Problema vaccinării, a provocărilor legate de vaccinologie, dar și antibioticoterapia și rezistența la antibiotice au fost amplu dezbătute în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Practic MF, simpozionul regional adresat medicilor de familie în perioada 5-6 mai, la Eforie Nord.
Prof. Univ.dr. Sorin Rugină a abordat o temă extrem de actuală, vaccinarea și a enumerat pe scurt, provocările cu care ne confruntăm și care au dus la “un nivel insuficient de vaccinare la adolescenți, la adulți și la vârstnici”, respectiv „ dezvoltarea organizațională inadecvată, lipsa serviciilor de vaccinare "dedicate" pentru aceste grupe de vârstă, alocarea redusă a resurselor, lipsa invitației active la vaccinare, responsabilități neclare privind cine ar trebui să ofere și să efectueze imunizarea, comunicarea necorespunzătoare, incertitudinea privind indicațiile pentru vaccinările unice, persistență îndoielnică privind eficacitatea și siguranța (factor de agravare: campaniile post-pandemice de comunicare și îndoielile privind "interesele ascunse si percepția riscului redus”).
Pe lângă provocările ridicate de vaccinologie, un alt subiect “fierbinte” a fost abordat în cadrul prezentării susținute de Conf. Dr. Dumitru Irina-Magdalena, respectiv antibioticoterapia si rezistenta la antibiotice. “România ocupă a treia pozitie în topul țărilor din Uniunea Europeană cu cea mai crescută rezistență la antibiotice. Între cauzele are au dus la această situație se numără : utilizarea în exces a antibioticelor, folosirea nejustificată a antibioticelor cu spectru larg, subdozarea antibioticelor și tratamentele prelungite, mult după disparitia simptomatologiei.”
„Rezistența dobândită la antibiotice este o problemă de o gravitate în continuă creștere, deși în multe cazuri poate fi evitată prin aplicarea perseverentă a următoarelor măsuri: respectarea protocoalele de prevenție și control al infecțiilor, explicarea pacienților a modului de administrare și riscul de RAM în cazul utilizării incomplete/incorecte, promovarea prevenirii infecțiilor prin măsuri de igienă, inclusiv orală, spălarea mâinilor, acoperirea nasului/gurii în caz de strănut, sex protejat, vaccinare și prescrierea de antibiotice conform ghidurilor, numai în cazuri justificate, când putem evidenția prezența infecției care necesită tratament antibiotic”, au punctat în cadrul simpozionului regional Practic MF Eforie Nord, dr. Ileana Brînză și Dr Liliana Chițanu.
În perioada 5-6 mai 2017, aproximativ 150 medici de familie au participat la simpozionul regional PRACTIC MF, organizat de către compania de comunicare medicală Houston NPA,. Ediția 19 a fost coordonată științific de Prof. Univ. Dr. Nicolae Calomfirescu, medic primar urolog, iar alături de el s-au aflat alți 23 lectori consacraţi, din multiple specialități medicale: medicină de urgență, medicină internă, podiatrie, gastroenterologie, boli infecţioase, medicină sportivă, medicină de familie, psihiatrie şi medicină de familie.
Practic MF este un eveniment care „ provoacă” și care surprinde de multe ori pe cei aflati la prima participare prin franchetea exprimarii, atat din partea lectorilor cat si din partea participantilor. Ne dorim sa avem alaturi de noi oameni care isi exprima onest opiniile, care isi argumenteaza punctele de vedere, care vin cu informatii practice, care nu se tem sa recunoasca atunci cand au nevoie de mai multe informatii despre un subiect si care nu sufera de autosuficienta. Cred ca este nevoie de cat mai multi astfel de oameni in sistemul medical romanesc si mai cred ca cei care ii descopera au datoria sa ii si promoveze”a declarat Dr. Maria Szerac, CEO Houston NPA.
Programul evenimentului a inclus și 2 workshop-uri: unul susținut de prof.univ.dr. Nicolae Calomfirescu şi psiholog clinician Adrian Costin Calomfirescu (certificare europeană pentru psihosexologie)- pe tema „medicina sexualităţii şi reproducerii”, iar celălalt pe tema podiatriei- susținut de dr. Ramona Colț.