Raportările în Dosarul Electronic al Pacientului (DES) vor deveni obligatorii. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Țibichi, a precizat în cadrul celei de a treia ediții a Conferinței Naționale de Farmacoeconomie și Management Sanitar ce a avut loc la Tîrgu-Mureș, în perioada 6-8 octombrie 2016, că în prezent se lucrează la proiect, se află în circuitul de avizare, iar obligativitatea se va impune în momentul publicării ordinului privind normele metodologice de utilizare a dosarului electronic al pacientului în Monitorul Oficial.
Până în prezent, peste 6 milioane de dosare au fost constituite. ”Dosarul electronic de sănătate este un proiect finalizat, este un sistem funcțional, dar are o mare problemă, nu este obligatoriu. Acest dosar are marele avantaj că în momentul instituirii lui importă toate datele din sistemul vechi, nu va porni de la zero, ci va avea un istoric. Lucrăm la legislația incidentă pentru a putea ca acest dosar să devină obligatoriu. În acest dosar vor fi, pe lângă date din istoric și cele care țin de sumarul de urgență a persoanei și informația de acolo poate salva vieți. (…) Vor exista date medicale se pot face studii, screening-uri”, a declarat Radu Țibichi.
Obligativitatea raportării în DES nu va fi doar a furnizorilor aflați în contract cu Casa, ci și a celor care nu au contract cu Casa, atât pentru pacienții asigurați, cât și cei neasigurați. ”Obligativitatea se va aplica în momentul publicării ordinului privind normele metodologice de utilizare a dosarului. Acest ordin este deja în circuitul de avizare și sper ca, în scurt timp, să fie publicat în Monitorul Oficial”, a mai spus Țibichi.
Președintele CNAS a adăugat că inițializarea dosarului nu se face deocamdată cu cardul, ci cu o matrice de securitate de la medicul de familie.
De asemenea, sistemul informatic în sistemul asigurărilor de sănătate va deveni mult mai integrat, conducerea CNAS semnând zilele trecute un contract cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale pentru implementarea unui nou sistem informatic, care va îngloba biletul de trimitere electronic pentru specialități medicale și pentru internare, precum și recomandarea pentru dispozitive medicale.
În urmă cu doi ani, la nivel național au existat o serie de prezentări al DES, unde medicilor le-a fost prezentat modul de funcționare al sistemului, dar și beneficiile pe care le poate aduce. Mai multe informații pot fi accesate aici.