Un copil cu diabet este ”scos” pentru scurt timp din circuitul normal al copilăriei. Acul, ceasul, cântarul și medicamentele fac regula în viața lui impunând monitorizarea zilnică a glicemiei, medicație, ajustarea dietei și schimbarea obiceiurilor alimentare. Pe scurt, apar noi reguli care trebuie respectate o viață. Pentru monitorizarea continuă a glicemiei, grație tehnologiei avansate, s-au dezvoltat o serie de dispozitive, unele utilizate deja la scară largă, altele aflate în stadiul de cercetare. Însă fără o educație specială privind diabetul, susținere și sprijin psihologic, copiii și tinerii cu diabet nu pot înfrunta problemele pe care le impun această boală.
De zece ani, Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet (ASCOTID) Mureș luptă pentru a-i ajuta pe copiii și tinerii ”dulci”, și an de an, de Ziua Internațională de Luptă Împotriva Diabetului, marea familie a ONG-ului se reunește în cadrul unui eveniment de excepție, de unde nu lipsește buna dispoziție, surprizele, programul artistic și educația medicală. Pe lângă copii și familii din județul Mureș, au participat în acest an și copii și familii din județele Alba, Cluj, Harghita, Neamț, Brașov, găsind în ASCOTID Mureș locul unde ești ajutat să trăiești cu diabet.
”ASCOTID s-a înființat în 2006 cu scopul de a veni în ajutorul copiilor și tinerilor cu diabet din județul Mureș, iar mai apoi s-a extins și a adunat în jurul său și alți copii și familii din alte județe. Numărul membrilor depășește 250”, și-a început prezentarea Rodica Molnar, președintele ASCOTID Mureș.
Din programul evenimentului nu au lipsit premierea copiilor cu cele mai bune analize ale hemoglobinei glicozilate, dar și a copiilor, tinerilor și părinților care au participat la concursul de desene și eseuri despre viața alături de diabet.
Terapii imunosupresoare, transplant de insule pancreatice, dispozitive noi de administrare a insulinei, pancreasul artificial sunt actualități în tratamentul și monitorizarea diabetului zaharat și toate acestea au fost prezentate în cadrul evenimentului. Unele dintre ele au fost prezentate în acest an la Congresul Asociației Americane de Diabet.
Viața alături de T1
A avea diabet este dificil. Unii tineri au 10, 15, 20 sau chiar peste 20 de ani de poveste dulce amară, o viață alături de diabet, iar cei mici se gândesc cu teamă la viitor, dar gândesc pozitiv. Au o ambiție de eroi, nu se dau bătuți nici de glicemiile ridicate, nici de discriminarea din societate, se ”întăresc” și merg mai departe, cu ajutorul familiei, al celor apropiați, având o protecție invizibilă oferită de ASCOTID.
”Numesc această boală companionul meu T1. T1 provine de la diabet zaharat de tip 1. Este un prieten pe care eu nu l-am ales, a apărut de nicăieri în viața mea și este lângă mine tot timpul. (…) Prima noastră întâlnire nu a fost prea fericită, am ajuns la spital și T1 a venit cu mine. Am stat internat zece zile, iar în aceste zile am aflat mai multe despre el, că trebuie să mănânce la ore fixe și întotdeauna trebuie măsurată cantitatea de mâncare, iar după fiecare masă trebuie să primească o injecție și seara alt tip de injecție”.
Dabóczi Mátyás
”Având diabet, nu este ușor și să fac sport și să am grijă de mine. Nu te acomodezi chiar așa de ușor”
Luca
”Am 28 de ani, din care 25 au fost cu prietenul meu T1. Cei 25 de ani nu au fost ușori și sper că în viitor apropiat vor deveni din ce în ce mai ușor. Eu vă încurajez pe toți (n.red. cei cu diabet), chiar cu greutățile pe care diabetul le implică să nu renunțați, să luptați în fiecare zi. Diabetul nu este o piedică, se poate ajunge departe în viață, doar să aveți grijă de voi”
Kodori Lenke
Pentru tratamentul şi managementul bolii, aceşti pacienți trebuie să ia decizii importante toată viaţa, de la schimbarea obiceiurilor alimentare, responsabilizare, monitorizare continuă,etc, iar rezultatele se bazează în mare parte pe deciziile luate. Există nevoi și probleme în spatele diabetului, dar odată ce sunt depășite, există bucurii și viață normală și după momentul diagnosticării cu diabet.