VIDEO Intervenție laparoscopică în cancer de col uterin, premieră în Ardeal

Medici

Vizualizari: 4171

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

La Clinica Chirurgie I a Spitalului Clinic Județean Mureș s-a mai bifat un succes. Șeful Clinicii, conf. dr. Marius Coroș, asistat de doi medici rezidenți, a efectuat o intervenție laparoscopică, în premieră în zona Ardealului, la o tânără în vârstă de 30 de ani, diagnosticată cu cancer de col uterin în stadiul III. Intervenția, ce a durat două ore și jumătate, a implicat două tehnici, biopsia nodulilor santinelă și ghidarea paraaortică ganglionară.

Intervenția minim invazivă a implicat biopsia ganglionară din ganglionii pelvici și din jurul vaselor mari, aortă și vena cavă, pentru a se face o stadializare înainte de a începe tratamentul oncologic și îndepărtarea nodulilor limfatici din această zonă, care pot da metastaze.

”La această pacientă am făcut două etape ale extirpării ganglionilor: o primă etapă a fost biopsia nodulului santinelă din pelvis, practic nodulul santinelă este primul nodul limfatic pe calea limfatică de migrare a celulelor canceroase de la tumoare, ori îndepărtând acest nodul limfatic morfopatologul va putea examina cu amănunțime să vadă dacă există sau nu metastaze sau chiar micrometastaze în acest nodul, astfel încât va putea categorisi pacienta într-o anumită grupă sau stadiu de dezvoltare, de extensie a cancerului. Am îndepărtat nodulii santinelă utilizând metoda cu trasori coloranți, albastru de metilen.

Asta a fost prima etapă a operației, după care ne-am orientat în zona din jurul vaselor mari, aorta și cava, unde am efectuat așa numita limfadenectomie aorto lombară îndepărtând nodulii limfatici din această zonă, noduli care poate sunt sau nu cu metastaze prezente”, a explicat conf. dr. Marius Coroș tehnica utilizată în cadrul acestei intervenții.

Dificultatea operației a fost dată de faptul că s-a operat într-o regiune anatomică cu riscuri mari, în jurul vaselor mari, abdominale. ”Orice greșeală este plătită scump pentru că o hemoragie în această zonă îți acoperă practic câmpul operator, nu mai vezi ce faci și atunci va trebui de urgență transformată operația într-o operație deschisă. Este o operație care presupune experiență în chirurgia laparoscopică și totodată instrumentar adecvat. Este o operație foarte dificilă care nu se prea efectuează sau cel puțin nu am cunoștințe să se fi efectuat în Ardeal, nu știu dacă în București”, a adăugat chirurgul.

”Noi ne-am făcut datoria să recoltăm nodulii limfatici, să golim anumite bazine limfatice de ganglioni după care pacienta urmează să își facă tratamentul radiochimioterapic, va fi îndrumată în continuare către ginecologie, ginecologul oncolog o va reevalua în funcție de rezultatele obținute după radioterapie și va decide dacă este necesar să i se efectueze în continuare histerectomia sau nu”, a precizat conf. dr. Coroș.

Încurajare pentru rezidenți

Echipa de medici care l-a asistat pe conf. dr. Marius Coroș a fost formată din medici rezidenți, chirurgul susținând necesitatea ca tinerii medici să se formeze în specialitatea pe care și-o aleg prin prezența la operații. ”În echipa operatorie am fost trei medici, dar practic sunt suficienți doi. Am luat cu mine doi rezidenți pentru că este important ca aceștia să vadă operațiile noi, pentru că ei vor fi urmașii noștri care trebuie să ducă mai departe chirurgia”, a opinat șeful Clinici Chirurgie I.

Operația laparoscopică are avantaje certe pentru pacientă, deoarece se recuperează mult mai repede decât în operația clasică și oferă chirurgului, totodată, un câmp vizual mult mai bun decât în operația clasică. După două, trei zile de la intervenție pacienta poate pleca acasă pentru a începe tratamentul țintit de radioterapie.

Evoluție rapidă a tumorii

Tânăra, în vârstă de 30 de ani, este din Brașov și a aflat cruntul diagnostic în urmă cu trei săptămâni: cancer de col uterin. ”Am fost la ginecologie, la un control periodic în ianuarie și atunci mi-a depistat o infecție. Mi-a dat tratament, l-am urmat după aceea m-am dus înapoi, am repetat Papanicolau, a văzut că ceva nu este în regulă, a făcut o colposcopie și atunci a văzut tumoarea. Eu am fost în iunie anul trecutla alt consult ginecologic, mi-a făcut ecografie și Papanicolau și era totul ok”, a precizat tânăra.

Mai multe păreri, nicio opinie comună

În trei săptămâni s-a perindat în mai multe centre medicale din țară pentru a primi o soluție eficientă și a fost îndrumată, în final, spre Clinica Chirurgie I a Spitalului Clinic Județean Mureș. ”M-am dus la un doctor în Brașov, care a zis că trebuie să fac radioterapie și îmi scoate tot după acel tratament. După aceea am mers la Cluj, acolo m-a întrebat dacă mai vreau să fac copii și am zis că dacă se poate, da.  Mi-a zis să fac chimioterapie și nu știu ce operație, că îmi ridică ovarele și apoi radioterapie, e mai complicat. Pe urmă m-a trimis la Brașov la chimioterapie și medicul nu a fost de acord să îmi dea acel tratament și m-a trimis la București, acolo mi-a zis că mai bine radioterapie și să scot totul, adică fără copii. Am fost îndrumată la un particular unde mă costa foarte mult și am zis că nu am de unde. Am auzit că dnul dr. Coroș face operații de acest gen, am sunat la spital, a doua zi am venit la dânsul și m-a și internat”, a continuat tânăra.

Drumul nu s-a oprit aici, urmează noi proceduri terapeutice, însă fata s-a înarmat cu mult curaj și a recunoscut că, deși îi este frică, va urma toți pașii indicați. ”După asta urmează un tratament de radioterapie, poate și cu chimioterapie, după aceea o operație să îmi scoată tumoarea. Îmi este frică, dar ce să fac? Urmez pașii, am curajul să fac tot ce trebuie să fac”, a mai spus tânăra.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREArcadia – Spitale și Centre Medicale a investit peste 600.000 euro în tehnologie medicală pentru tratament neurochirurgical minim invaziv

Medici

Vizualizari: 43939

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Arcadia – Spitale și Centre Medicale, cea mai mare rețea privată de sănătate din regiunea Moldovei, anunță o serie de noi investiții dedicate specialității de neurochirurgie, cu o valoare de peste 600.000 euro.

De peste 10 ani, Arcadia oferă servicii medicale la standarde ridicate pentru pacienții din zona de Nord-Est și investește constant în dezvoltare și tehnologii inovatoare, pentru sănătatea întregii comunități.

Anul acesta, Arcadia a dotat centrele și spitalele din rețea cu o serie de instrumente și aparate medicale de ultimă generație care permit tratarea minim invazivă a unor afecțiuni frecvente, recuperarea mai rapidă a pacienților, dar și creșterea confortului postoperator.

Microscopul operator pentru neurochirurgie Zeiss OPMI Pentero 800 și sistemul pentru intervenții minim invazive MEDTRONIC METR’X, motorul chirurgical de mare viteză Aesculap și instrumentele de coloană și de microchirurgie, Aesculap și KLS Martin completează tehnologia disponibilă în Spitalul Arcadia. Aceste echipamente performante și inovatoare oferă neurochirurgilor profunzime și claritate în analiza detaliilor intraoperator și asigură precizia și siguranța fiecărui gest chirugical.

„Urmărim cu atenție inovațiile din domeniul tehnologiei medicale și analizăm în mod permanent semnalele primite de la pacienții noștri. Astfel, ne asigurăm că investim constant, cu o bază solidă informațională și de analiză. Tehnologia state of the art, dedicată intervențiilor de neurochirurgie, se înscrie în strategia pe care o dezvoltăm dintotdeauna la Arcadia, ce are în focus sănătatea pacienților”, a declarat Dan Fiterman, General Manager Arcadia – Spitale şi Centre Medicale.

Tipuri de afecțiuni ce pot fi tratate prin intermediul neurochirurgiei minim invazive

 Tratamentul neurochirurgical minim invaziv este indicat în cazul mai multor tipuri de afecțiuni frecvente precum hernia de disc lombară și cervicală posterioară, instabilitatea coloanei vertebrale, spondiloliza sau stenoza coloanei vertebrale (îngustarea canalului spinal) lombară și cervicală. De asemenea, este recomandat și în cazul unor afecțiuni cu incidență mai rară, precum infecția sau tumorile care pot apărea la nivelul coloanei vertebrale.

Avantajele tratamentului neurochirurgical minim invaziv pentru pacienți

 Intervențiile neurochirurgicale minim invazive oferă pacienților o serie de beneficii importante atât la nivel cosmetic, cât și la nivel funcțional. În cazul acestor intervenții, cicatricile sunt diminuate datorită inciziunilor cutanate mai mici, uneori de câțiva milimetri, iar riscul de afectare a mușchilor este mai scăzut. De asemenea, gradul de sângerare și riscul de infecție sunt reduse, este diminuată durerea și dependența de medicamentele analgezice post operatorii, iar pacientul se poate recupera și reabilita mai rapid după operație.

„Noile dotări din Spitalul Arcadia pun în valoare experiența echipei de neurochirurgie, reprezentând instrumente medicale importante care contribuie la reducerea timpului necesar desfășurării intervenției, cresc gradul de certitudine a gesturilor chirurgicale și oferă o serie extinsă de avantaje pacienților”, a declarat Dr. Sorin Nistor, Director medical Arcadia – Spitale și Centre Medicale.

 

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru raportarea reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19, funcțională

Medici

Vizualizari: 403300

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19. Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul anm.ro, în secțiunea - VACCINARE COVID-19 (https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/) Modalitatea de raportare poate fi făcută atât on-line, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului. Mai multe detalii le găsiți accesând linkul: https://www.anm.ro/medicamente-de-uzuman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-in-context-covid-19/

Acest articol este protejat de către dispoziţiile legale incidente și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe HEALTH.RO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere, fără a depăşi jumătate din totalul de caractere, şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor și articolelor publicate pe HEALTH.RO, vă rugăm să ne contactati.

Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZAREPlatforma pentru programarea online la vaccinarea împotriva COVID-19, disponibilă de astăzi

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ – este operațională. Începând de astăzi, 28 decembrie a.c., în conformitate cu Strategia de vaccinare împotriva […]

Unu din doi români consideră că în spațiul public nu există suficientă informație cu privire la contextul pandemic

Jumătate dintre români nu se consideră suficient de bine informați cu privire la contextul pandemic de anul acesta, arată un studiu* realizat toamna aceasta de Coaliția România Sănătoasă, […]

Efectele dezechilibrelor alimentare de Sărbători

În luna decembrie, deseori alimentația este dezechilibrată, astfel că de la o alimentație monotonă, pe care mulți o au înainte de Crăciun (în special cei care țin post), […]

42% dintre români au suferit tulburări psiho-emoționale în perioada pandemiei SARS Cov 2

Primul studiu din România despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației arată că românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și […]

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză, tratați în ambulatoriu, vor primi indemnizație lunară de hrană

Conform documentului comun, pacienții diagnosticați cu tuberculoză -TB (adulți și copii) și tratați în ambulatoriu vor beneficia de o indemnizație lunară de hrană, fără întrerupere, atât în faza […]

Raportarea reacțiilor adverse suspectate în cazul pacienților cu COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA)și autoritățile naționale competente încurajează pacienții infectați cu noul coronavirus (COVID-19) să raporteze reacțiile adverse pe care le experimentează în […]

Vaccinul anti-COVID al BioNTech și Pfizer aprobat în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA-European Medicines Agency) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului anti COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer, potrivit comunicatului oficial. Vaccinul, numit Comirnaty, […]

Programele naționale de sănătate se prelungesc până la 31 martie 2021

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în ședința  din data de 11 decembrie 2020, Hotărârea pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind […]

Metamizol: Risc de leziuni hepatice induse medicamentos

Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) pentru medicamentele care conțin metamizol, de comun acord cu Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și cu Agenția Națională a Medicamentului și […]

Accesul la sistemele de sănătate din România și Regatul Unit, în contextul Brexit

Perioada de tranziție, pe care o parcurgem după  retragerea Regatului Unit  din Uniunea Europeană,  se va încheia la data de 31 decembrie 2020. Până la acea dată, cetățenii români și membrii […]

Ședință publică a Agenției Europene a Medicamentelor privind aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) va organiza o ședință publică pe 11 Decembrie 2020 pentru a informa cetățenii europeni despre procesele de reglementare ale […]

Parteneriat între Medicover și Spitalul Clinicco în Brașov: Clinica Medicover, relocată

Medicover România, unul dintre cei mai importanți furnizori privați de servicii medicale, a decis relocarea clinicii deținute în Brașov în cadrul spitalului Clinicco, în urma semnării unui parteneriat […]

Zentiva a început producția de biocide pentru populație pentru a susține lupta împotriva COVID-19

Zentiva România, cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*, a demarat producția de dezinfectanți pentru mâini, după ce a primit autorizarea produselor în categoria […]

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea Centrului de arși la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” București, aprobați

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de vineri Hotărârea de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Construirea unui centru de arşi […]

Noi molecule inovative introduse în lista de medicamente gratuite și compensate

La solicitarea Ministerului Sănătății, Executivul a aprobat în sedinta de vineri, 4 decembrie, Hotărârea privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând […]

Noi reglementări pentru transferul în străinătate a pacienților cu arsuri grave

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat *Ordinul pentru înființarea comisiilor de analiză a solicitărilor de transfer în străinătate în vederea efectuării tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave și […]

Webinar: Conferința Prevenționiștilor – provocări, adevăr, soluții reale

Accesul pacienților la anumite servicii medicale a fost restricționat. Activitatea dumneavoastră a fost adaptată contextului actual epidemiologic. Personalul medical a fost și este orientat, în special, către numărul […]

Cererea de autorizare a vaccinului COVID, dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul BNT162b2, un vaccin mRNA COVID-19 dezvoltat de BioNTech şi […]

Agenția Europeană a Medicamentului demarează prima evaluare continuă a vaccinului Ad26.COV2.S fabricat de Janssen

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (the Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) al EMA a început procesul de evaluare continuă a Ad26.COV2.S, un […]

Cererea de autorizare condiţionată a vaccinului COVID-19 Moderna, depusă la Agenția Europeană a Medicamentului

Agenția Europeană a Medicamentului (European Medicines Agengy-EMA) a primit cererea pentru autorizarea de punere pe piaţă condiţionată pentru vaccinul mRNA COVID-19 de la Moderna Biotech Spain, S.L. (o […]