Înființarea liniei de învățământ cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș a fost un subiect atins în cadrul dezbaterilor ce au avut loc între partidele UDMR și PSD-ALDE pentru ca UDMR să voteze moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Grindeanu. Prin intermediul unui comunicat de presă, conducerea UMF Tîrgu-Mureș își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că universitatea a redevenit ”subiect de negociere politică uitându-se prea repede experiența anterioară din anul 2012 care a condus la căderea guvernului în funcție printr-o moțiune de cenzură”.
”Atragem atenția decidenților politici că acum, ca și atunci, sunt încălcate în mod evident două prevederi constituționale: interdicția ingerințelor politice în viața academică și autonomia universitară.
Deși în perioada 2012-2014, în urma mai multor procese finalizate cu hotărâri definitive și irevocabile, Universitatea a avut de fiecare dată câștig de cauză, consfințindu-se astfel legalitatea tuturor deciziilor luate de Senatul universitar, astăzi asistăm la realimentarea politică a unui conflict major care părea rezolvat”, se precizează în comunicat.
”Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș solicită în mod imperativ să nu redevină subiect de negociere politică. În interiorul Universității, în activitatea academică a cadrelor didactice și a studenților, altele sunt prioritățile și valorile. Respingem categoric riscul iminent al disfuncționalităților majore în viața universitară pe care această dispută politică ar redeclanșa-o.
În situația în care se va recurge la decizii politice care să implice Universitatea, vom declanșa o reacție de apărare fermă, în limitele legii și a principiilor de guvernare corecte”.
Conducerea Universității solicită mediului academic și societății civile să susțină autonomia universitară, iar mediului politic i se cere să înțeleagă și să accepte că UMF Tîrgu Mureș nu este, dar nici nu trebuie să devină subiect de capital politic pentru niciun partid.