In ultimele zile atat farmaciile cat si pacientii intampina dificultati la eliberarea si respectiv primirea medicamentelor prescrise de catre medici. De ce ? Incepand cu data de 6 iunie 2014, in Monitorul Oficial a fost publicat ordinul comun al CNAS si Ministerul Sanatatii privind aprobarea formularului de prescripţie medicală
electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu şi a Normelor metodologice privind utilizarea şi modul de completare a formularului de prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu.
Avand in vedere aceste schimbari, Revista MedFarm a analizat modificarile nou aparute si va prezinta succint elementele definitorii pentru eliberarea totala, eliberarea fractionata si eliberarea partiala a medicamentelor pe baza de prescriptie medicala in urma discutiei cu Domnul Dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
ELIBERARE TOTALĂ
In cazul acestei prescriptii toate poziţiile din prescriere sunt marcate ca eliberate (excepţie cazul când pacientul renunţă la un medicament şi aceste este marcat ca şi renunţat). Cantitatea prescrisă la nivel de poziţie este eliberată integral şi cantitate eliberată este egala cu cantitate prescrisă, la nivel de poziţie.
Număr de zile de tratament este identic între prescriere şi eliberare la nivel de poziţie
ELIBERAREA PARTIALA
(o reţetă este eliberată de mai multe farmacii)
Cantitatea prescrisă la nivel de poziţie este eliberată integral şi cantitate eliberată este egala cu cantitate prescrisă, la nivel de poziţie. Număr de zile de tratament este identic între prescriere şi eliberare la nivel de poziţie. Se trec pe reţeta eliberată numai medicamentele care fac parte din eliberarea curentă (este posibil ca o reţetă să fie eliberată în doua zile diferite la aceeaşi farmacie).
ELIBERAREA FRACTIONATA
( TOATE poziţiile de pe reţeta prescrisă se regăsesc pe reţeta eliberată, cantitatea prescrisă şi numărul de zile de tratament fiind fracţionate)
Cantitatea din eliberare nu poate fi egală cu cantitatea din prescriere; se verifică numai să nu se depăşească la nivel de total cantitate eliberată cantitatea prescrisă de medic. Număr de zile de tratament din eliberare poate fi multiplu de lună. Nu poate diferi perioada de tratament pentru medicamente: dacă primul medicament este eliberat pentru o lună, atunci toate medicamentele se vor elibera tot pentru o lună.
ELIBERAREA FRACTIONATA SI PARTIALA
(o reţetă este eliberată de mai multe farmacii, cantitatea prescrisă şi numărul de zile de tratament fiind fracţionate)
Cantitatea eliberată nu poate fi egală între eliberare şi prescriere. Număr de zile de tratament din eliberare poate fi multiplu de lună. Dacă prima farmacie eliberează o poziţie din prescriere pentru o lună, atunci toate celelalte farmacii trebuie să elibereze poziţiile rămase din prescriere tot pentru o lună.
Daca aveti neclaritati privind prescrierea si eliberarea medicamentelor utilizand noile formulare, va rugam sa ne contactati trimitand un email la redactia@med-farm.ro