Un alt fel de învățământ la UMF Târgu-Mureș

Academic

Vizualizari: 4072

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

anm_headerExamene fără șansa de a mai copia, posibilitatea de a face cunoștință cu conținutul unui manual de câteva sute de pagini în format digital sau un text generat automat în format audio care poate fi downloadat și un real ajutor pentru cadrele didactice care nu au cunoștințe avansate în domeniul tehnologiei informației pentru crearea de filme și materiale didactice sunt doar câteva dintre inovațiile implementate la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, în premieră, prin dezvoltarea unei platforme integrate de e-learning RoELME (Romanian E-learning Made Easy).

Prin tehnologia avansată, calitatea învățământului medical mureșean va face noi pași. Proiectul ”Tehnologii avansate pentru calitate în universitatea orientată spre viitor”, implementat de UMF Târgu-Mureș, în parteneriat cu UMF ”Carol Davila” București, UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca și Universitatea Debrecen a generat posibilitatea dezvoltării unei tehnologii educaționale inovative, pentru ca studenții să poată acumula cunoștințe medicale printr-un acces continuu și facil la informație.

Un proiect de milioane

Valoarea proiectului este de 9 milioane lei și a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investește în oameni!, Axa Prioritară 1 „Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere”, Domeniul Major de Intervenție 1.2. „Calitate în învățământul superior”. Aportul financiar al UMF Târgu-Mureș a fost de 187.000 lei.

”Este un proiect care lasă ceva în urma lui. Reprezintă o infrastructură funcțională în acest moment de a asigura studenților noștri informația necesară într-o formă modernă, electronică, o platformă de e-learning printr-un proiect cu orientare spre viitor, este un sistem de asigurare a calității, care a devenit deja funcțional. O universitate care se respectă nu poate să facă abstracție de informația medicală care există la nivel mondial”, a declarat prof.dr. Leonard Azamfirei.

Proiectul, demarat în octombrie 2010, a vizat creșterea accesului la resurse bibliografice tipărite prin achiziționarea unei minitipografii de ultimă generație, creșterea accesului la resurse bibliografice-online prin achiziționarea mai multor baze de date și reviste medicale online, accesibile în rețeaua UMF și prin Virtual Private Network, achiziționarea unor licențe multianuale Microsoft MSDN care să asigure soluțiile software necesare pentru dezvoltarea programelor. necesare activității de predare.

Studiul prin E-learning

În cadrul proiectului s-a dezvoltat un laborator pilot de Anatomie virtuală 3D, s-a asigurat partea de dezvoltare software pentru Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul UMF și s-a dezvoltat platforma de e-learning RoELME.

”Ce încercăm noi cu această platformă? Nu numai să îndeplinim obiective din proiect ci să propunem designul generației următoare de platforme educaționale. Practic sunt trei cuvinte cheie ce le-am dezvoltat aici: integrare, inovare și să fie intuitivă (n.r.-platforma), să poată fi folosită de oamenii care nu au cunoștințe de tehnologia informațiilor avansate”, a precizat prof.univ. dr. Marius Mărușteri, manager tehnic al proiectului.

Un text transformat automat în audiobook

 

 

Copiatul la examene, un domeniu al trecutului

Dacă nu au fost la cursuri sau nu au fost atenți la ore, studenții vor avea posibilitatea să intre în posesia cursului de pe platforma e-learning. De asemenea, nu va mai exista posibilitatea de a copia la examen. ”Sistemul nostru are așa numitul detecție de proximitate. Practic într-o sală cu 80 de calculatoare își văd unii la altul ecranul dar e foarte clară poziția lor și se amestecă întrebările și răspunsurile în așa fel încât probabilistic nu se poate vedea anm_headerîn același moment pe ecranul zonei de proximitate aceeași întrebare cu aceleași răspunsuri. Nu au cum să se uite unii la alții. Mai mult, dacă încearcă să își dicteze prin radio de afară nu trebuie să umblăm cu detectoare de semnal să vedem dacă nu cumva cineva le dictează. În momentul în care încep să facă aceleași greșeli în zone diferite ale sălii serverul ne avertizează că unii greșesc cam prea mult la fel. Sigur că dacă pun la fel, corect nu ai ce să le faci. Acest lucru se află implementat numai în marile companii care fac testare online”, a continuat managerul tehnic al proiectului.

Nu în ultimul rând, modalitatea de testare a studentului, care a picat un examen, se va axa pe capitolele din care nu a știut la primul examen. ”Știe chestii updatative, dacă studentul a picat în vară pe o anumită materie și dintr-un capitolul a greșit cele mai multe întrebări, data viitoare când vine, în toamnă, știe ce a greșit el și în momentul acela majoritatea subiectelor sunt generate din capitole care le-a picat în vară. Ca atare mă asigur că știe întreaga materie. Nu are rost să îl întreb din ceea ce știe, ci mai mult din ceea ce nu știe”, a mai spus prof. dr. Mărușteri.

Orientat către cadrele didactice

Platforma va putea fi utilizată și de cadrele didactice care nu au cunoștințe avansate în domeniul tehnologiei informaționale. ”Pe măsură ce studenții și cadrele didactice vor vedea utilitatea acestei platforme, vor găsi soluții simple pentru a crea filme didactice, prezentări didactice sau pentru a-și înregistra propria înregistrare cu studenții la o consultație, la o lucrare practică într-un laborator al universității sau pune în sistemul electronic accesul studenților respectivi sau ai altora interesați. Cred că în timp se va crea în cascadă o utilizare largă și de durată a platformei și de ce nu chiar de identificare a unor noi oportunități”, a precizat prof.dr. Klara Brînzaniuc, managerul proiectului.

Invenția IT recunoscută pe plan mondial

Contribuția celor care au structurat această platformă a fost recunoscută prin acceptarea publicării unui capitol despre încercările din domeniu într-un volum al enciclopediei mondiale a informaticii, Encyclopedia of Information Science and Technology, în luna ianuarie 2014.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPrima conferință internațională de medicină personalizată, la UMF Tîrgu Mureș

Academic

Vizualizari: 81722

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș va organiza, în perioada 12 – 13 decembrie 2018, prima conferință internațională din Sud-Estul Europei de medicină personalizată „First International Conference on Innovations in Population Health and Personalized Medicine”, cu participarea a numeroși specialiști din întreaga lume.

„First International Conference on Innovations in Population Health and Personalized Medicine” va deschide porțile spre cea mai modernă formă de medicină care se practică astăzi la nivel internațional, lectorii de prestigiu din Europa, SUA, Canada, China și Coreea prezentând cele mai noi și remarcabile descoperiri și progrese din domeniu, precum și direcții de cercetare și inovare.

Din comitetul de organizare al conferinței fac parte: prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. William Au, cercetător din China, prof. dr. Rodica Bălașa, directorul Școlii Doctorale din cadrul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Minodora Dobreanu, directorul Centrului de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice al UMF Tîrgu Mureș etc.

Programul științific se regăsește pe site-ul conferinței: https://iphpm.org/.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARECeremonia de acreditare internațională a Centrului de Simulare și Abilități Practice al UMF Tîrgu Mureș

Academic

Vizualizari: 91368

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș a fost acreditat de către Societatea Europeană de Simulare în Domeniul Medicinei (SESAM) ca centru de pregătire în simularea medicală, în perioada 2018-2022, acesta fiind primul și singurul centru acreditat internațional din România.

Ceremonia de acreditare a avut loc cu prilejul reuniunii anuale SESAM din Bilbao, Spania, care s-a desfășurat în perioada 27-29 iunie 2018. La eveniment a participat conf. dr. Szederjesi János, coordonatorul Centrului de Simulare și Abilități Practice, căruia i-a fost înmânată distincția de acreditare, în prezența conducerii SESAM și a invitaților.

În luna decembrie 2017, o echipă de auditori SESAM a vizitat Centrul de Simulare și Abilități Practice, prilej cu care au fost evaluate activitățile curriculare și extracurriculare, procedurile efectuate în cadrul Centrului, precum și infrastructura didactică și de cercetare, specialiștii concluzionând că sunt respectate toate criteriile și principiile de acreditare. Astfel, Centrul a primit statutul de acreditare SESAM pentru o perioadă de patru ani.

Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul UMF Tîrgu Mureș a fost înființat în anul 2012 la inițiativa rectorului UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, și este organizat în trei departmente: „Basic Skills”, „Medical Simulation”, și „Pacient standardizat”.

De-a lungul timpului au fost instruiți peste 17.000 de studenți, Centrul fiind considerat cel mai modern centru de simulare în medicină din țară. În cadrul acestuia își desfășoară activitatea disciplina de Simulare aplicată în medicină, condusă de conf. dr. Cosmin Moldovan.

Activitatea Centrului de Simulare și Abilități Practice a fost susținută și prin proiecte menite să creeze noi oportunități de învățare pentru studenți pentru dezvoltarea abilităților practice folosind simulatoare medicale. De asemenea, în anul 2015, s-a înființat la Tîrgu Mureș, cu prilejul primei ediții a Congresului Național de Simulare Medicală MEDISIM, și Societatea Română de Simulare Aplicată în Medicină, prima organizație de acest fel din România.

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREAsociația pentru Cooperare Europeană în Știință și Tehnologie vizită la UMF Tîrgu Mureș

Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice al Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș găzduieşte, în perioada 7-8 iunie 2018, întâlnirea reprezentaților țărilor membre în Asociația pentru […]

UMF Iaşi, singura instituţie de învăţământ medical din România în clasamentul Times Higher Education (THE) Emerging Economies University Rankings 2018

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi (UMF Iaşi) este singura instituţie de învăţământ medical din România cotată în topul realizat de Times Higher Education (THE) […]

Fuziune UMF Tîrgu-Mureș cu UPM Tîrgu-Mureș

Senatele Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și a Universității “Petru Maior” din Tîrgu Mureș, în ședințele din 18.04.2018 au decis fuziunea Universității de Medicină și […]

Educație universitară de top la UMF Tîrgu-Mureș

Studenți – viitori medici, farmaciști și stomatologi mai bine pregătiți, atât din punct de vedere teoretic cât și din punct de vedere practic, buni comunicatori în relația cu […]

Proiectele UMF Tîrgu Mureș dedicate Centenarului României, prezentate Președintelui Klaus Iohannis

O delegație a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, formată din conducerea UMF, cadre didactice și studenți, a participat joi, 15 martie 2018, la invitația […]

Pregătire sportivă pentru candidații la Medicină Militară, în premieră la UMF Tîrgu Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș introduce, în premieră, activități de pregătire sportivă dedicate candidaților care vor susține admiterea la programul de studiu Medicină Militară […]

Suplimentare de locuri la Medicină Militară. Pașii pentru a deveni student

Biroul Informare Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Mureș anunță calendarul de admitere la Medicină Militară, pentru anul universitar 2018-2019, la Catedra de Pregătire Medico-Militară de la Universitatea […]

Early admission la UMF Tîrgu Mureș – al treilea an de funcționare a unui sistem de admitere pentru studenții internaționali, unic la nivel național

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș anunță candidații străini că a fost publicat calendarul de desfășurare a admiterii, sesiunea martie-aprilie 2018, la programele de studiu în limba engleză de la Medicină şi Medicină Dentară.

Vizita ambasadorului Belarus la UMF Tîrgu Mureș

Ambasadorul Republicii Belarus în România, Excelența Sa Andrei M. Grinkevich, și conducerea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, au purtat discuții vineri, 19 ianuarie 2018, […]

Consulul Germaniei la Sibiu, în vizită la UMF Tîrgu Mureș

Consulul Republicii Federale Germania la Sibiu, Excelența Sa, dl. Hans E. Tischler, s-a aflat marți, 16 ianuarie 2018, în vizită la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din […]

Centrul de Simulare și Abilități Practice al UMF, primul centru din România acreditat internațional

Centrul de Simulare și Abilități Practice din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș a fost acreditat, în luna decembrie 2017, de către Comitetul de Acreditare Instituțională […]

Schimbări în conducerea Ligii Studenților din Tîrgu Mureș

Anul 2018 a debutat cu schimbări în conducerea Ligii Studenților din Tîrgu Mureș. Începând din această lună, Raluca Niculescu ocupă funcția de președinte al Ligii Studenților, după ce […]

Delegație universitară din Turcia, în vizită la UMF Tîrgu-Mureș

O delegație de la Universitatea Çukurova din Adana, Turcia, formată din profesor dr. Mustafa Kibar, Rectorul Universității, profesor dr. Harun Arıkan, Directorul Departamentului de Relații Internaționale, și prof. […]

Ziua Mondială a Diabetului marcată de studenții UMF Tîrgu-Mureș

Studenții Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș marchează Ziua Mondială a Diabetului marți, 14 noiembrie, printr-o serie de activități, cum ar fi: campanie de testare […]

Legea Dieteticianului există, Normele de aplicare pierdute pe parcursul legislativ

Deși de la 1 ianuarie 2018 ar trebui să intre în vigoare Normele de aplicare a Legii Dieteticianului acestea încă nu sunt aprobate și sunt blocate în parcursul […]

Caravana UMF Tîrgu-Mureș la liceele din țară

Caravana Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Tîrgu-Mureș a pornit din nou la drum și va ajunge, în perioada octombrie – noiembrie 2017, la zeci de licee din […]

Centru de perfecționare pentru obținerea de grade didactice din învățământul preuniversitar la UMF Tîrgu-Mureș

La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș va funcționa Centru de perfecționare pentru obținerea de grade didactice din învățământul preuniversitar .Ministerul Educației Naționale a acordat Universității de […]

Curs intensiv „Medical Publishing and Methodology of Research” la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, împreună cu Universitatea de Studii „Aldo Moro” din Bari, Italia, și RECIF, organizează primul curs intensiv „Medical Publishing and […]

Start la înscrieri pentru admiterea la UMF Tîrgu-Mureș

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș organizează, în data de 14 septembrie 2017, examenul de admitere pentru ocuparea locurilor cu taxă la programele de studii […]

Creștere a numărului de studenți străini la UMF Tîrgu-Mureș

Peste 400 de persoane, din străinătate, au aplicat la programele de studiu în limba engleză de la Medicină şi Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie […]