigmentarea areolelor mamare în sarcină

Printre simptomele de sarcină se numără şi hiperpigmentarea areolelor mamare şi apariţia areolelor secundare. Hiperpigmentarea areolelor mamare mai poate apărea în dezechilibre hormonale (altele decât în sarcină), o sarcină anterioară de la care nu au dispărut toate simptomele.

5. Modificări ale dispoziţiei în sarcină

Modificările de dispoziţie sunt frecvente în special pe parcursul primului trimestru de sarcină. Acestea sunt legate de modificările hormonale. Modificări ale dispoziţiei mai pot apărea în următoarele situaţii: oboseală, stres, consum exagerat de cafea sau energizate, depresii.

6. Ameţeli şi leşin în sarcină

Acestea pot fi legate de dilatarea vaselor de sânge, scăderea tensiunii arteriale sau a glicemiei. Ameţeli şi leşin mai pot apărea în următoarele situaţii: stres, oboseală, atunci când se urmează o dietă de slăbit, tratament cu anticoncepţionale sau alte medicamente, unele afecţiuni neurologice.

Trebuie să ştiţi că o femeie poate avea toate aceste simptome pe parcursul unei sarcini, la fel cum poate avea doar unul sau două simptome. Dacă aceste simptome devin neplăcute pentru tine nu ezita să discuţi cu medicul tău, astfel încât să reduci la minim efectele lor.

Articolul este pus la dispozitie de catre Farm. Alexandru-Remus Pinţa, Consilier farmaceutic MedFarm.

Mai multe articole puteti citi vizitand www.farmacistul.eu

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREConcursul #AlaskaGăteșteRomânește și-a aflat câștigătorii!

Curiozităţi

Vizualizari: 275231

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ovidiu Tărbuc - Food Department - pe primul loc în clasamentul concursului "Peștele și fructele de mare din Alaska în bucătăria tradițională românească”.

6 bucătari profesioniști, recunoscuți în peisajul culinar românesc, au oferit, în primăvara acestui an, o adevărată demonstrație de talent, viziune și creativitate în cadrul concursului "Peștele și fructele de mare din Alaska în bucătăria tradițională românească”, organizat de Alaska Seafood Marketing Institute. Scopul concursului a fost informarea bucătarilor profesioniști din România despre beneficiile peștelui de Alaska pentru sănătate și despre versatilitatea și adaptabilitatea lui la bucătăria românească.

Bucătarii înscriși în consurs au realizat două rețete originale cu pește de Alaska, unul cu pește alb, cod Alaska Pollock, celălalt cu somon sălbatic Keta sau Sockeye din Alaska. Dincolo de originalitate, rețetele au fost în concordanță cu tema concursului, adaptarea peștelui de Alaska stilului tradițional românesc.

Rețetele #AlaskaGăteșteRomânește
Câștigătorul locului 1, Ovidiu Tărbuc, a cucerit publicul cu două preparate versatile, inspirate din bucărăria moldovenească și transilvăneană: papricașul și rasolul de pește. Alex Petricean, prin rețetele peștelui pe cărbune și a somonului pe frigăruie de mesteacăn verde, ne-a transpus în poveștile pescarilor și vănătorilor de demult. Conceptul din spatele rețetelor alese de Nico Lontras - duo-ul de somon sălbatic și codul de Alaska cu castraveți murați și texturi de sfeclă - îmbină tehnicile noi, elementele tradiționale românești și calitatea ingredientelor folosite. Deliberarea a fost strânsă, Ioan Șușală (Rare Foods Services) impresionând prin reinterpretarea rețetei de saramură de pește și cea a peștelui în crustă de mălai, cu diverse texturi de porumb. Peștele în mălai și saramura au fost și alegerile lui Nicolae Lică (JW Marriott Grand Hotel), alături de zacusca reinterpretată. Ema Uță (Petite Bistro) a ales să îmbine urbanul cu tradiționalul prin cele două alegeri de rețete: somonul cu spanac și zacusca de pește.

Rețetele înscrise în consurs pot fi găsite pe rețelele social media sub eticheta #AlaskaGăteșteRomânește.

Juriul internațional

Din juriu au făcut parte reprezentanți ai Alaska Seafood Marketing Institute și ai Departamentului de Agricultură al Statelor Unite în România, dar și figuri recunoscute în lumea culinară internațională: Tomi Marsh – bucătar extraordinar, unul dintre cei mai respectați căpitani de vas de pescuit și zona de sud-est din Alaska și autorul cărții “The Fishes and Dishes Cookbook”, Volodymyr Yaroslavskyi – participantul de anul trecut la evenimentul culinar din Alaska din partea Ucrainei și membru al juriului în proiectul Master Chef Ucraina, precum și Ekaterina Avdeeva, fondator al ”Intenational Chef Congress Fontegro”, tot din Ucraina.

Participanți reprezentativi din universul culinar românesc

Câștigătorul concursului va participa la o excursie în Juneau, Alaska, S.U.A, în vara anului 2019, unde va avea loc evenimentul organizat și sponsorizat anual de Alaska Seafood Marketing Institute pentru bucătarii internaționali. În timpul vizitei, grupul va învăța despre speciile de pește și fructe de mare din Alaska, va observa pescuitul comercial și va avea parte de numeroase experiențe practice. Bucătarii și mass-media vor avea ocazia să vorbească cu pescarii și biologii, să guste toate tipurile de fructe de mare și pește din Alaska, să învețe să fileteze un somon, să învețe tehnici adecvate pentru gătirea fructelor de mare congelate și să viziteze fabrici de
prelucrare a peștelui și fructelor de mare.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECrestere de 20% a veniturilor Medicover si Synevo din Romania

Curiozităţi

Vizualizari: 346825

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

„Dinamica piețelor pe care activăm continuă să fie favorabilă pentru principalele noastre operațiuni, cu o rată scăzută a șomajului, o bună dezvoltare economică și cerere puternică pentru servicii medicale private. Continuăm să ne axăm pe accesibilitatea și calitatea serviciilor pe care le oferim pentru a veni în întâmpinarea cererii din piață”, a declarat Fredrik Rågmark, CEO al Medicover.

La nivel de grup, în primele nouă luni ale anului Divizia de Servicii Medicale a înregistrat o creștere a veniturilor de 18,7%, până la 248,4 milioane de euro comparativ perioada similară din 2017. Divizia de Servicii de Diagnostic a avut de asemenea venituri mai mari după primele nouă luni ale anului, în creștere cu 11%, până la o valoare de 250,1 milioane de euro. Creșterile diviziei de diagnostic au fost susținute de evoluțiile foarte bune de pe piețele din România și Ucraina.

Pe piața din România veniturile grupului au crescut cu 20% în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului anterior, atingând o valoare totală de 66 milioane euro. România este a treia piață ca pondere a veniturilor la nivel de grup, după Polonia și Germania. Divizia de Servicii Medicale din România (prezentă prin spitalul și clinicile Medicover) a înregistrat, după primele nouă luni ale anului venituri totale de 26,6 milioane euro, în timp ce Divizia de Servicii de Diagnostic (prezentă prin rețeaua de laboratoare și centre de recoltare Synevo) a înregistrat venituri totale de 39,4 milioane euro.

„Creșterea de 25% înregistrată de Divizia de Servicii Medicale din România până la o valoare de 26,6 milioane euro arată că din ce în ce mai mulți români își doresc să fie tratați la cel mai înalt nivel medical. Creșterea vine într-o perioadă importantă pentru noi în care am reușit sa ne extindem în două noi regiuni cheie si sa ne consolidăm poziția în București în urma finalizării a trei tranzacții strategice. Vom continua să investim în dezvoltarea rețelei și să îmbunătățim experiența oferită clienților”, a declarat Adrian Peake, Director General Medicover România.

Rețeaua de clinici Medicover din România a crescut cu 50% până la 37 de unități ca urmare a tranzacțiilor finalizate în primele nouă luni ale anului.

„Dorim să oferim cele mai bune soluții de diagnostic pentru pacienții din fiecare județ din România. După primele nouă luni, am reușit să ne extindem rețeaua de centre de recoltare cu 17 unități noi, având acum o prezență puternică în 30 de județe și 39 de orașe din România. În același timp, am continuat să investim în achiziția unor echipamente de laborator de ultimă generație, precum și în extinderea portofoliului de servicii pe zona de genetică și histopatologie”, a declarat Laurențiu Luca, Director General Synevo România.

Despre Grupul Medicover

Medicover este unul dintre cei mai importanți furnizori internaționali de servicii medicale și de diagnostic. Compania a fost fondată în 1995 pentru a răspunde la cererea în creștere de servicii medicale de înaltă calitate din Polonia, apoi s-a extins în alte țări, pentru a răspunde unei nevoi asemănătoare. În prezent, piețele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania, România și Ucraina. Compania oferă o gamă largă de servicii medicale, printr-o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare prin două divizii - Healthcare Services și Diagnostic Services.

Despre Medicover România

Medicover România este prezentă de peste 23 de ani pe piața serviciilor de sănătate private și dispune de o rețea de 37 de clinici în București și în țară și două spitale generaliste în capitală – Spitalul Medicover – și în Oradea – Spitalul Pelican. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale – moderne, sigure, aproape de pacienți – și includ toate departamentele: ambulator, spitalizare de zi, precum și o gamă variată de specialități medicale și chirurgicale. Medicover România face parte din Medicover, companie internațională importantă care oferă servicii medicale și de diagnostic, fondată în 1995.

Despre Synevo România

Synevo este liderul în diagnostic de laborator din România, oferind peste 2.000 de tipuri de analize uzuale și avansate, în toate domeniile de diagnostic clinic de laborator. La finalul anului 2017, Synevo România administra o rețea națională de 16 laboratoare și 78 de centre de recoltare a probelor biologice, efectuând pe parcursul întregului an aproape 15 milioane de teste.

Synevo România face parte din Medicover – unul dintre cei mai importanți furnizori internaționali de servicii medicale și de diagnostic, înființat în 1995.

 

 

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPerturbatori endocrini, bănuiți că se află în alimentele europenilor, potrivit unui ONG francez

Urme ale unor substanţe bănuite că ar fi perturbatori endocrini se găsesc în alimentele consumate de europeni, a avertizat marţi ONG-ul francez Generations Futures, care pledează pentru ca […]

Contraceptia de urgenta a evoluat!

Contactele sexuale nu s-au schimbat foarte mult de-a lungul timpului, insa metodele contraceptive au evoluat. Nu sunt putine cazurile in care se poate intampla sa ai nevoie de […]

A apărut periuţa de dinţi pentru leneşi

Conform Mediafax, pentru cei cărora le este lene să se spele pe dinţi sau pentru care această activitate este neplăcută, o companie a lansat un dispozitiv care curăţă […]

Dicționar de perle farmaceutice

Zilnic in farmacie ne confruntam cu situatii care ne pot pune in dificultate. Pacienti care in lipsa unor retete sau documente scrise ne solicita un medicament al carui nume nu […]

Ce se intampla in corpul tau daca consumi turmeric zilnic!

Studiile arata ca curcumina, un compus bioactiv din turmeric, poate trata depresia, anxietatea, imbatranirea creierului si oricare stare anormala in care este prezenta inflamatia. Dar din pacate, extrem […]

5 probleme dentare tratate cu fatetele dentare!

Potrivit studiilor cererea de tratamente de esteticacontinua sa creasca, fatetele dentare fiind pe primul loc in preferintele celor care isi doresc un zambet frumos, dar si sanatos, avand […]

Vrei sa stii ce se intampla in organism in timpul detoxifierii?

Primavara si vara ne aduce vreme frumoasa si calda, oferind o oportunitate ideala pentru a ne detoxifia organismul. Studiile arata ca procentul persoanelor care adopta o cura de […]

Studiu: Atitudini și percepții despre bolile mintale în cadrul populației României

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) a prezentat, într-un eveniment desfășurat la Reprezentanța Comisiei Europene, rezultatele studiului “Atitudini și percepții asupra bolilor […]

4 probleme cu care femeile se confruntă primăvara

Primăvara este sezonul care aduce nevoia de schimbare în rândul femeilor. Fie că vorbim despre igiena intimă, managementul greutății, astenia de primăvară sau de un refresh al organismului, […]

Sanatatea gingiilor este doar una dintre cele sase metode de a combate alergiile de primavara!

80% dintre romani sufera de gingivita, o infectie a gingiilor care poate afecta sistemul imunitar, dar si intreaga sanatate a organismului. Acest aspect este important deoarece, in majoritatea […]

Cati romani merg la stomatolog in fiecare an

In Romania sunt deschise peste 12.500 de cabinete stomatologice private si doar 1.500 de cabinete publice. Studiile confirma faptul ca romanii viziteaza cel mai rar medicul stomatolog, 58% […]

Analiză Oxford Economics: cum poți crește productivitatea și satisfacția angajaților

Pentru a înțelege mai bine felul în care angajații se simt și lucrează la locul de muncă, Plantronics și Oxford Economics au realizat un studiu axat pe dorințele […]

7 beneficii uimitoare ale lăptişorului de matcă

Ai imunitatea scăzută, iar colsterolul îţi afectează sănătatea? Suferi de stres şi ai probleme cu tensiunea arterială? Dacă te confrunţi cu oricare dintre problemele menţionate şi îţi doreşti […]

Câţi părinţi romani recoltează celule stem

7% din noii părinţi din România recoltează celule stem anual din cordonul ombilical la naşterea bebeluşilor, un procent în permanentă creştere, deşi natalitatea este în scădere cu 4-10% […]

Tratamentul fără corticoizi a psoriazisului, mătreţii, dermatitei atopice şi seboreeice

Best seller mondial în tratamentul fără corticoizi a psoriazisului, mătreţii, dermatitei atopice şi seboreeice Nu este nimic mai rău decât să observi fulgi albi pe haine, chiar dacă […]

5 cele mai iesite din comun sfaturi de ingrijire a pielii, in sezonul rece

Îngrijirea pielii este un ritual sacru pentru majoritatea femeilor. Indiferent de anotimp, vârstă sau mediu, pielea are nevoie de permanentă hidratare și îngrijire. Iarna însă, atunci când temperaturile […]

De ce apar maselele de minte? Iata rolul lor!

Odata cu intrarea in etapa de maturitate, maselele de minte isi fac simtita prezenta. Molarii de minte – al treilea molar – sunt ultimul set de dinti, care […]

Proteine animale vs proteine vegetale într-o dietă echilibrată

”Mineralele alcaline neutralizează acizii care se găsesc în cantitate mare în organismul nostru”, a precizat medicul gastroenterolog Ana Bratu, la lansarea apei minerale terapeutice Malnaş. Depozitele de grăsime […]

Nu poți dormi noaptea? Ai reglat corect temperatura?

Mulți oameni se plâng că nu dorm bine noaptea, că se trezesc din somn și că nu mai pot adormi la loc. Majoritatea dau vina pe tot felul […]

[VIDEO]Mușcătura de țânțar la microscop

  Filmarea a fost realizată sub microscop pe un şoarece anesteziat şi dezvăluie atacul unui ţănţar purtător de malarie. S-a observat că ţânţarii purtători ai parazitului malariei au […]