Modificarea legii farmaciei prin care să se creeze cadrul unei competiții corecte și loiale între farmacii, stabilirea clară și precisă a responsabilității fiecarei instituții de autoritate în supravegherea publicității în domeniul farmaceutic, stabilirea unei colaborări permanente între instituțiile interesate, cu scopul de a adopta ghiduri și protocoale comune privind implementarea și interpretarea corectă a actelor normative privind publicitatea în domeniul farmaceutic reprezintă doleanțele farmaciștilor ce vor fi cuprinse în documentul ce va fi transmis Ministerului Sănătății de către Colegiul Farmaciștilor România.
Participanții la conferința națională ”Punctul pe i! Publicitatea medicamentelor”, organizată de Colegiul Farmaciștilor România în perioada 5-6 iunie sunt de acord cu o publicitate reglementată în domeniul farmaceutic pe principii oneste, etice și legale în interesul pacientului.
”În domeniul publicității în sistemul farmaceutic se constată că publicitatea medicamentului beneficiază de un cadru legal de legiferare, dar actele de reglementare de aplicare nu sunt suficient de clare, de acoperitoare privind activitățile de publicitate până la nivelul eliberării medicamentului către pacient. Supravegherea controlului și sancționarea faptelor contrare legislației publicității medicamentului nu sunt suficient de clare și precise privind instituțiile de control, continuitatea și prezența permanentă a instituțiilor de specialitate în teren, în special în farmacii”, a precizat farm. Speranța Iacob, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor România.
De asemenea, domeniul pubicității având ca obiect farmacia, ca unitate sanitară resposabilă de utilizarea rațională și în siguranță a medicamentului de către pacient, nu beneficiază de legislație specială privind acțiunile de publicitate precum în alte țări ale UE.
Consecințele negative ale insuficienței reglementărilor sunt ”creșterea nerațională a consumului de medicamente, influențarea pacientului în ceea ce privește libera alegere a furnizorului de servicii farmaceutice care se realizează numai pe criterii comerciale în defavoarea calității serviciilor farmaceutice și promovării utilizării raționale a medicamentelor”, respectiv ”creșterea cheltuielilor cu medicamente în sistemul de sănătate din cauza presiunii asupra prescrierii și eliberării de medicamente în domeniul atât al medicamentelor compensate cât și al OTC-urilor”.
Un nou capitol în Legea Farmaciei
Prin urmare, se dorește modificarea legii farmaciei prin introducerea unui capitol intitulat ”Publicitatea farmaciei și a serviciilor farmaceutice” care să creeze cadrul unei competiții corecte și loiale între farmacii, dar și completarea legislației farmaceutice în sensul stabilirii clare și precise a responsabilității fiecarei instituții de autoritate în supravegherea publicității în domeniul farmaceutic până la nivelul eliberării medicamentelor către pacient cu elemente clare de implementare și corectare a deviațiilor și stabilirea unei colaborări permanente între instituțiile interesate, cu scopul de a adopta ghiduri și protocoale comune privind implementarea și interpretarea corectă a actelor normative privind publicitatea în domeniul farmaceutic.
Farmaciștii care doresc să mai fie aduse completări la redactarea documentului ce va fi transmis Ministerului Sănătății se pot adresa Colegiului Farmaciștilor România.