Centrul de Medicină Integrativă ”Lotus Life” din Târgu-Mureș este o clădire cu un specific aparte pentru că ai senzația, în momentul în care intri, că ai nimerit într-o oază de relaxare, nicidecum într-un centru medical. Într-o cameră mare, spațioasă, stă la birou dr. Carmen Nicolau, medic primar gastroenterolog, medic specialist medicină internă cu competențe în endoscopie digestivă și ecografie abdominală. Se pregătește de un nou episod din telenovela ”telecografiei” începută în urmă cu doi ani. A intrat în legătură directă, cu ajutorul tehnologiei sofisticate, cu medicul de familie căruia i-a ”împrumutat” ecograful.
Dr. Carmen Nicolau:Imaginea este super. Să tragă mai mult aer în piept. Bun. Hai să coborâm un pic spre dreapta. Continuăm. Și acum hai să mergem în axul rinichiului stâng. Are o caracteristică mai ciudată. Dar să privim și din alte unghiuri. Uite aici avem unghiul, foarte frumos se vede. Să tragă aer.
Medicul de familie: Trage aer în piept tanti, puțin mai mult, așa.
Dr. Carmen Nicolau: Bun. Pe porțiunea asta rinichiul s-a văzut mai clar. Are o mică imagine chistică aici, în sinus, este o situație izolată, un indice într-adevăr la limită. Mergem mai departe. Într-adevăr este colecistul puțin cam mare, malformat are un transversal de 5 cm și un ax lung de 11.
Investigația continuă, organele interne ale pacientei sunt vizualizate pas cu pas, de la distanță, înainte de a fi dat verdictul final. Este sistemul de teleecografie, implementat de dr. Nicolau în urmă cu doi ani de zile, viitorul în în sistemul medical. ” Cel mai mare câștig pe care l-am avut în această tehnică este faptul că în sistem de ecografie comunicăm cu medicul de familie”, a precizat dr. Nicolau.
Care este avantajul sistemului? Pacientul se prezintă la medicul de familie cu o afecțiune, dacă acesta identifică și nevoia unei ecografii și dacă o mai și poate face la el în cabinet, cu rezultatele examenului ecografic interpretat de medicul specialist, este un avantaj extraordinar. ”Am depistat malformații de organe despre care pacienții nu știau fiind asimptomatici. Pacienți la care am depistat tumori ale tractului digestiv în stadiu incipient, au urmat apoi tratament chirurgical, chimiotetrapie, citostatice și sunt bine acum”, a recunoscut dr. Sorin Pop, medic de familie în orașul Miercurea Nirajului, unul dintre beneficiarii proiectului inițiat de dr. Carmen Nicolau.
Pacienți mulțumiți
La doi ani de la implementarea sistemului de teleecografie are pe listă pacienți care vin deja la consult ecografic în scop preventiv. ”Vin la control pacienți care nu au niciun fel de afecțiune, dar sunt conștienți de faptul că cel puțin o dată sau de două ori pe an anumite investigații trebuiesc făcute pentru a depista în stadiu precoce anumite boli”, a continuat medicul de familie. Din 2011, împreună cu soția sa, tot medic de familie, dr. Viorica Pop, au efectuat în jur de 500 de ecografii.
La o singură consultație, pacientul are diagnostic, tratament fără plimbări și consultații în ambulator, se bucură de economie financiară și confort fizic și psihic la el acasă. ”E mult mai bine aici, pentru că altfel ar trebui să plătesc transport dus întors, plus poate alte cheltuieli. Și faptul că îmi face ecografia medicul meu de familie îmi dă încredere și ar fi bine ca peste tot să fie așa”, a declarat Bakó Dionisie, un pacient în vârstă de 63 de ani din localitatea Miercurea Nirajului.
Teleecografia de la Lotus, extinsă în alte trei județe
Succesul proiectului a confirmat nevoia de extindere. Printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă, dr. Carmen Nicolau va achiziționa alte trei aparate de ecografie care vor fi distribuite în trei județe învecinate, Harghita, Sibiu și Neamț, respectiv în localitățile Toplița, Sibiu și Piatra Neamț. Medicii de familie de acolo se vor conecta la ore bine planificate cu un grup de cinci medici, specialiști în ecografie abdominală.
Primul ecoendoscop din Mureș, la Lotus Life
Ecoendoscopia este o metodă de diagnostic ce combină endoscopia digestivă, pe de o parte, și ecografia pe de altă parte, obținându-se imagini și informații valoroase de la nivelul tubului digestiv și al țesuturilor înconjurătoare. Metoda modernă de investigație va fi accesibilă, curând, la Centrul de Medicină Integrativă Lotus Life. Ecoendoscopul va fi achiziționat în cadrul aceluiași proiect prin care se vor achiziționa și cele trei ecografe. ”În Târgu-Mureș nu se face ecoendoscopia. Aceasta înseamnă că introduci prin tubul digestiv un aparat care arată, în mare, foarte asemănător cu endoscopul, dar care în vârf are o sonda de ecografie miniaturizată. Redă din tubul digestiv imagini deosebit de valoroase și această tehnică nu a pătruns în centrul nostru pentru că aparatul este extrem de scump”, a explicat dr. Nicolau.