Metode moderne în tratamentul afecțiunilor urologice, unele în premieră națională, au fost introduse în Clinica de Urologie din Tîrgu-Mureș, de-a lungul timpului, o parte dintre ele fiind preluate și implementate în clinici din întreaga țară. Împlinirea a 60 de ani de la înființarea Clinicii de Urologie din Tîrgu-Mureș a fost marcată în cadrul celei de a VI-a ediții a simpozionului ”Actualități în Urologie”, desfășurat în perioada 26-27 mai 2017 la Tîrgu-Mureș.
Cu ocazia acestui eveniment a fost lansată cartea ”60 de ani de Urologie”, o lucrare ce cuprinde în 120 de pagini, în limbile română, maghiară și engleză, istoria clinicii și informații despre personalul ce a contribuit la înființarea acesteia, aducându-și aportul la dezvoltarea continuă a specialității prin introducerea de metode moderne de tratament.
De numele Clinicii de Urologie din Tîrgu-Mureș se leagă primele operații endoscopice din România, în 1979 profesorul dr. Dorin Nicolescu efectua prima rezecție transuretrală de prostată. Au urmat apoi alte intervenții, rezecții de tumori vezicale, operații ureteroscopice pentru ablația litiazei ureterale. Ulterior, profesorul dr.Radu Boja a efectuat prima nefrolitotomie percutanată, ceea ce a însemnat o nouă premieră în România. ”Au fost realizate foarte multe intervenții la nivelul aparatului urinar superior, ceea ce a însemnat o atracție fantastică a pacienților din toată țara, pentru că dacă la început a fost singurul centru unde s-a efectuat această operație mai apoi, în decurs de 10-15 ani, această operație s-a dezvoltat mult pentru că foarte multe cursuri postuniversitare organizate și ținute în Clinica de Urologie din Tîrgu-Mureș a făcut posibil să se dezvolte mulți specialiști și să practice această metodă de ablație a litiazei, să o implementeze în centrele conduse de dânșii”, a explicat prof. dr. Mártha Orsolya, șeful Clinicii de Urologie din Tîrgu-Mureș.
A urmat apoi introducerea litotriției extracorporeale, introducerea unor metode de investigație care se efectuează doar în București și la Tîrgu-Mureș, respectiv urodinamica care a făcut posibilă reinventarea tratamentului incontinenței urinare la femei.
Tratamentul cancerelor de prostată, al bolilor maligne renale, ureterale sunt alte aspecte pentru care Clinica de Urologie din Tîrgu-Mureș este căutată de pacienți din întreaga țară.
Pași spre viitor...urologia pediatrică la Rezidențiat
Pe viitor, colectivul Clinicii de Urologie din Tîrgu-Mureș este pregătit să efectueze o serie de operații laparoscopice, însă pentru dezvoltarea acestor proceduri este nevoie de sprijinul managementului spitalului și a Consiliului Județean Mureș pentru dotarea cu instrumentar și aparatură modernă necesară, conducerea Spitalului Clinic Județean Mureș dar și a Consiliului Județean Mureș asigurând colectivul clinicii de toată susținerea. ”Încercăm să facem pași în vederea dezvoltării ureteroscopiei cu laser și un alt deziderat, nefiind această specialitate în România, dorim să dezvoltăm urologia pediatrică. Am spus și anul acesta și continui să insist că avem nevoie de o asemenea clinică, un compartiment chiar unde să putem, împreună cu chirurgii infantili, să putem trata modern, cu manevre endoscopice, pacienții mici.
Primul demers ar fi să se introducă specialitatea de urolog pediatru în curricula specilităților de medicină din România. În prezent, urologul pentru adult nu poate să opereze copii, chirurgul infantil poate dar nu toți sunt pregătiți, nu au toți pregătirea necesară pentru a efectua manevrele endoscopice, manevre terapeutice mai puțin invazive. S-au făcut demersuri în acest sens, eu sunt membru al Societății de Urologie din România și am discutat de foarte multe ori de acest aspect. Sperăm că vom avea un ajutor și eventual la rezidențiatul din toamnă să avem specialitatea, locuri scoase la concurs în acest sens”, a adăugat șeful Clinicii de Urologie din Tîrgu-Mureș.
Simpozionul omagial ”Actualități în Urologie”, ediția a VI-a, a reunit medici urologi din toată țara, dar și din străinătate ce au prezentat teme importante din domeniu.