Specificațiile tehnice pentru Materialele sanitare, din Lista de produse și servicii, aprobată prin OMS 658/2013, pentru care se vor face achiziții centralizate a fost postată pe site-ul Ministerului Sănătății, în dezbatere publică.
Până la sfârșitul acestei săptămâni se așteaptă propuneri în vederea unor eventuale modificări, urmând ca de săptămâna viitoare să se treacă la demararea procedurilor de licitație publică centralizată. ”Reușim să transparentizăm mai mult procesul și să obținem comentarii dacă sunt probleme cu unele specificații pentru unele materiale care sunt în listă. Vorbim de sute de poziții, este o licitație foarte mare, așa că o să rugăm producătorii, distribuitorii, toți care sunt implicați să intre, să verifice și acolo unde văd că este o problemă care izolează, discriminează să ne comunice la adresa de email, care este publicată, care sunt problemele cu propuneri concrete. O să fie analizate propunerile și cele care se găsesc că sunt pertinente vom modifica specificațiile în conformitate cu propunerile respective”, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.
Ce facilități oferă noul sistem de licitație
Una dintre facilitățile noului sistem de achiziție este licitația separată, pe produse în parte. Dacă se va întâmpla ca un lot de produse să fie contestat, pentru celelalte licitația va continua. ”O să fie o licitație cu mai multe loturi. De fapt fiecare licitație va fi un lot, excepție va fi dacă un material are mai multe mărimi. Atunci o să fie tot materialul cu diferite mărimi un lot. De exemplu sondă de intubațe, este un lot, branula intravenoasă este un lot, seringile de diferite mărimi vor fi loturi. Așa o să fie licitația, astfel încât dacă pe parcursul ei se întâmplă să fie contestat un lot să nu blocheze restul. Asta înseamnă că din câteva sute de loturi dacă vreunul sau altul are vreo contestație pentru celelalte continuă licitația mai departe, iar lotul contestat se rezolvă separat”, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Definitivarea licitației, electronică
De fapt se deschide posibilitatea fiecărui producător, distribuitor de a participa la licitație cu produsele pe care le comercializează. În locul a mii de oferte făcute în fiecare an, se participă la o singură licitație la nivel național.
”Definitivarea licitației se face electronic. Asta înseamnă că se ofertează, se vine cu un preț la ofertă, se verifică ofertele dacă sunt eligibile după care definitivarea prețurilor se face electronic, între firme. Încă vreo 24 de ore mi se pare ca se pun pe site și ei pot să scadă prețurile între ei până când câștigă cel care vine cu prețul cel mai mic dintre cei care sunt considerați eligibili. Intenția noastră este să ajungem la un proces transparent, care să fie în beneficiul sistemului sanitar. Adică să obținem cât mai multe reduceri la prețurile materialelor și consumabilelor”
Prețuri medii de pornire
Dr. Raed Arafat a precizat că prețurile medii cu care s-au achiziționat până acum în sistemul sanitar vor fi prețuri de pornire în viitoarea licitație. ”Am evaluat cât de cât prețurile cu care s-au cumpărat produsele până acum și am pus prețurile medii cu care s-au achiziționat în sistemul sanitar, ca preț de pornire”, a explicat oficialul.