Trunchiul comun la Rezidențiat naște divergențe

Studenti

Vizualizari: 2660

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Oftalmologie, chirurgie, cardiologie sau neurologie-multitudinea de specialități între care poate opta absolventul Facultății de Medicină ce se pregătește pentru examenul de intrare în Rezidențiat îl poate copleși, mai ales dacă nu știe foarte bine încotro să se îndrepte. Prin proiectul de lege a Rezidențiatului se dorește familiarizarea pe perioada a doi ani cu toate specializările, un trunchi comun, urmând ca, ulterior, studentul să își aleagă specialitatea care îi vine ca o mănușă. Studenții mediciniști de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș salută și nu prea inițiativa legislativă.

În prezent, absolvenții susțin examenul de Rezidențiat după susținerea lucrărilor de licență, bibliografia recomandată pentru studiu fiind o carte tradusă din limba franceză, în urmă cu câțiva ani, și sunt nemulțumiri legate de tematică. Pe de altă parte, în urma examenului susținut repartiția se face în ordinea descrescătoare a mediilor obținute și de multe ori un rezident care vrea să facă o specialitate ajunge să prindă o cu totul altă specialitate și pe parcurs există solicitari pentru schimbarea specialității, din diverse motive.

O flexibilizare a alegerii specializării

”După susținerea examenului de licență se intră într-o perioadă de doi ani de pregătire, comună, fie pe trunchiuri medicale, chirurgicale, paraclinice, astfel încât în această perioadă rezidentul să poată să cunoască mai bine specializările, să știe de fapt ce își dorește, să poată să aleagă o specialitate în cunoștință de cauză.

Modalitatea de admitere în acest trunchi comun încă nu este stabilită, a fost o propunere a Ministerului Sănătății ca media anilor de studiu să reprezinte criteriu de admitere în trunchiul comun, la care s-a renunțat în urma întâlnirilor avute de secretarul de stat dr. Raed Arafat cu studenți și cu rezidenți.

După cei doi ani de trunchi comun se face alegerea specialității în care rezidentul dorește să se specializeze, în urma unei modalități de evaluare care încă nu a fost stabilită”, a precizat dr. Florin Buicu, specialist managementul serviciilor de sănătate.

După efectuarea trunchiului comun, în urma efectuării încă unui an de Rezidențiat, rezidenții vor avea dreptul de liberă practică în specialitatea medicină de familie.

De asemenea, se va modifica și curricula de pregătire în fiecare specialitate care să definească nivelul de cunoștințe, numărul și tipul fiecărei manevre medicale pe care rezidentul trebuie să le facă în perioada de pregătire.

caseta-13-300x225”Ideea de Rezidențiat cu trunchiuri comune e foarte bună pentru că îți dă posibilitatea să faci practica în mai multe locuri și apuci să îți formezi mâna. Problema noastră este metoda de admitere în acest trunchiuri comune. Inițial s-a propus media din anii de facultate, nu e corect să fim anunțați în anul VI că ni se ia în considerare media care am avut-o până acum. Există diferențe mari între facultăți, între serii, suntem patru serii și avem profesori diferiți, automat notarea este diferită. Noi am propus să fie acel examen care era până acum de Rezidențiat, să se dea acel test unic pe țară care să fie examenul de admitere în prima etapă pe Rezidențiat. S-a propus ideea de licență și nu suntem de acord pentru că din nou fiecare își dă licența la facultatea la care a terminat, nu putem compara licența noastră cu subiecte de la alte facultăți, alte subiecte, altă notare”

Iulia Grancea, Medicină Generală, anul VI

caseta-21-300x225”După toate discuțiile mă simt puțin bulversat pentru că aceste nelămuriri și o lipsă de viziune concretă a viitorului îmi blochează perspectiva pe un termen mediu și lung. Dacă până acum știam că învățăm în timpul facultății, la sfârșit dăm un examen de Rezidențiat și  în mare parte ne alegem specialitățile care ne plac și le-am vrea, în contextul în care o să învățăm și o să fim bine pregătiți, de acum înainte nu știm care va fi orizontul nostru…vom fi stagiari, un lucru foarte bun, dar eu nu știu cum se va asigura că vom primi până la urmă acele specializări care ni se potrivesc, plus nu știu care vor fi posturile, numărul de locuri, unde vom putea face practică, cine ne vor fi tutorii de rezidențiat. Și nu știm cum se va face repartizarea: național, pe centre universitare”.

Nucu Marica, Medicină Generală, anul V

 

caseta-31-300x225”Starea actuală este una de nesiguranță pe termen mediu și lung. Am fi preferat să știm din timp, o astfel de lege necesită o oarecare dezbatere din partea studenților și părerea noastră trebuie luată în considerare. Cele trei deziderate ale studenților și viitorilor rezidenți sunt salarizare decentă, posturi și nevoia de a învăța, de a fi pregătit bine în timpul rezidențiatului. Această lege nu rezolvă problema de bază ci oarecum încearcă să rezolve niște probleme pe termen scurt. Trebuie o variantă de admitere care să fie echitabilă pentru toți studenții, din toate centrele din România”.

Laurențiu Șendrea, Medicină Generală, anul VI

 

 

caseta-42-300x225”Sunt nesigură de ceea ce se va întâmpla pe viitor cu viața mea. Termin facultatea la 25 ani, intru în trunchi comun doi ani și la 27 de ani o să încep să devin specialist. Nu știu dacă se schimbă ceva în bine pentru viitorul meu, dacă o să fiu un medic mai bun după doi ani de trunchi comun, dacă o să învăț mai mult despre specialitatea în care vreau să profesez. Vom fi din nou generația de sacrificiu”.

Cătălina Stratulat, Medicină Generală, anul V

 

 

 

caseta-52-300x225”Nu e o modificare drastică a examenului de Rezidențiat, nu e ceea ce speram noi. Noi speram ca după șase ani să terminăm odată cu examenele printr-un examen de Rezidențiat, să ne găsim loc în regiunea în care ne dorim noi să ajungem, să știm că de acum înainte a început viitorul și nu mai avem nimic de schimbat”.

Cătălin Dogar, Medicină Generală, anul V

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Studenti

Vizualizari: 66581

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Studenti

Vizualizari: 432883

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România, aprobată

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat *Hotărârea de Guvern privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România* Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul […]

Biletul de trimitere, valabil oriunde în țară pentru serviciile medicale paraclinice

Guvernul a aprobat o Hotarâre conform căreia, începând cu data de 1 decembrie 2020, asigurații pot beneficia de analize de laborator și investigații medicale paraclinice pe întreg teritoriul […]

Reacția GILEAD Sciences privind recomandările OMS pentru Veklury (remdesivir)

Veklury este recunoscut drept un standard de îngrijire pentru pacienții spitalizați cu COVID-19 în ghidurile de tratament ale mai multor organizații naționale cu credibilitate, inclusiv Institutele Naționale ale […]

Soluția 9SOS, serviciu integrat de gestiune epidemiologică, prezentată în cadrul Government After Shock Global Forum

Platforma este o soluție pentru evitarea supraaglomerarii spitalelor, medicilor de familie, Direcțiilor pentru Sănătate Publică (DSP) și Inspectoratului pentru Stări de Urgență (ISU), prin sistematizarea și automatizarea contactului […]

S-a înființat Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2

La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat Memorandumul privind înființarea Comitetului Național de coordonare a activitățiilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea […]

Actualizare a platformei informatice de centralizare a datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Ministerul Sănătății, Institutul Naţional de Sănătate Publică și Serviciul de Telecomunicații Speciale au operationalizat actualizarea platformei informatice de centralizare a datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2. Noua […]

Tulburările funcțiilor cognitive și legătura pe care o au cu tractul gastro-intestinal

Cercetările din domeniul științei medicale din ultimii 20 de ani au dovedit faptul că există o legătură puternică de cauză-efect între tractul gastro-intestinal și creier, care implică și […]

Medicul de familie – rol esențial în managementul pacientului cu diabet zaharat

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) din România transmite un mesaj de sprijin în contextul Zilei Mondiale a Diabetului – marcată în data de 14 noiembrie- către cei […]